Search USGS⌕ Search

Geology topics

A. D. Afton

Publications and source records attributed to A. D. Afton.

At least 55 records · Page 3Linked to original sources

Plant community composition and biomass in Gulf Coast Chenier Plain marshes: Responses to winter burning and structural marsh management

Many marshes in the Gulf Coast Chenier Plain, USA, are managed through a combination of fall or winter burning and structural marsh management (i.e., levees and water control structures; hereafter SMM). The goals of winter burning and SMM include improvement of waterfowl and furbearer habitat, maintenance of historic isohaline lines, and creation and maintenance of emergent wetlands. Although management practices are intended to influence the plant community, effects of these practices on primary productivity have not been investigated. Marsh processes, such as vertical accretion and nutrient cycles, which depend on primary productivity may be affected directly or indirectly by winter burning or SMM. We compared Chenier Plain plant community characteristics (species composition and above- and belowground biomass) in experimentally burned and unburned control plots within impounded and unimpounded marshes at 7 months (1996), 19 months (1997), and 31 months (1998) after burning. Burning and SMM did not affect number of plant species or species composition in our experiment. For all three years combined, burned plots had higher live above-ground biomass than did unburned plots. Total above-ground and dead above-ground biomasses were reduced in burned plots for two and three years, respectively, compared to those in unburned control plots. During all three years, belowground biomass was lower in impounded than in unimpounded marshes but did not differ between burn treatments. Our results clearly indicate that current marsh management practices influence marsh primary productivity and may impact other marsh processes, such as vertical accretion, that are dependent on organic matter accumulation and decay.

Environmental Management↗

Declining scaup populations: A retrospective analysis of long-term population and harvest survey data

We examined long-term databases concerning population status of scaup (lesser [ Aythya affinis ] and greater scaup [ A. marila ] combined) and harvest statistics of lesser scaup to identify factors potentially limiting population growth. Specifically, we explored evidence for and against the general hypotheses that scaup populations have declined in association with declining recruitment and/or female survival. We examined geographic heterogeneity in scaup demographic patterns that could yield evidence about potential limiting factors. Several biases exist in survey methodology used to estimate scaup populations and harvest statistics; however, none of these biases likely accounted for our major findings that (1) the continental scaup breeding population has declined over the last 20 years, with widespread and consistent declines within surveyed areas of the Canadian western boreal forest where most lesser scaup breed; (2) sex ratios of lesser scaup in the U.S. harvest have increased (more males now relative to females); and (3) age ratios of lesser scaup in the U.S. harvest have declined (fewer immatures now relative to adults), especially in the midcontinent region. We interpreted these major findings as evidence that (1) recruitment of lesser scaup has declined over the last 20 years, particularly in the Canadian western boreal forest; and (2) survival of female lesser scaup has declined relative to that of males. We found little evidence that harvest was associated with the scaup population decline. Our findings underscore the need for both improvements and changes to population survey procedures and new research to discriminate among various hypotheses explaining the recent scaup population decline.

North America↗

Condition bias of hunter-shot ring-necked ducks exposed to lead

We evaluated the condition bias hypothesis for ring-necked ducks ( Aythya collaris ) exposed to lead by testing the null hypothesis that ducks shot by hunters do not differ in physiological condition from those collected randomly from the same location. After adjusting for structural body size and log(e) concentration of blood lead, we found that overall body condition differed significantly between collection types and age classes, and marginally between sexes. Ingesta-free body mass of ring-necked ducks sampled randomly averaged 8.8% greater than those shot over decoys, and 99% of this difference was accounted for by lipid reserves. Ingesta, ash, and protein did not differ between collection types; however, after-hatching-year (AHY) birds had 5.1% more ash and 4.8% more protein than did hatching-year (HY) birds. The only sex difference was that males had 4.1% more protein than did females. Ingesta-free body mass, lipids, and protein were negatively related to concentration of blood lead. Collection type-by-concentration of blood lead and age-by-sex-by-concentration of blood lead interactions were not significant. To the extent that lead pellets persist as a cause of disease or mortality, waterfowl biologists should account for lead exposure as a possible source of condition bias when estimating population parameters and modeling survival of ring-necked ducks and other waterfowl species prone to ingest lead. These findings further underscore the problem that ingested lead shotgun pellets pose for waterfowl.

