Search USGS⌕ Search

Geology topics

Josh Adams

Publications and source records attributed to Josh Adams.

At least 55 records · Page 3Linked to original sources

Carotenoid-based skin ornaments reflect foraging propensity in a seabird, Sula leucogaster

Carotenoid-based ornaments are common signalling features in animals. It has long been proposed that such ornaments communicate information about foraging abilities to potential mates. However, evidence linking foraging with ornamentation is largely missing from unmanipulated, free-ranging populations. To investigate this relationship, we studied a coastal population of brown booby ( Sula leucogaster brewsteri ), a seabird with a carotenoid-based gular skin ornament. δ 13 C values from both feathers and blood plasma were negatively correlated with male gular colour, indicating birds that consumed more pelagic prey in offshore locations had more ornamented skin than those that fed on nearshore, benthic prey. This relationship was supported by our GPS tracking results, which revealed longer, more offshore foraging trips among highly ornamented males. Our data show that brown booby ornaments are honest indicators of foraging propensity; a link consistent with the rarity hypothesis and potentially driven by the concentration of carotenoids found in phytoplankton versus benthic algae. Carotenoid-based ornaments may reflect foraging tendencies in animals such as coastal predators that use food webs with distinct carotenoid profiles.

Biology Letters↗

Abundance and productivity of marbled murrelets (Brachyramphus marmoratus) off central California during the 2017 breeding season

Marbled murrelets ( Brachyramphus marmoratus ) have been listed as “Endangered” by the State of California and “Threatened” by the U.S. Fish and Wildlife Service since 1992 in California, Oregon, and Washington. Information regarding marbled murrelet abundance, distribution, population trends, and habitat associations is critical for risk assessment, effective management and evaluation of conservation efficacy, and ultimately to meet Federal- and State-mandated recovery efforts for this species. During June–August 2017, the U.S. Geological Survey Western Ecological Research Center continued previously established, long-term (1999–2016), at-sea surveys to estimate abundance and productivity of marbled murrelets in U.S. Fish and Wildlife Service Conservation Zone 6 (central California—San Francisco Bay to Monterey Bay). Using conventional distance sampling methods, we estimated marbled murrelet abundance using 189 detections of 321 individuals observed on nine unique surveys. The abundance estimated for the entire study area using all surveys in 2017 was 530 birds (95-percent confidence interval, 384–732 birds). Estimated abundance from 2017 is comparable to most prior years of study, except for 2008 and 2015, which had anomalously low abundances. We estimated productivity (calculated as the hatch-year [HY] to after-hatch-year [AHY] ratio) in 2017 using three detections of three individuals observed in six surveys. After date-correcting HY and AHY counts to account for birds expected to be absent from the water while inland at nests, the date-corrected juvenile ratio was 0.022 ± 0.014 standard error. We created a synthesized database of all marbled murrelet survey data from 1999 to 2017 to allow scientists and managers to evaluate established survey methods and assess trends in abundance and productivity estimates. Future modifications of survey design could help reduce variance in abundance estimation.

California↗

Collision and displacement vulnerability to offshore wind energy infrastructure among marine birds of the Pacific Outer Continental Shelf

Marine birds are vulnerable to collision with and displacement by offshore wind energy infrastructure (OWEI). Here we present the first assessment of marine bird vulnerability to potential OWEI in the California Current System portion of the U.S. Pacific Outer Continental Shelf (POCS). Using population size, demography, life history, flight heights, and avoidance behavior for 62 seabird and 19 marine water bird species that occur in the POCS, we present and apply equations to calculate Population Vulnerability, Collision Vulnerability, and Displacement Vulnerability to OWEI for each species. Species with greatest Population vulnerability included those listed as species of concern (e.g., Least Tern [ Sternula antillarum ], Marbled Murrelet [ Brachyramphus marmoratus ], Pink-footed Shearwater [ Puffinus creatopus ]) and resident year-round species with small population sizes (e.g., Ashy Storm-Petrel [ Oceanodroma homochroa ], Brandt's Cormorant [ Phalacrocorax penicillatus ], and Brown Pelican [ Pelecanus occidentalis ]). Species groups with the greatest Collision Vulnerability included jaegers/skuas, pelicans, terns and gulls that spend significant amounts of time flying at rotor sweep zone height and don't show macro-avoidance behavior (avoidance of entire OWEI area). Species groups with the greatest Displacement Vulnerability show high macro-avoidance behavior and low habitat flexibility and included loons, grebes, sea ducks, and alcids. Using at-sea survey data from the southern POCS, we combined species-specific vulnerabilities described above with at-sea species densities to assess vulnerabilities spatially. Spatial vulnerability densities were greatest in areas with high species densities (e.g., near-shore areas) and locations where species with high vulnerability were found in abundance. Our vulnerability assessment helps understand and minimize potential impacts of OWEI infrastructure on marine birds in the POCS and could inform management decisions.

