Search USGS⌕ Search

Geology topics

Adrian C. Riegen

Publications and source records attributed to Adrian C. Riegen.

2 recordsLinked to original sources

Contrasting extreme long-distance migration patterns in bar-tailed godwits Limosa lapponica

Migrating birds make the longest non-stop endurance flights in the animal kingdom. Satellite technology is now providing direct evidence on the lengths and durations of these flights and associated staging episodes for individual birds. Using this technology, we compared the migration performance of two subspecies of bar-tailed godwit Limosa lapponica travelling between non-breeding grounds in New Zealand (subspecies baueri ) and northwest Australia (subspecies menzbieri ) and breeding grounds in Alaska and eastern Russia, respectively. Individuals of both subspecies made long, usually non-stop, flights from non-breeding grounds to coastal staging grounds in the Yellow Sea region of East Asia (average 10 060 ± SD 290 km for baueri and 5860 ± 240 km for menzbieri ). After an average stay of 41.2 ± 4.8 d, baueri flew over the North Pacific Ocean before heading northeast to the Alaskan breeding grounds (6770 ± 800 km). Menzbieri staged for 38.4 ± 2.5 d, and flew over land and sea northeast to high arctic Russia (4170 ± 370 km). The post-breeding journey for baueri involved several weeks of staging in southwest Alaska followed by non-stop flights across the Pacific Ocean to New Zealand (11 690 km in a complete track) or stopovers on islands in the southwestern Pacific en route to New Zealand and eastern Australia. By contrast, menzbieri returned to Australia via stopovers in the New Siberian Islands, Russia, and back at the Yellow Sea; birds travelled on average 4510 ± 360 km from Russia to the Yellow Sea, staged there for 40.8 ± 5.6 d, and then flew another 5680–7180 km to Australia (10 820 ± 300 km in total). Overall, the entire migration of the single baueri godwit with a fully completed return track totalled 29 280 km and involved 20 d of major migratory flight over a round-trip journey of 174 d. The entire migrations of menzbieri averaged 21 940 ± 570 km, including 14 d of major migratory flights out of 154 d total. Godwits of both populations exhibit extreme flight performance, and baueri makes the longest (southbound) and second-longest (northbound) non-stop migratory flights documented for any bird. Both subspecies essentially make single stops when moving between non-breeding and breeding sites in opposite hemispheres. This reinforces the critical importance of the intertidal habitats used by fuelling godwits in Australasia, the Yellow Sea, and Alaska.

Alaska↗

Crossing the ultimate ecological barrier: Evidence for an 11,000-km-long non-stop flight from Alaska to New Zealand and Eastern Australia by Bar-tailed Godwits

Populations of the Bar-tailed Godwit ( Limosa lapponica ; Scolopacidae) embark on some of the longest migrations known among birds. The baueri race breeds in western Alaska and spends the nonbreeding season a hemisphere away in New Zealand and eastern Australia; the menzbieri race breeds in Siberia and migrates to western and northern Australia. Although the Siberian birds are known to follow the coast of Asia during both migrations, the southern pathway followed by the Alaska breeders has remained unknown. Two questions have particular ecological importance: (1) do Alaska godwits migrate directly across the Pacific, a distance of 11 000 km? and (2) are they capable of doing this in a single flight without stopping to rest or refuel? We explored six lines of evidence to answer these questions. The distribution of resightings of marked birds of the baueri and menzbieri races was significantly different between northward and southward flights with virtually no marked baueri resighted along the Asian mainland during southward migration. The timing of southward migration of the two races further indicates the absence of a coastal Asia route by baueri with peak passage of godwits in general occurring there a month prior to the departure of most birds from Alaska. The use of a direct route across the Pacific is also supported by significantly more records of godwits reported from within a direct migration corridor than elsewhere in Oceania, and during the September to November period than at other times of the year. The annual but rare occurrence of Hudsonian Godwits ( L. haemastica ) in New Zealand and the absence of their records along the Asian mainland also support a direct flight and are best explained by Hudsonian Godwits accompanying Bar-tailed Godwits from known communal staging areas in Alaska. Flight simulation models, extreme fat loads, and the apparent evolution of a wind-selected migration from Alaska further support a direct, nonstop flight.

The Condor↗