Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “The Auk”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 145 records · Page 8Linked to original sources

Stable isotopes identify dietary changes associated with beak deformities in Black-Capped Chickadees ( Poecile atricapillus )

A large number of beak deformities of unknown etiology have recently been reported in Black-capped Chickadees (Poecile atricapillus) and other resident avian species in Alaska. We investigated the potential association between diet and beak deformities. We analyzed carbon (δ13C) and nitrogen (δ15N) isotopes in whole blood of Black-capped Chickadees captured at three semiurban sites in south-central Alaska. For dietary analysis, we included natural foods (arthropods, seeds, and berries) and anthropogenic items commonly provided in bird feeders (sunflower seeds, peanut butter, and suet). Blood samples from individuals with beak deformities exhibited lower δ15N values and more variable δ13C values than birds with normal beaks. Isotopic values of blood also differed by location for both carbon and nitrogen, but we did not detect a difference in natural dietary items across the three sites. Contributions of individual diet items differed between birds with and without beak deformities, a pattern that likely reflected reduced function of the beak. Affected birds generally consumed fewer arthropods and sunflower seeds and more peanut butter and natural seeds and berries. Although some individuals with beak deformities relied heavily on feeder foods, we did not find evidence of an anthropogenic food source shared by all affected birds. In addition, dietary differences were most pronounced for moderately to severely affected birds, which suggests that these differences are more likely to be a consequence than a cause of deformities.

Alaska↗

Identical metabolic rate and thermal conductance in Rock Sandpiper ( Calidris ptilocnemis ) subspecies with contrasting nonbreeding life histories

Closely related species or subspecies can exhibit metabolic differences that reflect site-specific environmental conditions. Whether such differences represent fixed traits or flexible adjustments to local conditions, however, is difficult to predict across taxa. The nominate race of Rock Sandpiper (Calidris ptilocnemis) exhibits the most northerly nonbreeding distribution of any shorebird in the North Pacific, being common during winter in cold, dark locations as far north as upper Cook Inlet, Alaska (61°N). By contrast, the tschuktschorum subspecies migrates to sites ranging from about 59°N to more benign locations as far south as ~37°N. These distributional extremes exert contrasting energetic demands, and we measured common metabolic parameters in the two subspecies held under identical laboratory conditions to determine whether differences in these parameters are reflected by their nonbreeding life histories. Basal metabolic rate and thermal conductance did not differ between subspecies, and the subspecies had a similar metabolic response to temperatures below their thermoneutral zone. Relatively low thermal conductance values may, however, reflect intrinsic metabolic adaptations to northerly latitudes. In the absence of differences in basic metabolic parameters, the two subspecies’ nonbreeding distributions will likely be more strongly influenced by adaptations to regional variation in ecological factors such as prey density, prey quality, and foraging habitat.

The Auk↗

Spatial variation in breeding habitat selection by Cerulean Warblers ( Setophaga cerulea ) throughout the Appalachian Mountains

Studies of habitat selection are often of limited utility because they focus on small geographic areas, fail to examine behavior at multiple scales, or lack an assessment of the fitness consequences of habitat decisions. These limitations can hamper the identification of successful site-specific management strategies, which are urgently needed for severely declining species like Cerulean Warblers ( Setophaga cerulea ). We assessed how breeding habitat decisions made by Cerulean Warblers at multiple scales, and the subsequent effects of these decisions on nest survival, varied across the Appalachian Mountains. Selection for structural habitat features varied substantially among areas, particularly at the territory scale. Males within the least-forested landscapes selected microhabitat features that reflected more closed-canopy forest conditions, whereas males in highly forested landscapes favored features associated with canopy disturbance. Selection of nest-patch and nest-site attributes by females was more consistent across areas, with females selecting for increased tree size and understory cover and decreased basal area and midstory cover. Floristic preferences were similar across study areas: White Oak ( Quercus alba ), Cucumber-tree ( Magnolia acuminata ), and Sugar Maple ( Acer saccharum ) were preferred as nest trees, whereas red oak species (subgenus Erythrobalanus ) and Red Maple ( A. rubrum ) were avoided. The habitat features that were related to nest survival also varied among study areas, and preferred features were negatively associated with nest survival at one area. Thus, our results indicate that large-scale spatial heterogeneity may influence local habitat-selection behavior and that it may be necessary to articulate site-specific management strategies for Cerulean Warblers.