Journal of Environmental Management↗

Selective occupancy of a persistent yet variable coastal river plume by two seabird species

Advances in telemetry and modeling of physical processes expand opportunities to assess relationships between marine predators and their dynamic habitat. The Columbia River plume (CRP) attracts sooty shearwaters Ardenna grisea and common murres Uria aalge , but how seabirds respond to variability in plume waters is unknown. We characterized seabird distributions in relation to hourly, daily, monthly, and seasonal variation in CRP location and surface area by attaching satellite telemetry tags to shearwaters in 2008 and 2009, and to murres in 2012 and 2013. We matched seabird locations to surface salinity from a high-resolution hydrodynamic model of the CRP and adjacent waters. Utilization distributions indicated high-use areas north of the Columbia River mouth and in continental shelf waters. Shearwater and murre occupancy of tidal (<21 psu), recirculating (21-26 psu), and boundary (26-31 psu) plume waters was on average 31% greater than expected and positively correlated with CRP surface area. Seabird latitude was positively correlated with latitude of the geographic center of the CRP, indicating that birds move in phase with the plume. We detected a threshold response of seabirds to plume size, and birds were closer to the convergent CRP boundary (28 psu isohaline) after a surface area threshold between 1500 and 4000 km 2 was exceeded. We conclude that shearwaters and murres selectively occupy and track plume waters, particularly dynamic boundary waters where foraging opportunities may be enhanced by increases in surface area and associated biophysical coupling that aggregates zooplankton and attracts prey fishes.

Marine Ecology Progress Series↗

Population-level plasticity in foraging behavior of western gulls (Larus occidentalis)

Background Plasticity in foraging behavior among individuals, or across populations may reduce competition. As a generalist carnivore, western gulls ( Larus occidentalis ) consume a wide range of marine and terrestrial foods. However, the foraging patterns and habitat selection (ocean or land) of western gulls is not well understood, despite their ubiquity in coastal California. Here, we used GPS loggers to compare the foraging behavior and habitat use of western gulls breeding at two island colonies in central California. Results Gulls from offshore Southeast Farallon Island (SFI; n = 41 gulls) conducted more oceanic trips ( n = 90) of shorter duration (3.8 ± 3.3 SD hours) and distance (27.1 ± 20.3 km) than trips to the mainland ( n = 41) which were nearly 4 times longer and 2 times farther away. In contrast, gulls from coastal Año Nuevo Island (ANI; n = 20 gulls) foraged at sites on land more frequently ( n = 103) but trip durations (3.6 ± 2.4 h) and distances (20.8 ± 9.4 km) did not differ significantly from oceanic trips ( n = 42) where trip durations were only slightly shorter (2.9 ± 2.7 h) and equidistant (20.6 ± 12.1 km). Gulls from both colonies visited more sites while foraging at sea but spent significantly longer (3–5 times) durations at each site visited on land. Foraging at sea was also more random compared to foraging trips over land where gulls from both colonies visited the same sites on multiple trips. The total home range of gulls from SFI (14,230 km 2 ) was 4.5 times larger than that of gulls from ANI, consistent with greater resource competition resulting from a larger abundance of seabirds at SFI. Conclusions Population-level plasticity in foraging behavior was evident and dependent on habitat type. In addition, gulls from SFI were away foraging longer than gulls from ANI (22% vs. 7.5%, respectively), which impacts the defense of territories and attempts at nest predation by conspecifics. Our results can be used to explain lower chick productivity at SFI, and can provide insight into increased gull activity in urban areas.

