Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “Murrelet”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

108 records · Page 6Linked to original sources

Spatial and temporal variation in marine birds in the north Gulf of Alaska: The value of marine bird monitoring within Gulf Watch Alaska

Birds offer useful insights into marine ecosystems. Marine birds are responsive to spatial and temporal variation in the environment, that often originates with fluctuations in oceanographic and climatic drivers and permeates up through food webs to conspicuous top predators such as seabirds (Coyle and Pinchuk 2005, Speckman et al. 2005, Gonzales-Solis et al. 2009, Cushing et al., this report). In that way, marine birds are excellent assimilators, samplers, and indicators of the status of marine environments (Montevecchi 1993, Piatt et al. 2007b, Zador et al. 2013). Marine bird responses to dynamic marine ecosystems can be detected in a variety of metrics, including abundance, distribution, and productivity. For example, in the northern Gulf of Alaska (GOA), decadal-scale variation in oceanographic conditions has been associated with dramatic shifts in prey composition and abundance (Anderson and Piatt 1999). In turn, these shifts were more closely correlated with changes in abundance of fish-eating birds of Prince William Sound (PWS), such as pigeon guillemots (Golet et al. 2002) and marbled and Kittlitz’s murrelets (Kuletz et al. 2011a, 2011b), than in the abundance of species that primarily consume plankton or benthic prey (Agler et al. 1999, Cushing et al., this report). Birds also are responsive to anthropogenic influences in marine environments, including commercial fishing, contamination, introduction of non-native species, coastal development, offshore resource extraction, and vessel traffic. A major anthropogenic perturbation in the northern GOA was the 1989 Exxon Valdez oil spill, in which marine birds suffered high immediate mortality (Piatt and Ford 1996). Additionally, several species showed long-term evidence of declines in the oiled areas of PWS (Lance et al. 2001), as well as impacts to reproductive success years later (Golet et al. 2002). However, the degree of direct impact and vulnerability to chronic injury, which was related to exposure to lingering oil, varied widely among species (see Esler et al., this report). Research and monitoring directed at documenting the timelines and mechanisms of wildlife recovery following the Exxon Valdez oil spill led to an unprecedented understanding of oil spill effects on marine birds, as well as previously unknown information about marine bird ecology in the northern GOA. Quantifying effects of anthropogenic influences requires an understanding of variation in marine bird abundance, distribution, and productivity, in relation to naturally occurring dynamics in marine environments continued marine bird work as part of Gulf Watch Alaska will facilitate this. In addition to their value as indicators of marine conditions and anthropogenic influences, marine birds are protected under the Migratory Bird Treaty Act and are managed by the U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS). Marine birds have high societal value from a wide variety of interests (e.g., tourism, bird watching, hunting, mythology), and are an important source of subsistence foods in Alaska (Naves and Braem 2014). Because of the conservation interest in marine birds, as well as their value for indicating the status of marine ecosystems, monitoring of marine birds is an important component of many ocean monitoring programs, including Gulf Watch Alaska.

Alaska↗

Breeding seabirds in California, Oregon and Washington

More than two million seabirds of 29 species nest along the west coasts of California, Oregon, and Washington, including three species listed on the federal list of threatened and endangered species: the brown pelican ( Pelecanus occidentalis ), least tern ( Sterna antillarum ), and marbled murrelet ( Brachyramphus marmoratus ). The size and diversity of the breeding seabird community in this region reflect excellent nearshore prey conditions; subtropical waters within the southern California Bight area; complex tidal waters of Strait of Juan de Fuca and Puget Sound in Washington; large estuaries at San Francisco Bay, Columbia River, and Grays Harbor-Willapa bays; and the variety of nesting habitats used by seabirds throughout the region, including islands, mainland cliffs, old-growth forests, and artificial structures. Breeding seabird populations along the west coast have declined since European settlement began in the late 1700's because of human occupation of, commercial use of, and introduction of mammalian predators to seabird nesting islands. In the 1900's, further declines occurred in association with rapid human population growth and intensive commercial use of natural resources in the Pacific region. In particular, severe adverse impacts have occurred from partial or complete nesting habitat destruction on islands or the mainland, human disturbance of nesting islands or areas, marine pollution, fisheries, and logging of old-growth forests (Ainley and Lewis 1974; Bartonek and Nettleship 1979; Hunt et al. 1979; Sowls et al. 1980; Nettleship et al. 1984; Speich and Wahl 1989; Ainley and Boekelheide 1990; Sealy 1990; Ainley and Hunt 1991; Carter and Morrison 1992; Carter et al. 1992; Vermeer et al. 1993).