Ohio, Kentucky, Tennessee, West Virginia↗

Adaptive breeding habitat selection: Is it for the birds?

The question of why animals choose particular habitats has important implications for understanding behavioral evolution and distribution of organisms in the wild and for delineating between habitats of different quality for conservation and management. Habitats chosen by animals can influence fitness outcomes via the costs (e.g., predation risk) and benefits (e.g., food availability) of habitat use. Habitat preferences should therefore be under selection to favor those that confer fitness advantages (Clark and Shutler 1999). Indeed, prevailing theory suggests that the habitat preferences of animals should be adaptive, such that fitness is higher in preferred habitats (Hildén 1965, Southwood 1977, Martin 1998). However, studies have often identified apparent mismatches between observed habitat preferences and fitness outcomes across a wide variety of taxa (Valladares and Lawton 1991, Mayhew 1997, Kolbe and Janzen 2002, Arlt and Pärt 2007, Mägi et al. 2009). Certainly, one limitation of studies may be that assessment of “fitness” is typically constrained to fitness surrogates such as nest success rather than lifetime reproductive success or classic Fisherian fitness (Endler 1986). Nevertheless, important habitat choices such as nest sites influence the probability that temporarily sedentary, dependent young are discovered by enemies such as predators and parasites. We therefore expect, on average, to see congruence between evolved habitat preferences and relevant components of fitness (e.g., nest success). Here, we (1) review the prevalence of apparent mismatches between avian breeding-habitat preferences and fitness outcomes using nest-site selection as a focus; (2) describe several potential mechanisms for such mismatches, including anthropogenic, methodological, and ecological–evolutionary; and (3) suggest a framework for understanding the contexts in which habitat preferences represent adaptive decisions, with a primary focus on ecological information theory. We largely focus on habitat selection as a behavioral process at the scale of individuals (e.g., Robertson and Hutto 2006), rather than at the scale of population-level patterns (Fretwell and Lucas 1970, Morris 2003, Johnson 2007). However, these two scales cannot be wholly divorced from one another, as we will discuss.

The Auk↗

High renesting rates in arctic-breeding Dunlin ( Calidris alpina ): A clutch-removal experiment

The propensity to replace a clutch is a complex component of avian reproduction and poorly understood. We experimentally removed clutches from an Arctic-breeding shorebird, the Dunlin (Calidris alpina arcticola), during early and late stages of incubation to investigate replacement clutch rates, renesting interval, and mate and site fidelity between nesting attempts. In contrast to other Arctic studies, we documented renesting by radiotracking individuals to find replacement clutches. We also examined clutch size and mean egg volume to document changes in individual females’ investment in initial and replacement clutches. Finally, we examined the influence of adult body mass, clutch volume, dates of clutch initiation and nest loss, and year on the propensity to renest. We found high (82–95%) and moderate (35–50%) rates of renesting for early and late incubation treatments. Renesting intervals averaged 4.7–6.8 days and were not different for clutches removed early or late in incubation. Most pairs remained together for renesting attempts. Larger females were more likely to replace a clutch; female body mass was the most important parameter predicting propensity to renest. Clutches lost later in the season were less likely to be replaced. We present evidence that renesting is more common in Arctic-breeding shorebirds than was previously thought, and suggest that renesting is constrained by energetic and temporal factors as well as mate availability. Obtaining rates of renesting in species breeding at different latitudes will help determine when this behavior is likely to occur; such information is necessary for demographic models that include individual and population-level fecundity estimates.

