Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “Raptor Research”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 19 recordsLinked to original sources

Breeding Bird Survey and bird banding data: Applications to raptor research and management

The Breeding Bird Survey (BBS) and Bird Banding Laboratory (BBL) are sources of information for raptor biologists. The BBS has been conducted each year since 1966 in the United States and Canada; historical bird banding records extend back to the early 20th century. BBS data can be used to document population trends and breeding distributions of many bird species. Banding data are generally collected for specific and local studies of bird populations or behavior. Past use of these data has been limited by their volume and relative inaccessibility. In this paper, we present an overview of BBS and BBL raptor data and their uses, limitations and availability.

Book chapter↗

The state of the art in raptor electrocution research: A global review

We systematically reviewed the raptor electrocution literature to evaluate study designs and methods used in raptor electrocution research, mitigation, and monitoring, emphasizing original research published in English. Specifically, we wondered if three decades of effort to reduce raptor electrocutions has had positive effects. The majority of literature examined came from North America, western Europe, and South Africa. In spite of intensive and often sustained effort by industry and governments across three continents for 30 years, reductions in the incidence of electrocution have been demonstrated in only a few studies. Reliable rate estimates of electrocution mortality generally are unavailable, with some exceptions. Nearly half of 110 studies we analyzed in detail were retrospective reviews of historical mortality records, banding data, or results of necropsies on dead birds received at pathology and veterinary facilities. Among prospective studies, less than half used unbiased approaches to sampling and many did not provide enough detail to assess the sampling design used. At this time, few researchers can demonstrate the reliability of standardized retrofitting procedures or the effectiveness of monitoring techniques. Future progress in reducing raptor mortalities on power lines will benefit from properly designed studies that generate rate estimates of mortality, address biasing factors, and include predictions concerning risk and techniques to reduce risk that can be tested in the field or laboratory.

Biological Conservation↗

Perspectives on animal welfare legislation and study considerations for field-oriented studies of raptors in the United States

Concern for the welfare of animals used in research and teaching has increased over the last 50 yr. Animal welfare legislation has resulted in guidelines for the use of animals in research, but the guidelines can be problematic because they focus on animals used in laboratory and agriculture research. Raptor biologists can be constrained by guidelines, restrictions, and oversight that were not intended for field research methods or wild animals in the wild or captivity. Field researchers can be further hampered by not understanding animal welfare legislation, who is subject to oversight, or that oversight is often provided by a committee consisting primarily of scientists who work with laboratory animals. Raptor researchers in particular may experience difficulty obtaining approval due to use of various species-specific trapping and handling methods. We provide a brief review of animal welfare legislation and describe the basic components and responsibilities of an Institutional Animal Care and Use Committee (IACUC) in the United States. We identify topics in raptor research that are especially problematic to obtaining IACUC approval, and we provide insight on how to address these issues. Finally, we suggest that all raptor researchers, regardless of legal requirements, abide by the spirit of the animal welfare principles. Failure to do so may bring about further regulatory and permitting restrictions. ?? 2010 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Technical review of the status of Northern Goshawks in the western United States

The U.S. Fish and Wildlife Service (FWS) was petitioned in 1997 to consider listing Northern Goshawks (Accipiter gentilis atricapillus) under the Endangered Species Act of 1973, west of the 100th meridian of the contiguous United States. In their 12-mo finding issued in June 1998, the FWS determined that listing this population as threatened or endangered was not warranted and based that decision on review existing population and habitat information. Because the status of goshawks in the western U.S. continues to be contentious and the FWS finding has been challenged, the Raptor Research Foundation, Inc. and The Wildlife Society jointly formed a committee to review information regarding the status of the goshawk population in the contiguous U.S. west of the 100th meridian. The committee was requested to: (1) determine if there is evidence of a population trend in goshawks in the western U.S., excluding Alaska; (2) determine if there is evidence that goshawks nesting in the eastern and western U.S. represent distinctive, genetically unique populations; and (3) evaluate evidence for goshawk-habitat relations, including any association with large, mostly-unbroken tracts of old growth and mature forests. Based on existing information, the committee concluded: (1) existing data are not adequate to assess population trend in goshawks west of the 100th meridian; (2) existing analyses of phylogeography have not provided evidence of genetic differences among recognized (atricapillus, laingi) or putative (apache) subspecies, and the genetic distinctness of atricapillus goshawks in western and eastern North America is not known; and (3) at present, assessing the status of goshawks solely using distribution of late-successional forests is not appropriate, based on the current understanding of goshawk-habitat relations, although goshawks clearly use and often select late-successional forests for nesting and foraging. We provide recommendations on information needs to assess status and population trend of goshawks in the western U.S. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