Louisiana↗

Declines of greater and lesser scaup populations: issues, hypotheses, and research needs

The population estimate for greater (Aythya marila) and lesser (Aythya affinis) scaup (combined) has declined dramatically since the early 1980s to record lows in 1998. The 1998 estimate of 3.47 million scaup is far below the goal of 6.3 million set in the North American Waterfowl Management Plan (NAWMP), causing concern among biologists and hunters. We summarize issues of concern, hypotheses for factors contributing to the population decline, and research and management needs recommended by participants of the Scaup Workshop, held in September 1999. We believe that contaminants, lower female survival, and reduced recruitment due to changes in food resources or breeding-ground habitats are primary factors contributing to the decline. These factors are not mutually exclusive but likely interact across seasons. Workshop participants identified seven action items. We need to further delineate where declines in breeding populations have occurred, with a primary focus on the western Canadian boreal forest, where declines appear to be most pronounced. Productivity in various areas and habitats throughout the breeding range needs to be assessed by conducting retrospective analyses of existing data and by intensive field studies at broad and local scales. Annual and seasonal survival rates need to be determined in order to assess the role of harvest or natural mortality. Effects of contaminants on reproduction, female body condition, and behavior must be investigated. Use, distribution, and role of food resources relative to body condition and reproduction need to be examined to better understand seasonal dynamics of nutrient reserves and the role in reproductive success. Affiliations among breeding, migration, and wintering areas must be assessed in order to understand differential exposure to harvest or contaminants, and differential reproductive success and recruitment. Biologists and agencies need to gather and improve information needed to manage greater and lesser scaup separately; this includes monitoring the breeding populations of each species separately, closer examination of existing data to improve surveys and data collection, and re-evaluation of the NAWMP population goal. These complex issues will require extensive cooperation and communication among many agencies and organizations in North America.

Wildlife Society Bulletin↗

Predictable interregional movements by female northern pintails during winter

Factors influencing initiation of regional and interregional movements by nonbreeding ducks are poorly understood, especially during winter. During winters 1990-1991 through 1992-1993, we radiotagged 347 female Northern Pintails (Anas acuta) in southwestern Louisiana and monitored their movements to three regions: (1) the Gulf Coast Region of Louisiana and Texas (outside of southwestern Louisiana), (2) the Rice Prairie Region of Texas, and (3) the Mississippi Alluvial Valley. We found that adult females were 1.9 times more likely than were immatures to emigrate from southwestern Louisiana during winter. During winters 1990-1991 and 1991-1992, females were more likely to emigrate during stormy than during fair weather, whereas they were more likely to emigrate during fair weather in 1992-1993. Females were more likely to emigrate during duck-hunting seasons than during nonhunting seasons, regardless of weather. Daily emigration probabilities did not differ in relation to body condition when released (body mass adjusted for body size) or to number of previous emigration events. Each winter, large numbers of females consistently moved from the Gulf Coast Region to areas with abundant rice (Oryza sativa) agriculture within the Mississippi Alluvial Valley. We conclude that destination of interregional movements by this population of Northern Pintails is highly predictable, and that initiation of such movements is influenced by female age and long-term winter precipitation patterns in the Mississippi Alluvial Valley. Furthermore, timing of these movements is predictable, based not on calendar date, but rather on duck-hunting seasons and, usually, the environmental cues to habitat availability provided by stormy weather.