Movement Ecology↗

Plastic ingestion by Black-footed Albatross Phoebastria nigripes from Kure Atoll, Hawai'i: Linking chick diet remains and parental at-sea foraging distributions

We quantified the incidence (percentage of samples with plastic) and loads (mass, volume) of four plastic types (fragments, line, sheet, foam) ingested by Black-footed Albatross Phoebastria nigripes chicks raised on Kure Atoll, the westernmost Hawaiian colony. All 25 samples contained plastic, mostly in the form of foam and line. On average (± SD), boluses and stomachs contained 28.2 ± 14.3 g and 40.3 ± 29.0 g of plastic, respectively. Plastic was the dominant indigestible material in the boluses and the stomach samples, accounting for 48.8%-89.7% of the bolus mass (mean 67.4 ± 12.1%, median 67.5%, n = 20), and for 18.2%-94.1% of the stomach content mass (mean 70.0 ± 30.3%, median 75.6%, n = 5). Although the ingested plastic fragments ranged widely in size, most (92% in boluses, 91% in stomachs) were mesoplastics (5-25 mm), followed by macroplastics (>25 mm; 7% in boluses, 6% in stomachs), and microplastics (1-5 mm; 1% in boluses, 4% in stomachs). Yet the two fragment size distributions were significantly different, with more small-sized items (3-8 mm) in stomachs and with more large-sized items (46-72 mm) in boluses. To investigate where albatross parents collect this material, we tracked seven provisioning adults during 14 foraging trips using satellite-linked transmitters. The tracked birds foraged west of Kure Atoll (180–150°E, 30-40°N) and spent most of their time over pelagic waters (>2000 m deep; averaging 89 ± 9%), with substantial time over seamounts (averaging 11 ± 7%). Together, these results indicate that Black-footed Albatross chicks at Kure Atoll ingest plastics sourced by their parents foraging in waters of the western North Pacific. Provisioning adults forage within an area of surface convergence, downstream from the Kuroshio Current, and frequently visit seamounts northwest of the Hawaiian archipelago.

Hawaii↗

Collision and displacement vulnerability among marine birds of the California Current System associated with offshore wind energy infrastructure

With growing climate change concerns and energy constraints, there is an increasing need for renewable energy sources within the United States and globally. Looking forward, offshore wind-energy infrastructure (OWEI) has the potential to produce a significant proportion of the power needed to reach our Nation’s renewable energy goal. Offshore wind-energy sites can capitalize open areas within Federal waters that have persistent, high winds with large energy production potential. Although there are few locations in the California Current System (CCS) where it would be acceptable to build pile-mounted wind turbines in waters less than 50 m deep, the development of technology able to support deep-water OWEI (>200 m depth) could enable wind-energy production in the CCS. As with all human-use of the marine environment, understanding the potential impacts of wind-energy infrastructure on the marine ecosystem is an integral part of offshore wind-energy research and planning. Herein, we present a comprehensive database to quantify marine bird vulnerability to potential OWEI in the CCS (see https://doi.org/10.5066/F79C6VJ0 ). These data were used to quantify marine bird vulnerabilities at the population level. For 81 marine bird species present in the CCS, we created three vulnerability indices: Population Vulnerability, Collision Vulnerability, and Displacement Vulnerability. Population Vulnerability was used as a scaling factor to generate two comprehensive indicies: Population Collision Vulnerability (PCV) and Population Displacement Vulnerability (PDV). Within the CCS, pelicans, terns (Forster’s [ Sterna forsteri ], Caspian [ Hydroprogne caspia ], Elegant [ Thalasseus elegans ], and Least Tern [ Sternula antillarum ]), gulls (Western [ Larus occidentalis ] and Bonaparte’s Gull [ Chroicocephalus philadelphia ]), South Polar Skua ( Stercorarius maccormicki ), and Brandt’s Cormorant ( Phalacrocorax penicillatus ) had the greatest PCV scores. Brown Pelican ( Pelicanus occidentalis ) had the greatest overall PCV score. Some alcids (Scripps’s Murrelet [ Synthliboramphus scrippsi ], Marbled Murrelet [ Brachyramphus marmoratus ], and Tufted Puffin [ Fratercula cirrhata ]), terns (Elegant and Least Lern), and loons (Yellow-billed [ Gavia adamsii ] and Common Loon [ G. immer ]) had the greatest PDV scores. Ashy Storm-Petrel ( Oceanodroma homochroa ) had the greatest overall PDV score. To help inform decisions that will impact seabird conservation, vulnerability assessment results can now be combined with recent marine bird at-sea distribution and abundance data for the CCS to evaluate vulnerability areas where OWEI development is being considered. Lastly, it is important to note that as new information about seabird behavior and populations in the CCS becomes available, this database can be easily updated and modified.

