Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “Audubon”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 73 records · Page 4Linked to original sources

Ecotypic variation in recruitment of reintroduced bighorn sheep: implications for translocation

European settlement led to extirpation of native Audubon's bighorn sheep (formerly Ovis canadensis auduboni ) from North Dakota during the early 20th century. The North Dakota Game and Fish Department subsequently introduced California bighorn sheep (formerly O. c. californiana ) that were indigenous to the Williams Lake region of British Columbia, Canada, and Rocky Mountain bighorn sheep ( O. c. canadensis ) that were indigenous to the Sun River region of Montana. Although California bighorn sheep are no longer recognized as a distinct subspecies, they are smaller and adapted to a milder climate than either the native bighorn sheep of North Dakota or introduced bighorn sheep from Montana. Because reintroductions still play a key role in the management of bighorn sheep and because local adaptation may have substantial demographic consequences, we evaluated causes of variation in recruitment of bighorn sheep reintroduced in North Dakota. During 2006–2011, Montana stock recruited 0.54 juveniles/adult female (n = 113), whereas British Columbia stock recruited 0.24 juveniles/adult female (n = 562). Our most plausible mixed-effects logistic regression model (53% of model weight) attributed variation in recruitment to differences between source populations (odds ratio = 4.5; 90% CI = 1.5, 15.3). Greater recruitment of Montana stock (fitted mean = 0.56 juveniles/adult female; 90% CI = 0.41, 0.70) contributed to a net gain in abundance (r = 0.15), whereas abundance of British Columbia stock declined (fitted mean = 0.24 juveniles/adult female; 90% CI = 0.09, 0.41; r = − 0.04). Translocations have been the primary tool used to augment and restore populations of wild sheep but often have failed to achieve objectives. Our results show that ecotypic differences among source stocks may have long-term implications for recruitment and demographic performance of reintroduced populations.

North Dakota↗

Range expansion by Passer montanus in North America

Passer montanus became established in a small area of central North America following its introduction in 1870. P. montanus underwent minimal range expansion in the first 100 years following introduction. However, the North American population of P. montanus is now growing in size and expanding in geographic distribution, having expanded approximately 125 km to the north by 1970. We quantify the distance of spread by P. montanus from its introduction site in the greater St. Louis, Missouri-Illinois, USA area, using distributional (presence) data from the National Audubon Society Christmas Bird Count surveys for the period of 1951 to 2014. Linear regressions of the average annual range center of P. montanus confirmed significant shifts to the north at a rate of 3.3 km/year ( P < 0.001) km/year. Linear regressions of the linear and angular distance of range center indicates significant northern movement (change in angle of mean range center; P < 0.001) since 1951. Our results quantify the extent of a northward range expansion, and suggesting a probable spread of this species northward.

Biological Invasions↗

A citywide breeding bird survey for Washington, D.C.

`DC Birdscape' was initiated in 1993 to systematically count the birds occurring throughout Washington D.C. during the breeding season. It involved a coordinated planning effort and partnership between the Audubon Naturalist Society, the National Park Service, and the National Biological Survey, and engaged the participation of more than 100 volunteers. A method for rapidly assessing the status of bird populations over a large area was developed and incorporated into a Geographic Information System to allow a multidimensional analysis of species presence and abundance across a variety of urban land use areas. A total of 91 species were observed, with an estimated total number of 115, making Washington D.C. almost as `bird rich' as nearby suburban counties. Data from the study clearly indicate that avian species are not randomly distributed throughout the Washington D.C. metropolitan area, and show affinity, at least in part, to some of the most broadly recognized land use patterns that are commonly used to zone and classify urban areas under development schemes. This study represents a prototype that will allow efficient and economical monitoring of urban bird populations.

Washington, D.C.↗

Translating climate change effects on species into everyday language: an example of more driving and less fishing

