Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “The Auk”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 127 records · Page 7Linked to original sources

Analysis of the North American Breeding Bird Survey using hierarchical models

We analyzed population change for 420 bird species from the North American Breeding Bird Survey (BBS) using a hierarchical log-linear model and compared the results with those obtained through route-regression analysis. Survey-wide trend estimates based on the hierarchical model were generally more precise than estimates from the earlier analysis. No consistent pattern of differences existed in the magnitude of trends between the analysis methods. Survey-wide trend estimates changed substantially for 15 species between route-regression and hierarchical-model analyses. We compared regional estimates for states, provinces, and Bird Conservation Regions; differences observed in these regional analyses are likely a consequence of the route-regression procedure's inadequate accommodation of temporal differences in survey effort. We used species-specific hierarchical-model results to estimate composite change for groups of birds associated with major habitats and migration types. Grassland, aridland, and eastern-forest-obligate bird species declined, whereas urban—suburban species increased over the interval 1968–2008. No migration status group experienced significant changes, although Nearctic—Neotropical migrant species showed intervals of decline and permanent resident species increased almost 20% during the interval. Hierarchical-model results better portrayed patterns of population change over time than route-regression results. We recommend use of hierarchical models for BBS analyses.

North America↗

Factors influencing the at-sea distribution of Cassin's Auklets (Ptychoramphus aleuticus) that breed in the Channel Islands, California

We used radiotelemetry to evaluate at-sea habitat use by Cassin's Auklets ( Ptychoramphus aleuticus ) that bred at Prince Island, off southern California, from 1999 through 2001. We used logistic regression to compare paired radiotelemetry (presence) with random (pseudo-absence) location-associated habitat variables derived from (1) satellite remote-sensing of sea surface temperature and chlorophyll- a concentration and (2) bathymetry. Compared with random locations within their foraging area and after controlling for distance to colony, odds ratios indicated that Cassin's Auklets with dependent young occurred in relatively shallower, warmer, and chlorophyll-rich water associated with chlorophyll fronts near the insular shelf break. These oceanographic features characterize habitats that support key euphausiid prey (e.g., Thysanoessa spinifera ) and also other krill predators. Radiotelemetry combined with satellite remote-sensing of the ocean provides an alternative to vessel-based surveys for evaluating seabird foraging habitats. In the absence of information on the actual distribution, abundance, and, hence, availability of Zooplankton prey for seabirds, environmental factors can serve as proxies to help elucidate distributional patterns of seabirds at sea.

California↗

Epizootic of beak deformities among wild birds in Alaska: An emerging disease in North America?

The sudden appearance of a large cluster of animals with gross abnormalities may signal a significant change in an ecosystem. We describe an unusual concentration of beak deformities that appear to have arisen rapidly within Alaska and now extend southward along the Pacific Coast. In Alaska we have documented 2,160 Black-capped Chickadees ( Poecile atricapillus ) and 435 individuals of 29 other species of birds, primarily during the past decade, with grossly overgrown and often crossed beaks. The annual prevalence of beak abnormalities among adult Black-capped Chickadees in south-central Alaska varied from 3.6% to 9.7% and averaged 6.5 ± 0.5% between 1999 and 2008. Only 0.05 ± 0.05% of nestlings and 0.3 ± 0.2% of juveniles <6 months old had abnormal beaks, which suggests that this is either a latent developmental or an acquired condition. We documented 80 cases in which a Black-capped Chickadee captured with an apparently normal beak was subsequently recaptured with a beak abnormality and 8 cases in which a beak deformity was no longer detectable upon recapture. Necropsy and histopathology of a sample of affected individuals provided no conclusive evidence of the etiology of this condition. Deformities appear to affect primarily the keratin layer of the beak and may result from abnormally rapid growth of the rhamphotheca. Some affected birds also exhibited lesions in other keratinized tissues of the skin, legs, feet, claws, and feathers, which may represent a systemic disorder or secondary conditions. Additional studies are currently underway to determine diagnostic signs and the underlying cause of this avian keratin disorder.