Open-File Report↗

Predictive mapping of seabirds, pinnipeds and cetaceans off the Pacific Coast of Washington

About this report This report supports Washington-led marine spatial planning and responsible stewardship of natural and cultural resources by the Olympic Coast National Marine Sanctuary. Washington state agencies and the sanctuary continually seek the best available science to improve management of marine uses and stewardship of resources (Etheridge et al., 2010; Washington Department of Fish and Wildlife, 2015a). This report and associated data provide new, state- and sanctuary-requested information on seabird, pinniped, and cetacean distributions. Through spatial planning, information on species distributions can help to identify high-value conservation areas, minimize adverse effects of ocean uses and mitigate impacts of coastal hazards. Correspondingly, the Washington Department of Fish and Wildlife has already begun to use the maps of predicted relative density presented in this report to identify ecologically important areas off the Pacific Coast of Washington and apply this information to plan for offshore renewable energy development. This is the culmination of three years of work to compile information on seabirds, pinnipeds, and cetaceans, and advance a modeling framework that can integrate data sets and develop accurate predictions of relative density for important species off the Pacific Coast of Washington. Previous reports, which evaluated existing datasets of at-sea observations (Menza et al., 2014; Kracker and Menza, 2015) and presented superseded versions of seabird models (Menza et al., 2015), provided base information for this report. In addition to the maps in this published report, all new seabird, pinniped and cetacean predictions will be made publicly available as digital geospatial data through the National Centers for Environmental Information. This research supports the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Coastal Zone Management Program, a voluntary partnership between the federal government and U.S. coastal and Great Lakes states and territories authorized by the Coastal Zone Management Act (CZMA) of 1972 to address national coastal issues. The act provides the basis for protecting, restoring, and responsibly developing our nation&rsquo;s diverse coastal communities and resources. To meet the goals of the CZMA, the national program takes a comprehensive approach to coastal resource management &ndash; balancing the often competing and occasionally conflicting demands of coastal resource use, economic development, and conservation. A wide range of issues are addressed through the program, including coastal development, water quality, public access, habitat protection, energy facility siting, ocean governance and planning, coastal hazards, and climate change. Accurate maps of seabird and marine mammal distributions are an important tool for making informed management decisions that affect all of these issues.

Washington↗

Migratory routes and at-sea threats to Pink-footed Shearwaters

The Pink-footed Shearwater (Ardenna creatopus) is a seabird with a breeding range restricted to three islands in Chile and an estimated world population of approximately 56,000 breeding individuals (Muñoz 2011, Oikonos unpublished data). Due to multiple threats on breeding colonies and at-sea, Pink-footed Shearwaters are listed as Endangered by the government of Chile (Reglamento de Clasificación de Especies, 2011), Threatened by the government of Canada (Environment Canada 2008), and are listed under Appendix 1 of the Agreement on the Conservation of Albatrosses and Petrels (ACAP 2013). A principal conservation concern for the species is mortality from fisheries bycatch during the breeding and non-breeding seasons; thus, identification of areas of overlap between at-sea use by Pink-footed Shearwaters and fisheries is a high priority conservation objective (Hinojosa Sáez and Hodum 1997, Mangel et al. 2013, ACAP 2013). During the non-breeding period, Pink-footed Shearwaters range as far north as Canada, although little was known until recently about migration routes and important wintering areas where fisheries bycatch could be a risk. Additionally, Pink-footed Shearwaters face at-sea threats during the non-breeding season off the west coast of North America. Recently, areas used by wintering Pink-footed Shearwaters have been identified as areas of interest for developing alternative energy offshore in North America (e.g., floating wind generators; Trident Winds 2016). The goal of our study was to track Pink-footed Shearwater post-breeding movements with satellite tags to identify timing and routes of migration, locate important non-breeding foraging habitats, and determine population distribution among different wintering regions.

Conference Paper↗

First steps for mitigating bycatch of Pink-footed Shearwaters Ardenna creatopus: Identifying overlap of foraging areas and fisheries in Chile

