Search USGS⌕ Search

Geology topics

Josh Adams

Publications and source records attributed to Josh Adams.

60 records · Page 4Linked to original sources

Correlating seabird movements with ocean winds: linking satellite telemetry with ocean scatterometry.

Satellite telemetry studies of the movements of seabirds are now common and have revealed impressive flight capabilities and extensive distributions among individuals and species at sea. Linking seabird movements with environmental conditions over vast expanses of the world's open ocean, however, remains difficult. Seabirds of the order Procellariiformes (e.g., petrels, albatrosses, and shearwaters) depend largely on wind and wave energy for efficient flight. We present a new method for quantifying the movements of far-ranging seabirds in relation to ocean winds measured by the SeaWinds scatterometer onboard the QuikSCAT satellite. We apply vector correlation (as defined by Crosby et al. in J Atm Ocean Tech 10:355-367, 1993) to evaluate how the trajectories (ground speed and direction) for five procellariiform seabirds outfitted with satellite transmitters are related to ocean winds. Individual seabirds (Sooty Shearwater, Pink-footed Shearwater, Hawaiian Petrel, Grey-faced Petrel, and Black-footed Albatross) all traveled predominantly with oblique, isotropic crossing to quartering tail-winds (i.e., 105-165 degrees in relation to birds' trajectory). For all five seabirds, entire track line trajectories were significantly correlated with co-located winds. Greatest correlations along 8-day path segments were related to wind patterns during birds' directed, long-range migration (Sooty Shearwater) as well as movements associated with mega-scale meteorological phenomena, including Pacific Basin anticyclones (Hawaiian Petrel, Grey-faced Petrel) and eastward-propagating north Pacific cyclones (Black-footed Albatross). Wind strength and direction are important factors related to the overall movements that delineate the distribution of petrels at sea. We suggest that vector correlation can be used to quantify movements for any marine vertebrate when tracking and environmental data (winds or currents) are of sufficient quality and sample size. Vector correlation coefficients can then be used to assess population--or species-specific variability and used to test specific hypotheses related to how animal movements are associated with fluid environments.

Marine Biology↗

At-sea distribution of satellite-tracked grey-faced petrels, Pterodroma macroptera gouldi, captured on the Ruamaahua (Aldermen) Islands, New Zealand

We used satellite telemetry to determine the at-sea distribution of 32 adult (non-breeders and failed breeders) Grey-faced Petrels, Pterodroma macroptera gouldi, during July-October in 2006 and 2007. Adults captured at breeding colonies on the Ruamaahua (Aldermen) Islands ranged across the southwestern Pacific Ocean and Tasman Sea between 20-49°S and 142°E and 1300 W Petrels were located almost exclusively over offshore waters> 1000 m depth. The extent oftheir distributions was similar across years, but petrels ranged farther south and west in 2006. Individuals displayed a high degree ofspatial overlap (48-620/0 among individuals) and area use revealed three general "hotspots" within their overall range: waters near the Ruamaahua Islands; the central Tasman Sea; and the area surrounding the Chatham Rise. In July-August 2006, most petrels congregated over the Tasman Sea, but for the same period in 2007 were predominantly associated with Chatham Rise. The home ranges of petrels tended to overlap disproportionately more than expected with the Australian Exclusive Economic Zone and less than expected with High Seas, relative to the area available in each zone, in July-August 2006. Accordingly, multiple nations are responsible for determining potential impacts resulting from fisheries bycatch and potential resource competition with Grey-faced Petrels.

