Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “Raptor Research”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 37 records · Page 2Linked to original sources

Quantifying Northern Goshawk diets using remote cameras and observations from blinds

Raptor diet is most commonly measured indirectly, by analyzing castings and prey remains, or directly, by observing prey deliveries from blinds. Indirect methods are not only time consuming, but there is evidence to suggest these methods may overestimate certain prey taxa within raptor diet. Remote video surveillance systems have been developed to aid in monitoring and data collection, but their use in field situations can be challenging and is often untested. To investigate diet and prey delivery rates of Northern Goshawks (Accipiter gentilis), we operated 10 remote camera systems at occupied nests during the breeding seasons of 1999 and 2000 in east-central Arizona. We collected 2458 hr of useable video and successfully identified 627 (93%) prey items at least to Class (Aves, Mammalia, or Reptilia). Of prey items identified to genus, we identified 344 (81%) mammals, 62 (15%) birds, and 16 (4%) reptiles. During camera operation, we also conducted observations from blinds at a subset of five nests to compare the relative efficiency and precision of both methods. Limited observations from blinds yielded fewer prey deliveries, and therefore, lower delivery rates (0.16 items/hr) than simultaneous video footage (0.28 items/hr). Observations from blinds resulted in fewer prey identified to the genus and species levels, when compared to data collected by remote cameras. Cameras provided a detailed and close view of nests, allowed for simultaneous recording at multiple nests, decreased observer bias and fatigue, and provided a permanent archive of data. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Breeding biology and nest-site selection of red-tailed hawks in an altered desert grassland

Red-tailed Hawks (Buteo jamaicensis) have expanded their range as trees have invaded formerly-open grasslands. Desert grasslands of southern Arizona have been invaded by mesquite trees (Prosopis velutina) since Anglo-American settlement and now support a large population of Red-tailed Hawks. We studied a population of Red-tailed Hawks in an altered desert grassland in southern Arizona. Our objectives were to determine what environmental characteristics influence Red-tailed Hawk habitat selection in mesquite-invaded desert grasslands and to evaluate the habitat quality of these grasslands for Red-tailed Hawks based on nesting density, nest success, and productivity. Red-tailed Hawks had 86% (95% C.I. = 73-99) nest success and 1.82 young per breeding pair (95% C.I. = 1.41-2.23). Nesting density was 0.15 (95% CI = 0.08-0.21) breeding pairs/km2 and the mean nearest-neighbor distance was 1.95 km (95% C.I. = 1.74-2.16). Red-tailed Hawks selected nest-sites with taller nest-trees and greater tree height and cover than were available at random. Mesquite trees in desert grasslands provide abundant potential nesting structures for Red-tailed Hawks. ?? 2006 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Northern Goshawk diet in Minnesota: An Analysis using video recording systems

We used video-recording systems to collect diet information at 13 Northern Goshawk (Accipiter gentilis) nests in Minnesota during the 2000, 2001, and 2002 breeding seasons. We collected 4871 hr of video footage, from which 652 prey deliveries were recorded. The majority of prey deliveries identified were mammals (62%), whereas birds (38%) composed a smaller proportion of diet. Mammals accounted for 61% of biomass delivered, and avian prey items accounted for 39% of prey biomass. Sciurids and leporids accounted for 70% of the identified prey. Red squirrel (Tamiasciurus hudsonicus), eastern chipmunk (Tamias striatus), and snowshoe hare (Lepus americanus) were the dominant mammals identified in the diet, while American Crow (Corvus brachyrhynchos) and Ruffed Grouse (Bonasa umbellus) were the dominant avian prey delivered to nests. On average, breeding goshawks delivered 2.12 prey items/d, and each delivery averaged 275 g for a total of 551 g delivered/d. However, daily (P < 0.001) and hourly (P = 0.01) delivery rates varied among nests. Delivery rates (P = 0.01) and biomass delivered (P = 0.038) increased with brood size. Diversity and equitability of prey used was similar among nests and was low throughout the study area, most likely due to the dominance of red squirrel in the diet. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Productivity and mortality of Northern Goshawks in Minnesota

