Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “Wildfowl”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 55 records · Page 3Linked to original sources

Migration strategies of Swan Geese Anser cygnoides from northeast Mongolia

In 2006–2008, 25 Swan Geese Anser cygnoides were marked with solar-powered GPS satellite transmitters in northeast Mongolia to examine the timing and pathways of their migration. Most geese began their autumn migration in August, flying southeast toward a staging area at the Yalu River Estuary on the China-North Korea border. After staging for several weeks, the Swan Geese continued to their wintering grounds at wetlands along the Yangtze River Basin of eastern China in December. Spring migration commenced in late February, and the birds following either a same-route or loop migration to arrive at the breeding grounds in mid April. Swan Geese used a larger number of staging areas for a longer duration when they were north of 42°N latitude; they seemed to avoid staging for extended periods in the highly urbanised areas of eastern China. Further research should examine threats and disturbances to the geese in relation to human population growth and increasing urbanisation.

Wildfowl↗

Ruddy Shelduck Tadorna ferruginea home range and habitat use during the non-breeding season in Assam, India

India is an important non-breeding ground for migratory waterfowl in the Central Asian Flyway. Millions of birds visit wetlands across the country, yet information on their distribution, abundance, and use of resources is rudimentary at best. Limited information suggests that populations of several species of migratory ducks are declining due to encroachment of wetland habitats largely by agriculture and industry. The development of conservation strategies is stymied by a lack of ecological information on these species. We conducted a preliminary assessment of the home range and habitat use of Ruddy Shelduck Tadorna ferruginea in the northeast Indian state of Assam. Seven Ruddy Shelducks were fitted with solar-powered Global Positioning System (GPS) satellite transmitters, and were tracked on a daily basis during the winter of 2009-2010. Locations from all seven were used to describe habitat use, while locations from four were used to quantify their home range, as the other three had too few locations (< 30) for home range estimation. A Brownian Bridge Movement Model (BBMM), used to estimate home ranges, found that the Ruddy Shelduck had an average core use area (i.e. the contour defining 50% of positions) of 40 km 2 (range = 22-87 km 2 ) and an average home range (95% contour) of 610 km 2 (range = 222-1,550 km 2 ). Resource Selection Functions (RSF), used to describe habitat use, showed that the birds frequented riverine wetlands more than expected, occurred on grasslands and shrublands in proportion to their availability, and avoided woods and cropland habitats. The core use areas for three individuals (75%) were on the Brahmaputra River, indicating their preference for riverine habitats. Management and protection of riverine habitats and nearby grasslands may benefit conservation efforts for the Ruddy Shelduck and waterfowl species that share these habitats during the non-breeding season.

Assam↗

Nesting ecology of Spectacled Eiders Somateria fischeri on the Indigirka River Delta, Russia

In 1994 and 1995 we investigated breeding biology and nest site habitat of Spectacled Eiders on two study areas within the coastal fringe of the Indigirka River Delta, Russia (71°20' N, 150 ° 20' E). Spectacled Eiders were first observed on 6 June in both years and nesting commenced by mid-June. Average clutch size declined with later nest initiation dates by 0.10 eggs per day; clutches were larger in 1994 than 1995 and were slightly larger on a coastal island study area compared to an interior area. Nesting success varied substantially between years, with estimates of 1.6% in 1994 and 27.6% in 1995. Total egg loss, through avian or mammalian predation, occurred more frequently than partial egg loss. Partial egg loss was detected in 16 nests and appeared unrelated to nest initiation date or clutch size. We found no difference among survival rates of nests visited weekly, biweekly, and those at which the hen was never flushed, suggesting that researcher presence did not adversely affect nesting success. A comparison of nine habitat variables within each study area revealed little difference between nest sites and a comparable number of randomly located sites, leading us to conclude that Spectacled Eiders nest randomly with respect to most small scale habitat features. We propose that large scale landscape features are more important indicators of nesting habitat as they may afford greater protection from land-based predators, such as the Arctic Fox. Demographic data collected during this study, along with recent conservation measures implemented by the Republic of Sakha (Yakutia), lead us to conclude that there are few threats to the Indigirka River Delta Spectacled Eider population. Presently, the Indigirka River Delta contains the largest concentration of nesting Spectacled Eiders and deserves continued monitoring and conservation.