The Pink-footed Shearwater, Ardenna creatopus, is listed as in danger of extinction by Chile and under Annex 1 of ACAP, with an estimated global population of approximately 56,000 individuals. Incidental bycatch of this species in fisheries is thought to be an important cause in population decline (i.e. annual estimated mortality of >1000 adults). This species is an endemic breeder in Chile, nesting only on the Juan Fernandez Archipelago (JFI; 30% of global population), and Isla Mocha (70% of global population). Using miniature GPS and satellite transmitters, we determined foraging areas of Pink-footed Shearwaters during the chick-rearing period in 2002 (JFI) and 2015-2016 (Isla Mocha). We overlaid shearwater tracking data with data from the Instituto de Fomento Pesquero (IFOP) on fishing effort in Chile (type of fishery, number sets per day, location of sets, and target species) to identify fisheries and fishing zones with the greatest potential for Pink-footed Shearwater bycatch. During the 2002-2006 (N = 28 birds total) and 2015 (N = 18 birds) breeding periods, foraging areas were associated with the continental shelf and shelf-break, generally less than 30 km offshore. All foraging trips occurred between 31.5 and 40.0 degrees south, and birds remained in Chile territorial waters 100% of the time. We identified two primary foraging hotspots, one offshore near Talcahuano, Chile (approximately 36-37.5° south), and one offshore north of Valdivia, Chile (approximately 39-39.5° south). Birds tracked from the Juan Fernández Archipelago foraged in the Talcahuano hotspot but did not visit the southerly hotspot near Valdivia. Birds tracked from Isla Mocha used both areas, with a greater proportion of birds using the Valdivia hotspot than the Talcahuano hotspot. Other major areas of use were around the respective breeding colonies from which the birds were tracked. Overlay of these data with fisheries data is currently in progress. Preliminary results indicate extensive overlap of Pink-footed Shearwater foraging grounds with industrial and artisanal purse-seine fisheries within Chile, representing a significant risk of bycatch. Further work could be initiated to track Pink-footed Shearwaters during other life-stages (i.e. pre-breeding and incubation), and would enhance collaborative efforts with fisheries managers and fishers concerned with mitigating bycatch.

Conference Paper↗

Occurrence, morphometrics, and plumage variability among Leach’s Storm-Petrels Oceanodroma leucorhoa in the California Channel Islands, 1976–2015

We mist-netted and examined Leach&rsquo;s Storm-Petrels Oceanodroma leucorhoa (LESP) caught during 1991&ndash;2015 at three locations in the California Channel Islands (CCI): Prince Island, Santa Barbara-Sutil islands and Scorpion Rock. Although mist-netting methods and effort varied between two study periods (1991&ndash;1995, 2004&ndash;2007 and 2015), during 750 h effort we captured 41 LESP during April&ndash;August, with two of these recaptured after initial banding. The majority (78%) were classified as likely breeders based on a well-developed incubation patch. We summarize island-specific efforts, capture rates and morphological measurements made at these three CCI locations. Captured LESP displayed a multimodal distribution in the overall degree of white rump plumage, with 28% classified as mostly &ldquo;dark-rumped.&rdquo; The majority of LESP (72%) captured in the CCI have variable white rumps, similar to what has been reported for northern California and the Farallon Islands. However, the relative proportions of &ldquo;dark-rumped&rdquo; individuals captured in the northern CCI is intermediate, within the shift starting at the Farallon Islands and increasing in prevalence toward the San Benito Islands, Baja California. More remains to be learned about LESP in the CCI, for which additional mist-netting efforts are needed, using a standardized approach that targets LESP.

California↗

Ashy Storm-Petrel Oceanodroma homochroa mist-netting and capture rates in the California Channel Islands, 2004–2007

The California Channel Islands (CCI) provide essential nesting habitat for a significant portion of the world&rsquo;s Ashy Storm-Petrel Oceanodroma homochroa (ASSP) breeding population, but true abundance at this locality is not well known. Land-based nocturnal mistnetting has been conducted sporadically in the CCI since 1976, with variation in techniques and methods. Using a standardized catch-perunit-effort (CPUE) is one of the few methods available to monitor trends in relative abundance, but there currently are no guidelines for a standardized, repeatable approach for the CCI. During 2004&ndash;2007, I conducted mist-netting for ASSP at three colony sites within the CCI: Scorpion Rock (SR), Santa Barbara Island (SBI), and Prince Island (PI). During 47 site-nights (22 sessions), I obtained 1 177 unique captures, including 34 recaptures (2.9%) of previously banded individuals. ASSP captured at all three islands showed peak proportions of fully developed incubation patches in July and August. ASSP captured in the CCI had 5%&ndash;9% lower body mass than individuals captured off central California during the early 1970s; it is not known whether this difference reflects natural inter-annual variation or differences in body condition. ASSP from SBI had the lowest body condition index (BCI) compared with those from PI and SR, indicating different foraging environments. Overall, 22 netting-sessions at three islands yielded a power of 84% to detect a 30% lesser CPUE; 19 sessions would be required in a future effort to evaluate this level of change. Evaluation of additional factors that affect CPUE and other independent measures of abundance or attendance should be included in future mist-netting efforts.

