Incidence of black-phase plumage in ferruginous hawks nesting in central North Dakota
Abstract has not been submitted
SEARCH · Search USGS
Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.
Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.
Abstract has not been submitted
Post-fledging activities of 18 Ferruginous Hawks (Buteo regalis) were studied in southcentral North Dakota during July and August 1979. The post-fledging period ranged from 10 to 40 d (mean = 23.1 d; N = 16). Haylands and native prairie grasslands were the principal land use types utilized by fledglings and adults. Mortality of young during post-fledging was 11% (N = 2).
We reviewed diagnostic findings for 132 great horned owl ( Bubo virginianus ) carcasses that were submitted to the National Wildlife Health Center from 1975-93. The carcasses were collected in 24 states but most came from Colorado (N = 21), Missouri (N = 12), Oregon (N = 12), Wyoming (N = 11), Illinois (N = 10), and Wisconsin (N = 9). Forty-two birds were emaciated but presumptive causes of emaciation, including old injuries, chronic lesions in various organs, and exposure to dieldrin, were found in only 16. A greater proportion of juveniles (56%) than adults (29%) were emaciated. Twelve owls were shot and 35 died from other traumatic injuries. Poisonings were diagnosed in 11 birds, including five associated with hydrogen sulfide exposure in oil fields and six cases of agricultural pesticide poisonings. Electrocution killed nine birds and infectious diseases were found in six. Miscellaneous conditions, including egg impaction, drowning, and visceral gout were diagnosed in three of the birds and the cause of death was undetermined in 14 owls. While this review identifies major diagnostic findings in great horned owls, sample bias prevents definitive conclusions regarding actual proportional causes of mortality.
We studied necropsy results from carcasses of 163 red-tailed hawks (Buteo jamaicensis) submitted to the National Wildlife Health Center from 1975 through 1992. The most frequent postmortem finding was emaciation of unknown etiology, diagnosed in 33 (20%) carcasses. Proportionally more juveniles than adults were emaciated. Evidence of non-gunshot trauma, often suggestive of collision with vehicles or structures near roadways, was found in 29 (18%) birds. Of 25 (15%) toxicoses, 20 were attributed to agricultural pesticides, including famphur (4), fenthion (3), carbofuran (2), phosphamidon (2), endrin (1), and unidentified organophosphorus compounds (8). Lead and strychnine poisoning were diagnosed in two birds each, and selenium poisoning in one. Diseases, including aspergillosis, tuberculosis, pasteurellosis, and pox, were found in 21 (13%) hawks. Gunshot and electrocution were each diagnosed in six (4%) birds, one (0.6%) was trapped, miscellaneous conditions were found in 10 (6%), and no diagnosis could be determined for 32 (19%) of the carcasses.
Parathion(phosphorothioic acid O, O-diethyl O-[4-nitrophenyl] ester) is a broad spectrum organophosphorus insecticide, used on a variety of crops and occasionally for mosquito control, and is highly toxic to birds (Smith 1987). Intentional poisoning with parathion is reported to have killed more than 8000 red-winged blackbirds (Agelaius phoeniceus), common grackles (Quiscalus quiscula), brown-headed cowbirds (Molothrus ater) and European starlings (Sturnus vulgaris) in two separate instances (Stone et al. 1984). Use of parathion on wheat fields has resulted in the mortality of about 1600 Canada geese (Branta canadensis) and other waterfowl in one instance (White et al. 1982) and about 200 Canada geese in another (Flickinger et al. 1991). More than 200 laughing gulls (Larus atricilla) died near cotton fields treated with parathion (White et al. 1979). Secondary poisoning of raptors resulting from the consumption of prey exposed to parathion, has been reported experimentally and in the field. Stone et al. (1984) found two dead red-tailed hawks (Buteo jamaicensis), a Cooper's hawk (Accipiter cooperii) and an American kestrel (Falco sparverius) that had fed on blackbirds killed by parathion. One of four American kestrels died after being fed cricket frogs (Acris crepitans) that had been exposed to 10ppm parathion for 96 hr (Fleming et al. 1982). The Mississippi kite (Ictinia mississippensis) is highly insectivorous (Brown and Amadon 1968) and is thus subject to secondary poisoning resulting from consumption of insects exposed to pesticides. I report here an instance of secondary parathion poisoning in wild Mississippi kites.
Avulsion of the brachial plexus was documented in a Great Horned Owl (Bubo virginianus). A fractured scapula was also present. Cause of these injuries was not known but was thought to be due to trauma. Differentiation of musculoskeletal injury from peripheral nerve damage can be difficult in raptors. Use of electromyography and motor nerve conduction velocity was helpful in demonstrating peripheral nerve involvement. A brachial plexus avulsion was suspected on the basis of clinical signs, presence of electromyographic abnormalities in all muscles supplied by the nerves of the brachial plexus and absence of median-ulnar motor nerve conduction velocities.