On the uniqueness of color patterns in raptor feathers

For this study, I compared sequentially molted feathers for a few captive raptors from year to year and symmetrically matched feathers (left/right pairs) for many raptors to see if color patterns of sequential feather pairs were identical or if symmetrical pairs were mirror-image identical. Feather pairs were found to be identical only when without color pattern (e.g., the all-white rectrices of Bald Eagles [Haliaeetus leucocephalus]). Complex patterns were not closely matched, but some simple patterns were sometimes closely matched, although not identical. Previous claims that complex color patterns in feather pairs are fingerprint-identical (and therefore that molted feathers from wild raptors can be used to identify breeding adults from year to year with certainty) were found to be untrue: each feather is unique. Although it is unwise to be certain of bird of origin using normal feathers, abnormal feathers can often be so used. ?? 2009 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Estimates of density, detection probability, and factors influencing detection of burrowing owls in the Mojave Desert

We estimated relative abundance and density of Western Burrowing Owls (Athene cunicularia hypugaea) at two sites in the Mojave Desert (200304). We made modifications to previously established Burrowing Owl survey techniques for use in desert shrublands and evaluated several factors that might influence the detection of owls. We tested the effectiveness of the call-broadcast technique for surveying this species, the efficiency of this technique at early and late breeding stages, and the effectiveness of various numbers of vocalization intervals during broadcasting sessions. Only 1 (3) of 31 initial (new) owl responses was detected during passive-listening sessions. We found that surveying early in the nesting season was more likely to produce new owl detections compared to surveying later in the nesting season. New owls detected during each of the three vocalization intervals (each consisting of 30 sec of vocalizations followed by 30 sec of silence) of our broadcasting session were similar (37, 40, and 23; n 30). We used a combination of detection trials (sighting probability) and double-observer method to estimate the components of detection probability, i.e., availability and perception. Availability for all sites and years, as determined by detection trials, ranged from 46.158.2. Relative abundance, measured as frequency of occurrence and defined as the proportion of surveys with at least one owl, ranged from 19.232.0 for both sites and years. Density at our eastern Mojave Desert site was estimated at 0.09 ?? 0.01 (SE) owl territories/km 2 and 0.16 ?? 0.02 (SE) owl territories/km 2 during 2003 and 2004, respectively. In our southern Mojave Desert site, density estimates were 0.09 ?? 0.02 (SE) owl territories/km 2 and 0.08 ?? 0.02 (SE) owl territories/km 2 during 2004 and 2005, respectively. ?? 2010 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Does vegetation structure limit the distribution of Northern Goshawks in the Oregon Coast ranges?

Northern Goshawks (Accipiter gentilis) breed in a variety of forested areas throughout the Pacific Northwest. Nevertheless, they were only first found breeding in the Coast Ranges of Oregon in 1995, despite apparently suitable habitat and abundant prey. We document the rarity of goshawks in the Coast Ranges by reviewing previous and current survey results for nests of goshawks and other forest birds since the 1960s, examining sightings of goshawks since 1980 and reporting on a survey we conducted in 1994. We suggest that nesting goshawks are rare in the Coast Ranges because of the vegetative structure of the area and its influence on prey availability. ?? 1997 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Red-shouldered Hawk (Buteo lineatus) abundance and habitat in a reclaimed mine landscape

Fragmentation of the landscape by large-scale mining may affect Red-shouldered Hawk (Buteo lineatus) populations by reducing the amount of forested habitat available in a landscape and by creating fragmented forest parches surrounded by reclaimed mine lands. We examined habitat characteristics and relative abundance of Red-shouldered Hawks in reclaimed mine landscapes within four treatments: early-successional grassland habitat, mid-successional shrub/pole habitat, late-successional fragmented forest habitat, and late-successional intact forest habitat. We quantified microhabitat characteristics within an 11.3-m-radius plot centered on 156 vegetation plots throughout the four treatments. We surveyed 48 stations on and adjacent to three mines for Red-shouldered Hawks using standardized broadcast call techniques during February 2000-January 2001 and measured landscape characteristics within 1000-m buffer zones centered on each station from digitized aerial photographs. Mean abundance of Red-shouldered Hawks was significantly higher in the intact forest (x?? = 0.07 detections/ point, SE = 0.03) than the grassland (x?? = 0.01, SE = 0.01) treatment, but did not differ from the fragmented forest (x?? = 0.03, SE = 0.01) or shrub/pole (x?? = 0.03, SE = 0.01) treatments. Most microhabitat characteristics in both fragmented and intact forest differed from shrub/pole and grasslands. Amount of wetland was the most important characteristic determining presence of Red-shouldered Hawks in a forest-dominated landscape. More wetlands in the landscape may provide abundant amphibians and reptiles, which are important in the diet of Red-shouldered Hawks. ?? 2003 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Temporal patterns of Northern Goshawk nest area occupancy and habitat: A retrospective analysis

