Search USGS⌕ Search

Geology topics

J. Barry Grand

Publications and source records attributed to J. Barry Grand.

51 records · Page 3Linked to original sources

A model of northern pintail productivity and population growth rate

Our objective was to synthesize individual components of reproductive ecology into a single estimate of productivity and to assess the relative effects of survival and productivity on population dynamics. We used information on nesting ecology, renesting potential, and duckling survival of northern pintails ( Anas acuta ) collected on the Yukon-Kuskokwim Delta (Y-K Delta), Alaska, 1991-95, to model the number of ducklings produced under a range of nest success and duckling survival probabilities. Using average values of 25% nest success, 11% duckling survival, and 56% renesting probability from our study population, we calculated that all young in our population were produced by 13% of the breeding females, and that early-nesting females produced more young than later-nesting females. Further, we calculated, on average, that each female produced only 0.16 young females/nesting season. We combined these results with estimates of first-year and adult survival to examine the growth rate (X) of the population and the relative contributions of these demographic parameters to that growth rate. Contrary to aerial survey data, the population projection model suggests our study population is declining rapidly (X = 0.6969). The relative effects on population growth rate were 0.1175 for reproductive success, 0.1175 for first-year survival, and 0.8825 for adult survival. Adult survival had the greatest influence on X for our population, and this conclusion was robust over a range of survival and productivity estimates. Given published estimates of annual survival for adult females (61%), our model suggested nest success and duckling survival need to increase to approximately 40% to achieve population stability. We discuss reasons for the apparent discrepancy in population trends between our model and aerial surveys in terms of bias in productivity and survival estimates.

Alaska↗

Exposure of Spectacled Eiders and other diving ducks to lead in western Alaska

Lead poisoning, resulting from ingestion of spent shot, has been identified as a cause of mortality in Spectacled Eiders ( Somateria fischeri ) on the Yukon–Kuskokwim Delta, Alaska. We examined lead-exposure rates of adult and juvenile Spectacled Eiders and other diving ducks, using atomic absorption spectrophotometry of blood samples. Additionally, we X-rayed birds in the field to identify ingested shot. We detected shot in the gizzards of 11.6% of Spectacled Eiders X-rayed. During the period from arrival through incubation, 13.0% of adult females and 6.6% of adult males had elevated blood lead levels when captured. During the brood-rearing period, 35.8% of adult females and 12.2% of ducklings were exposed to lead when captured. There was an increase in the probability of exposure of adult females with date sampled. We predict that 50% of the successfully breeding hens were likely exposed to lead, and 25–37% of the Spectacled Eider breeding population was exposed to lead. The long-term effects of sublethal doses on Spectacled Eiders are unknown; however, exposure of nesting females and young birds to lead may result in reduced over-winter survival and (or) reduced fecundity.

Alaska↗

Habitat use by nesting and brood rearing northern pintails on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

We studied habitat use by nesting and brood-rearing northern pintails ( Anas acuta ) on the coastal Yukon-Kuskokwim (Y-K) Delta, 1991-93. We used a digital habitat map constructed from color infrared aerial photos to assign habitat types to nest and brood locations and estimate habitat availability. Sixty-nine percent of females nested on slough banks in highly saline, tidally influenced habitats where we observed few mammalian predators. Nesting pintails likely preferred slough banks because they were higher and well drained early in the nesting season. Radiomarked females selected moderately saline habitats that were only occasionally or rarely influenced by tides for brood rearing. Eighty percent of females that nested in saline habitats moved their broods to less saline habitats, and those that nested in preferred brood-rearing habitats never moved to more saline habitats to rear their broods. Managers should be aware that in coastal wetlands the proximity of good-quality nesting and brood rearing habitats is important, and the distribution of nesting pintails may not reflect the distribution of broods and vice versa.

Alaska↗

Survival of spectacled eider adult females and ducklings during brood rearing

We studied survival of adult female and duckling spectacled eiders ( Somateria fischeri ) during brood rearing on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska from 1993 to 1995. Duckling survival to 30 days of age averaged 34% with a 95% confidence interval from 25 to 47%. Half (49%) of radiomarked adult females had lost all their ducklings by 30 days after hatch. Most (74%) duckling mortality occurred in the first 10 days. Adult female survival during the first 30 days of brood rearing was 93 ± 3% (SE). Females died from lead poisoning, as a result of ingesting lead shot, and predation. Mortality of adult females during brood rearing is probably higher than during other times of the year. Low adult female survival during the breeding season may be contributing to the overall population decline of spectacled eiders.

Alaska↗

Survival of northern pintail ducklings on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

We studied survival rates of Northern Pintail ( Anas acuta ; hereafter pintail) broods and ducklings along the lower Kashunuk River on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska. Survival rates were determined for 770 ducklings in 111 broods. Brood sizes at hatch were smaller in 1993 versus 1991 and 1992. Duckling survival rates were lower than those reported in previous studies and differed among years. Survival rates of ducklings declined with hatching date at a rate of 0.6% per day. Most mortality occurred during the first 10 days after hatch. Duckling survival rates were correlated with reported annual and seasonal variation in nesting success. This covariation probably results in large geographic and annual fluctuations in pintail production on the Yukon-Kuskokwim Delta. Early nesting pintails had better nesting success and duckling survival, which may offset higher nutritional costs of early nesting through higher recruitment.