The Auk↗

Phylogeography, post-glacial gene flow, and population history of North American goshawks ( Accipeter gentilis )

Climate cycling during the Quaternary played a critical role in the diversification of avian lineages in North America, greatly influencing the genetic characteristics of contemporary populations. To test the hypothesis that North American Northern Goshawks ( Accipitergentilis ) were historically isolated within multiple Late Pleistocene refugia, we assessed diversity and population genetic structure as well as migration rates and signatures of historical demography using mitochondrial control-region data. On the basis of sampling from 24 locales, we found that Northern Goshawks were genetically structured across a large portion of their North American range. Long-term population stability, combined with strong genetic differentiation, suggests that Northern Goshawks were historically isolated within at least three refugial populations representing two regions: the Pacific (CascadesSierra-Vancouver Island) and the Southwest (Colorado Plateau and Jemez Mountains). By contrast, populations experiencing significant growth were located in the Southeast Alaska-British Columbia, Arizona Sky Islands, Rocky Mountains, Great Lakes, and Appalachian bioregions. In the case of Southeast Alaska-British Columbia, Arizona Sky Islands, and Rocky Mountains, Northern Goshawks likely colonized these regions from surrounding refugia. The near fixation for several endemic haplotypes in the Arizona Sky Island Northern Goshawks ( A. g apache ) suggests long-term isolation subsequent to colonization. Likewise, Great Lakes and Appalachian Northern Goshawks differed significantly in haplotype frequencies from most Western Northern Goshawks, which suggests that they, too, experienced long-term isolation prior to a more recent recolonization of eastern U.S. forests.

The Auk↗

Experimental removal of woody vegetation does not increase nesting success or fledgling production in two grassland sparrows (Ammodramus) in Pennsylvania

The influence of vegetation structure on the probability of daily nest survival (DNS) for grassland passerines has received considerable attention. Some correlative studies suggest that the presence of woody vegetation lowers DNS. Over 3 years (2009–2011), we monitored 215 nests of the Grasshopper Sparrow ( Ammodramus savannarum ) and Henslow's Sparrow ( A. henslowii ) on 162 ha of reclaimed surface-mine grasslands in Pennsylvania. We removed shrubs from treatment plots with ≤36% areal coverage of woody vegetation in a before-after-control-impact-pairs (BACIP) design framework. Daily nest survival (95% CI: 0.94–0.96) was as high as previous studies have reported but was not associated with woody vegetative cover, proximity to woody vegetation, or woody stem density. Variation in DNS was best explained by increasing nonwoody-vegetation height. Grasshopper Sparrow fledgling production on treatment plots in 2010 (95% CI: 3.3–4.7) and 2011 (95% CI: 3.8–5.0) was similar to baseline conditions of treatment plots (95% CI: 3.4–4.9) and control plots (95% CI: 3.2–4.5) in 2009. Fledgling production was associated with thatch depth (β ± SE = 0.13 ± 0.09) and bare ground (β ± SE = -2.62 ± 1.29) adjacent to the nest and plot woody vegetative cover ( ± SE = -3.09 ± 1.02). Our experimental research suggests that overall reproductive success of Grasshopper and Henslow's sparrows on reclaimed surfacemine grasslands is driven by a suite of largely nonwoody—vegetation components, and both species can successfully nest and produce young in habitats with greater amounts of scattered woody vegetation than has generally been considered.