Alaska↗

Beak deformities in Northwestern Crows: Evidence of a multispecies epizootic

Beak abnormalities are rare among adult birds and, typically, are not widespread in a given population, within a region, or across multiple species. A high concentration of beak deformities was recently documented in Black-capped Chickadees ( Poecile atricapillus ) and other resident avian species in Alaska. We describe a parallel condition in Northwestern Crows ( Corvus caurinus ) that signals the emergence of a multispecies epizootic. On the basis of 186 Northwestern Crows captured at six sites in Alaska during 2007 and 2008, we estimated the prevalence of beak deformities in adults to be 16.9 ± 5.3%, the highest rate of gross deformities ever recorded in a wild bird population. Prevalence varied among sites and was as high as 36% on the Kenai Peninsula, which suggests possible epizootic clusters. We also documented beak abnormalities in an additional 148 Northwestern Crows in south-central and southeastern Alaska and in 64 crows near Vancouver, British Columbia, and Puget Sound, Washington, a region where both Northwestern Crows and American Crows ( C. brachyrhynchos ) occur. The increase in frequency and distribution of crows observed with abnormal beaks throughout the Pacific Northwest since the late 1990s indicates a geographic expansion of this problem. Affected crows exhibited elongated and often crossed beaks that were morphologically similar to deformities documented in Black-capped Chickadees and other species in Alaska over approximately the same period. Additional research is needed to determine the etiology and potential adverse effects on bird populations affected by this disorder.

Alaska, British Columbia, Washington↗

Book review: Conservation biology of Hawaiian forest birds: Implications for island avifauna

For many years, following the publication of Studies in Avian Biology No. 22 by Scott et al. ( 2001 ), ornithologists interested in Hawaiian birds have waited for the next synthesis volume on Hawaiian bird research. Finally there is one, and it is excellent. Thane Pratt and his colleagues from Hawaii have added another milestone in the punctuated equilibrium of information surrounding Hawaiian ornithology. Pratt states in the preface that he initiated this book because a U.S. Geological Survey review panel identified a recent lack of published information in the peer reviewed literature and the need to consolidate recent research efforts on birds in the Hawaiian Islands. This book goes a long way in solving that problem. Review info: Conservation Biology of Hawaiian Forest Birds: Implications for Island Avifauna. By Thane K. Pratt, Carter T. Atkinson, Paul C. Banko, James D. Jacobi, and Bethany L. Woodworth, Eds., 2009. ISBN 978-0300141085, 707 pp.

The Auk↗

Status of the California condor (Gymnogyps californianus) and efforts to achieve its recovery

The California Condor ( Gymnogyps californianus ; hereafter "condor"; Fig. 1) has long been symbolic of avian conservation in the United States. Its large size, inquisitiveness, and association with remote places make it highly charismatic, and its decline to the brink of extinction aroused a continuing public interest in its plight. By 1982, only 22 individuals remained of this species whose range once encompassed much of North America. The last wild bird was trapped and brought into captivity in 1987, which rendered the species extinct in the wild (Snyder and Snyder 1989). In the 1980s, some questioned whether viable populations could ever again exist in the natural environment, and whether limited conservation funds should be expended on what they viewed as a hopeless cause (Pitelka 1981). Nevertheless, since that low point, a captive-breeding and release program has increased the total population by an order of magnitude, and condors fly free again in California, Arizona, Utah, and Baja California, Mexico (Fig. 2). At this writing (summer 2009), more than 350 condors exist, 180 of which are in the wild (J. Grantham pers. comm.). The free-living birds face severe challenges, however, and receive constant human assistance. The intensive management applied to the free-living populations, as well as the ongoing monitoring and captive-breeding programs, are tremendously expensive and become more so as the population grows. Thus, the program has reached a crossroads, caught between the financial and logistical pressures required to maintain an increasing number of condors in the wild and the environmental problems that preclude establishment of naturally sustainable, free-ranging populations.

