Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “Journal of Field Ornithology”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 19 recordsLinked to original sources

Association of wintering raptors with Conservation Reserve Enhancement Program grasslands in Pennsylvania

Conservation grasslands can provide valuable habitat resource for breeding songbirds, but their value for wintering raptors has received little attention. We hypothesized that increased availability of grassland habitat through the Conservation Reserve Enhancement Program (CREP) has resulted in an increase or redistribution in numbers of four species of raptors in Pennsylvania since 2001. We tested this by analyzing winter raptor counts from volunteer surveys, conducted from 2001 to 2008, for Red-tailed Hawks (Buteo jamaicensis), Rough-legged Hawks (Buteo lagopus), Northern Harriers (Circus cyaneus), and American Kestrels (Falco sparverius). During that period, numbers of wintering Northern Harriers increased by more than 20% per year. Log-linear Poisson regression models show that all four species increased in the region of Pennsylvania that had the most and longest-established conservation grasslands. At the county scale (N= 67), Bayesian spatial models showed that spatial and temporal population trends of all four species were positively correlated with the amount of conservation grassland. This relationship was particularly strong for Northern Harriers, with numbers predicted to increase by 35.7% per year for each additional 1% of farmland enrolled in CREP. Our results suggest that conservation grasslands are likely the primary cause of the increase in numbers of wintering Northern Harriers in Pennsylvania since 2001. ?? 2010 The Authors. Journal of Field Ornithology ?? 2010 Association of Field Ornithologists.

Journal of Field Ornithology↗

Home range dynamics, habitat selection, and survival of Greater Roadrunners

Greater Roadrunners (Geococcyx californianus) are common, poorly studied birds of arid and semi-arid ecosystems in the southwestern United States. Conservation of this avian predator requires a detailed understanding of their movements and spatial requirements that is currently lacking. From 2006 to 2009, we quantified home-range and core area sizes and overlap, habitat selection, and survival of roadrunners (N= 14 males and 20 females) in north-central Texas using radio-telemetry and fixed kernel estimators. Median home-range and core-area sizes were 90.4 ha and 19.2 ha for males and 80.1 ha and 16.7 ha for females, respectively. The size of home range and core areas did not differ significantly by either sex or season. Our home range estimates were twice as large (x??= 108.9 ha) as earlier published estimates based on visual observations (x??= 28-50 ha). Mean percent overlap was 38.4% for home ranges and 13.7% for core areas. Male roadrunners preferred mesquite woodland and mesquite savanna cover types, and avoided the grass-forb cover type. Female roadrunners preferred mesquite savanna and riparian woodland cover types, and avoided grass-forb habitat. Kaplan-Meier annual survival probabilities for females (0.452 ?? 0.118[SE]) were twice that estimated for males (0.210 ?? 0.108), but this difference was not significant. Mortality rates of male roadrunners were higher than those of females during the spring when males call from elevated perches, court females, and chase competing males. Current land use practices that target woody-shrub removal to enhance livestock forage production could be detrimental to roadrunner populations by reducing availability of mesquite woodland and mesquite savanna habitat required for nesting and roosting and increasing the amount of grass-forb habitat that roadrunners avoid. ??2011 The Authors. Journal of Field Ornithology ??2011 Association of Field Ornithologists.

Journal of Field Ornithology↗

Longevity records of North American birds: Coerebinae through Estrildidae

This is the fourth paper of a 4-part series detailing the longevity records of marked North American birds. The previous three papers can be found in the Journal of Field Ornithology, Volumes 53 and 54. Prio to this series only one definitive paper ( Kennard 1975) had been written on North American taxa. Records for 84 taxa are included in this paper. Thirty are birds older than those listed by Kennard. Thirty-nine are new records and 9 are those listed in Kennard.