Climate change is expected to result in widespread changes in species distributions (e.g., shifting, shrinking, expanding species ranges; e.g., Parmesan and Yohe, 2003), especially for freshwater fish species (Heino et al. 2009). Although anglers and other resource users could be greatly affected by changes in species distributions, predicted changes are rarely reported in ways that can be easily understood by the general public. In contrast, climate science that more directly affects human welfare or livelihoods is often more readily communicated to the general public because it is of greater concern or closely related to everyday life. For example, most people can readily interpret how increases in the number of &ldquo;hot&rdquo; days above a given temperature threshold might affect their lives, and property owners in coastal areas can use predictive maps to determine how they might be affected by sea level rise (for more examples, see the Third National Assessment of the U.S. Environmental Protection Agency at globalchange.gov ). However, the effects of climate change on species are usually reported to the general public using summary metrics or maps designed to communicate concepts that are not normally encountered in everyday life, including changes in habitat suitability, range shifts, or increasing risks from disease or extreme events (e.g., National Audubon Society 2009; Groffman et al. 2014). Though these metrics are necessary, meaningful, and understood by scientists, many people lack the necessary training and background to readily understand them. Further, scientists and nonscientists alike may struggle to convert these metrics into a currency that directly affects day-to-day life. Climate science is a complex issue, and we argue that when communicating potential responses of vegetation, fish, and wildlife to nonscientists, creative thinking with respect to the currency of communication will facilitate discussions between scientists, policy makers, and the public. We posit that with some additional thought and relatively simple summaries, the responses of fish and other species to climate change can be translated into everyday language that will facilitate climate science communication. Although such translations are rare, one example of this type of creativity is the translation from changes in habitat suitability for tree species to potential reductions in maple syrup production (West over 2012), which is arguably more interesting and understandable for the general public. Similar translations could be especially important for communicating climate change effects on game fish and other species that are socially and economically important to large groups of people. We demonstrate this translation by communicating the potential effects of climate change on the distribution of a coldwater fish species, the eastern Brook Trout Salvelinus fontinalis . Rather than communicating the potential forecasted contraction of the Brook Trout's distribution in terms of habitat loss, we report the predicted increases in the driving distance to streams likely offering Brook Trout angling opportunities under a climate change scenario. Travel costs based on distance have been widely used to value ecosystem services such as angling under climate change scenarios (e.g., Pendleton and Mendelsohn 1998; Mendelsohn and Markowski 1999; Ahn et al. 2000) but, to the best of our knowledge, have not been used for communicating potential changes to the public despite the intrinsic link to everyday life.

New York, Pennsylvania↗

Spatial ecology of closely-related taxa: The case of the little shearwater complex in the North Atlantic Ocean

Seabirds inhabiting vast water masses provide numerous examples where opposing phenomena, such as natal and breeding philopatry vs. vagility have dug cryptic taxonomic boundaries among closely related taxa. The taxonomy of little shearwaters of the North Atlantic Ocean (Little–Audubon’s shearwater complex, Puffinus assimilis – lherminieri ) still remains unclear, and complementary information on non-breeding distributions and at-sea behaviour becomes essential to unravel divergent local adaptations to specific habitats. Using miniaturized light-level geolocators from seven study areas in the North Atlantic, we evaluate the spatial and habitat segregation, estimate the timing of their key life-cycle events and describe the at-sea behaviour of three taxa of these little shearwaters year-round to distinguish ecological patterns and specializations that could ultimately unravel potential lineage divergences. We also assess morphometric data from birds that were breeding at each study area to further discuss potential adaptations to specific habitats. Our results show that, while birds from different taxa segregated in space and habitats, they share ecological plasticity, similar annual phenology and diel foraging behaviour. These ecological inconsistencies, while defining the evolutionary stressors faced by these taxa, do not suggest the existence of three Evolutionary Significant Units. However, they confirm the recent evolutionary divergence among the three little shearwaters of the North Atlantic.

Zoological Journal of the Linnean Society↗

Wolf body mass cline across Minnesota related to taxonomy?

Recent genetic studies suggest that in northern Minnesota two species of wolves (Canis lupus L., 1758 or western wolf and Canis lycaon Schreber, 1775 (= Canis rufus Audubon and Bachman, 1851) or eastern wolf) meet and hybridize. However, little morphological information is available about these two types of wolves in Minnesota. We analyzed the mass of 950 female wolves and 1006 males older than 1 year from across northern Minnesota and found that it increased from 26.30 ?? 0.56 kg (mean ?? SE) for females and 30.60 ?? 0.72 kg for males in northeastern Minnesota to 30.01 ?? 0.43 kg for females and 35.94 ?? 0.45 kg for males in northwestern Minnesota (females: r2 = 0.79, P < 0.02; males: r2 = 0.63, P = 0.06). These mass differences add morphological information to the identities of eastern and western wolves and support the view that ranges of the two species meet in Minnesota. ?? 2008 NRC.