The Auk↗

Consequences of least tern ( Sternula antillarum ) microhabitat nest-site selection on natural and mechanically constructed sandbars in the Missouri River

Nest-habitat selection in colonial species has rarely been assessed at multiple spatial scales to evaluate its fitness consequences. Management for the federally endangered U.S. Interior population of Least Terns (Sternula antillarum) has focused on maintenance of breeding habitats, including mechanical construction of sandbars from dredged material. Least Terns are attracted to large areas of unvegetated substrate, yet small-scale habitat features are thought to trigger selection for nesting. We evaluated nest-scale habitat selection to determine (1) whether selection differs between constructed and natural sandbars and (2) the subsequent consequences of habitat selection on nest success. During 2006–2008, we examined 869 Least Tern nest sites on constructed and natural sandbars in the Missouri River for evidence of microhabitat selection at the nest in relation to habitat within the surrounding 3-m area. Least Tern nest sites had coarser and larger substrate materials at the nest, more debris, and less vegetation than the surrounding area. Nests in constructed habitats had a greater percentage of coarse substrates and less vegetation or debris than nests in naturally created habitats. Apparent nest success was 1.8× greater on constructed than on natural sandbars. Nest success was best predicted by models with two spatial scales of predictors, including substrates (nest) and vegetation and debris (nest or surrounding area). Our results indicate that Least Terns select nest microhabitat characteristics that are associated with wind- and water-scoured habitats, and that nest success increases when these habitats are selected.

Nebraska;South Dakota↗

Experimental reintroduction reveals novel life-history variation in Laysan Ducks ( Anas laysanensis )

Subfossil remains indicate that the Laysan Duck ( Anas laysanensis ) formerly occurred throughout the Hawaiian archipelago, but for more than 150 years it has been confined to a single, small atoll in the northwestern chain, Laysan Island. In 2004–2005, 42 ducks were reintroduced from Laysan to Midway Atoll, where they exhibited variation in life history never observed on Laysan. On Laysan, females have never been observed to breed successfully at age 1 year and few attempt it, whereas on Midway, females routinely raised young at <1 year of age. Mean (± SD) clutch size on Midway (7.0 ± 1.1, n = 41) was larger than the maximum clutch size of six eggs observed on Laysan. On Midway, renesting following nest failure (0.55 probability, n = 27) and double brooding (0.50, n = 54) were routine, and two instances of triple brooding were observed, whereas on Laysan, renesting and double brooding are rare (0.05 probability for both during our study; n = 21 and 19, respectively) and triple brooding has never been observed. Other novel life history on Midway included early cessation of parental care to renest. Altered life history on Midway is likely related to better feeding conditions and low population density compared with Laysan. An especially intriguing possibility is that the phenotypic plasticity observed represents exposure of hidden reaction norms evolved when the species inhabited a range of environments, but several alternative explanations exist. Future reintroductions of this species may provide opportunities to test hypotheses about mechanisms underlying phenotypic plasticity.

Hawai'i↗

Evidence for a previously unrecognized species of owlet-nightjar

I studied the systematic relationships of the three large owlet-nightjars (Aegothelidae) to determine the taxonomic status of a fawn-colored lowland form currently classified as Aegotheles insignis tatei. I examined most of the existing specimens of A. i. insignis ( n = 158) and A. crinifrons ( n = 23) and all known specimens of A. i. tatei ( n = 4). I also examined specimens of A. albertisi ( n = 70), A. archboldi ( n = 25), A. bennettii ( n = 55), A. cristatus ( n = 50), A. savesi ( n = 1), and A. wallacii ( n = 21). Aegotheles i. tatei was distinguishable from A. i. insignis and A. crinifrons by its small size and in seven plumage characters. Aegotheles i. tatei was further distinguishable from one or the other of these taxa by four additional characters. Unique among owlet-nightjars, A. i. tatei has the shortest tarsi, does not have recurved filamentous tips on its facial feathers, and has stiffer feathers on the auricular area and throat. My search of museums revealed two new specimens of A. i. tatei, expanding the known geographic range of this taxon 1,000 km eastward along the southern coast of Papua New Guinea from the upper Fly River to Nunumai, near the Ulamanu River. Unlike the montane A. i. insignis, A. i. tatei inhabits lowland forests where rivers emerge from foothills of the main cordillera. I propose that tatei be elevated to species status and that the name Starry Owlet-Nightjar be adopted based on the bird's markings. Aegotheles crinifrons, A. insignis, and A. tatei pass through a previously unrecognized but distinctive rufous juvenal plumage. These are the only owlet-nightjars known to exhibit this plumage, which calls for reexamination of generic limits within the Aegothelidae.

