A national migratory gamebird harvest survey: A continuing need
Explore the source record for details and available documents.
SEARCH · Search USGS
Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.
Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
No abstract available.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
No abstract available.
No abstract available.
No abstract available.
In his introduction to the 1979 Symposium proceedings entitled “Shorebirds in Marine Environments," Frank Pitelka stressed the need for studies and conservation programs that spanned the western hemisphere (Pitelka 1979). In the 15 years since Pitelka's call to arms, the locations of many important migratory and wintering sites for shorebirds have been identified in the Americas (Senner and Howe 1984, Morrison and Ross 1989, Morrison and Butler 1994) and in the East Asian-Australasian flyway (Lane and Parish 1991, Mundkur 1993, Watkins 1993). However, assessments for Central America, the Russian Far East and most of Oceania remain incomplete or lacking. The recognition that shorebird conservation required the protection of habitats throughout the birds' range (e.g., Morrison 1984, Davidson and Evans 1989 in Ens et al. 1990) prompted the establishment of the Western Hemisphere Shorebird Reserve Network (WHSRN) in the Americas in 1985 (Joyce 1986). This program complemented the 1971 Convention on Wetlands of International Importance Especially for Waterbirds (Ramsar Convention, Smart 1987), recognized by more that 50 countries world-wide. Our purpose for writing this paper is to: (1) describe the distribution of North Pacific shorebirds throughout their annual cycle; (2) review the locations of and threats to important sites used by North Pacific shorebirds during the breeding, migration, and wintering periods, and (3) outline a program for international conservation of Pacific shorebirds.
Seabird monitoring is the accumulation of time series data on any aspect of seabird distribution, abundance, demography, or behavior. Typical studies include annual or less frequent measures of numbers or productivity; less commonly, the focus is on marine habitat use, phenology, food habits, or survival. The key requirement is that observations are replicated over time and made with sufficient precision and accuracy to permit the meaningful analysis of variability and trends. Along the Pacific coast of North America, seabird monitoring has consumed substantial amounts of public funding since the early 1970s. The effort has been largely uncoordinated among the many entities involved, including provincial, state, and federal agencies, some private organizations, university faculty, and students. We reaffirm the rationale for monitoring seabirds, review briefly the nature and accomplishments of the existing effort, and suggest actions needed to improve the effectiveness of seabird monitoring in the Pacific. In particular, we propose and describe a comprehensive Seabird Monitoring Database designed specifically to work with observations on seabird population parameters that are replicated over time.
Pacific brant ( Branta bernicla ) nest from the Yukon-Kuskokwim (Y-) Delta in southwestern Alaska along the coast of North America to the central Canadian arctic (Pacific Flyway Subcommittee on Pacific Brant 1992) (Figure 1). Birds from this population also nest in the Canadian arctic islands south of Prince Patrick Island and on the coast of the Chukotka Peninsula. Brant nest principally in colonies associated with productive river deltas but isolated nests and small aggregations are common, especially in the arctic. Most Pacific brant breed on the Y-K Delta (Sediger et al. 1993).