We studied home range and habitat use of radio-tagged Great Gray Owls ( Strix nebulosa ) in Yosemite, California. From 1986–90 we made 5338 relocations on nine adult and three juvenile owls. Home-range size was not correlated with number of locations and was significantly different between breeding and nonbreeding periods. Breeding female summer home range averaged 61.47 ha and during the winter 2457.27 ha, while males average 19.89 and 2112.87 ha, respectively. Juveniles and nonbreeding birds had home-range sizes intermediate between seasonal values of breeding owls. Home ranges for California Great Gray Owls were larger than has been recorded for all studies in North America, but smaller than in Europe. All owls were found to have intensive high-use activity centers ( x − = 17.56 ha) in summer, with use patterns influenced primarily by meadows. Over 60% of all relocations occurred within 100 m of a meadow. Great Gray Owls habitat usage during summer was concentrated in fir ( Abies spp.) and lodgepole ( Pinus contorta ) habitat types, while during the winter, birds moved to lower elevations into Sierra mixed conifer habitats. This post-breeding movement was the cause of the large nonbreeding home ranges. During winter, paired birds did not remain together, even though all birds moved to lower elevation habitats below deep snow-pack levels. We suggest that Great Gray Owls in California have responded to the relatively hot and southern habitat with unique adaptations that have allowed several local populations to persist within the upper montane Sierra Nevada forest zone. The protection of meadow foraging habitat, as well as nesting locations, will be important for the continued preservation of this southernmost North American population of Great Gray Owls in Yosemite National Park.
Emperor Geese ( Chen canagica ) are a species of concern because their population has declined rapidly since the mid-1960s and continues to remain below management objectives (Petersen et al. 1994). Emperor Geese are restricted primarily to Alaska and exhibit an east-west migration pattern, whereby most birds begin breeding on the Yukon-Kuskokwim Delta by mid-May, stage on the Alaska Peninsula by late September, and migrate westward to winter in the Aleutian Archipelago from late November to mid-April (Eisenhauer and Kirkpatrick 1977, Petersen et al. 1994). Demographic and movement studies have been conducted on breeding grounds and stagmg areas (e.g., Schmutz et al. 1994, 1997); however, the winter ecology of Emperor Geese is poorly understood due in part to the extremely remote nature of the Aleutian Archipelago (Petersen et al. 1994).
A literature review of the effects of pesticides on owls in North America showed that relatively few studies have been undertaken. Owls used in experiments seem as sensitive to organochlorine pesticides (OCs) as other birds of prey, but wild owls experienced few serious problems, primarily because they were exposed to lower residues in their predominately mammalian or invertebrate prey. For example, the great horned owl ( Bubo virginianus ) and the common barn-owl ( Tyto alba ) neither experienced marked changes in mortality or recruitment rates nor was there any evidence of population decreases even during the maximum period of OC pesticide use. Also, eggshell thinning was not a widespread problem. There were adverse effects on individual owls including verified records of 74 owls of six species that died from secondary or tertiary poisoning related to strychnine, organochlorines, anticholinesterases (antiChEs) and anticoagulants in 16 states within the U.S. and one province in Canada. Most of the pesticide-related deaths occurred during the 1980s, although this probably does not represent a true temporal distribution. Verified mortalities of owls probably represent a small fraction of the actual number that died from pesticides. Incidence of mortality seems biased geographically toward areas such as New York that have active ecotoxicological programs. Burrowing owl ( Speotyto cunicularia ) populations currently are decreasing throughout much of the range in the U.S. and Canada. Studies in Canada indicate that antiChE pesticides, particularly carbofuran, were responsible for the declines there.
Fifty-two eggs (one per nest) of 12 species of raptors were collected in 1992-93 for contaminant analysis in three southern European locations in Russia. One Peregrine Falcon ( Falco peregrinus ) egg was also collected farther northwest in the Novgorod region. A high DDE concentration (27.3 ppm, wet weight [w/w]) in the Peregrine Falcon egg raised concern for the species in European Russia south of the Arctic Circle. Although a number of organochlorine contaminants were found in eggs of the other species, concentrations were all below known effect levels. Mercury levels were also extremely low. Nesting success in southern Russia in 1992 (only year with follow-up visits) appeared normal.