The Auk↗

Postbreeding movements of American Avocets and implications for wetland connectivity in the western Great Basin

Wetlands in the western Great Basin of the United States are patchily distributed and undergo extensive seasonal and annual variation in water levels. The American Avocet ( Recurvirostra americana ) is one of many shorebird species that use these wetlands as breeding and migratory stopover sites and must adjust to variable conditions. We used radio telemetry to determine postbreeding, premigratory movement patterns of avocets throughout the region. In 1996 and 1997, 185 breeding adults were captured and fitted with radio transmitters at five breeding areas in Oregon, California, and Nevada. Regular aerial and ground surveys were conducted at the five main study areas from June through September, or until all avocets had left a site. Other wetlands in the western Great Basin also were surveyed by aircraft for the presence of radio-marked birds. Fifty-six percent of radio-marked avocets were still detected in the region at least eight weeks after capture. Each of these individuals was detected at an average of 2.1 lakes (range 0 to 6), with 74% found at more than one lake system. Forty radio-marked individuals moved at least 200 km between wetlands prior to migration, most of which dispersed northward. Male and female patterns did not differ significantly. Overall, movements may be associated with a prebasic molt, exploitation of a superabundant food source in northern lakes, and reconnaissance for future breeding efforts or staging sites. These results also demonstrate wide-ranging patterns of dispersal in this species and suggest a need for the consideration of large-scale habitat connectivity issues in establishing conservation strategies for shorebirds in the western Great Basin.

The Auk↗

Genetic variation in the endangered Southwestern Willow Flycatcher

The Southwestern Willow Flycatcher ( Empidonax traillii extimus ) is an endangered Neotropical migrant that breeds in isolated remnants of dense riparian habitat in the southwestern United States. We estimated genetic variation at 20 breeding sites of the Southwestern Willow Flycatcher (290 individuals) using 38 amplified fragment length polymorphisms (AFLPs). Our results suggest that considerable genetic diversity exists within the subspecies and within local breeding sites. Statistical analyses of genetic variation revealed only slight, although significant, differentiation among breeding sites (Mantel's r = 0.0705, P < 0.0005; θ = 0.0816, 95% CI = 0.0608 to 0.1034; Φ ST = 0.0458, P < 0.001). UPGMA cluster analysis of the AFLP markers indicates that extensive gene flow has occurred among breeding sites. No one site stood out as being genetically unique or isolated. Therefore, the small level of genetic structure that we detected may not be biologically significant. Ongoing field studies are consistent with this conclusion. Of the banded birds that were resighted or recaptured in Arizona during the 1996 to 1998 breeding seasons, one-third moved between breeding sites and two-thirds were philopatric. Low differentiation may be the result of historically high rangewide diversity followed by recent geographic isolation of breeding sites, although observational data indicate that gene flow is a current phenomenon. Our data suggest that breeding groups of E. t. extimus act as a metapopulation.