Waterbirds↗

Declining scaup populations: issues, hypotheses, and research needs

The population estimate for greater (Aythya marila) and lesser (Aythya affinis) scaup (combined) has declined dramatically since the early 1980s to record lows in 1998. The 1998 estimate of 3.47 million scaup is far below the goal of 6.3 million set in the North American Waterfowl Management Plan (NAWMP), causing concern among biologists and hunters. We summarize issuesof concern, hypotheses for factors contributing to the population decline, and research and management needs recommended by participants of the Scaup Workshop, held in September 1999. We believe that contaminants, lower female survival, and reduced recruitment due to changes in food resources or breedingground habitats are primary factors contributing to the decline. These factors are not mutually exclusive but likely interact across seasons. Workshop participants identified seven action items. We need to further delineate where declines in breeding populations have occurred, with a primary focus on the western Canadian boreal forest, where declines appear to be most pronounced. Productivity in various areas and habitats throughout the breeding range needs to be assessed by conducting retrospective analyses of existing data and by intensive field studies at broad and local scales. Annual and seasonal survival rates need to be determined in order to assess the role of harvest or natural mortality. Effects of contaminants on reproduction, female body condition, and behavior must be investigated. Use, distribution, and role of food resources relative to body condition and reproduction need to be examined to better understand seasonal dynamics of nutrient reserves and the role in reproductive success. Affiliations among breeding, migration, and wintering areas must be assessed in order to understand differential exposure to harvest or contaminants, and differential reproductive success and recruitment. Biologists and agencies need to gather and improve information needed to manage greater and lesser scaup separately; this includes monitoring the breeding populations of each species separately, closer examination of existing data to improve surveys and data collection, and re-evaluation of the NAWMP population goal. These complex issues will require extensive cooperation and communication among many agencies and organizations in North America.

Wildlife Society Bulletin↗

Data set incongruence and correlated character evolution: An example of functional convergence in the hind-limbs of stifftail diving ducks

The unwitting inclusion of convergent characters in phylogenetic estimates poses a serious problem for efforts to recover phylogeny. Convergence is not inscrutable, however, particularly when one group of characters tracks phylogeny and another set tracks adaptive history. In such cases, convergent characters may be correlated with one or a few functional anatomical units and readily identifiable by using comparative methods. Stifftail ducks (Oxyurinae) offer one such opportunity to study correlated character evolution and function in the context of phylogenetic reconstruction. Morphological analyses place stifftail ducks as part of a large clade of diving ducks that includes the sea ducks (Mergini), Hymenolaimus, Merganetta , and Tachyeres , and possibly the pochards (Aythyini). Molecular analyses, on the other hand, place stifftails far from other diving ducks and suggest, moreover, that stifftails are polyphyletic. Mitochondrial cytochrome b gene sequences of eight stifftail species traditionally supposed to form a clade were compared with each other and with sequences from 50 other anseriform and galliform species. Stifftail ducks are not the sister group of sea ducks but lie outside the typical ducks (Anatinae). Of the four traditional stifftail genera, monophyly of Oxyura and its sister group relationship with Nomonyx are strongly supported. Heteronetta probably is the sister group of that clade, but support is weak. Biziura is not a true stifftail. Within Oxyura , Old World species ( O. australis, O. leucocephala, O. maccoa ) appear to form a clade, with New World species ( O. jamaicensis, O. vittata ) branching basally. Incongruence between molecules and morphology is interpreted to be the result of adaptive specialization and functional convergence in the hind limbs of Biziura and true stifftails. When morphological characters are divided into classes, only hind-limb characters are significantly in conflict with the molecular tree. Likewise, null models of synonymous and nonsynonymous substitution based on patterns of codon-degeneracy and chemical dissimilarity indicate that the nucleotide and amino acid changes postulated by the molecular tree are more plausible than those postulated by the morphological tree. These findings teach general lessons about the utility of highly adaptive characters (in particular those related to foraging ecology) and underscore the problems that convergence can pose for attempts to recover phylogeny. They also demonstrate how the concept of natural data partitions and simple models of evolution (e.g., parsimony, likelihood, neutrality) can be used to test the accuracy of independent phylogenetic estimates and provide arguments in favor of one tree topology over another.