Compared to other regions of North America, little information exists regarding Northern Goshawk (Accipiter gentilis) ecology and population dynamics in the western Great Lakes Region. We examined productivity and nesting habitat characteristics of goshawks in Minnesota from 1998-2001. Apparent nesting success varied annually from as low as 38% to as high as 83%. The Mayfield estimate of daily survival for nests was 0.992 ?? 0.002 (SE). The mean fledgling number across years was 1.85 ?? 0.14 for successful nests and 1.14 ?? 0.17 for all nesting attempts. Twenty-one percent of all nesting attempts failed, primarily due to predation or suspected predation (52%) and inclement weather (35%). Overall, productivity of goshawks in Minnesota was at the lower end of the range reported in other studies across western North America, which is not atypical for peripheral populations. During the 3-yr study, we recorded mortalities of nine (four males and five females; eight radio-marked and one unmarked) adult goshawks-causes of mortality were avian (33%) and mammalian (22%) predation, human persecution (22%), and unknown causes (22%). Fifty-six percent of mortalities occurred during the breeding season, and 44% occurred during the winter. Based on radiotelemetry data, we estimated adult annual survival to be 74 ?? 7.8%, which is similar to survival estimated using mark-recapture analysis in three western North America studies. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Diets and foraging behavior of northern Spotted Owls in Oregon

We describe local, regional, and annual variation in diets of northern Spotted Owls (Strix occidentalis caurina) in Oregon based on 24 497 prey collected at 1118 owl territories in 1970-2003. The sample included 91.5% mammals, 4.3% birds, 4.1% insects, and 0.1% other prey. The diet included ???131 species, including 49 mammals, 41 birds, 3 reptiles, 1 frog, 1 crayfish, 1 scorpion, 2 snails, and 33 species of insects. On average, 91.9 ?? 0.3% (SE) of prey in the diet were nocturnal animals, 3.3 ?? 0.2% were diurnal, and 4.8 ?? 0.2% were active both day and night. Of the prey captured, 50.5 ?? 0.8% were arboreal, 18.7 ?? 0.7% were scansorial, 4.8 ?? 0.2% were aerial, and 26.0 = 0.7% were terrestrial. Mean mass of prey was 116.6 ?? 6.5 g. Diets varied among owl territories, geographic regions, and years; but were generally dominated by four to six species of nocturnal mammals, including northern flying squirrels (Glaucomys sabrinus), woodrats (Neotoma fuscipes and N. cinerea), red tree voles (Arborimus longicaudus), western red-backed voles (Clethrionomys californicus), deer mice (Peromyscus maniculatus), or gophers (Thomomys spp.). Estimates of dietary evenness were low, indicating diets dominated by a few species of mammals. Forest management practices that produce healthy populations of arboreal and scansorial mammals such as flying squirrels, woodrats, and red tree voles should benefit northern Spotted Owls in Oregon and Washington. ?? 2004 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Diet of western Burrowing Owls wintering in southern Texas

Winter diets of the western Burrowing Owl (Athene cunicularia hypugaea) are little known. We determined the diet of western Burrowing Owls wintering in southern Texas by analyzing the contents of 182 pellets collected over four winters (1999-2000, 2001-2002, 2002-2003, and 2003-2004) in three habitat types (agricultural, mainland grassland, and barrier island). Remains of a total of 7476 prey items were recovered, 98% of which were arthropods. Gryllidae (crickets) formed the largest component (50%) of the prey, followed by lepidopteran larvae (13%), beetles (8%), spiders (7%), and earwigs (6%). Although vertebrates, primarily small mammals and birds, represented only 2% of prey items by number, they represented most (71%) of the biomass. Northern pygmy mice (Baiomys taylori) and fulvous harvest mice (Reithrodontomys fulveccens) were the two most frequently consumed vertebrate species. In all habitats, arthropods, especially orthopterans, were the primary prey item by number, whereas vertebrates, primarily small mammals, were the most important by biomass. Greater consumption of arthropods by Burrowing Owls in agricultural areas may be a factor contributing to owl use of these highly altered environments. ?? 2007 The Raptor Research Foundation, Inc.

Texas↗

The influence of weather on Golden Eagle migration in northwestern Montana

We analyzed the influence of 17 weather factors on migrating Golden Eagles (Aquila chrysaetos) near the Continental Divide in Glacier National Park, Montana, U.S.A. Local weather measurements were recorded at automated stations on the flanks of two peaks within the migration path. During a total of 506 hr of observation, the yearly number of Golden Eagles in autumn counts (1994-96) averaged 1973; spring counts (1995 and 1996) averaged 605 eagles. Mean passage rates (eagles/hr) were 16.5 in autumn and 8.2 in spring. Maximum rates were 137 in autumn and 67 in spring. Using generalized linear modeling, we tested for the effects of weather factors on the number of eagles counted. In the autumn model, the number of eagles increased with increasing air temperature, rising barometric pressure, decreasing relative humidity, and interactions among those factors. In the spring model, the number of eagles increased with increasing wind speed, barometric pressure, and the interaction between these factors. Our data suggest that a complex interaction among weather factors influenced the number of eagles passing on a given day. We hypothesize that in complex landscapes with high topographic relief, such as Glacier National Park, numerous weather factors produce different daily combinations to which migrating eagles respond opportunistically. ?? 2001 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Comparative ecology of the Flammulated Owl and Northern Saw-whet Owl during fall migration