Journal of Field Ornithology↗

History and tradition, or contemporary ornithology? Why ornithological journals should not have bird names

Ask any non-ornithologist to predict the prestige of the following journals, based on the name alone: American Birds, Auk, Bluebird, Condor, Emu, Forktail, Gerfaut, Ibis, Journal of Avian Biology, and Journal of Field Ornithology . The results always will be that the first one and the last two are placed in one category, and the blizzard of bird-named journals in another, lower category. When that same non-ornithologist is called upon to evaluate the publication records of ornithologists, those with important papers in bird-named journals likely will suffer lower rankings. If lucky, an ornithologist under review will receive support from an internationally distinguished ornithological colleague who will take explicit pains to argue that publication in The Auk is a meritorious professional accomplishment. Such arguments, however, may not counteract the damage of a single referee's sneering at the names of the journals in which a bird biologist has chosen to publish. One cannot overstate the importance of the serendipitous collection of peer reviews that determines whether ornithologists get and then keep their first academic jobs, receive tenure, are promoted, are evaluated fairly, and, most important, achieve and maintain the respect of colleagues in other biological disciplines.

The Auk↗

Observer variability in estimating numbers: An experiment

Census estimates of bird populations provide an essential framework for a host of research and management questions. However, with some exceptions, the reliability of numerical estimates and the factors influencing them have received insufficient attention. Independent of the problems associated with habitat type, weather conditions, cryptic coloration, ete., estimates may vary widely due only to intrinsic differences in observers? abilities to estimate numbers. Lessons learned in the field of perceptual psychology may be usefully applied to 'real world' problems in field ornithology. Based largely on dot discrimination tests in the laboratory, it was found that numerical abundance, density of objects, spatial configuration, color, background, and other variables influence individual accuracy in estimating numbers. The primary purpose of the present experiment was to assess the effects of observer, prior experience, and numerical range on accuracy in estimating numbers of waterfowl from black-and-white photographs. By using photographs of animals rather than black dots, I felt the results could be applied more meaningfully to field situations. Further, reinforcement was provided throughout some experiments to examine the influence of training on accuracy.

Journal of Field Ornithology↗

Book review: The man who saved the whooping crane: The Robert Porter Allen story

Kathleen Kaska has done a remarkable job of capturing the life of Robert Porter Allen, truly one of the premier biologist/conservationists of the twentieth century. Allen, born in 1905, grew up reading outdoor adventure books and playing in the woods of northern Pennsylvania with his brother. At a young age, he was encouraged to join the Junior Audubon club and his passion for ornithology soon crystallized. He attended Lafayette College to study ornithology, but he was disinterested in academics and fared poorly. He dropped out after two years and joined the Merchant Marines. Not an auspicious beginning for such a highly respected scientist and conservationist! Soon, however, he landed a librarian job with Audubon and his diligence, acumen, and communication skills allowed him to take more and more responsibilities. He became one of the youngest Audubon sanctuary directors ever appointed, and he was also able to secure a fellowship through Cornell to work on Roseate Spoonbills ( Platalea ajaja ). Audubon later appointed him to lead their Whooping Crane ( Grus americana ) studies. Review info: The Man Who Saved the Whooping Crane. By Kathleen Kaska, 2012. ISBN: 978-0813040240, 256 pp.

Journal of Field Ornithology↗

Conspecific attraction in a grassland bird, the Baird's Sparrow

Territorial songbirds generally use song to defend territories and attract mates, but conspecific song may also serve as a cue to attract other male songbirds to a breeding site. Although known to occur in some colonial and forest-associated species, only recently have investigators examined conspecific attraction in grassland species. We used a playback experiment to examine the possible role of conspecific attraction for males searching for potentially suitable breeding habitat in a grassland specialist, the Baird's Sparrow (Ammodramus bairdii). Experimental playback plots and control plots with similar landscape and vegetation characteristics were established at two sites in North Dakota. Baird's Sparrows colonized three of six experimental plots and none of six control plots. Males on experimental plots established territories adjacent to the playback stations and were sometimes observed counter-singing with the playback of conspecific songs. Vegetation characteristics were similar on all study plots, and did not explain differences in bird density on our treatment plots. Although we found that playback of conspecific songs attracted male Baird's Sparrows to previously unoccupied, potentially suitable habitat, further experiments are needed to examine the importance of conspecific attraction relative to other cues that birds may use, such as vegetation features. The conservation and management implications of conspecific attraction are not completely understood, but the presence of conspecifics should be considered as a potential cue in habitat selection by all species of birds.