Systematic Biology↗

Forced copulation results in few extrapair fertilizations in Ross's and lesser snow geese

Extrapair paternity varies from 0 to over 70% of young among various populations of birds. Comparative studies have suggested that this variation is related to nesting density, breeding synchrony and the proportion of extrapair copulations. We used minisatellite DNA fingerprinting to examine levels of extrapair paternity in Ross's geese, Chen rossi, and lesser snow geese, C. caerulescens c. (hereafter snow geese) nesting in the largest known goose colony in the world. These geese have one of the highest known percentages of extrapair copulation (46-56% of all attempted copulations), and all of these appeared to be forced. Among all successful copulations, 33 and 38% were extrapair in Ross's and snow geese, respectively. Despite the high percentage of extrapair copulations, extrapair paternity was low in both Ross's and snow geese (2-5% of young). Extrapair paternity was not related to nest density in either species. However, in snow geese, extrapair paternity was more likely to occur in nests of females that nested asynchronously, either early or late in the season. This is one of a few reported examples of a negative relationship between extrapair paternity and breeding synchrony. Extrapair young also tended to come from eggs laid later in the clutch. Although forced extrapair copulations appear to be a relatively inefficient reproductive tactic for males, they may provide a reproductive advantage for some males.

Animal Behaviour↗

Effects of winter burning and structural marsh management on vegetation and winter bird abundance in the Gulf Coast Chenier Plain, USA

Marshes in the Gulf Coast Chenier Plain provide important winter habitats for many species of birds. Many of, these marshes are managed intensively through a combination of fall/winter burning and construction of impoundments to improve wintering waterfowl habitat, reduce wetland loss, and create emergent wetlands. Little information is available on effects of this management on wintering birds, particularly passerines. We conducted experimental burns in impounded and unimpounded marshes on Rockefeller State Wildlife Refuge in southwest Louisiana and recorded species composition and abundance of birds during the 1996 and 1997 winters. We found that burning and impoundment influenced vegetation structure, which in turn influenced bird abundance and species composition. Blackbirds (Icteridae) preferred recently burned plots. Sparrows (Emberizidae) and wrens (Troglodytidae) avoided recently burned plots but recolonized these plots after one year of vegetation recovery. Sparrows and wrens present in burned plots during the first winter following burning generally were observed in scattered patches of unburned vegetation. Suitability of Chenier Plain marshes as winter habitat for several bird species was reduced during the winter in which burning was conducted, particularly if a high proportion of the plot was burned. We recommend that patchy burns be used, at both the landscape level and within specific burned areas, to achieve management objectives and still provide suitable winter habitat for non-target species. Although many groups of birds depend on Chenier Plain marshes for winter habitat, these groups differ in their specific habitat requirements. We recommend that a diverse wetland complex (e.g., impoundments managed for waterfowl foraging habitat interspersed with those managed for passerine winter cover) be maintained.

Louisiana↗

Use of supplemental food by breeding Ross's Geese and Lesser Snow Geese: Evidence for variable anorexia