Alaska↗

Nesting success of Northern Pintails on the coastal Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

We studied nesting chronology and success of Northern Pintails ( Anas acuta ) on the coastal Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska during the summers of 1991-1993. We found a total of 795 nests during three annual searches of a 27.4 km 2 area. Minimum nest density averaged 9.67 nests per km 2 . Nesting success varied among years and ranged from 43.12% in 1991 to 10.74% in 1993 (average 23.95%). Most nest loss was the result of predation and tidal flooding. Daily nest survival probability declined with nest initiation date in all three years and also varied with nest age in 1992. Clutch size averaged 7.63 ± 0.067 (SE) eggs per nest and was larger than reported for other populations of Northern Pintails. Clutch size declined during the 44-47 day nesting interval at a greater rate than reported for other populations of Northern Pintails. We conclude that sub-arctic and prairie nesting Northern Pintails have similar reproductive potentials.

Alaska↗

Variation in egg size of the northern pintail

Egg size is an important determinant of reproductive investment by birds. For many species, total investment in a clutch is limited by the size of stored reserves (Ankney and MacInnes 1978, Esler and Grand 1994a). Egg size determines the unit by which these stored reserves are partitioned. Individual females in most species of waterfowl show a high repeatability for egg size, implying that individual either cannot, or do not, alter their egg size in response to varying environmental conditions (batt and Prince 1979, Duncan 1987, Laurila and Hario 1988, Lessells et al 1989, Flint and Sedinger 1992). Thus differences in egg size appear to represent different reproductive strategies among individuals. Fitness can be measured by the number of offspring an individual contributes to a population. Egg size may be related to fitness in some species fo waterfowl as young from larger eggs are better able to survive extreme conditions (Ankney 1980, Thomas and Brown 1988). Birds laying larger clutches are almost always more fit as they fledge more young (Lessells 1986, Rockwell et al 1987, Flint 1993). These fitness patterns create the potential for a trade-off between clutch size and egg size where females laying large clutches of small eggs have the same fitness as females laying smaller clutches of large eggs. The fact that Northern Pintails ( Anas acuta ) utilize stored reserves (Mann and Sedinger 1993, esler and Grand 1994a) and have a high repeatability for egg size (i.e. egg size is fixed) (Duncan 1987), makes them candidates to engage in clutch size=egg size trade-offs (Rowher 1988, Rowher and Eisenhauer 1989). An inverse relationship between egg size and clutch size would be indicative of a phenotypic trade-off among these fitness components. Our goal in this study was to describe egg size variation in Northern Pintails (hereafter pintails) with regard to female age, body size, clutch size, year, initiation date, and nesting attempt. We compare our results to those from other populations of nesting pintails and discuss whether phenotypic clutch size-egg size tradeoffs exist for pintails.

Alaska↗

Renesting ecology of northern pintails on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

We used radio telemetry to study renesting by wild, free-ranging Northern Pintails (Anas acuta) on the coastal Yukon-Kuskokwim Delta in 1994 and 1995. Fifty-six percent of females (n = 39) renested at least once. Propensity to renest declined among females that initiated later first nests. Renesting interval was not related to female weight, year, or initiation date of first nests. Mean interval between first and second nests was 11.4 ± 1.0 days, and mean interval between second and third nests was 11.3 ± 1.5 days. Median distance observed between first and second nest attempts was 276 m (range 33-6,098 m). Clutch size declined 2.3 ± 0.4 eggs between first and second nests. Weight of females captured on first nests in early incubation declined with nest initiation date. Our results suggest that food availability does not limit renesting ability of pintails in coastal tundra.

Alaska↗

Allocation of limited reserves to a clutch: A model explaining the lack of a relationship between clutch size and egg size

Lack (1967, 1968) proposed that clutch size in waterfowl is limited by the nutrients available to females when producing eggs. He suggested that if nutrients available for clutch formation are limited, then species producing small eggs would, on average, lay more eggs than species with large eggs. Rohwer (1988) argues that this model should also apply within species. Thus, the nutrition-limitation hypothesis predicts a tradeoff among females between clutch size and egg size (Rohwer 1988). Field studies of single species consistently have failed to detect a negative relationship between clutch size and egg size (Rohwer 1988, Lessells et al. 1992, Rohwer and Eisenhauer 1989, Flint and Sedinger 1992, Flint and Grand 1996). The absence of such a relationship within species has been regarded as evidence against the hypothesis that nutrient availability limits clutch size (Rohwer 1988, 1991, 1992; Rohwer and Eisenhauer 1989).

