Search USGS⌕ Search

USGS · 70020228

Nesting ecology of Spectacled Eiders Somateria fischeri on the Indigirka River Delta, Russia

Abstract

In 1994 and 1995 we investigated breeding biology and nest site habitat of Spectacled Eiders on two study areas within the coastal fringe of the Indigirka River Delta, Russia (71°20' N, 150 ° 20' E). Spectacled Eiders were first observed on 6 June in both years and nesting commenced by mid-June. Average clutch size declined with later nest initiation dates by 0.10 eggs per day; clutches were larger in 1994 than 1995 and were slightly larger on a coastal island study area compared to an interior area. Nesting success varied substantially between years, with estimates of 1.6% in 1994 and 27.6% in 1995. Total egg loss, through avian or mammalian predation, occurred more frequently than partial egg loss. Partial egg loss was detected in 16 nests and appeared unrelated to nest initiation date or clutch size. We found no difference among survival rates of nests visited weekly, biweekly, and those at which the hen was never flushed, suggesting that researcher presence did not adversely affect nesting success. A comparison of nine habitat variables within each study area revealed little difference between nest sites and a comparable number of randomly located sites, leading us to conclude that Spectacled Eiders nest randomly with respect to most small scale habitat features. We propose that large scale landscape features are more important indicators of nesting habitat as they may afford greater protection from land-based predators, such as the Arctic Fox. Demographic data collected during this study, along with recent conservation measures implemented by the Republic of Sakha (Yakutia), lead us to conclude that there are few threats to the Indigirka River Delta Spectacled Eider population. Presently, the Indigirka River Delta contains the largest concentration of nesting Spectacled Eiders and deserves continued monitoring and conservation.

Explore related subjects

90° N90° S · 180° W ← longitude → 180° E
Source-reported bounding extent: 70.67815257195306° to 72.44216431399403° latitude; 147.94189453125° to 153.017578125° longitude. This indicates report coverage, not an exact sampling location. View area on OpenStreetMap.

Keep this discovery

Explore connections, maps & timelines

BibTeXRIS

John M. Pearce, Daniel Esler, Andrei G. Degtyarev. 1998. Nesting ecology of Spectacled Eiders Somateria fischeri on the Indigirka River Delta, Russia. https://pubs.usgs.gov/publication/70020228

Cite the original work for its findings. Save a collection to share your selection of sources.

KEEP EXPLORING

Related USGS reports

Strong evidence for two disjunct populations of Black Scoters Melanitta americana in North America

Black Scoters Melanitta americana were marked with satellite transmitters on Atlantic and Pacific coasts of North America to examine continental-scale population delineation. Scoters marked on the different coasts did not overlap at any stage of the annual cycle, suggesting that birds in the two regions could be monitored and managed as separate populations: 1) an Atlantic population, which winters along the Atlantic coast and Great Lakes and breeds from northeast continental Canada westward to the Northwest Territories, and 2) a Pacific population, which winters along the Pacific coasts of Alaska, British Columbia and the Pacific northwest states, and breeds in western Alaska. Range maps for Black Scoter could reflect these distributions revealed by satellite telemetry. Our data provide new information on the distribution of Black Scoters in North America, which can be used to improve the design of future surveys.

Alaska↗

Survival of Laysan Teal Anas laysanensis differs among island populations: Role of chronic avian botulism

Monitoring demographic response over time is valuable for understanding population dynamics of endangered species. We quantified the variation in survival patterns for three small isolated island populations of endangered waterfowl in the Hawaiian Archipelago. Laysan Teal Anas laysanensis were individually marked and the fate of 1,150 individuals were followed from different cohorts among the two reintroduced (Kure and Midway Atolls) and the single relict (Laysan Island) populations for time series of 4, 10 and 15 years respectively. We applied a non-parametric Kaplan-Meier estimator to describe variation between the populations in survival for different cohorts. For Laysan Island and Midway Atoll, we used log-rank tests to determine the effects of cohort, island and sex on survival. Birds in the Laysan Island population had significantly higher survival than those in the Midway population, and males had higher survival than females in both populations. The proportion of females surviving at Midway Atoll was 40% lower than for females on Laysan Island at year 5. The oldest bird observed from Laysan Island was at least 15.5 years old and had been ringed as an adult. The Kure Atoll founder cohort ( n = 28) had 100% survival 18 months post-release, but this dropped by 39% during the first avian botulism type C outbreak. Ten of twenty-eight founders and a population of 60–70 birds persisted on Kure Atoll in 2020. We summarised mortality records to generate hypotheses to explain the cause-specific mechanisms driving the observed survival differences. Mortality data showed that the survival differences between islands in Laysan Teal survival was driven by chronic epizootics of avian botulism type C at Midway and Kure Atoll.

Wildfowl↗

Migration routes and population status of the Brent Goose Branta bernicla nigricans wintering in East Asia

Of the world’s Brent Goose Branta bernicla populations, the migration routes and winter distribution of the East Asian population of Brent Geese B. b. nigricans are the least well known. We therefore marked Brent Geese at their primary pre-migratory staging area in Notsuke Bay, Hokkaido, Japan to describe their migration between breeding and wintering areas in East Asia. Additionally, count data were compiled from the literature to identify important wintering and staging sites for the species, following Ramsar Convention criteria, and to assess trends in numbers of Brent Geese recorded in Japan and South Korea. The tracking data provided the first direct evidence of migratory connectivity between staging sites in northern Japan and the Korean Peninsula. A total of 26 internationally important sites were identified in the Russian Far East (7), northern Japan (16), northeast China (2) and the Korean Peninsula (1). Autumn surveys made at staging sites in Japan indicate that the East Asian population is increasing, although more extensive surveys for Brent Geese in China and on the Korean Peninsula are needed to confirm overall population trends and to identify critical habitats and wintering sites. We encourage the continuation of tracking studies, to describe more precisely the main migration routes, staging areas and, importantly, the breeding grounds for this vulnerable Brent Geese population.

Wildfowl↗