We examined the association between the presence of backpack radiotransmitters and Golden Eagle ( Aquila chrysaetos ) reproduction (percentage of occupied territories producing young, and number of nestlings produced) over three years. The association between radio-tagging and nesting success and the number of nestlings produced varied significantly among years. A negative association with tagging was observed in one of three years, which coincided with low prey (jackrabbit) populations and a cold spring. However, small sample size and breeding by subadults may confound this result.
http://elibrary.unm.edu/sora/jrr/v028n03/p00194-p00196.pdf
Powerlines benefit raptors by providing enhanced nesting and roosting sites. However, they also can kill raptors by electrocution and raptors can interfere with power transmission. The electrocution problem has been reduced by correcting existing lethal lines and implementing electrocution safe designs for new lines. Remedial actions include pole modifications, perch management and insulation of wires and hardware. New line designs provide for proper insulation and adequate spacing of conductors and grounded hardware. Nesting platforms can reduce power transmission problems and enhance the benefits of nesting on powerlines. A combination of perch deterrents and insulator shields is a positive, cost-effective approach to managing bird contamination that allows birds to continue roosting on the towers.
ABSTRACT.--The Jolly-Seber model is a capture-recapture model that can provide less-biased survival and population size estimates than those produced from simple counting procedures. Parameter estimation by simple counts and Jolly-Seber methods are based on certain assumptions that directly determine the validity of estimates. Evuluation of assumptions for parameter estimation is a focus of this paper and used as a basis for determining which methods are more likely to produce better estimates. An example of population size and survival estimation for a peregrine falcon(Falco peregrinus) population in western Greenland is used to compare the two methods.Based on results from the Greenland peregrine population, and an assessment of the underlying assumptions of simple counts and the Jolly-Seber model,we suggest that Jolly-Seber estimation of survival and population size is less biased than simple counts in studies with marked birds. We recommend the use of a Jolly-Seber analysis of data when capture-recapture techniques are employed in raptor population studies.
We studied Bald Eagle foraging ecology on the South Fork Boise River,Idaho, during the winters of 1990-92. We compared habitat variables at 29 foraging sites, 94 perch sites, and 131 random sites.Habitat variables included river habitat (pool, riffle, run), distance to the nearest change in river habitat, distance to nearest available perch, number and species of surrounding perches, and average river depth and flow. Eagles foraged more at pools than expected, and closer( (15 m) to changes in river habitat than expected. Where eagles foraged at riffles, those riffles were slower than riffles where they perched or riffles that were available at random. Where eagles foraged at runs, those runs were shallower than runs at either perch or random sites. Eagles perched less at riffles and more at sites where trees were available than expected. Changes in river habitat represent habitat edges where river depth and flow change, making fish more vulnerable to eagle predation. Fish are more susceptible to predation at shallower river depths and slower flows. Slower river flows may be related to decreased surface turbulence, which also increases vulnerability of fish to aerial predation.
We studied Prairie Falcon (Falco mexicanus) breeding dispersal, natal dispersal, and turnover at nesting areas in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area (NCA) from 1971- 95. Of 61 nesting areas where falcons identified one year were known to be present or absent the following year, 57% had a different falcon. This turnover rate was 2-3 times higher than that reported elsewhere for large falcons, and may have been related to high nesting densities in the NCA. Turnover at nesting areas was independent of nesting success in the previous year, but was significantly higher for females nesting on large cliffs. Mean distance between natal and breeding locations for 26 falcons banded as nestlings and later encountered as nesting adults was 8.9 km. Natal dispersal distances were similar for males and females, but more than twice as many males marked as nestlings were later encountered nesting in the NCA. Fourteen adult falcons found on different nesting areas in successive years moved an average of 1.5 km between nesting areas; males dispersed significantly farther than females. Natal and breeding dispersal distances in the NCA were lower than those reported for Prairie Falcons in other study areas. Only four falcons banded as nestlings were found outside NCA boundaries during the breeding period, and only one of these birds was known to be occupying a nesting area. We encountered no falcons banded outside the NCA occupying nesting areas in the NCA during this study.
We reviewed the literature to assess status and population trends and to identify mortality factors affecting Golden Eagle populations in the U.S. and Canada. Nesting populations in Alaska and Canada are stable, but some nesting populations in the western U.S. have declined. Small but steady declines in the intermountain West have been associated with shrub loss and declining jackrabbit populations; declines in southern California have been attributed to urbanization. Migration counts in the eastern U.S. suggest a decline in Golden Eagles from the 1930s to the early 1970s, with a stable or increasing trend since the early 1970s. No significant trends in migration counts were reported for Golden Eagles in the western U.S. sincet he mid-1980s. Western migration count sites on the continental divide in the Rocky Mountains at or just north of the U.S.-Canadian border (49-51??N latitude) show potential to provide information on trends of Golden Eagle populations from Alaska and western Canada. Most eagle mortality is human related. This paper illustrates the need for more effective monitoring of Golden Eagle populations in North America.