We compared the migration ecology of two owl species that exhibit different migration strategies: the Flammulated Owl (Otus flammeolus) and the Northern Saw-whet Owl (Aegolius acadicus). During fall 1999-2004, we captured 117 Flammulated Owls and 1433 Northern Saw-whet Owls in the southern Boise Mountains of southwestern Idaho. These owl species exhibited contrasting seasonal timing and body condition. Flammulated Owl captures peaked in mid-September and Northern Saw-whet Owl captures peaked in early to mid-October. Flammulated Owls displayed greater body condition than Northern Saw-whet Owls and increasing condition scores during the season, whereas Northern Saw-whet Owls had no apparent seasonal condition patterns. Based on seasonal timing of captures, both species showed unimodal movement patterns characteristic of fall migrants. However, in 1999 both species' capture rates were at least double those in other years of this study. Flammulated Owls' earlier arrival and departure, coupled with superior body condition, were consistent among years and typical of a long-distance migration strategy. In contrast, the Northern Saw-whet Owls' later arrival, more lengthy passage, and variable body condition were more characteristic of a short-distance migrant strategy. Furthermore, Northern Saw-whet Owls' body condition was significantly lower during the irruptive year than during nonirruptive years, supporting the notion that population density affects their migratory condition. ?? 2006 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Comparison of the breeding biology of sympatric red-tailed Hawks, White-tailed Hawks, and Crested Caracaras in south Texas

We compared the breeding biology of sympatric nesting Red-tailed Hawks (Buteo jamaicensis), White-tailed Hawks (Buteo albicaudatus), and Crested Caracaras (Caracara cheriway) in south Texas during 2003 and 2004. We monitored 46 breeding attempts by Red-tailed Hawks, 56 by White-tailed Hawks, and 27 by Crested Caracaras. Observed nesting success was similar for Red-tailed Hawks (62%) and Crested Caracaras (61%), but lower for White-tailed Hawks (51%). Daily survival rates (0.99) were the same for all three species. Red-tailed Hawks and White-tailed Hawks both fledged 1.13 young per nesting pair and Crested Caracaras fledged 1.39 young per nesting pair. All three species nested earlier in 2004 than in 2003; in addition, the overall nesting density of these three species almost doubled from 2003 (1.45 pairs/km 2 ) to 2004 (2.71 pairs/km 2 ). Estimated productivity of all three species was within the ranges reported from other studies. Given extensive and progressive habitat alteration in some areas of south Texas, and the limited distributions of White-tailed Hawks and Crested Caracaras, the presence of large ranches managed for free-range cattle production and hunting leases likely provides important habitat and may be key areas for conservation of these two species. ?? 2009 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Raptor abundance and distribution in the Llanos wetlands of Venezuela

The Llanos of Venezuela is a 275 000-km2 freshwater wetland long recognized as an important habitat for waterbirds. However, little information exists on the raptor community of the region. We conducted raptor surveys in the Southwestern and Western Llanos during 2000-02 and detected 28 species representing 19 genera. Overall, areas of the Llanos that we sampled contained 52% of all raptor species and more than 70% of the kites, buteos, and subbuteos known to inhabit Venezuela. Regional differences in the mean number per route for four of the 14 most common species, the Crested Caracara (Caracara plancus), Black-collared Hawk (Busarellus nigricollis), American Kestrel (Falco sparverius), and Osprey (Pandion haliaetus), were significant (P < 0.0018) in relation to the wet or dry seasons. Of the 14 less common species, six were detected in only one season (wet or dry). The Southwestern and Western regions of the Llanos support a rich raptor community composed primarily of nonmigratory wetland-dependent and upland-terrestrial species. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Provisioning rates and time budgets of adult and nestling Bald Eagles at Inland Wisconsin nests