Indigirka River Delta↗

Foods of Spectacled Eiders Somateria fischeri in the Bering Sea, Alaska

The winter diet of Spectacled Eiders living in marine habitats is known only from two individuals described by Cottam (1939). Here we examine marine diets from 36 stomachs collected near St. Lawrence Island, Bering Sea, Alaska, during May-June in 1987 and 1992. All Spectacled Eiders ate Mollusca, including Gastropoda (snails; frequency of occurrence 20.0%; sole taxon 0.0%) and Bivalvia (bivalves; 80.0%; 48.0%), and Crustacea (barnacles, amphipods and crabs; 30.6%; 0.0%). One bird ate a cod. The predominant species group eaten was Macoma Clams (72.0%; 36.0%). Prey species of Spectacled Eiders occur predominantly in waters 25-60 m deep in the Bering Sea. To obtain these prey, especially the bivalves, on the winter area Spectacled Eiders must forage in waters exceeding 40 m. We speculate that Spectacled Eiders regularly forage at depths of 45-70 m throughout winter.

Alaska↗

Survival of Common Eider Somateria mollissima adult females and ducklings during brood rearing

We studied survival of adult female and duckling Common Eiders during brood rearing at two sties o the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska, in 1997. Duckling survival to 30 days of age was 19%±10% (95% CI). Seventy-three percent of radio-marked adult females had lost all their ducklings by 30 days after hatch. Duckling survival was not related to hatch date. We estimate an average of 0.84 ducklings fledged per adult female radio-marked at hatch. Most broods moved to salt water within 15 days of hatch. Adult female survival during the first 30 days of brood rearing was 96±6% (95% CI). Mortality of adult females during brood rearing is probably higher than during other times of the year.

Wildfowl↗

Behaviour patterns of Mallard Anas Platyrhynchos pairs and broods in Minnesota and North Dakota

Few studies have quantitatively examined Mallard behaviour in North America during the breeding season. We estimated diurnal time budgets of unmarked Mallard males, females, and broods from over 1,200 hours of observations at two study areas in western Minnesota and south-central North Dakota during 1988-91. Paired males spent less time feeding and more time alert than did females. Both pair members were engaged in the same behaviour about 67% of the time; the male was always most likely to be doing the same thing as the female, but when the male was resting on water or alert, the female was most likely to be feeding. Females with broods spent less time feeding and more time alert and in locomotion than did females without broods. Behaviour of brood females did not differ with brood age or size. Females temporarily left their broods alone 45 times - about once for each 11 hours of observation. Female absences ranged from 2 to >80 minutes (x>27 min); length of absence was not related to brood age or size. Broods of all ages (a few days old to near fledging) and sizes (1-10 ducklings) were left alone on land and water; broods mostly rested and fed during female absences. Brood females spent less time feeding and more time alert than did broods. Females and their broods were engaged in the same behaviour 6267% of the time; the female was always most likely to be doing the same behaviour as her brood, but when the female was resting on water, the brood was most likely to be feeding, and when the female was alert, the brood was most likely to be feeding (North Dakota site) or resting on land (Minnesota site). Daily activity patterns varied between sites for both pairs and broods. Feeding and resting behaviour showed opposite daily patterns, suggesting that time allocated to feeding constrained time spent resting. Differences between sites and years in time spent feeding by pairs and broods probably reflected varying water conditions and food availability. In light of these differences, we caution researchers against extrapolating from time budget data that are temporally or geographically limited.