The Auk↗

Temporal variation in bird and resource abundance across an elevational gradient in Hawaii

We documented patterns of nectar availability and nectarivorous bird abundance over ~3 years at nine study sites across an 1,800-m elevational gradient on Hawaii Island to investigate the relationship between resource variation and bird abundance. Flower density (flowers ha -1 ) and nectar energy content were measured across the gradient for the monodominant 'Ōhi'a ( Metrosideros polymorpha ). Four nectarivorous bird species were captured monthly in mist nets and surveyed quarterly with point-transect distance sampling at each site to examine patterns of density and relative abundance. Flowering peaks were associated with season but not rainfall or elevation. Bird densities peaked in the winter and spring of each year at high elevations, but patterns were less clear at middle and low elevations. Variability in bird abundance was generally best modeled as a function of elevation, season, and flower density, but the strength of the latter effect varied with species. The low elevations had the greatest density of flowers but contained far fewer individuals of the two most strongly nectarivorous species. There is little evidence of large-scale altitudinal movement of birds in response to 'Ōhi'a flowering peaks. The loose relationship between nectar and bird abundance may be explained by a number of potential mechanisms, including (1) demographic constraints to movement; (2) nonlimiting nectar resources; and (3) the presence of an "ecological trap," whereby birds are attracted by the high resource abundance of, but suffer increased mortality at, middle and low elevations as a result of disease.

Hawai'i↗

Dynamic habitat selection by two wading bird species with divergent foraging strategies in a seasonally fluctuating wetland

Seasonal and annual variation in food availability during the breeding season plays an influential role in the population dynamics of many avian species. In highly dynamic ecosystems like wetlands, finding and exploiting food resources requires a flexible behavioral response that may produce different population trends that vary with a species' foraging strategy. We quantified dynamic foraging-habitat selection by breeding and radiotagged White Ibises ( Eudocimus albus ) and Great Egrets ( Ardea alba ) in the Florida Everglades, where fluctuation in food resources is pronounced because of seasonal drying and flooding. The White Ibis is a tactile “searcher” species in population decline that specializes on highly concentrated prey, whereas the Great Egret, in a growing population, is a visual “exploiter” species that requires lower prey concentrations. In a year with high food availability, resource-selection functions for both species included variables that changed over multiannual time scales and were associated with increased prey production. In a year with low food availability, resource-selection functions included short-term variables that concentrated prey (e.g., water recession rates and reversals in drying pattern), which suggests an adaptive response to poor foraging conditions. In both years, the White Ibis was more restricted in its use of habitats than the Great Egret. Real-time species—habitat suitability models were developed to monitor and assess the daily availability and quality of spatially explicit habitat resources for both species. The models, evaluated through hindcasting using independent observations, demonstrated that habitat use of the more specialized White Ibis was more accurately predicted than that of the more generalist Great Egret.

The Auk↗

Seasonal movement, residency, and migratory patterns of Wilson's Snipe (Gallinago delicata)

Cross-seasonal studies of avian movement establish links between geographically distinct wintering, breeding, and migratory stopover locations, or assess site fidelity and movement between distinct phases of the annual cycle. Far fewer studies have investigated individual movement patterns within and among seasons over an annual cycle. Within western Oregon's Willamette Valley throughout 2007, we quantified intra- and interseasonal movement patterns, fidelity (regional and local), and migratory patterns of 37 radiomarked Wilson's Snipe ( Gallinago delicata ) to elucidate residency in a region of breeding- and wintering-range overlap. Telemetry revealed complex regional population structure, including winter residents (74%), winter transients (14%), summer residents (9%), and one year-round resident breeder (3%). Results indicated a lack of connectivity between winter and summer capture populations, some evidence of partial migration, and between-season fidelity to the region (winter-resident return; subsequent fall). Across seasons, the extent of movements and use of multiple wetland sites suggested that Wilson's Snipe were capable of exploratory movements but more regularly perceived local and fine-scale segments of the landscape as connected. Movements differed significantly by season and residency; individuals exhibited contracted movements during late winter and more expansive movements during precipitation-limited periods (late spring, summer, fall). Mean home-range size was 3.5 ± 0.93 km 2 (100% minimum convex polygon [MCP]) and 1.6 ± 0.42 km 2 (95% fixed kernel) and did not vary by sex; however, home range varied markedly by season (range of 100% MCPs: 1.04–7.56 km 2 ). The results highlight the need to consider seasonal and interspecific differences in shorebird life histories and space-use requirements when developing regional wetland conservation plans.