We used a remote video recording system and direct observation to quantify provisioning rate and adult and nestling behavior at Bald Eagle (Haliaeetus leucocephalus) nests in north-central Wisconsin in 1992 (N = 5) and 1993 (N = 8). Eagles nesting in this region have a high reproductive rate (??? 1.3 young/occupied territory), and the number of occupied territories has expanded nearly three-fold since 1980. The season-long provisioning rate averaged 5.2 prey deliveries/nest/d and 3.0 prey deliveries/nestling/d, and did not vary by year or with nestling number or age. Fish (Osteichthyes) made up 97% of identified prey deliveries followed by reptiles (Reptilia) (1.5%), birds (Aves) (1.2%), and mammals (Mammalia) (0.6%). Nearly 85% of prey items were >15 cm and <45 cm and 13% were <15 cm in length. Adult attendance (time ??? adult was at the nest) at nestling age 2-4 wk was >90% of the day and was negatively correlated with nestling age. Time adults spent feeding nestlings was negatively correlated with nestling age. Nestlings stood or sat in the nest >30% of the day, began to feed themselves, and exhibited increased mobility in the nest at 6-8 wk. We identified three stages of the nestling period and several benchmarks that may be useful when scheduling data collection for comparison of Bald Eagle nesting behavior. Our results support the hypothesis that food was not limiting this breeding population of Bald Eagles. ?? 2002 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Sexing young snowy owls

We predicted sex of 140 Snowy Owl (Bubo scandiacus) nestlings out of 34 nests at our Barrow, Alaska, study area to develop a technique for sexing these owls in the field. We primarily sexed young, flightless owls (3844 d old) by quantifying plumage markings on the remiges and tail, predicting sex, and collecting blood samples to test our field predictions using molecular sexing techniques. We categorized and quantified three different plumage markings: two types of bars (defined as markings that touch the rachis) and spots (defined as markings that do not touch the rachis). We predicted sex in the field assuming that males had more spots than bars and females more bars than spots on the remiges and rectrices. Molecular data indicated that we correctly sexed 100% of the nestlings. We modeled the data using random forests and classification trees. Both models indicated that the number and type of markings on the secondary feathers were the most important in classifying nestling sex. The statistical models verified our initial qualitative prediction that males have more spots than bars and females more bars than spots on flight feathers P6P10 for both wings and tail feathers T1 and T2. This study provides researchers with an easily replicable and highly accurate method for sexing young Snowy Owls in the field, which should aid further studies of sex-ratios and sex-related variation in behavior and growth of this circumpolar owl species. ?? 2011 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Spatial and temporal variation in diets of Spotted Owls in Washington

We studied diets of Northern Spotted Owls (Strix occidentalis caurina) in three different regions of Washington State during 1983-96. Northern flying squirrels (Glaucomys sabrinus) were the most important prey in most areas, comprising 29-54% of prey numbers and 45-59% of prey biomass. Other important prey included snowshoe hares (Lepus americanus), bushy-tailed woodrats (Neoloma cinerea), boreal red-backed voles (Clethrionomys gapperi), and mice (Peromyscus maniculatus, P. oreas). Non-mammalian prey generally comprised less than 15% of prey numbers and biomass. Mean prey mass was 111.4 ?? 1.5 g on the Olympic Peninsula, 74.8 ?? 2.9 g in the Western Cascades, and 91.3 ?? 1.7 g in the Eastern Cascades. Diets varied among territories, years, and seasons. Annual variation in diet was characterized by small changes in relative occurrence of different prey types rather than a complete restructuring of the diet. Predation on snowshoe hares was primarily restricted to small juveniles captured during spring and summer. Mean prey mass did not differ between nesting and nonnesting owls in 19 of 21 territories examined. However, the direction of the difference was positive in 15 of the 21 cases (larger mean for nesting owls), suggesting a trend toward larger prey in samples collected from nesting owls. We suggest that differences in diet among years, seasons, and territories are probably due primarily to differences in prey abundance. However, there are other factors that could cause such differences, including individual variation in prey selection, variation in the timing of pellet collections, and variation in prey accessibility in different cover types. ?? 2001 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Unusual raptor nests around the world

From surveys in many countries, we report raptors using unusual nesting materials (e.g., paper money, rags, metal, antlers, and large bones) and unusual nesting situations. For example, we documented nests of Steppe Eagles Aquila nipalensis and Upland Buzzards Buteo hemilasius on the ground beside well-traveled roads, Saker Falcon Falco cherrug eyries in attics and a cistern, and Osprey Pandion haliaetus nests on the masts of boats and on a suspended automobile. Other records include a Golden Eagle A. chrysaetos nest 7.0 m in height, believed to be the tallest nest ever described, and, for the same species, we report nesting in rudimentary nests. Some nest sites are within a few meters of known predators or competitors. These unusual observations may be important in revealing the plasticity of a species' behavioral repertoire. ?? 2009 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

A review of organochlorine pesticide residues in Swainson's hawk eggs

U. s. Fish and Wildlife Service research projects during the last 10 years in the Pacific Northwest resulted in the collecting of a sample egg from 35 Swainson's Hawk nests (Henny and Kaiser, 1979. Murrelet 60:2-5; Henny et al. 1984. Raptor Research 18:41-48). Pesticide residues, eggshell thickness, and reproductive success from these nests will be reviewed. In addition, egg residues from other published studies in the Pacific Northwest and elsewhere will be discussed.