The Auk↗

Uncertain nest fates in songbird studies and variation in Mayfield estimation

Determining whether nesting attempts are successful can be difficult. Yet, current protocols for estimating nesting success do not address how uncertain nest fates should be handled. We examined the problem of nest-fate uncertainty as it relates to Mayfield estimation of nesting success and in analyses of factors that influence success. We used data from Minnesota to illustrate the potential effect of uncertain fate; 40% of Ovenbird (Seiurus aurocapillus; n = 127) nests and 30% of Least Flycatcher (Empidonax minimus; n = 144) nests had uncertain fates. How this uncertainty is incorporated into Mayfield estimates of success varied widely among researchers. In a survey of researchers who use the Mayfield method, 9 of 22 respondents (of 40 contacted) excluded nests with uncertain fate. Excluding uncertain fates is counter to how Mayfield first described his estimator and can result in severe downward bias. The remaining respondents (59%) included nests with uncertain fate but varied in how they terminated the exposure period. We developed a simulation model that calculated Mayfield estimates using different approaches and compared them with a known rate of nesting success. Magnitude of bias in Mayfield estimates varied considerably in our simulations. The approach with the least bias terminated exposure with the last observed active date for nests with uncertain fate, and with the midpoint between last observed active and first observed inactive dates for nests with known fate. In addition, information necessary to interpret and compare Mayfield estimates often is not reported. These values, including variance estimates and the period lengths used to estimate survival rates, should be reported with Mayfield estimates. Finally, nest fate is commonly used as a categorical variable in studies of factors affecting nesting success. In this approach, however, nests with uncertain fate must be excluded. An alternative approach is Cox regression, which incorporates nests with uncertain fate.

The Auk↗

Temporal flexibility of reproduction in temperate-breeding dabbling ducks

I compared nesting intervals during three consecutive years in five species of temperate-nesting dabbling ducks (Mallard [ Anas platyrhynchos ], Northern Pintail [ Anas acuta ], Northern Shoveler [ Anas clypeata ], Blue-winged Teal [ Anas discors ], Gadwall [ Anas strepera ]) and assessed whether differences existed in timing of refractoriness. Most nesting by females of all five species ended by the summer solstice. Nesting ended earliest for Northern Shovelers and Northern Pintails and latest for Gadwalls. Some Mallards, Blue-winged Teal, and Gadwalls continued to nest into mid- and late summer, whereas Northern Shovelers and Northern pintails did not. Mallards, Blue-winged Teal, and Gadwalls accounted for 99% (81 of 82) of flightless broods resulting from nests initiated during mid- or late summer in North Dakota and 98% (58 of 59) of flightless juveniles shot on or after 1 October by a random sample of duck hunters from across the United States. Early cessation of breeding by Northern Shovelers may have evolved in response to the species' limited flexibility in diet. Photorefractory mechanisms that limit most breeding to spring presumably evolved in response to severe constraints on reproductive success when nesting continued through summer(e.g. mortality of late-hatched young and molting females due to low temperatures). Interspecific differences in photosensitivity may account for variation in timing of cessation of nesting in late spring, but controlled experiments are needed to assess the possible role of non-photic influences. My results suggest that the refractory mechanisms controlling length of the breeding in temperate-nesting dabbling ducks are more varied and complex than previously thought, with non-photic influences (e.g. water conditions, food availability, food quality) having a larger role than indicated by earlier research.

The Auk↗

Clearcut stand size and scrub-successional bird assemblages

We investigated the effects of clearcut stand size on species richness, reproductive effort, and relative abundance of scrub-successional birds and the entire bird assemblage at the Savannah River Site in South Carolina. We used standardized mist-net grids to mark and recapture birds in clearcuts replanted with longleaf pine ( Pinus palustris ) in stands of 2 to 57 ha that were two to six years old. Species richness for the entire bird assemblage was not explained by stand size ( P = 0.67), stand age ( P = 0.95), or the interaction of these two variables ( P = 0.90). Similarly, species richness of scrub-successional birds was not explained by stand size ( P = 0.63), stand age ( P = 0.55), or the interaction of stand size and stand age ( P = 0.35). Regressing species richness on clearcut stand size, we found a significant negative relationship between these variables for the entire bird assemblage ( P = 0.01) and for scrub-successional birds ( P = 0.02). The ratio of juveniles to adults in mist-net samples varied by year ( P = 0.04), but neither clearcut size ( P = 0.23) nor the interaction of clearcut size and year ( P = 0.25) was related to the ratio of juveniles to adults in the sample. We found no relationship between the frequency of capture of any category of birds and stand size (scrub-successional, P = 0.52; woodland, P = 0.77; combined sample, P = 0.55). Neither bird-species richness, reproductive effort, nor relative abundance differed across clearcut stand sizes. Clearcut stand size does not appear to be an important management variable if variation in species richness, reproductive effort, or relative abundance are objectives. We suggest that even-aged forestry is a useful tool for managing birds in the southeastern United States.