Papers and Proceedings Royal Society of Tasmania↗

Stable foraging areas and variable chick diet in Cassin's auklets (Ptychoramphus aleuticus) off southern California

Planktivorous seabirds readily respond to changes in marine ecosystems and have the ability to integrate information regarding variability in abundance, availability, and community composition of key prey resources. We studied the foraging and breeding ecology of the Cassin's auklet, Ptychoramphus aleuticus (Pallas, 1811), off southern California during three breeding seasons (1999-2001), when large intra- and inter-annual variability occurred in local oceanographic conditions during a prolonged La Nina event. Radio-marked parents used consistent core foraging areas within 30 km of their colony, aggregated in shelf waters (< 200 m depth), and occasionally foraged in deeper waters. Parents delivered primarily euphausiids, pelagic larval-juvenile fishes, and minor amounts of cephalopods and other crustaceans. Whereas the euphausiid Thysanoessa spinifera Holmes, 1900 was most important during 1999 and 2001, Euphausia pacifica Hansen, 1911 replaced adult T. spinifera in 2000 after an anomalous eastward inflection of the California Current occurred near the auklets' foraging area. Differences in chick diets, however, did not significantly influence fledging success and growth among first chicks, but the proportion of pairs successfully fledging an alpha chick and initiating a second clutch was exceptional in 1999 (63%) and 2000 (75%), and less in 2001 (7%). We suggest that dietary composition was influenced by modified prey availability driven in part by fluctuations in regional upwelling and circulation. ?? 2004 NRC Canada.

Canadian Journal of Zoology↗

Foraging distance and home range of Cassin's Auklets nesting at two colonies in the California Channel Islands

We radio-marked 99 Cassin's Auklets (Ptychoramphus aleuticus) nesting at two colonies, Prince Island and Scorpion Rock, separated by 90 km in the California Channel Islands to quantify foraging distance, individual home-range area, and colony-based foraging areas during three consecutive breeding seasons. Auklets generally foraged < 30 km from each colony in all years. Core foraging areas (50% fixed kernel) from Prince Island in 1999-2001 were north to northeast of the colony over the insular shelf near the shelfbreak. Core foraging areas from Scorpion Rock in 2000-2001 occurred in two focal areas: the Anacapa Passage, a narrow interisland passage adjacent to the colony, and over the southeastern Santa Barbara Channel. During 2000, intercolony foraging areas overlapped by 10%; however, auklets from each colony used the overlapping area at different times. Equivalent-sample-size resampling indicated Prince Island foraging area (1216 ?? 654 km2) was twice that of Scorpion Rock (598 ?? 204 km2). At Prince Island, mean individual distances, home-range areas, and colony-based activity areas were greater for females than males, especially during 2001. At Prince Island, core foraging areas of females and males, pooled separately, overlapped by 63% in 1999 and 2000, and by 35% in 2001. Postbreeding auklets from both colonies dispersed northward and moved to active upwelling centers off central California, coincident with decreased upwelling and sea-surface warming throughout the Santa Barbara Channel.

Condor↗

Effects of radiotransmitters on the reproductive performance of Cassin's auklets

We examined whether radiotransmitters adversely affected the reproductive performance of Cassin's auklets ( Ptychoramphus aleuticus ) breeding on the California Channel Islands during 1999-2001. We attached external radiotransmitters to 1 partner in 108 Cassin's auklet pairs after nest initiation and used 131 unmarked, but handled, pairs as controls. Compared to alpha chicks raised by radiomarked pairs, alpha chicks raised by unmarked pairs had faster mass growth rates (1.95 ± 0.30 g d −1 vs. 3.37 ± 0.53 g d −1 , respectively), faster wing growth rates (2.46 ± 0.10 mm d −1 vs. 2.85 ± 0.05 mm d −1 ), greater peak fledging masses (118.9 ± 3.5 g vs. 148.3 ± 2.4 g), and higher fledging success (61% vs. 90%). Fledging success was reduced more when we radiomarked the male (50% fledged) rather than the female partner (77% fledged). After fledging an alpha chick, unmarked pairs were more likely to initiate a second clutch (radiomarked: 7%; unmarked: 39%) but did not hatch a second egg (radiomarked: 4%; unmarked: 25%) or fledge a second (beta) chick (radiomarked: 4%; unmarked: 18%) significantly more often than radiomarked pairs. We resighted 12 radiomarked individuals nesting during a subsequent breeding season; each bird had shed its transmitter and healed the site of attachment. We suggest caution in using telemetry to evaluate the reproductive performance of alcids, but marking only females may minimize adverse effects.

California↗