California, Oregon, Washington↗

Decline and present status of breeding Peregrine Falcons in Oregon

Unprecedented declines of the Peregrine Falcon ( Falco peregrinus ) throughout much of the Northern Hemisphere became apparent during the Madison Peregrine Falcon Conference in 1965 (Hickey 1969). Data from Britain were the most detailed; broken or missing eggs were much more common in 1949-56 than they had been in earlier years (Ratcliffe 1958). Subsequently, Ratcliffe (1967) showed a significant decrease in eggshell weight of peregrines in Britain starting in 1947 or 1948. Later, the same finding was demonstrated in North America (Hickey and Anderson 1968). The relation of eggshell thickness to DDE residue levels was established for Alaskan peregrines by Cade et al. (1971) and Peakall et al. (1975). Peakall (1976) stated that pesticides were considered to be a major factor in the decline of the peregrine, and tentatively concluded that the level of DDE in eggs that failed to hatch was 15-20 ppm (wet weight.)

Oregon↗

Suspected Great Blue Heron population decline after a severe winter in the Columbia Basin

The wintering range of the Great Blue Heron ( Ardea herodias ) extends further north than does that of any other member of the Ciconiiformes in North America. The northern limits of its range extend along the Pacific coast into southeastern Alaska, into Massachusetts on the Atlantic coast, and inland into southern Montana (Palmer 1962). In the northern part of its range, severe winter weather may persist for weeks or months. Little information is available regarding either the response of individual Great Blue Herons to severe winters or the effects of these conditions on populations. In this paper, we report our observations on a small heron population in Oregon and Washington that was exposed to a severe winter.

Oregon, Washington↗

Organochlorine and mercury residues in Swainson's hawk eggs from the Pacific Northwest

Many raptorial species in the Pacific Northwest have not been studied from the viewpoint of pollutant contamination. The Swainson's Hawk ( Buteo swainsoni ) is particularly interesting because of its highly migratory characteristic; it apparently winters primarily in Argentina (Brown and Amadon 1968, Houston 1968). White and Cade (1977) and others have suggested Central America and South America as possible sources of pesticide contamination for wintering raptors from North America. The spraying of DDT in the Northwest in 1974 provided the opportunity to study several forest-dwelling raptors (Henny 1977); and in 1976, we made a special effort to collect a series of eggs of Swainson's Hawks from northeastern Oregon (some adjacent to the area sprayed with DDT in 1974) and southeastern Washington. This study was undertaken to determine organochlorine pesticide and other pollutant burdens in the Swainson's Hawk.

Oregon, Washington↗

Populations and habitat use of marine birds in the Semidi Islands, Alaska

About one-quarter of the resident seabirds in the Gulf of Alaska breed on the Semidi Islands. In terms of biomass, the proportion is closer to one-third. The most abundant birds are Common and Thick-billed Murres, with a combined population exceeding 1 million birds. Hundreds of thousands of Horned Puffins breed in burrows on two islands. Other species numbering more than 100,000 individuals include the Northern Fulmar, Fork-tailed and Leach's Storm-Petrels, and possibly also the Black-legged Kittiwake and Tufted Puffin. Both species of storm-petrels commonly nest in side chambers of puffin burrows. Parasitic Jaegers nest in a loose colony on Chowiet Island. This behavior has not been reported elsewhere in the Gulf of Alaska. Red-faced and Pelagic Cormorants commonly change breeding colony location from year to year. The Semidi Islands are the easternmost breeding site for Least Auklets.

Alaska↗

Pollution ecology of breeding great blue herons in the Columbia Basin, Oregon and Washington