Wildfowl↗

Advertising displays of male Musk Ducks indicate population subdivision across the Nullarbor Plain of Australia

Acoustic advertising displays (n=75) of male Musk Ducks Biziura lobata were analysed at ten widely spaced geographic localities in South Australia, Victoria, and Western Australia. Vocalisations differed in a fixed, non-overlapping pattern between allopatric Musk Duck populations in southeastern and southwestern Australia. These findings suggest that Musk Duck populations are subdivided by the Nullarbor Plain, the arid treeless desert at the head of the Great Australian Bight. Three vocalisations performed by male Musk Ducks not previously reported in the literature were documented also. Vocalisations of captive Musk Ducks collected from different geographic regions (southeast and southwest) differed between regions from which captives originally were collected and were unlike those performed by wild birds. Based on calls of immature Musk Ducks, acoustic variation within regional populations and the apparent inability of captive Musk Ducks reared in isolation to develop the wild type adult call, regional dialects seemingly are acquired in a social context by repeated observance of adult males and some combination of social imprinting, learning, or practice.

Wildfowl↗

Capture methods for Musk Ducks

Musk Ducks Biziura lobata are endemic to wetlands, river systems and coastal oceanic waters of temperate Australia. Individuals of this species are difficult to capture because of their excellent swimming and diving abilities and frequent use of deep-water habitats. Night-lighting, baited clover-leaf traps and walk-in-nest-traps were used to capture Musk Ducks at Murray Lagoon, Cape Gantheaume Conservation Park, Kangaroo Island, South Australia. These techniques should be useful for capturing Musk Ducks at other locations in Australia.

Wildfowl↗

Post-breeding distribution of Long-tailed Ducks Clangula hyemalis from the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

Breeding populations of Long-tailed Ducks Clangula hyemalis have declined in western Alaska, particularly on the Yukon-Kuskokwim (Y-K) Delta, and the species is currently considered a species of particular concern by the U.S. Fish & Wildlife Service in Alaska. Potential factors that may have contributed to this decline that occurred away from the breeding grounds could not be considered since moulting and wintering areas for this population were unknown. A study was conducted in 1998 and 1999 to locate the moulting and wintering areas of the Y-K Delta breeding population. VHF and satellite transmitters were deployed to identify areas used by moulting birds. Based on the locations identified by satellite telemetry, aerial surveys were flown to locate birds marked with VHF transmitters, then low-level aerial surveys were designed and conducted to determine the number of birds using these and adjacent areas. Moulting locations of 54 marked female Long-tailed Ducks were identified: 13 marked females were found in wetlands and large lakes on the Y-K Delta, 11 in coastal lagoons at St Lawrence Island, Alaska, and two along the coast of the Chukotka Peninsula, Russia. A autumn staging area was identified along the east coast of the Chukotka Peninsula which was used by seven of 10 birds with satellite transmitters providing locations during that period. Birds wintered in coastal waters of the North Pacific Ocean north of 50°N and between 150°E and 130°W. The wide distribution of birds in winter suggests little probability of a single factor in winter contributing to the decline.

Alaska↗

A probable extralimital post-breeding assembly of Bufflehead Bucephala albeola in southcentral North Dakota, USA, 1994-2002

The Bufflehead Bucephala albeola breeds predominantly in Canada and Alaska (USA). Evidence suggests that the species may have recently expanded its breeding range southward into central and south central North Dakota. This paper presents data on observations of Buffleheads during the breeding season in Kidder County, North Dakota, 1994-2002, and discusses the possibility that the species has not expanded its breeding range but rather has established an extralimital post-breeding staging area south of its typical breeding range.