Journal of Field Ornithology↗

Ovarian follicle dynamics of female Greater Scaup during egg production

Studies of female waterfowl nutrient reserve use during egg production require a precise understanding of ovarian follicle dynamics to correctly interpret breeding status, and, therefore, derive proper inference. Concerns over numerical declines of North American scaup have increased the need to better understand the role of female condition in reproductive performance. We quantified ovarian follicle dynamics of female Greater Scaup ( Aythya marila ) breeding on the Yukon–Kuskokwim Delta, Alaska, using a method that accounts for within day variation in follicle size. We considered several models for describing changes in follicle growth with the best supported model estimating the duration of rapid follicle growth (RFG) to be 5.20 ± 0.52 days (±95% confidence intervals) for each developing follicle. Average diameter and dry mass of preovulatory follicles were estimated to be 9.36 mm and 0.26 g, respectively, at the onset of RFG, and these follicle characteristics were 41.47 mm and 15.57 g, respectively, at ovulation. The average diameter of postovulatory follicles immediately following ovulation was estimated to be 17.35 mm, regressing quickly over several days. In addition, we derived predictive equations using diameter and dry mass to estimate the number of days before, and after, ovulation for pre- and postovulatory follicles, as well as an equation to estimate dry mass of damaged follicles. Our results allow precise definition of RFG and nest initiation dates, clutch size, and the daily energetic and nutritional demands of egg production at the individual level. This study provides the necessary foundation for additional work on Greater Scaup reproductive energetics and physiology, and offers an approach for quantifying ovarian follicle dynamics in other species.

Journal of Field Ornithology↗

Latitudinal variation in population structure of wintering Pacific Black Brant

Latitudinal variation in population structure during the winter has been reported in many migratory birds, but has been documented in few species of waterfowl. Variation in environmental and social conditions at wintering sites can potentially influence the population dynamics of differential migrants. We examined latitudinal variation in sex and age classes of wintering Pacific Black Brant ( Branta bernicla nigricans ). Brant are distributed along a wide latitudinal gradient from Alaska to Mexico during the winter. Accordingly, migration distances for brant using different wintering locations are highly variable and winter settlement patterns are likely associated with a spatially variable food resource. We used resightings of brant banded in southwestern Alaska to examine sex and age ratios of birds wintering at Boundary Bay in British Columbia, and at San Quintin Bay, Ojo de Liebre Lagoon, and San Ignacio Lagoon in Baja California from 1998 to 2000. Sex ratios were similar among wintering locations for adults and were consistent with the mating strategy of geese. The distribution of juveniles varied among wintering areas, with greater proportions of juveniles observed at northern (San Quintin Bay and Ojo de Liebre Lagoon) than at southern (San Ignacio Lagoon) locations in Baja California. We suggest that age-related variation in the winter distribution of Pacific Black Brant is mediated by variation in productivity among individuals at different wintering locations and by social interactions among wintering family groups.

Journal of Field Ornithology↗

Movements and foraging effort of Steller's Eiders and Harlequin Ducks wintering near Dutch Harbor, Alaska

We studied the movements and foraging effort of radio-marked Steller's Eiders ( Polysticta stelleri ) and Harlequin Ducks ( Histrionicus histrionicus ) to evaluate habitat quality in an area impacted by industrial activity near Dutch Harbor, Alaska. Foraging effort was relatively low, with Steller's Eiders foraging only 2.7 ± 0.6 (SE) hours per day and Harlequin Ducks 4.1 ± 0.5 hours per day. Low-foraging effort during periods of high-energetic demand generally suggests high food availability, and high food availability frequently corresponds with reductions in home range size. However, the winter ranges of Harlequin Ducks did not appear to be smaller than usual, with the mean range size in our study (5.5 ± 1.1 km 2 ) similar to that reported by previous investigators. The mean size of the winter ranges of Steller's Eiders was similar (5.1 ± 1.3 km 2 ), but no comparable estimates are available. Eutrophication of the waters near Dutch Harbor caused by seafood processing and municipal sewage effluent may have increased populations of the invertebrate prey of these sea ducks and contributed to their low-foraging effort. The threat of predation by Bald Eagles ( Haliaeetus leucocephalus ) that winter near Dutch Harbor may cause Steller's Eiders and Harlequin Ducks to move further offshore when not foraging, contributing to an increase in range sizes. Thus, the movement patterns and foraging behavior of these ducks likely represent a balance between the cost and benefits of wintering in a human-influenced environment.