Oregon↗

Geographic variation in morphology of Alaska-breeding Bar-tailed Godwits ( Limosa lapponica ) is not maintained on their nonbreeding grounds in New Zealand

Among scolopacid shorebirds, Bar-tailed Godwits ( Limosa lapponica ) have unusually high intra- and intersexual differences in size and breeding plumage. Despite historical evidence for population structure among Alaska-breeding Bar-tailed Godwits ( L. l. baueri ), no thorough analysis, or comparison with the population's nonbreeding distribution, has been undertaken. We used live captures, field photography, museum specimens, and individuals tracked from New Zealand to describe geographic variation in size and plumage within the Alaska breeding range. We found a north-south cline in body size in Alaska, in which the smallest individuals of each sex occurred at the highest latitudes. Extent of male breeding plumage (proportion of nonbreeding contour feathers replaced) also increased with latitude, but female breeding plumage was most extensive at mid-latitudes. This population structure was not maintained in the nonbreeding season: morphometrics of captured birds and timing of migratory departures indicated that individuals from a wide range of breeding latitudes occur in each region and site in New Zealand. Links among morphology, phenology, and breeding location suggest the possibility of distinct Alaska breeding populations that mix freely in the nonbreeding season, and also imply that the strongest selection for size occurs in the breeding season.

The Auk↗

Genetic applications in avian conservation

A fundamental need in conserving species and their habitats is defining distinct entities that range from individuals to species to ecosystems and beyond (Table 1; Ryder 1986, Moritz 1994, Mayden and Wood 1995, Haig and Avise 1996, Hazevoet 1996, Palumbi and Cipriano 1998, Hebert et al. 2004, Mace 2004, Wheeler et al. 2004, Armstrong and Ball 2005, Baker 2008, Ellis et al. 2010, Winker and Haig 2010). Rapid progression in this interdisciplinary field continues at an exponential rate; thus, periodic updates on theory, techniques, and applications are important for informing practitioners and consumers of genetic information. Here, we outline conservation topics for which genetic information can be helpful, provide examples of where genetic techniques have been used best in avian conservation, and point to current technical bottlenecks that prevent better use of genomics to resolve conservation issues related to birds. We hope this review will provide geneticists and avian ecologists with a mutually beneficial dialogue on how this integrated field can solve current and future problems.

The Auk↗

Fifty-second supplement to the American Ornithologists' Union Check-list of North American Birds

This is the 11th supplement since publication of the seventh edition of the Check-list of North American Birds (American Ornithologists' Union AOU 1998). It summarizes decisions made between 1 April 2010 and 15 April 2011 by the AOU's Committee on Classification and Nomenclature-North and Middle America. The Committee has continued to operate in the manner outlined in the 42nd Supplement (AOU 2000). There were no changes to committee membership in 2010.

The Auk↗

Time-specific patterns of nest survival for ducks and passerines breeding in North Dakota

In many bird species, survival can vary with the age of the nest, with the date a nest was initiated, or among years within the same nesting area. A literature review showed that patterns of survival vary in relation to nest age and date and are often contradictory. Inconsistencies could be a result of temporal variation in the environment or life-history differences among species. We examined patterns of nest survival in relation to nest age, date, and year for several duck and passerine species nesting at a single location in North Dakota during 1998&ndash;2003. We predicted that if environment shaped nest survival patterns, then temporal patterns in survival might be similar among three species of upland nesting ducks, and also among three species of grassland passerines nesting at the same site. We expected that survival patterns would differ between ducks and passerines because of relatively disparate life histories and differences in predators that prey on their nests. Nest survival was rarely constant among years, seasonally, or with age of the nest for species that we studied. As predicted, the pattern of survival was similar among duck species, driven mainly by differences in nest survival associated with nest initiation date. The pattern of survival also was similar among passerine species, but nest survival was more influenced by nest age than by date. Our findings suggest that some but not all variation in temporal patterns of nest survival in grassland birds reported in the literature can be explained on the basis of temporal environmental variation. Because patterns of survival were dissimilar among ducks and passerines, it is likely that mechanisms such as predation or brood parasitism have variable influences on productivity of ducks and passerines nesting in the same area. Our results indicate that biologists and managers should not assume that temporal environmental variations, especially factors that affect nest survival, act similarly on all grassland birds.