Canadian Journal of Zoology↗

Stable isotope analysis and satellite tracking reveal interspecific resource partitioning of nonbreeding albatrosses off Alaska

Albatrosses (Diomedeidae) are the most threatened family of birds globally. The three North Pacific species (Phoebastria Reichenbach, 1853) are listed as either endangered or vulnerable, with the population of Short-tailed Albatross (Phoebastria albatrus (Pallas, 1769)) less than 1% of its historical size. All North Pacific albatross species do not currently breed sympatrically, yet they do co-occur at-sea during the nonbreeding season. We incorporated stable isotope analysis with the first simultaneous satellite-tracking study of all three North Pacific albatross species while sympatric on summer (nonbreeding season) foraging grounds off Alaska. Carbon isotope ratios and tracking data identify differences in primary foraging domains of continental shelf and slope waters for Short-tailed Albatrosses and Black-footed Albatrosses (Phoebastria nigripes (Audubon, 1839)) versus oceanic waters for Laysan Albatrosses (Phoebastria immutabilis (Roths-child, 1893)). Short-tailed and Black-footed albatrosses also fed at higher trophic levels than Laysan Albatrosses. The relative trophic position of Black-footed and Laysan albatrosses, however, appears to differ between nonbreeding and breeding seasons. Spatial segregation also occurred at a broader geographic scale, with Short-tailed Albatrosses ranging more north into the Bering Sea than Black-footed Albatrosses, which ranged more to the southeast, and Laysan Albatrosses more to the southwest. Differences in carbon isotope ratios among North Pacific albatross species during the nonbreeding season likely reflect the relative proportion of neritic (more carbon enriched) versus oceanic (carbon depleted) derived nutrients, and possible differential use of fishery discards, rather than latitudinal differences in distribution.

Canadian Journal of Zoology↗

Enhancing the scientific value of the Christmas Bird Count

T he C hristmas B ird C ount (CBC), conducted by the National Audubon Society (NAS) since 1900, constitutes the longest-running and geographically most widespread survey of bird life in the Western Hemisphere. Starting with 25 count locations in its first year, the program has grown continuously ever since, with 20–30 locations currently being added annually. Each CBC consists of a tally of all birds detected within a circle 24.1 km (15 miles) in diameter, on a single day within a few weeks around Christmas (current allowable dates are 14 December through 5 January). More than 50,000 observers now take part each year, in close to 2,000 count circles spread across the U.S. and its territories, southern Canada, and, increasingly, Latin America.

The Auk↗

Black oystercatcher (Haematopus bachmani) population size, use of marine reserve complexes, and spatial distribution in Oregon

The Black Oystercatcher is a large shorebird found along the west coast of North America. Because of their small global population size, low reproductive rate, and dependence on rocky intertidal habitats, they are considered a “species of high conservation concern” and may act as an indicator of intertidal ecosystem health. In 2015, the Audubon Society of Portland initiated a 3-year shore-based population survey in Oregon building upon long-term monitoring previously conducted by the U.S. Geological Survey (USGS) and others. The objectives were to 1) Estimate the current minimum population of breeding Black Oystercatchers in Oregon and to compare that to previous estimates to better understand the population trend; 2) Document oystercatcher abundance adjacent to the Oregon’s system of Marine Reserves and Marine Protected Areas; and 3) Describe spatial distribution of breeding oystercatchers along the coast. We targeted all rocky shoreline habitats along Oregon’s coastline to perform abundance surveys each spring. A total of 75 survey routes were sampled using a standardized protocol. Trained volunteer community scientists conducted the majority of the surveys. We used N-mixture statistical models to estimate oystercatcher population size and probability of detection. Population estimates from the best fitting models were consistent, with estimates ranging from 506 oystercatchers in 2016 (95% credible interval, 463-560) to 629 (548-743) in 2015. These estimates indicated a small but stable population. Probability of detection remained consistent across years (ranging from 0.51 to 0.53). The effect of geographic region corresponded with greater bird density in the southern region of Oregon. Oystercatcher abundance adjacent to MR/MPAs accounted for between 12.4-18.3% of the total population estimate which was lower than expected (~25%). We recommend that subsequent conservation efforts directed on Black Oystercatchers in Oregon balance limiting human disturbance, particularly on the north and central coasts, with ensuring protection of core habitats on the south coast where much of the population resides.