California↗

Pacific Continental Shelf Environmental Assessment (PaCSEA): aerial seabird and marine mammal surveys off northern California, Oregon, and Washington, 2011-2012

Marine birds and mammals comprise an important community of meso- and upper-trophic-level predators within the northern California Current System (NCCS). The NCCS is located within one of the world’s four major eastern boundary currents and is characterized by an abundant and diverse marine ecosystem fuelled seasonally by wind-driven upwelling which supplies nutrient-rich water to abundant phytoplankton inhabiting the surface euphotic zone. The oceanographic conditions throughout the NCCS fluctuate according to well-described seasonal, inter-annual, and decadal cycles. Such oceanographic variability can influence patterns in the distribution, abundance, and habitat use among marine birds and mammals. Although there are an increasing number of studies documenting distributions and abundances among birds and mammals in various portions of the NCCS, there have been no comprehensive, large-scale, multi-seasonal surveys completed throughout this region since the early 1980s (off northern California; Briggs et al. 1987) and early 1990s (off Oregon and Washington; Bonnell et al. 1992, Briggs et al. 1992, Green et al. 1992). During 2011 and 2012, we completed the Pacific Continental Shelf Environmental Assessment (PaCSEA) which included replicated surveys over the continental shelfslope from shore to the 2000-meter (m) isobath along 32 broad-scale transects from Fort Bragg, California (39° N) through Grays Harbor, Washington (47° N). Additionally, surveys at a finer scale were conducted over the continental shelf within six designated Focal Areas: Fort Bragg, CA; Eureka, CA; Siltcoos Bank, OR; Newport, OR; Nehalem Bank, OR; and Grays Harbor, WA. We completed a total of 26,752 km of standardized, low-elevation aerial survey effort across three bathymetric domains: inner-shelf waters (<100-m depth), outer shelf waters (100 – 200-m depth) and continental slope waters (200 – 2000-m depth). Survey effort was similar among seasons (winter, summer, and fall) and between years and varied according to the three bathymetric domains: 47% (12,646 km) covered the continental slope, 33% (8887 km) covered the inner-shelf (0 – 100-m depth), and 20% (5,219 km) covered the outer-shelf. Overall, we recorded 15,403 sightings of 59,466 individual marine birds (12 families, 54 species). During winter, seven species groupings comprised >90% of the total number of birds counted (19,033) with Common Murres (Uria aalge) representing the majority of individuals counted (70.4% of total). The remaining six most abundant taxa included: Surf/White-winged Scoters (Melanitta perspicillata/M. fusca; 4.8% of total), Herring/Thayer’s Gulls (Larus argentatus/L. thayeri; 3.8% of total), Cassin’s Auklets (Ptychoramphus aleuticus; 3.8% of total), Glaucous-winged Gulls (Larus glaucescens; 3.7% of total), Black-legged Kittiwakes (Rissa tridactyla; 2.0% of total), and Western Gulls (Larus occidentalis; 1.9% of total). During summer, five species comprised >95% of the total number of birds counted (17,063) with the majority comprised of Common Murres (54.1% of total) and Sooty Shearwaters (Puffinus griseus; 34.4% of total). The remaining most abundant three taxa included: Fork-tailed Storm-Petrels (Oceanodroma furcata; 3.3% of total), Western Gulls (2.1% of total), and Leach’s Storm-Petrels (Oceanodroma leucorhoa; 1.1% of total). During fall, nine species comprised >85% of the total number of birds counted (23,376) with the majority comprised of Common Murres (50.0% of total) and Sooty Shearwaters (10.5% of total). The remaining seven taxa included Cassin’s Auklets (5.2% of total), Surf/White-winged Scoters (5.1% of total), Fork-tailed Storm-Petrels (3.8% of total), Red/Red-necked Phalaropes (Phalaropus fulicarius/P. lobatus; 3.2% of total), California Gulls (Larus californicus; 3.1% of total), Northern Fulmars (Fulmarus glacialis; 2.7% of total), and Sabine’s Gulls (Xema sabini; 2.2% of total). Throughout the entire PaCSEA survey area, average densities (± SE) at sea for all marine birds combined were similar between fall (23.7 ± 1.9 birds km -2 ) and winter (24.0 ± 1.9 birds km -2 ) and least during summer (16.3 ± 2.2 birds km -2 ). Marine bird densities at sea varied according to bathymetric domain and season. Throughout the entire PaCSEA study area average densities (± SE) for all marine birds combined were greatest over the inner-shelf domain (<100-m depth) during fall (49.4 ± 5.0 birds km -2 ) and similar during winter (37.4 ± 4.6 birds km -2 ) and summer (37.5 ± 6.4 birds km -2 ). Within the outer-shelf domain (100 – 200-m depth), average densities for all marine birds combined were greatest during winter (34.6 ± 4.2 birds km-2), lesser during fall (16.2 ± 1.7 birds km-2), and least during summer (6.9 ± 1.1 birds km-2). Within the farthest offshore waters over the continental slope domain (200 – 2000-m depth) average densities for all marine birds combined were greatest during fall (10.0 ± 2.2 birds km -2 ) and winter (9.3 ± 1.5 birds km -2 ), and lesser during summer (6.2 ± 1.4 birds km -2 ). We observed 16 cetacean species and five pinniped species. Among the Mysticeti (baleen whales), humpback whales (Megaptera novaeangliae) were most frequently observed (114 sightings of 264 individuals) during summer and fall mostly over the outer-shelf and slope waters, however, individuals were also seen within the Siltcoos, Nehalem, Fort Bragg, and Eureka Focal Areas. We recorded 11 Odontoceti (toothed whale) species. Harbor porpoises (Phocoena phocoena) were the most frequently sighted (164 sightings of 270 individuals). Harbor porpoises were present year-round and most frequently sighted within the inner-shelf domain throughout the entire study area in all seasons. Harbor porpoises occurred in all six Focal Areas, with noteworthy aggregations within the Eureka, Siltcoos, and Grays Harbor Focal Areas. We recorded 246 sightings of 375 individual pinnipeds (5 species). California sea lions (Zalophus californianus) were the most frequently sighted and were present year-round with slightly more sightings recorded during the fall. California sea lions showed a decreasing frequency of sightings and relative abundance with distance from shore across the bathymetric domains surveyed, being most frequently observed over the inner-shelf. Northern elephant seals (Mirounga angustirostris), harbor seals (Phoca vitulina), and northern fur seals (Callorhinus ursinus) were observed occasionally during all seasons with harbor seals occurring nearshore (usually within 10 km of the coast) and northern fur seals almost exclusively beyond the shelf break (> 200-m depth), especially during winter off Oregon and Washington. Northern (Steller’s) sea lions (Eumetopias jubatus) were uncommonly sighted during winter and fall.