Wildfowl↗

Incubation behaviour of Greater Scaup Aythya marila on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

This study examined the incubation behaviour of Greater Scaup Aythya marila on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska. The goals of the study were to describe the incubation behaviour of Greater Scaup in terms of incubation constancy, recess frequency and recess length. The use of endogenous reserves by Greater Scaup was examined by determining weight loss over the incubation period. Further, intraspecific variation in incubation constancy was considered in terms of hypotheses regarding timing of reproduction. Constancy (% time on nest) averaged 59% during egg laying and increased to 83% during incubation. Patterns of daily incubation constancy varied among females, with no overall trend. Females took an average of 4.3 recesses per day, with an average length of 57 minutes. Body mass declined by 6.4 g day-1 and females initiating nests later tended to be lighter. These data suggest that while Greater Scaup utilise some stored reserves during incubation, they probably meet most of their energetic demands by foraging during incubation recesses. These data are not consistent with the hypothesis that females are initiating nests before adequate forage is available in the spring to meet the demands of egg production and maintenance. Thus, the observed delay in the onset of nesting by Greater Scaup, relative to other sympatric nesting species, does not appear to be related to inadequate forage to meet nutritional requirements.

Alaska↗

Breeding ecology of Spectacled Eiders Somateria fischeri in Northern Alaska

Spectacled Eiders Somateria fischeri were studied on the Colville River delta during 1994-1999, prior to oil field development, to document aspects of breeding biology that are poorly known, especially for northern-nesting populations. Both sexes arrived June 6-12; many males remained for only about 10 days. Density on the 178-km2 study area was 0.48 birds/km 2, comparable to densities reported from extensive surveys in western Alaska and Russia. Wetlands with numerous islands and peninsulas were utilised prior to incubation, a little-studied period. Females spent considerably more time feeding than males (56% vs. 18%). Males travelled, rested and were alert more than females, and actively defended females from intruding males. Whole nest survival was 31% and varied substantially between years, as has been demonstrated in other studies. Brood size showed no detectable decline from hatch about July 10 to mid-August, suggesting low mortality during this period, a sharp contrast with results from a study in a lead-contaminated area of western Alaska in which duckling survival to 30 days post-hatch was 34%. The likelihood of adverse impacts on this threatened species, from oil-related or other activities, can be reduced by industry avoiding areas, throughout the summer, with numerous islands, peninsulas and deep water.

Wildfowl↗

Nesting habitat of the Tule Greater White-fronted Goose Anser albifrons elgasi

This paper presents the first information on the availability and use of nesting habitat by the rare Tule Greater White-fronted Goose Anser albifrons elgasi. The breeding range was sampled by marking geese with radio transmitters on wintering and moulting areas, and tracking them to nest sites in Alaska. Nesting habitat was described at the scales of ecoregion, wetland ecosystem (National Wetlands Inventory (NWI) maps), vegetation type within wetland (Alaska Vegetation Classification (AVC) maps based on satellite imagery), and nest site. Tule Greater White-fronted Goose nests were located in boreal forest wetlands in the upper Cook Inlet Basin ecoregion. Nesting Tule Greater White-fronted Geese selected NWT Palustrine Seasonally Flooded wetlands and used NWI Palustrine Saturated wetlands in proportion to availability. Within these wetlands, Tule Greater White-fronted Geese used Needleleaf Forest, Low Shrub and Herbaceous (mostly graminoid) AVC classes for nest sites in proportion to availability Most (93%) Tule Greater White-fronted Geese nested > 75 m from open water ponds or lakes, and many nested in wetlands with little or no open water. Tule Greater White-fronted Geese nest only in a small breeding area near the most human-impacted area of the state, and continued development may limit the use of suitable nesting habitat.

Alaska↗

Behaviour of wintering Tundra Swans Cygnus columbianus columbianus at the Eel River delta and Humboldt Bay, California, USA

Tundra Swan Cygnus columbianus columbinanus phenology and behaviour at the Eel River delta and southern Humboldt Bay in northern California, USA, is described. Counts made each January from 1963 onwards peaked at 1,502 swans in 1988. Monthly counts recorded during the 2006/07 and 2008/09 winters peaked in February, at 1,033 and 772 swans respectively. Swans roosted on ephemeral ponds at the Humboldt Bay National Wildlife Refuge, on ephemeral ponds within grassland pastures in the vicinity of the Refuge, and perhaps also used the Eel River as a roost. Flights between Refuge roosts and the pastures and ponds occurred in the two hours after sunrise and before dark. In winters 2008/09 and 2009/10, the percentage of cygnets in the flocks was 10.6% and 21.4% respectively, and increased to =31% cygnets each year after most swans had departed from the area in March. Average brood size in 2009/10 was 2.1 cygnets. Daily activities consisted of foraging (44.9% of activities recorded), comfort behaviour (22.1%), locomotion (16.2%) and vigilance (15.5%). Eight neck-collared swans identified in the wintering flock were marked at four locations in different parts of Alaska, up to 1,300 km apart.