Journal of Field Ornithology↗

Secrets in the eyes of Black Oystercatchers: A new sexing technique

Sexing oystercatchers in the field is difficult because males and females have identical plumage and are similar in size. Although Black Oystercatchers (Haematopus bachmani) are sexually dimorphic, using morphology to determine sex requires either capturing both pair members for comparison or using discriminant analyses to assign sex probabilistically based on morphometric traits. All adult Black Oystercatchers have bright yellow eyes, but some of them have dark specks, or eye flecks, in their irides. We hypothesized that this easily observable trait was sex-linked and could be used as a novel diagnostic tool for identifying sex. To test this, we compared data for oystercatchers from genetic molecular markers (CHD-W/CHD-Z and HINT-W/HINT-Z), morphometric analyses, and eye-fleck category (full eye flecks, slight eye flecks, and no eye flecks). Compared to molecular markers, we found that discriminant analyses based on morphological characteristics yielded variable results that were confounded by geographical differences in morphology. However, we found that eye flecks were sex-linked. Using an eye-fleck model where all females have full eye flecks and males have either slight eye flecks or no eye flecks, we correctly assigned the sex of 117 of 125 (94%) oystercatchers. Using discriminant analysis based on morphological characteristics, we correctly assigned the sex of 105 of 119 (88%) birds. Using the eye-fleck technique for sexing Black Oystercatchers may be preferable for some investigators because it is as accurate as discriminant analysis based on morphology and does not require capturing the birds. ??2008 Association of Field Ornithologists.

Journal of Field Ornithology↗

Modified method for external attachment of transmitters to birds using two subcutaneous anchors

Of the transmitter attachment techniques for birds, the subcutaneous anchor provides a secure attachment that yields relatively few secondary effects. However, the use of subcutaneous anchors has been limited by transmitter size and retention time. Using a modified method of attachment that utilized two subcutaneous anchors, we deployed 69 GPS transmitters, plus 13 VHF transmitters that were similar in size and weight to GPS models, on Pacific Black Brant ( Branta bernicla nigricans ). Prior to our study, only harnesses were used for attaching GPS transmitters on birds, mainly because GPS transmitters are too large for other external attachment techniques and implantation in the body cavity attenuates the GPS signal. Thus, to increase the size capacity of anchor attachment and to avoid the well‐documented negative effects of harnesses on behavior and survival, we added a second anchor at the transmitter's posterior end. The double‐anchor attachment technique was quickly and easily accomplished in the field, requiring bird handling times of <10 min. Incidental recoveries of tagged Brant indicate a high degree of transmitter retention. Five recaptured birds (4–6 weeks after deployment) and eight killed by hunters (3–6 mo after deployment) retained their GPS transmitters. For studies involving the use of relatively large transmitters, the double‐anchor method appears to provide a viable alternative for external attachment.