California;Oregon;Washington↗

Summer-time use of west coast U. S. National Marine Sanctuaries by migrating sooty shearwaters ( Puffinus griseus )

Non-breeding sooty shearwaters are the most abundant seabird in the California Current Large Marine Ecosystem (CCLME) during boreal spring and summer months. This, combined with relatively great energy demands, reliance on patchy, shoaling prey (krill, squid, and forage fishes), and unconstrained mobility free from central-place-foraging demands—make shearwaters useful indicators of ecosystem variability. During 2008 and 2009, we used satellite telemetry to evaluate shearwater ranging patterns throughout the CCLME and specifically within the US Exclusive Economic Zone (EEZ) among birds captured at three locations: Columbia River Plume, WA; Monterey Bay, CA; and Santa Barbara Channel, CA. Shearwaters ranged throughout the entire CCLME from southeast Alaska to southern Baja California, Mexico. Within the EEZ during 2008 and 2009, shearwaters spent 68% and 46% of time over the shelf (<200 m), 27% and 43% of time over the slope (200–1000 m), and 5% and 11% of time over the continental rise and abyssal regions (>1000 m), respectively. In 2008 and 2009, shearwaters spent 22% and 25% of their time in the EEZ within the five west coast National Marine Sanctuaries, respectively; high utilization occurred in non-sanctuary waters of the EEZ. Shearwater utilization distribution (based on the Brownianbridge movement model) among sanctuaries was disproportionate according to sanctuary availability (based on area) within the EEZ. Shearwaters utilized the Monterey Bay sanctuary (2008, 2009) and the Channel Islands sanctuary (2009) disproportionately more than other sanctuaries. Although all five sanctuaries were used by shearwaters, waters outside sanctuary zones appeared significantly more important and likely supported large aggregations of shearwaters. Utilization distributions among individual birds from three discrete capture locations were variable and revealed greater similarity in space-use sharing within capture-location groupings and during 2008 when shearwaters were more aggregated than in 2009. We identified several regional ‘‘habitat hotspot’’ areas, including the Columbia River Plume, Cape Blanco, Monterey Bay, Estero/San Luis Obispo Bays, and the eastern Santa Barbara Channel through the inner Southern California Bight.