We studied occupancy and habitat associations of Northern Goshawks (Accipiter gentilis) at nest areas in south-central Oregon in 1992-94. We surveyed 51 pre-1992 nest areas (i.e., historical breeding areas first discovered during 1973-91) for goshawks and used aerial-photograph interpretation to document forest cover conditions and changes over time between areas that were occupied by goshawks and those where we did not detect goshawks (no-response sites). We also surveyed for new nests during 1992-94. Of 38 occupied nests first found in 1992-94 (i.e., post-1992 nest areas), 86% (33/38) were in mid-aged (mean stand DBH 23-53 cm, <15 trees/ha >53 cm DBH) or late (???15 trees/ha >53 cm DBH; mean stand DBH >53 cm) closed (>50% canopy closure) structural-stage forest. Occupancy of historical (pre-1992) nest areas by goshawks was 29% (15/51). Of 46 pre-1992 nest areas that we examined for habitat change, 15 were occupied by goshawks in 1994 and had more mid-aged closed and late closed forest in 12-, 24-, 52-, 120-, and 170-ha circular areas centered on nest locations than did 31 no-response areas. There was no difference in the amount of late closed and mid-aged closed forest in pre-1992 nest areas compared with occupied pre-1992 nest areas. A logistic regression model for all occupied nest areas confirmed that late closed and mid-aged closed forest variables were important indicators of forest conditions that supported breeding pairs. Goshawks were more likely to persist in the historical nest areas that had about 50% of mature and older closed-canopy forest within the 52ha scale. We recommend retaining existing late closed, late open, and mid closed structure within 52ha scale of the nest site. Moreover, late closed and mid closed structure combined should not fall below 50% within the 52-ha scale and should exceed 40% within the 170-ha scale surrounding the nest site. To optimize conditions for breeding goshawks, we recommend retaining large trees (>53 cm DBH) to help preserve stand integrity, maintain closed canopies, and provide connectivity to alternative nest sites within nest areas. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Home range and habitat use by Great Horned Owls (Bubo virginianus) in Southern California

Great Horned Owls (Bubo virginianus) are a common, widespread species that can be found in a variety of habitats across most of North America, but little is known about their space and habitat requirements. Using radiotelemetry, location data were collected on nine male and five female Great Horned Owls to determine home range and habitat use in southern California. Owls were tracked between January 1997 and September 1998 for periods ranging from 5-17 mo. Seven owls were also followed during 13 all-night observation periods. The mean 95% adaptive kernel home-range size for females was 180 ha (range = 88-282, SE = 36) and that for males was 425 ha (range = 147-1115 ha, SE = 105). Core areas estimated by the 50% adaptive kernel averaged 27 ha (range = 7-44, SE = 7) for females and 61 ha (range = 15-187, SE = 18) for males. Owls were located in areas with varying degrees of human disturbance ranging from almost entirely urban to native oak (Quercus agrifolia) woodland. Oak/sycamore (Quercus agrifolia/Platanus racemosa) woodland and ruderal grassland (Bromus spp., Avena spp., and various other non-native invasives), were used more often than expected based on availability, but we found no correlation between home-range size and any single habitat type or habitat groups. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Home range characteristics of Mexican Spotted Owls in the canyonlands of Utah

We studied home-range characteristics of adult Mexican Spotted Owls (Strix occidentalis lucida) in southern Utah. Twenty-eight adult owls were radio-tracked using a ground-based telemetry system during 1991-95. Five males and eight females molted tail feathers and dropped transmitters within 4 wk. We estimated cumulative home ranges for 15 Spotted Owls (12 males, 3 females). The mean estimate of cumulative home-range size was not statistically different between the minimum convex polygon and adaptive kernel (AK) 95% isopleth. Both estimators yielded relatively high SD, and male and female range sizes varied widely. For 12 owls tracked during both the breeding and nonbreeding seasons, the mean size of the AK 95% nonbreeding home range was 49% larger than the breeding home-range size. The median AK 75% bome-range isopleth (272 ha) we observed was similar in size to Protected Activity Centers (PACs) recommended by a recovery team. Our results lend support to the PAC concept and we support continued use of PACs to conserve Spotted Owl habitat in Utah. ?? 2007 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Broadening our approaches to studying dispersal in raptors