California↗

The effects of harvest on waterfowl populations

Change in the size of populations over space and time is, arguably, the motivation for much of pure and applied ecological research. The fundamental model for the dynamics of any population is straightforward: the net change in the abundance is the simple difference between the number of individuals entering the population and the number leaving the population, either or both of which may change in response to factors intrinsic and extrinsic to the population. While harvest of individuals from a population constitutes a clear extrinsic source of removal of individuals, the response of populations to harvest is frequently complex, reflecting an interaction of harvest with one or more population processes. Here we consider the role of these interactions, and factors influencing them, on the effective harvest management of waterfowl populations. We review historical ideas concerning harvest and discuss the relationship(s) between waterfowl life histories and the development and application of population models to inform harvest management. The influence of population structure (age, spatial) on derivation of optimal harvest strategies (with and without explicit consideration of various sources of uncertainty) is considered. In addition to population structure, we discuss how the optimal harvest strategy may be influenced by: 1) patterns of density-dependence in one or more vital rates, and 2) heterogeneity in vital rates among individuals within an age-sex-size class. Although derivation of the optimal harvest strategy for simple population models (with or without structure) is generally straightforward, there are several potential difficulties in application. In particular, uncertainty concerning the population structure at the time of harvest, and the ability to regulate the structure of the harvest itself, are significant complications. We therefore review the evidence of effects of harvest on waterfowl populations. Some of this evidence has focussed on correspondence of data with more phenomenological models and other evidence relates to specific mechanisms, including densitydependence and heterogeneity. An important part of this evidence is found in the evolution of model weights under various adaptive harvest management programmes of the U.S. Fish and Wildlife Service for North American waterfowl. Overall, there is substantial uncertainty about system dynamics, about the impacts of potential management and conservation decisions on those dynamics, and how to optimise management decisions in the presence of such uncertainties. Such relationships are unlikely to be stationary over space or time, and selective harvest of some individuals can potentially alter life history allocation of resources over time &ndash; both of which will potentially influence optimal harvest strategies. These sources of variation and uncertainty argue for the use of adaptive approaches to waterfowl harvest management.

Wildfowl↗

Migration patterns of Western High Arctic (Grey-belly) Brant Branta bernicla

This study describes the seasonal migration patterns of Western High Arctic Brant (WHA, or Grey-belly Brent Geese), Branta bernicla , an admixed population that breeds in the Canadian High Arctic and winters along the Pacific coast of North America. Adult WHA Brant were captured in family groups on Melville Island (75°23’N, 110°50’W) in 2002 and 2005 and marked with satellite platform transmitting terminal (PTT) transmitters or very high frequency (VHF) transmitters. During autumn migration, all PTT-tagged Brant followed a coastal route around Alaska and staged for variable lengths of time at the following sites on the north and west coasts of Alaska: Kasegaluk Lagoon (69°56’N, 162°40’W), Ikpek Lagoon (65°55’N, 167°03’W), and Izembek Lagoon (55°19’N, 162°50’W). Izembek Lagoon was the most important staging area in terms of length of stay (two months on average) and the majority (67–93%) of PTT and VHF detections occurred in Moffet Bay (55°24’N, 162°34’W). After departing Izembek Lagoon, the PTT-tagged geese followed a c. 2,900 km trans-oceanic route to overwinter in the southern part of the Salish Sea (i.e. from north Puget Sound, Washington to south Strait of Georgia, British Columbia; centred at c. 48°45’N, 122°40’W). Most (c. 45%) PTT detections in the southern Salish Sea occurred in Samish Bay (48°36’N, 122°30’W) followed by Padilla Bay (48°30’N, 122°31’W; c. 26%). Brant migrated north from the Salish Sea along the coast to southeast Alaska and then followed either an interior route across the Yukon or a coastal route around Alaska. The “interior” birds staged for c. four days at Liverpool Bay (69°20’N, 133°55’W) in the Northwest Territories before flying on to Melville Island. They also departed the Salish Sea two weeks later than the coastal migrants and arrived at Melville Island two weeks earlier. This study and previous research suggest that WHA Brant use similar migration routes each year and are faithful to their breeding, staging, and wintering grounds. Because WHA Brant constitute one of the smallest breeding stocks in the world (8,000–11,000 individuals), concentrate in only a few areas, and are likely highly site-faithful, they are susceptible to a range of threats such as excessive harvesting, habitat loss and/or degradation, and petroleum spills.