California;Washington↗

Foraging segregation and genetic divergence between geographically proximate colonies of a highly mobile seabird

Foraging segregation may play an important role in the maintenance of animal diversity, and is a proposed mechanism for promoting genetic divergence within seabird species. However, little information exists regarding its presence among seabird populations. We investigated genetic and foraging divergence between two colonies of endangered Hawaiian petrels ( Pterodroma sandwichensis ) nesting on the islands of Hawaii and Kauai using the mitochondrial Cytochrome b gene and carbon, nitrogen and hydrogen isotope values (δ 13 C, δ 15 N and δD, respectively) of feathers. Genetic analyses revealed strong differentiation between colonies on Hawaii and Kauai, with Φ ST = 0.50 ( p < 0.0001). Coalescent-based analyses gave estimates of <1 migration event per 1,000 generations. Hatch-year birds from Kauai had significantly lower δ 13 C and δ 15 N values than those from Hawaii. This is consistent with Kauai birds provisioning chicks with prey derived from near or north of the Hawaiian Islands, and Hawaii birds provisioning young with prey from regions of the equatorial Pacific characterized by elevated δ 15 N values at the food web base. δ 15 N values of Kauai and Hawaii adults differed significantly, indicating additional foraging segregation during molt. Feather δD varied from −69 to 53‰. This variation cannot be related solely to an isotopically homogeneous ocean water source or evaporative water loss. Instead, we propose the involvement of salt gland excretion. Our data demonstrate the presence of foraging segregation between proximately nesting seabird populations, despite high species mobility. This ecological diversity may facilitate population coexistence, and its preservation should be a focus of conservation strategies.

Hawaii↗

The Rakiura Titi Islands Restoration Project: Community action to eradicate Rattus rattus and Rattus exulans for ecological restoration and cultural wellbeing

In 2003, a non-profit group, Ka Mate Nga Kiore, was set up to oversee the restoration of four Maori-owned islands off the south coast of Stewart Island, New Zealand. The first step in the restoration was to eradicate ship rats ( Rattus rattus ) from three islands and Pacific rats ( R. exulans ) from another. The eradication was funded by the Command Oil Spill Trustee Council which managed the mitigation money from an oil spill off the Californian coast in 1998. The funding was coordinated via Oikonos Ecosystem Knowledge, a non-profit USA group primarily involved in seabird research and restoration. The project was primarily to benefit sooty shearwater ( Puffinus griseus ) and to sustain a culturally important customary harvest of their chicks by Rakiura Maori. However, like all island eradications, a wide range of other species also benefited from the removal of rats. The New Zealand Department of Conservation provided technical advice and assistance for the planning and implementation of the eradication programme. This paper describes how, with appropriate funding, community and technical support, rodent eradications can be achieved on private islands. In this case, a range of institutions and individuals joined to achieve a common goal that highlighted a significant international conservation action. We urge that more international and local-community-led restoration projects be initiated in the future.

Rakiura Titi Islands↗

Factors influencing the at-sea distribution of Cassin's Auklets (Ptychoramphus aleuticus) that breed in the Channel Islands, California

We used radiotelemetry to evaluate at-sea habitat use by Cassin's Auklets ( Ptychoramphus aleuticus ) that bred at Prince Island, off southern California, from 1999 through 2001. We used logistic regression to compare paired radiotelemetry (presence) with random (pseudo-absence) location-associated habitat variables derived from (1) satellite remote-sensing of sea surface temperature and chlorophyll- a concentration and (2) bathymetry. Compared with random locations within their foraging area and after controlling for distance to colony, odds ratios indicated that Cassin's Auklets with dependent young occurred in relatively shallower, warmer, and chlorophyll-rich water associated with chlorophyll fronts near the insular shelf break. These oceanographic features characterize habitats that support key euphausiid prey (e.g., Thysanoessa spinifera ) and also other krill predators. Radiotelemetry combined with satellite remote-sensing of the ocean provides an alternative to vessel-based surveys for evaluating seabird foraging habitats. In the absence of information on the actual distribution, abundance, and, hence, availability of Zooplankton prey for seabirds, environmental factors can serve as proxies to help elucidate distributional patterns of seabirds at sea.

California↗