Dispersal is a behavioral process having consequences for individual fitness and population dynamics. Recent advances in technology have spawned new theoretical examinations and empirical studies of the dispersal process in birds, providing opportunities for examining how this information may be applied to studies of the dispersal process in raptors. Many raptors are the focus of conservation efforts; thus, reliable data on all aspects of a species' population dynamics, including dispersal distances, movement rates, and mortality rates of dispersers, are required for population viability analyses that are increasingly used to inform management. Here, we address emerging issues and novel approaches used in the study of avian dispersal, and provide suggestions to consider when developing and implementing studies of dispersal in raptors. Clarifying study objectives is essential for selection of an appropriate methodology and sample size needed to obtain accurate estimates of movement distances and rates. Identifying an appropriate study-area size will allow investigators to avoid underestimating population connectivity and important population parameters. Because nomadic individuals of some species use temporary settling areas or home ranges before breeding, identification of these areas is critical for conservation efforts focusing on habitats other than breeding sites. Study designs for investigating raptor dispersal also should include analysis of environmental and social factors influencing dispersal, to improve our understanding of condition-dependent dispersal strategies. Finally, we propose a terminology for use in describing the variety of movements associated with dispersal behavior in raptors, and we suggest this terminology could be used consistently to facilitate comparisons among studies. ?? 2009 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Effects of strychnine on raptors: A commentary

A commentary on Cheny, C.D., S.B. VanderWall, and R.J. Poehlmann. 1987. Effects of strychnine on the behavior of great horned owls and red-tailed hawks. Journal of Raptor Research 21(3):103-110.

Journal of Raptor Research↗

'Tool' use by the red-tailed hawk ( Buteo jamaicensis )

Perhaps the best documented example of regular tool use for a falconiform is the Egyptian Vulture ( Neophron percnopterus ) striking an Ostrich ( Struthio camelus ) egg with a stone (J. van Lawick-Goodall and H. van Lawick-Goodall 1966, Nature 212:1468-1469; R.K. Brooke 1979, Ostrich 50:257-258). Another species, the Lammergeier ( Gypaetus barbatus ), routinely drops bones on stone slabs to gain access to the marrow within (L. Brown and D Amadon 1968, Eagles, hawks and falcons of the world, McGraw-Hill, New York, NY U.S.A.). Some, however, would argue that, because the stone is not manipulated, the bone-dropping Lammergeier is not actually using a tool. Another reported example of tool use is the Ferruginous Hawk ( Buteo regalis ) that allegedly cast a stone at a human intruder near its nest (C.L. Blair 1981, Raptor Research 15:120).] The following may be yet another example of tool use by a raptor. On 5 June 1985, we observed an adult Red-tailed Hawk ( Buteo jamaicensis ) soaring low (ca 15 m) over the grass-covered slopes of the Galiuro Mountains in southern Arizona. The bird had, probably just moments before, captured a ca I m snake (probably a glossy snake, Arizona elegans , judging by size, shape and color). When the hawk passed near us, it was holding the snake by both feet near the snake's midpoint. With head elevated and mouth open, the snake appeared intent upon biting the hawk. When the hawk was ca 100 m distant from us, it made several shallow stoops over a scattered group of large boulders. On some (and perhaps all) passes, the bird swept sharply upward as it passed over and nearly collided with a boulder. The centrifugal force associated with this change in direction caused the snake to pendulate below the hawk's talons and strike the boulder. During one pass, we observed the snake's head and tail flipping up behind the hawk after slapping the boulder. Not all swoops were over the same boulder, but one particularly obtrusive (ca 1 m tall) boulder was used at least twice. On the last two swoops, the snake hung limp and apparently lifeless from the hawk's talons After the last swoop, the hawk dropped out of sight into tall grass ca 200 m from our position and presumably ate the snake because we could observe no prey in the hawk's talons when it soared up 13 rain later. If the anvil (not held in the hand) is a tool as well as the hammer (held in the hand), then the Red-tailed Hawk may be added to the short list of raptors that have been known to use tools

Arizona↗

Nesting ecology and behavior of Broad-winged Hawks in moist karst forests of Puerto Rico