Journal of Field Ornithology↗

Comparison of the egg flotation and egg candling techniques for estimating incubation day of Canada Goose nests

Both egg flotation and egg candling have been used to estimate incubation day (often termed nest age) in nesting birds, but little is known about the relative accuracy of these two techniques. We used both egg flotation and egg candling to estimate incubation day for Canada Geese (Branta canadensis interior) nesting near Cape Churchill, Manitoba, from 2000 to 2007. We modeled variation in the difference between estimates of incubation day using each technique as a function of true incubation day, as well as, variation in error rates with each technique as a function of the true incubation day. We also evaluated the effect of error in the estimated incubation day on estimates of daily survival rate (DSR) and nest success using simulations. The mean difference between concurrent estimates of incubation day based on egg flotation minus egg candling at the same nest was 0.85 ?? 0.06 (SE) days. The positive difference in favor of egg flotation and the magnitude of the difference in estimates of incubation day did not vary as a function of true incubation day. Overall, both egg flotation and egg candling overestimated incubation day early in incubation and underestimated incubation day later in incubation. The average difference between true hatch date and estimated hatch date did not differ from zero (days) for egg flotation, but egg candling overestimated true hatch date by about 1 d (true - estimated; days). Our simulations suggested that error associated with estimating the incubation day of nests and subsequently exposure days using either egg candling or egg flotation would have minimal effects on estimates of DSR and nest success. Although egg flotation was slightly less biased, both methods provided comparable and accurate estimates of incubation day and subsequent estimates of hatch date and nest success throughout the entire incubation period. ?? 2008 Association of Field Ornithologists.

Journal of Field Ornithology↗

Predators of Greater Sage-Grouse nests identified by video monitoring

Nest predation is the primary cause of nest failure for Greater Sage-Grouse (Centrocercus urophasianus), but the identity of their nest predators is often uncertain. Confirming the identity of these predators may be useful in enhancing management strategies designed to increase nest success. From 2002 to 2005, we monitored 87 Greater Sage-Grouse nests (camera, N = 55; no camera, N = 32) in northeastern Nevada and south-central Idaho and identified predators at 17 nests, with Common Ravens (Corvus corax) preying on eggs at 10 nests and American badgers (Taxidea taxis) at seven. Rodents were frequently observed at grouse nests, but did not prey on grouse eggs. Because sign left by ravens and badgers was often indistinguishable following nest predation, identifying nest predators based on egg removal, the presence of egg shells, or other sign was not possible. Most predation occurred when females were on nests. Active nest defense by grouse was rare and always unsuccessful. Continuous video monitoring of Sage-Grouse nests permitted unambiguous identification of nest predators. Additional monitoring studies could help improve our understanding of the causes of Sage-Grouse nest failure in the face of land-use changes in the Intermountain West. ?? 2008 Association of Field Ornithologists.

Journal of Field Ornithology↗

Predators of Dusky Canada Goose goslings and the effect of transmitters on gosling survival

The population of Dusky Canada Geese (Branta canadensis occidentalis) has been in long-term decline, likely due to reduced breeding productivity. To identify causes of mortality, we monitored goslings marked with radio transmitters on the western Copper River Delta, Alaska, from 1997 to 1999. Almost all gosling mortality (96%; 81 of 84) was due to predation, with mink (Mustela vison) and Bald Eagles (Haliaeetus leucocephalus) the most important predators. Bald Eagles are also major nest predators and, thus, appear to play a key role in limiting the breeding productivity of Dusky Canada Geese. Daily survival rate for goslings to 28 d of age was lower (0.011; 95% CI 0.002-0.024) for those with transmitters than for those without, but did not differ for older goslings (29-45 d). Although finer resolution in the timing of the transmitter effect within the first 28 d was not possible, we found that, by limiting our sample to goslings that survived until after 2-3 d posthatching, support for a transmitter effect was much reduced. Younger, smaller birds are inherently more vulnerable than older birds to transmitter effects. In addition, the process of radio-marking may have delayed the departure of goslings from nests and increased their risk of mortality shortly after hatching. Although radio transmitters may often be the only practical means for determining causes of mortality for young waterfowl, we suggest caution in using transmitters because of their potential negative effects, particularly during the first few days after hatching. ?? 2008 Association of Field Ornithologists.