Book chapter↗

Role of raptors in contaminant research

This chapter reviews the history of and approaches used in studies focused on the effects of contaminants on raptors and raptor populations at the Patuxent Wildlife Research Center (Patuxent) in Laurel, MD. Worldwide raptor declines following World War II were unprecedented and resulted in a sequence of major efforts at Patuxent to understand their cause(s). The peregrine falcon (Falco peregrinus), bald eagle (Haliaeetus leucocephalus), and osprey (Pandion haliaetus) were the species of most concern in North America. Laboratory and field studies at Patuxent complemented each other and yielded timely results of national and international importance, including some findings published in the journals “Science” and “Nature.” Concern about contaminant effects on wildlife populations came to the forefront during the years immediately following World War II. This concern was worldwide and not limited to one taxonomic group or to personnel and investigations at Patuxent. Contaminant studies of raptors were only part of the story, but this review, with minor exceptions, is limited to raptor studies and the role Patuxent played in this research. Indeed, many important nonraptor contaminant studies done at Patuxent, as well as raptor studies conducted elsewhere, are not mentioned here. For other reviews of contaminant-wildlife issues in the 1950s and 1960s, the reader is referred to “Silent Spring” by Rachel Carson (1962), “Pesticides and the Living Landscape” by Robert Rudd (1964), and “Return of the Peregrine: A North American Saga of Tenacity and Teamwork” by Tom Cade and Bill Burnham (Cade and Burnham, 2003).

Book chapter↗

Beak deformities in Buteo jamaicensis (Red-tailed Hawk) signal possible emergence of avian keratin disorder among raptors

Beginning in the late 1990s, an unusual cluster of beak deformities was observed among Buteo jamaicensis (Red-tailed Hawk) in the Pacific coastal region of North America. However, information was not available to determine the scope of this problem nor to assess a potential link between beak deformities in hawks and avian keratin disorder (AKD), an emerging disease primarily among passerines that causes overgrowth of the keratinized layer of the beak. To help address these knowledge gaps, we compiled capture records, citizen science reports, and other available data from across North America. As part of a long-term raptor monitoring program in Washington, we detected anomalously high rates of beak deformities in 29% and other keratin abnormalities in an additional 19% of B. jamaicensis between 2014 and 2021. We also identified more than 100 other AKD-like cases in B. jamaicensis , largely clustered in the Pacific coastal region, with most reports from 2000 to present. Pathologic examination of affected hawks revealed gross and microscopic features consistent with AKD in passerines, while shared epidemiological patterns, including timing of emergence, provided further evidence that this disease may impact an ecologically diverse suite of species. We detected poecivirus, a novel avian virus implicated as a likely cause of AKD in Poecile atricapillus (Black-capped Chickadee), in 1 out of 10 swabs collected from live B. jamaicensis , with gross beak deformities, suggesting the possibility of a shared viral etiology across species. However, additional work would be needed to determine the underlying cause of beak deformities in and their potential impacts on B. jamaicensis . By documenting this cluster of beak deformities, we hope to raise awareness among the ornithological community, including raptor researchers, to better track current and future outbreaks of beak deformities and related conditions.

Ornithology↗

Size dimorphism, molt status, and body mass variation of prairie falcons nesting in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area

Thirty-nine bald eagles found sick or dead in 13 States during 1969 and 1970 were analyzed for pesticide residues. Residues of DDE, dieldrin, polychlorinated biphenyls (PCB's), and mercury were detected in all bald eagle carcasses; DDD residues were detected in 38; DDT, heptachlor epoxide, and dichlorobenzophenone (DCBP) were detected less frequently. Six eagles contained possible lethal levels of dieldrin in the brain, and one contained a lethal concentration of DDE (385 ppm) in the brain together with 235 ppm of PCB's. Autopsy revealed that 18 bald eagles were illegally shot; other causes of death were impact injuries, electrocution, emaciation, and infectious diseases.

Journal of Raptor Research↗