North Dakota↗

Genetic and morphological divergence among Cooper's Hawk ( Accipiter cooperii ) populations breeding in north-central and western North America

Cooper's Hawk ( Accipiter cooperii ) populations breeding in the northern portion of the species' range exhibit variation in morphological traits that conforms to predictions based on differences in prey size, tree stand density, and migratory behavior. We examined genetic structure and gene flow and compared divergence at morphological traits ( P ST) and genetic markers ( F ST) to elucidate mechanisms (selection or genetic drift) that promote morphological diversification among Cooper's Hawk populations. Cooper's Hawks appear to conform to the genetic pattern of an east-west divide. Populations in British Columbia are genetically differentiated from north-central populations (Wisconsin, Minnesota, and North Dakota; pairwise microsatellite F ST= 0.031-0.050; mitochondrial DNA &Phi; ST = 0.177-0.204), which suggests that Cooper's Hawks were restricted to at least two Pleistocene glacial refugia. The strength of the Rocky Mountains&mdash;Great Plains area as a barrier to dispersal is further supported by restricted gene-flow rates between British Columbia and other sampled breeding populations. Divergence in morphological traits ( P ST) was also observed across study areas, but with British Columbia and North Dakota differentiated from Wisconsin and Minnesota, a pattern not predicted on the basis of F ST and &Phi; ST interpopulation estimates. Comparison of P STand F STestimates suggests that heterogeneous selection may be acting on Cooper's Hawks in the northern portion of their distribution, which is consistent with hypotheses that variation in prey mass and migratory behavior among populations may be influencing overall body size and wing chord. We were unable to distinguish between the effects of genetic drift and selection on tail length in the study populations.

The Auk↗

Genetic relationships among some subspecies of the Peregrine Falcon ( Falco peregrinus L.), inferred from mitochondrial DNA control-region sequences

The ability to successfully colonize and persist in diverse environments likely requires broad morphological and behavioral plasticity and adaptability, and this may partly explain why the Peregrine Falcon ( Falco peregrinus ) exhibits a large range of morphological characteristics across their global distribution. Regional and local differences within Peregrine Falcons were sufficiently variable that ∼75 subspecies have been described; many were subsumed, and currently 19 are generally recognized. We used sequence information from the control region of the mitochondrial genome to test for concordance between genetic structure and representatives of 12 current subspecies and from two areas where subspecies distributions overlap. Haplotypes were broadly shared among subspecies, and all geographic locales shared a widely distributed common haplotype (FalconCR2). Haplotypes were distributed in a star-like phylogeny, consistent with rapid expansion of a recently derived species, with observed genetic patterns congruent with incomplete lineage sorting and/or differential rates of evolution on morphology and neutral genetic characters. Hierarchical analyses of molecular variance did not uncover genetic partitioning at the continental level, despite strong population-level structure ( F ST = 0.228). Similar analyses found weak partitioning, albeit significant, among subspecies ( F CT = 0.138). All reconstructions placed the hierofalcons' (Gyrfalcon [ F. rusticolus ] and Saker Falcon [ F. cherrug ]) haplotypes in a well-supported clade either basal or unresolved with respect to the Peregrine Falcon. In addition, haplotypes representing Taita Falcon ( F. fasciinucha ) were placed within the Peregrine Falcon clade.