Approximately 40 pairs of Great Blue Herons ( Ardea herodias ) formerly nested in trees on or near Blalock Island about 95 km downstream from Richland, Washington, in the Columbia River (Nehls 1972 ). In conjunction with construction of the John Day Lock and Dam and before creating Lake Umatilla in 1968, large trees along the shoreline, including those in the heronry on Blalock Island, were removed except for about six cottonwood trees ( Populus sp.) that were left standing near the south bank of the river (David Lenhart, pers. comm.). As a mitigation procedure, the Umatilla National Wildlife Refuge (Umatilla) was established in 1967. The herons subsequently established a secondary heronry in the six cottonwoods; 20 pairs were present in 1971 (Nehls 1972). The inundated trees died and deteriorated; only two trees with eight nests remained in 1976 (Henny and Kurtz 1978), and we found just two nests in one tree in 1978. With a decrease in traditional nesting sites, the birds nested on islands in big sagebrush ( Artemisia tridentata ), on channel markers in the Columbia River, and on nesting platforms constructed for Canada Geese ( Branta canadensis ). The purpose of this paper is to describe the breeding biology of Great Blue Herons at Umatilla and the McNary Recreation Area (McNary) in 1978 and the relationship of organochlorine residues in eggs to eggshell thickness and reproductive success. The primary reason for conducting this study was to determine if the heptachlor seed treatment that was severely affecting Canada Geese at Umatilla (Blus et al. 1979) was also a hazard to Great Blue Herons. At the same time we also investigated possible effects of other organochlorines on the herons.

Oregon, Washington↗

Early concentrations of Brown Pelicans along southern Oregon coast

The California Brown Pelican ( Pelecanus occidentalis californicus ), which nests in southern California and Mexico, wanders north along the coast after the breeding season, sometimes as far as southern British Columbia (A.O.U. 1957). Anderson and Anderson (1976) and Ainley (1972) report that Mexico-originating pelicans disperse north in late summer and fall, increasing California coastal counts from late July through early November each year. Gabrielson and Jewett (1940) and Bayer (1977) reported that the northward flight into Oregon apparently occurs in July, and there are usually few present after the first of November. Similarly, Marshall (1969) reported that the Brown Pelican appeared regularly in the Netarts-Tillamook Bay area and more southern coastal points from August through November and indicated that a recent high count in Oregon was 110 in the Netarts-Tillamook Bay area on 27 August 1967. Bayer (1977) simultaneously observed 182 immature and 12 adult Brown Pelicans in the Yaquina estuary in October 1975 but noted that the number of adult pelicans (less than 20) observed in the Yaquina estuary seemed to remain relatively unchanged from year to year. He observed no more than 60 birds at a time in the Yaquina estuary in other years.

Oregon↗

Recent Red-shouldered Hawk range expansion north into Oregon including first specimen record

In this paper we review 46 Red-shouldered Hawk ( Buteo lineatus ) observation records from Oregon between 1971 and 1983. The literature contained only two records prior to 1971: Johnson's (1880) record without a specific date or locality from the Willamette Valley of western Oregon, and Bendire's (1892) two nests located in 1878 near Camp Harney in eastern Oregon. Gabrielson and Jewett (1940) placed the species on the Oregon hypothetical list because they doubted the validity of the previous identifications. However, Browning (1973) measured the eggs collected by Bendire, reviewed his field notes, and concluded that there was ample evidence the species had occurred in Oregon despite the absence of records for nearly 100 years.

Oregon↗

Organochlorine residues and shell thinning in Oregon seabird eggs

A single egg was collected at 62 nests of 10 seabird species from Oregon in 1979. The eggs were analyzed for organochlorine contaminants; contemporary shell thickness was compared with eggshells collected during earlier time periods. Concentrations of DDE and PCB's in 1979 were generally low with the most contaminated species being the Double-crested Cormorant ( Phalacrocorax auritus ), Leach's Storm Petrel ( Oceanodroma leucorhoa ), and Forktailed Storm Petrel ( O. furcata ). Limited eggshell data provide evidence that shell thinning was more severe along the Oregon coast in the 1950's than in 1979. With the possible exception of the Fork-tailed Storm Petrel, the residues in 1979 posed no known threat to the welfare of the species.

Oregon↗

Status of a translocated sea otter population and its habitat in Washington

During the summers of 1969 and 1970, the Alaska Department of Fish and Game and the Washington Department of Game translocated 59 sea otters from Amchitka Island, Alaska, to release sites in Washington (Jameson et al. 1982, Wildl. Soc. Bull. 10:100-107). Of the 29 released near Pt. Grenvil (Fig. 1) in 1969, 16 are known to have died. In 1970, 30 otters were held in a floating enclosure anchored near James Island, off La Push. They were released nearby in excellent condition on July 1970. Results of surveys from 1977 to 1981 were reported by Jameson et al. (1982). The purpose of this note is to report subsequent additional observations for 1983 and 1985 on the abundance, distribution, and habitat of the sea otter population in Washington

Washington↗