Recent research suggests that foods eaten during laying and incubation play a greater role in supplying energy and nutrients to arctic-nesting geese than previously believed. We conducted food-supplementation experiments with Ross's Geese ( Chen rossii ) and Lesser Snow Geese ( C. caerulescens ) geese to evaluate: (1) if supplemental food was consumed by laying and incubating geese, (2) how food consumption influenced mass dynamics of somatic tissues of breeding geese, (3) if patterns of mass loss were consistent with fasting adaptations, and (4) whether energetic constraints would cause smaller Ross's Geese to consume more food relative to their body size than would larger Snow Geese. Quantity of supplemental food eaten by both species during laying and incubation was highly variable among individuals. Consumption of supplemental food during laying resulted in differences in overall body composition between control and treatment females. Treatment female Ross's Geese completed laying at a higher mass and with more abdominal fat than controls, whereas treatment female Snow Geese completed laying with heavier breast muscles and hearts. Overall body composition did not differ between control and treatment geese (both sexes and species) at the end of incubation, but treatment geese had heavier hearts than control geese. This suggests that treatment females did not rely to the same extent on metabolic adaptations associated with anorexia to meet energetic costs of incubation as did controls. Stable-nitrogen isotope analysis revealed patterns of protein maintenance during incubation consistent with metabolic adaptations to prolonged fasting. Our prediction that energetic constraints would cause smaller Ross's Geese to consume more food relative to their size than would Snow Geese was not supported. Mass-specific food consumption by Ross's Geese was 30% lower than that of Snow Geese during laying and 48% higher during incubation.

The Auk↗

Effects of capture and handling on survival of female northern pintails

Identification of capture and handling procedures that influence survival of waterfowl has important research and management implications. We captured 347 female Northern Pintails (Anas acuta) using rocket nets, fitted them with harness (backpack-type) radio transmitters, and monitored their survival during the first 10 d following release. Females were 16 times more likely to die during the first 4 d of exposure than during days 5-10. Survival of females captured with small numbers of waterfowl (n < 172) was not related to holding time (time from capture until release), but survival of females captured with large numbers of waterfowl (n = 594) declined as holding time increased. Survival did not vary with age (immature or adult) or body condition (body mass adjusted for body size) of females. Survival was positively related to flight quality (scored as poor, moderate, or good) of females upon release; poor and moderate fliers were twice as likely to die as those scored in the next higher level of flight quality. Flight quality of females captured with small numbers of waterfowl was unrelated to holding time, but that of females captured with large numbers of waterfowl declined as holding time increased. In all cases where cause of mortalities could be determined (n = 12), we attributed proximate cause of death to predation. We recommend that holding time of ducks be minimized, particularly for those captured with large numbers of waterfowl in rocket nets.

Journal of Field Ornithology↗

Effects of male removal on female reproductive biology in Ross' and Lesser Snow Geese

We studied effects of mate removal on nesting and hatching success, incubation behavior, body mass, and post-hatch dispersal distance of female Ross' (Chen rossii) and Lesser Snow Geese (C. caerulescens caerulescens) at Karrak Lake. N.W.T., Canada. Male ge and widowed and paired control females were monitored through post-hatch dispersal. Nesting and hatching success did not differ between species or treatments (widowed vs paired) and averaged 77.5 ?? 3.8% and 64.0 ?? 3.6% (??SE), respectively. Paired females spent more time with their bills tucked (23.7 ?? 3.3% vs 9.1 ?? 4.0%) and less time alert (8.6 ?? 2.9% vs 22.9 ?? 3.5%) while on nests than did widowed females. Snow widowed females (31.1 ?? 4.7%) and Ross' widowed females (20.6 ?? 6.0%) generally spent more time each day in head-up alert than did Snow paired females (7.1 ?? 3.8%). Snow paired maleS (11.8 ?? 3.8%), Ross' paired females (9.4 ?? 3.6%), and Ross' paired males (7.9 ?? 3.6%). Body mass of paired and widowed female Ross' Geese did not differ at hatch or at time of post-hatch recapture; however, mean distance recaptured from the breeding colony was greater for paired (50.9 ?? 6.1 km) than for widowed females (27.3 ?? 6.6 km). Total mass gain (276 ?? 19 g) and rate of mass gain (8.4 ?? 0.5 g/day), from hatch until post-hatch recapture (33.1 ?? 1.2 days), were similar for widowed and paired female Ross' Geese. Male removal experiments in monogamous, precocial species generally have produced few effects on female nesting success or incubation behavior. We suggest that male parental care in arctic-nesting geese is more critical during laying and the post-hatch period than during incubation.

The Wilson Bulletin↗