The Auk↗

Carry-over effects of winter location contribute to variation in timing of nest initiation and clutch size in black brant ( Branta bernicla nigricans )

We assessed carry-over effects from winter location on timing of nest initiation and clutch size of Black Brant (Branta bernicla nigricans) using observations of individually marked brant breeding at the Tutakoke River colony in Alaska, and wintering along a latitudinal gradient at three areas on the Pacific coast of Baja California: northernmost Bahia San Quintin (BSQ), Laguna Ojo de Liebre (LOL), and southernmost Laguna San Ignacio (LSI). Black Brant initiated nests according to a north—south trend in winter location, although year was a stronger predictor of initiation date than was wintering site. Female Black Brant that wintered at BSQ initiated nests 2.2 days earlier than females from LSI. Conversely, Black Brant showed only a weak south—north trend in clutch size; individuals from LSI laid slightly larger clutches than individuals from BSQ, probably because a smaller proportion of only high-quality females from the southernmost wintering area in Baja California were able to attain the nutritional condition necessary to breed. These results indicate that winter location can influence individual reproductive performance and, potentially, limit population growth of southern segments of the wintering Black Brant population.

The Auk↗

Large-scale monitoring of shorebird populations using count data and N-mixture models: Black Oystercatcher ( Haematopus bachmani ) surveys by land and sea

Large-scale monitoring of bird populations is often based on count data collected across spatial scales that may include multiple physiographic regions and habitat types. Monitoring at large spatial scales may require multiple survey platforms (e.g., from boats and land when monitoring coastal species) and multiple survey methods. It becomes especially important to explicitly account for detection probability when analyzing count data that have been collected using multiple survey platforms or methods. We evaluated a new analytical framework, N -mixture models, to estimate actual abundance while accounting for multiple detection biases. During May 2006, we made repeated counts of Black Oystercatchers ( Haematopus bachmani ) from boats in the Puget Sound area of Washington ( n = 55 sites) and from land along the coast of Oregon ( n = 56 sites). We used a Bayesian analysis of N-mixture models to (1) assess detection probability as a function of environmental and survey covariates and (2) estimate total Black Oystercatcher abundance during the breeding season in the two regions. Probability of detecting individuals during boat-based surveys was 0.75 (95% credible interval: 0.42–0.91) and was not influenced by tidal stage. Detection probability from surveys conducted on foot was 0.68 (0.39–0.90); the latter was not influenced by fog, wind, or number of observers but was ~35% lower during rain. The estimated population size was 321 birds (262–511) in Washington and 311 (276–382) in Oregon. N-mixture models provide a flexible framework for modeling count data and covariates in large-scale bird monitoring programs designed to understand population change.

Oregon;Washington↗

Effects of sea ice on winter site fidelity of Pacific common eiders ( Somateria mollissima v-nigrum )

In northern marine habitats, the presence or absence of sea ice results in variability in the distribution of many species and the quality and availability of pelagic winter habitat. To understand the effects of ice on intra- and inter-annual winter site fidelity and movements in a northern sea-duck species, we marked 25 adult Pacific Common Eiders ( Somateria mollissima v-nigrum ) on their nesting area at Cape Espenberg, Alaska, with satellite transmitters and monitored their movements to their wintering areas in the northern Bering Sea for a 2-year period. We examined changes in winter fidelity in relation to home-range characteristics and ice. Characteristics of polynyas (areas with persistent open water during winter) varied substantially and likely had an effect on the size of winter ranges and movements within polynyas. Movements within polynyas were correlated with changes in weather that affected ice conditions. Ninety-five percent of individuals were found within their 95% utilization distribution (UD) of the previous year, and 90% were found within their 50% UD. Spatial distributions of winter locations between years changed for 32% of the individuals; however, we do not consider these subtle movements biologically significant. Although ice conditions varied between polynyas within and between years, the Common Eiders monitored in our study showed a high degree of fidelity to their winter areas. This observation is counterintuitive, given the requirement that resources are predictable for site fidelity to occur; however, ice may not have been severe enough to restrict access to other resources and, subsequently, force birds to move.

Alaska↗