The Auk↗

Nesting success of ducks on the central Yukon Flats, Alaska

Nesting success was studied at Canvasback Lake and Mallard Lake on the Yukon Flats in interior Alaska in 1989–1991. Simple estimates of nesting success were computed using two techniques that assume a constant daily survival rate (DSR). Maximum-likelihood estimates of nesting success for all ducks, assuming constant DSR, ranged among years and sites from near zero to 12%. However, DSRs were not constant but increased with nest age and initiation date ( R 2 = 0.42, P = 0.0001). Nesting success was near zero for nests initiated 1–10 May and increased to 100% for nests initiated after 30 June. Therefore, species nesting in early to mid season, such as Mallard ( Anas platyrhynchos ), Northern Pintail ( A . acuta ), and Northern Shoveler ( A . clypeata ), had lower success than later nesting species such as Green-winged Teal ( A . crecca ) and Lesser Scaup ( Aythya affinis ). In 1990 and 1991, combined nesting success of all species, allowing for variation in DSR with nest initiation date and age of nest, was 12.50%.

Alaska↗

The role of nutrient reserves for clutch formation by Northern Pintails in Alaska

We analyzed carcass composition of female Northern Pintails ( Anas acuta ) in Alaska to assess the importance of nutrient reserves for formation of first clutches (n = 85) and renests (n = 39). Habitat (tundra vs. boreal forest), hen age (yearling vs. adult), and year (1990 vs. 1991) did not affect nutrient reserve use. During formation of first clutches, Northern Pintail hens relied on lipid reserves more than any other duck species that has been studied. For much of the nesting season, lipid reserves were used to meet costs beyond those incurred by clutch formation. Date of initiation of rapid follicle growth was related to lipid reserve dynamics; lipid reserves at initiation and the rate of lipid use both declined through the season. Protein reserves declined slightly with commitment of protein to the clutch and with date of initiation of rapid follicle growth. Use of mineral reserves for first nests was negligible. Renesting females did not use nutrient reserves. Lipid reserve levels were positively related to the amount of lipid reserves needed to complete the clutch and clutch sizes predicted from a lipid dynamics model were consistent with known clutch sizes. Similar relationships did not exist for protein. We suggest that lipid reserve levels affect timing of nesting and proximately limit clutch size of Northern Pintails.

Alaska↗

Decoy trapping and rocket-netting for northern pintails in spring

Decoy traps and rocket-nets were compared for capturing Northern Pintails ( Anas acuta : hereafter pintails) during May 1991 on the Yukon Flats, Alaska. Males were captured at similar rates using both methods (1.38 vs. 1.07 males/trap d, respectively), but baited rocket-nets were more efficient than decoy traps for capturing females (0.52 vs. 0.12 females/trap d). There were no significant differences in masses of pintails captured by each method.

Alaska↗

Comparison of age determination techniques for female northern pintails and American wigeon in spring

Accurate age-class determination of waterfowl is necessary for studies addressing age-specific effects (e.g., Serie et al., 1992) and age structure of populations (e.g., Raveling and Heitmeyer 1989). Duck ages can be determined in fall by morphological and color characteristics of tertial and tail feathers (Carney 1992); however, these feathers are replaced during fall and winter, thus their characteristics cannot be used in spring (Dane 1968). Other methods used to determine waterfowl age include the presence or absence of the bursa of Fabricius (hereafter bursa; Gower 1939, Hochbaum 1942, Hanson 1949) and characteristics of primary and secondary wing feathers and their coverts (e.g., Wishart 1981, Duncan 1985).

Wildlife Society Bulletin↗

Factors influencing depredation of artificial duck nests

Because artificial nests can facilitate controlled experiments of nest success, we used them to assess whether human visitation, nest density, vegetation structure, and proximity to habitat edge could affect depredation of duck nests on Yukon Flats National Wildlife Refuge, Alaska. More (P < 0.01) nests in a plot visited daily (100%) were depredated than those in plots visited at intervals of 7 (40%), 14 (35%), or 28 days (45%). More (P < 0.01) nests were depredated in a plot with 10 nests/ha (95%) than nests in a plot of a lower density (2/ha; 40%). Vegetation height, vegetation density, distance to a wetland, distance to forest edge, or distance to the nearest ecotone did not differ (P > 0.05) between depredated and undisturbed nests. We suggest that daily visitation of duck nests increases depredation, but longer intervals, typical of most nest studies, do not. High nesting densities, which could occur when flooding limits nesting habitat, may result in higher depredation rates.

Alaska↗

Breeding chronology of mottled ducks in a Texas coastal marsh

The relationship between breeding chronology of Mottled Ducks ( Anas fulvigula fulvigula ) and wetland conditions at San Bernard National Wildlife Refuge was examined over a 3-yr period. Median nest initiation dates varied by as much as 68 d among years. Initiation occurred earlier in 1985 and 1987 versus 1986 (P < 0.05). Nesting initiation was not associated with winter and spring temperatures, but late nesting occurred in 1986 following low rainfall during fall and winter. Low rainfall caused low water levels in all marsh types. Water levels and wetland availability may influence nesting dates by limiting the food resources available to prenesting and nesting Mottled Ducks.

Texas↗