The Auk↗

Use of lice to identify cowbird hosts

The host specificity of avian lice ( Phthiraptera ) may be utilized by biologists to investigate the brood parasitism patterns of Brown-headed Cowbirds ( Molothrus ater ). As nestlings, brood parasites have a unique opportunity to encounter lice that are typically host specific. Lice are permanent hemimetabolic ectoparasites, a group found strictly on the body of the host, and they are transferred almost exclusively by bodily contact between hosts during care of young and at copulation. We investigated whether cowbird nestlings become infested with avian lice from their host parents and carry these lice away when they fledge, in effect bearing ectoparasite indicators of the species that raised them. The technique of examining the lice on cowbird fledglings to identify their foster parents would be much less costly than hiring a team of experts to determine parasitism patterns in the conventional way by finding hundreds of songbird nests. We examined 244 cowbird fledglings and found that they carried a rich fauna of lice representing 11 species and six genera, almost the entire spectrum of louse genera known to occur on passerines. We also examined 320 songbirds from 30 species, all known hosts of the Brown-headed Cowbird. As a group the host birds bore a diversity of louse species comparable to that on the fledgling cowbirds: 13 species of lice from seven genera. In contrast, most individual passerine host species yielded only 1 or 2 louse species, significantly fewer than the cowbird fledglings (p < 0.0001). Of 44 fledgling cowbirds carrying lice, 11 were linked to their probable avian foster parents via louse indicators, and these are the Wood Thrush and Red-winged Blackbird. Eighteen additional fledglings were linked to one of two possible foster parents. We concluded that cowbird fledglings do carry away host lice and this survey technique provides a partial assessment of local community parasitism patterns. The incomplete state of passerine louse taxonomy requires anyone using this technique to de-louse both cowbird fledglings and local host species in order to have a reference collection of lice. Lice from cowbird fledglings can be identified by a skilled taxonomist and linked to particular host species, and the principal difficulty is the scarcity of skilled avian louse taxonomists. We also found an unusually rich louse fauna on 219 adult cowbirds, which supports the interpretation that lack of opportunity due to physical isolation has been the fundamental factor in the host specificity of lice observed in certain avian orders.

The Auk↗

Area requirements of grassland birds: A regional perspective

Area requirements of grassland birds have not been studied except in tallgrass prairie. We studied the relation between both species-occurrence and density and patch size by conducting 699 fixed-radius point counts of 15 bird species on 303 restored grassland areas in nine counties in four northern Great Plains states. Northern Harrier ( Circus cyaneus ), Sedge Wren ( Cistothorus platensis ), Clay-colored Sparrow ( Spizella pallida ), Grasshopper Sparrow ( Ammodramus savannarum ), Baird's Sparrow ( Ammodramus bairdii ), Le Conte's Sparrow ( Ammodramus leconteii ), and Bobolink ( Dolichonyx oryzivorus ) were shown to favor larger grassland patches in one or more counties. Evidence of area sensitivity was weak or ambivalent for Eastern Kingbird ( Tyrannus tyrannus ), Common Yellowthroat ( Geothlypis trichas ), Savannah Sparrow ( Passerculus sandwichensis ), and Western Meadowlark ( Sturnella neglecta ). Red-winged Blackbirds ( Agelaius phoeniceus ) preferred larger patches in some counties, and smaller patches in others. Mourning Doves ( Zenaida macroura ) and Brown- headed Cowbirds ( Molothrus ater ) tended to favor smaller grassland patches. Three species showed greater area sensitivity in counties where each species was more common. Five species demonstrated some spatial pattern of area sensitivity, either north to south or east to west. This study demonstrates the importance of replication in space; results from one area may not apply to others because of differences in study design, analytical methods, location relative to range of the species, and surrounding landscapes.

The Auk↗