Wildfowl↗

Spring migration of waterfowl in the Northern Hemisphere: a management and conservation perspective

Spring migration is a key part of the annual cycle for waterfowl populations in the northern hemisphere, due to its temporal proximity to the breeding season and because resources may be limited at one or more staging sites. Research based on field observations during spring lags behind other periods of the year, despite the potential for fitness consequences through diminished survival or cross-seasonal effects of conditions experienced during migration. Consequently, conservation strategies for waterfowl on spring migration are often only refined versions of practices used during autumn and winter. Here we discuss the current state of knowledge of habitat requirements for waterfowl at their spring migratory sites and the intrinsic and extrinsic factors that lead to variability in those requirements. The provision of plant foods has become the main conservation strategy during spring because of the birds&rsquo; energy requirements at this time, not only to fuel migration but to facilitate early clutch formation on arrival at the breeding grounds. Although energy sources are important to migrants, there is little evidence on the extent to which the availability of carbohydrate-based food is limiting for many migratory waterfowl populations. Such limitation is relatively unlikely among populations that exploit agricultural grain during migration (e.g. arctic-nesting geese), suggesting that conservation strategies for these populations may be misplaced. In general, however, we found few cases in which an ecological understanding of spring-migrating waterfowl was sufficient to indicate true resource limitation during migration, and still fewer cases where conservation efforts ameliorated these limitations. We propose a framework that aims to address knowledge gaps and apply empirical research results to conservation strategies based on documented limitations and associated fitness impacts on migrating waterfowl. Such a strategy would improve allocation of scarce conservation resources during spring migration and greatly improve ecological understanding of migratory waterfowl and their habitats in the northern hemisphere.

Wildfowl↗

Waterfowl populations of conservation concern: learning from diverse challenges, models, and conservation strategies

There are 30 threatened or endangered species of waterfowl worldwide, and several sub-populations are also threatened. Some of these species occur in North America, and others there are also of conservation concern due to declining population trends and their importance to hunters. Here we review conservation initiatives being undertaken for several of these latter species, along with conservation measures in place in Europe, to seek common themes and approaches that could be useful in developing broad conservation guidelines. While focal species may vary in their life histories, population threats and geopolitical context, most conservation efforts have used a systematic approach to understand factors limiting populations and o identify possible management or policy actions. This approach generally includes a priori identification of plausible hypotheses about population declines or status, incorporation of hypotheses into conceptual or quantitative planning models, and the use of some form of structured decision making and adaptive management to develop and implement conservation actions in the face of many uncertainties. A climate of collaboration among jurisdictions sharing these birds is important to the success of a conservation or management programme. The structured conservation approach exemplified herein provides an opportunity to involve stakeholders at all planning stages, allows for all views to be examined and incorporated into model structures, and yields a format for improved communication, cooperation and learning, which may ultimately be one of the greatest benefits of this strategy.

Wildfowl↗