The Puerto Rican Broad-winged Hawk (Buteo platypterus brunnescens) is an endemic and endangered subspecies inhabiting upland montane forests of Puerto Rico. The reproductive ecology, behavior, and nesting habitat of the Broad-winged Hawk were studied in Ri??o Abajo Forest, Puerto Rico, from 2001-02. We observed 158 courtship displays by Broad-winged Hawks. Also, we recorded 25 territorial interactions between resident Broad-winged Hawks and intruding Red-tailed Hawks (Buteo jamaicensis jamaicensis). Broad-winged Hawks displaced intruding Red-tailed Hawks from occupied territories (P = 0.009). Mayfield nest survival was 0.67 across breeding seasons (0.81 in 2001, N = 6; 0.51 in 2002, N = 4), and pairs averaged 1.1 young per nest (years combined). The birds nested in mixed species timber plantations and mature secondary forest. Nests were placed in the upper reaches of large trees emerging from the canopy. Nest tree DBH, understory stem density, and distance to karst cliff wall correctly classified (77.8%) nest sites. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Taxonomic status and biology of the Cuban blackhawk, Buteogallus anthracinus gundlachii (AVES: Accipitridae)

We reevaluate the taxonomic status of the Cuban population of the Common Black-Hawk (Buteogallus anthracinus) based on our examination of additional specimens, nests, eggs, and voice data. Buteogallus a. gundlachii is smaller than mainland populations of anthracinus and differs from mainland birds in plumage coloration and pattern. The common (alarm) call of gundlachii is a series of three or four notes, differing from that of mainland anthracinus, whose call consists of 9-24 notes. In the Isla de Pinos, Cuba, we observed gundlachii eating two species of land crabs (71.4%), centipedes (7.1%), lizards (10.7%), mammals (7.1%), and a bird (3.6%). We consider Buteogallus gundlachii Cabanis 1854 (1855), the Cuban Black-Hawk, to be a full species, endemic to Cuba, Isla de Pinos, and many of the cays of the Cuban Archipelago. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Thinking about feathers: Adaptations of Golden Eagle rectrices

The striking black and white plumage of the juvenile Golden Eagle (Aquila chrysaetos) provides an excellent opportunity to examine the possible selective forces influencing the strategic placement of dark pigment in birds. The conflict between opposing selective pressures (first, toward large white patches, which may allay aggression in adults, and second, toward dark plumage to promote camouflage and limit solar and abrasive wear) provides the stage whereon are revealed a score of pigmentation traits of potential adaptive value. The general pigmentation trend is for zones that are more exposed to the sun to be darker than elsewhere. More specifically: (1) for rectrices and remiges, outer webs are darker than inner; (2) for those few feathers (e.g., central rectrices, some scapulars, and some tertials), where both inner and outer webs are heavily and nearly equally solar exposed, pigmentation is supplied similarly on both webs; (3) outermost primaries and rectrices are darkest of all and are structurally similar; (4) for central rectrices, subject to high levels of abrasion with substrate, the tip is paler (resultant flexibility may limit breakage); and (5) pigment is heavier along or on the rachis than on the webs. Many of the traits listed above for the Golden Eagle are also found in other families of birds. Traits of the tail common to many species were a terminal pale tip, a subterminal dark band, rachis darker than vane, and outer webs darker than inner for both remiges and rectrices. The most widespread traits likely have adaptive value. ?? 2006 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Dramatic declines of DDE and other organochlorines in spring migrant Peregrine Falcons from Padre Island, Texas, 1978-2004

Peregrine Falcons (Falco peregrinus) captured in the spring at Padre Island, Texas, nest across the arctic and subarctic from Alaska to Greenland and winter throughout Latin America. Padre Island, located immediately north of the Mexican border, is the peregrines' first landfall in the U.S.A. after spending about 6 mo in Latin America. Blood plasma was collected from spring migrants at Padre Island between 1978 and 2004 to monitor trends in organochlorine (OC) pesticides and their metabolites. Geometric mean concentrations of p,p'-DDE (??g/g, ww) decreased throughout the study: 1978-1979 (0.879), 1980 (0.617), 1984 (0.551), 1994 (0.406) and 2004 (0.013). Most other OC pesticides, with detection limits used during the earlier portion of this study, were no longer detected during the last two sampling periods. The reduced concentrations of OC pesticides suggest that other pesticides (including carbamates, organophosphates and pyrethroids) are likely being used as replacements. These replacement compounds are not as persistent and cannot be readily evaluated at migration sites like Padre Island. However, concentrations of flame retardants (polybrominated diphenyl ethers; PBDEs) have recently increased in bird eggs in many regions and have been reported in blood plasma. Concentrations of PBDEs in peregrine plasma could be evaluated at Padre Island for assessment of trends in the Americas. ?? 2009 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