Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “Defenders”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

113 records · Page 7Linked to original sources

Plethodon cinerius (eastern red-backed salamander) movement

Lungless salamanders (family Plethodontidae) are relatively sedentary and are presumed to have limited dispersal ability (Marsh et al. 2004. Ecology 85:3396–3405). Site fidelity in Plethodontidae is high, and individuals displaced 90 m return to home territories (Kleeberger and Werner 1982. Copeia 1982:409–415). Individuals defend territories (Jaeger et al. 1982. Anim. Behav. 30:490–496) and female home ranges have been estimated to be 24.34 m2 (Kleeberger and Werner 1982, op. cit.). Females may seek out suitable subsurface habitat to oviposit eggs, yet little is known about their maximum movement distances (Petranka 1998. Salamanders of the United States and Canada. Smithsonian Institution Press, Washington. 587 pp.). On 18 September 2014, a female P. cinereus (lead back morphotype; SVL = 44.68 mm; 0.89 g) was found under a coverboard during a standard sampling event and uniquely marked using visual implant elastomer at the S.O. Conte Anadromous Fish Research Center, Massachusetts, USA (42.59280°N, 72.58070°W, datum WGS84; elev. 74 m). This individual was subsequently recaptured at ~1500 h on 8 October 2014 under a coverboard within 3 m of the original capture location and then again ~1430 h on 16 October 2014 under a log, within the same forest patch, though in a 50 x 150 m area adjacent to the original study area. Because we found the marked salamander while collecting multiple individuals for a laboratory study, the exact recapture location of the marked individual is not known. However, the distance between the 8 October capture location and the nearest edge of the 16 October search area (i.e. 50 x 150 m) was 143 m, indicating a minimum movement distance. As far as we are aware, this is the longest recorded movement for P. cinereus by more than 53 m (Kleeberger and Werner 1982, op. cit.). This finding followed a rain event of 1.63 cm within 24 h and the second largest sustained rain event during October. The movement we observed may have been due to disturbance from handling and marking, although this was minimized in the field.

Herpetological Review↗

Etheostoma brevirostrum (Holiday Darter)

The life history of the Holiday Darter is incompletely known. Only reproductive behavior (Johnston and Shute 1997; Anderson 2009), habitat use, and spawning seasons (Anderson 2009) have been studied. However, based on similarity of life history attributes among snubnose darters (Carney and Burr 1989; Johnston and Haag 1996; Khudamrongsawat et al. 2005), the Holiday darter probably lives 3+ years and matures in the first year. It is likely a benthic omnivore, feeding primarily on chironomid (midge) larvae and other common orders of aquatic insects and occasional microcrustaceans. Spawning occurs from late March to early June, with most activity occurring in April. Based on four females from the Amicalola Creek system, fecundity ranged from 50 to 150 mature eggs, egg sizes ranged from 1.2mm to 1.6mm diameter. The Holiday Darter is an “egg attacher” (sensu Page and Swofford 1984). A spawning female is courted by multiple males, but a dominant (alpha) male aggressively rebuts encroaching males and defends a “roving territory” of the receptive female. The alpha male is the principal spawning partner although satellite males often rush a spawning pair. The receptive female slowly swims along the stream bottom, frequently stopping, apparently to assess substrate attributes, and selects each spawning site where only one or two eggs are spawned. The process is repeated and often covers several meters of stream bottom until the courted female finishes spawning and is abandoned by the alpha male. Water temperatures during spawning in Amicalola Creek and the upper Etowah River ranged 10 to 17° C (Anderson 2009).

Georgia↗

An overview of the world’s plovers

Plovers of the genus Charadrius and their close allies are a diverse group, numbering 40 species, many with subspecies. They breed on all continents except Antarctica, in open, sparsely vegetated habitats of tundra and grasslands, and along shores of oceans, rivers, and inland lakes. Most are migratory, especially those breeding in arctic and temperate regions; others are partial migrants or sedentary. On migration, they are poorly studied and do not always correspond to the typical shorebird (i.e., sandpiper) pattern characterized by dense flocks concentrating at a few staging areas. Their foraging ecologies are rather uniform in that all species search visually for prey using a “run-stop-peck” maneuver. Breeding birds defend nesting and foraging territories while nonbreeding birds forage in loose flocks, which may stem from individuals minimizing interference with conspecifics while enhancing benefits of shared vigilance for predators. In breeding, they are conservative, laying two to four eggs at daily or longer intervals; replacement clutches are common, especially in species with prolonged breeding seasons. Precocial young hatch after comparatively long incubation that is correlated with development of neural centers associated with vision. Their mating systems are a mix of social monogamy and biparental care, with frequent sequential polygamy, especially in temperate and tropical taxa that breed for extended periods. Population sizes vary over several orders of magnitude; several species are highly endangered. Other species are abundant and widely distributed, although their populations may also be in decline. Regardless of their status, most plovers occupy habitats throughout the year that put them at conservation risk owing to anthropogenic factors including climate change, human disturbance, habitat loss, and predation. In this book, we draw from the expertise of an international group of researchers to outline the ecologies, behaviors, and challenges of plovers throughout the annual cycle so that decision makers can be most successful in their endeavors to conserve and manage populations.

Book chapter↗