Journal of Field Ornithology↗

Estimating survival of precocial chicks during the prefledging period using a catch-curve analysis and count-based age-class data

Estimating reproductive success for birds with precocial young can be difficult because chicks leave nests soon after hatching and individuals or broods can be difficult to track. Researchers often turn to estimating survival during the prefledging period and, though effective, mark-recapture based approaches are not always feasible due to cost, time, and animal welfare concerns. Using a threatened population of Piping Plovers (Charadrius melodus) that breeds along the Missouri River, we present an approach for estimating chick survival during the prefledging period using long-term (1993-2005), count-based, age-class data. We used a modified catch-curve analysis, and data collected during three 5-day sampling periods near the middle of the breeding season. The approach has several ecological and statistical assumptions and our analyses were designed to minimize the probability of violating those assumptions. For example, limiting the sampling periods to only 5 days gave reasonable assurance that population size was stable during the sampling period. Annual daily survival estimates ranged from 0.825 (SD = 0.03) to 0.931 (0.02) depending on year and sampling period, with these estimates assuming constant survival during the prefledging period and no change in the age structure of the population. The average probability of survival to fledging ranged from 0.126 to 0.188. Our results are similar to other published estimates for this species in similar habitats. This method of estimating chick survival may be useful for a variety of precocial bird species when mark-recapture methods are not feasible and only count-based age class data are available. ?? 2009 Association of Field Ornithologists.

Journal of Field Ornithology↗

Testing the importance of auditory detections in avian point counts

Recent advances in the methods used to estimate detection probability during point counts suggest that the detection process is shaped by the types of cues available to observers. For example, models of the detection process based on distance-sampling or time-of-detection methods may yield different results for auditory versus visual cues because of differences in the factors that affect the transmission of these cues from a bird to an observer or differences in an observer's ability to localize cues. Previous studies suggest that auditory detections predominate in forested habitats, but it is not clear how often observers hear birds prior to detecting them visually. We hypothesized that auditory cues might be even more important than previously reported, so we conducted an experiment in a forested habitat in North Carolina that allowed us to better separate auditory and visual detections. Three teams of three observers each performed simultaneous 3-min unlimited-radius point counts at 30 points in a mixed-hardwood forest. One team member could see, but not hear birds, one could hear, but not see, and the third was nonhandicapped. Of the total number of birds detected, 2.9% were detected by deafened observers, 75.1% by blinded observers, and 78.2% by nonhandicapped observers. Detections by blinded and nonhandicapped observers were the same only 54% of the time. Our results suggest that the detection of birds in forest habitats is almost entirely by auditory cues. Because many factors affect the probability that observers will detect auditory cues, the accuracy and precision of avian point count estimates are likely lower than assumed by most field ornithologists. ?? 2009 Association of Field Ornithologists.

Journal of Field Ornithology↗

Seabird nest counts: A test of monitoring metrics using Red-tailed Tropicbirds

Counts of nesting birds are often used to monitor the abundance of breeding pairs at colonies. Mean incubation counts (MICs) are counts of nests with eggs at intervals that correspond to the mean incubation period of a species. The sum of all counts during the nesting season (MIC total ) and the highest single count during the season (MIC max ) are metrics that can be generated from this method. However, the utility of these metrics as measures of the number of breeding pairs has not been well tested. We used two approaches to evaluate the bias and precision of MIC metrics for quantifying annual variation in the number of breeding Red-tailed Tropicbirds (Phaethon rubricauda) nesting on two islands in the Papahnaumokukea Marine National Monument in the northwest Hawaiian Islands. First, we used data from nest plots with individually marked birds to generate simulated MIC metrics that we compared to the known number of nesting individuals. The MIC total overestimated the number of pairs by about 5%, whereas the MIC max underestimated the number of pairs by about 60%. However, both metrics exhibited similar precision. Second, we used a 12-yr time series of island-wide MICs to compare estimates of temporal trend and annual variation using the MIC max and MIC total . The 95% confidence intervals for the trend estimates were overlapping and the residual standard errors for the two metrics were similar. Our results suggest that both metrics offered similar precision for indices of breeding pairs of Red-tailed Tropicbirds, but that MIC total was more accurate. ?? 2009 Association of Field Ornithologists.

Journal of Field Ornithology↗