Oregon↗

Structure of the New England herring gull population

Measurements of the rates of population increase, reproduction, and mortality together with an observed age ratio, were used to analyze the population of the Herring Gull in New England. Data from sporadic censuses prior to this study, aerial censuses by the authors, and National Audubon Society Christmas Bird Count indicated that the New England breeding population has been doubling every 12 to 15 years since the early 1900's. This increase has involved founding new colonies and expanding the breeding range There is evidence that 15 to 30% of the adults do not breed in any given year. Sixty—one productivity measurements on 43 islands from 1963 through 1966, involving almost 13,000 nests, showed that from 0.8 to 1.4 young/breeding pair/year is the usual range of rate of production. The age distribution in the population was determined by classifying Herring Gulls by plumage category on an aerial census of the coast from Tampico, Mexico, to Cape Sable, Nova Scotia. Of the 622,000 gulls observed, 68% were adults, 17% were second— and third—year birds, and 15% were first—year birds. Mortality rates derived from band recovery data were too high to be consistent with the observed rate of population growth, productivity, and age structure. Loss of bands increasing to the rate of about 20%/year 5 years after banding eliminates most of the discrepancy. The age structure and rate of population increase indicate a mortality rate of 4 to 9% for gulls 2 years old or older, compared with the 25 to 30% indicated by band recoveries. The population structure we have developed fits everything we have observed about Herring Gull population dynamics, except mortality based on band recoveries.

Ecology↗

Notes on the courtship behavior of the king rail

The King Rail ( Rallus elegans ) has been well known to collectors, hunters, and bird watchers ever since its discovery by Audubon in the early 1800's but few detailed behavior studies have been made of this species. The present paper, the third in a series based on observations in the rice fields of eastern Arkansas (Meanley, 1953 and 1956), presents information concerning the courtship behavior of this rail.

The Auk↗

Color of the tarsi and toes of the black rail

Examination of two fresh specimens of the Black Rail ( Laterallus jamaicensis ) has prompted us to call attention to the color of the tarsi and toes of this species, since our observations do not agree with published accounts. Audubon (Ornithological Biography, vol. IV; 361, 1838) and Friedmann (Birds of North and Middle America, U.S. Nat'l. Mus. Bull., 50: 154, 1941) state that the tarsi and toes are bright yellowish-green. Descriptions in other publications are similar. Prominent bird artists, including Fuertes, have depicted the color of these appendages as yellowish-green, yellow, or green; while Allan Brooks' illustration of this species (The Book of Birds, vol. I, National Geographic Society, p. 291, 1932) shows pink legs. An adult female specimen was collected by J. A. Hagar, C. S. Robbins, and R. E. Stewart near Elliott Island, Maryland, on 8 June 1958. A second adult Black Rail, presumed to be a female by its dull color and call, was caught alive by the authors in the same area on 17 June 1958, and is still held in captivity. The tarsi and toes of these two birds show no trace of yellow or green. They appear grayish, matching "Flint" (plate 56-1C) or "Gunmetal" (plate 48-2C) in Maerz and Paul's "A Dictionary of Color" (1930), and "blackish-brown" in the color charts provided with Palmer and Reilly's "A Concise Color Standard" (Am. Ornith. Union Handbook Fund, 1956). A grayed-off blackish-brown would seem to be an appropriate description.

The Auk↗

Records of the brambling in North America

A Brambling, Fringella montifringella , was seen regularly in Portland, Oregon, from 22 November 1967 to 3 April 1968 and photographed by many people. First discovered at a feeder in the northeast section of the city by Jeff Gilligan and Ron Klein, from January on it was a daily visitor to the feeder of the Albert H. Praels in the same part of Portland. The bird, judged by plumage to be a male, fed regularly with House Finches ( Carpodacus mexicanus ) on sunflower seeds. The occurrence of this individual in Portland was recorded in Audubon Field Notes (22: 471, 1968) without detail.

The Auk↗

Proceedings of the eighty-eighth stated meeting of the American Ornithologists' Union

The Eighty-eighth Stated Meeting of the American Ornithologists' Union was held 5-9 October 1970 at Buffalo, New York. Cosponsors were the Buffalo Society of Natural Sciences, the Buffalo Audubon Society, and the Buffalo Ornithological Society. Business sessions were held in the Statler Hilton Hotel on 5 October, and papers sessions in the Buffalo Museum of Science on 6, 7, and 8 October. An all-day field trip on 9 October visited the Niagara Falls and Oak Orchard Swamp areas.

The Auk↗

Copulation by California condors

Koford (Res. Rept. No. 3, Natl. Audubon Soc., 1953) observed sexual display among California Condors ( Gymnogyps californianus ) on more than 30 occasions, yet only once did he see what he thought was copulation. Some of the displays he watched were quite intricate, with considerable posturing and "male" aggression, but no such activity preceded this copulation. The birds sat several feet apart for over 1 hour, then one climbed onto the other's back, staying there 1/2 minute and flapping gently at the apparent moment of coition. Afterward they sat quietly 1/2 hour before flying away. This led Koford to state (p. 79) that "possibly in Gymnogyps copulation is not immediately preceded by display." We have records of 8 California Condor copulations, 5 of which are similar to that described above. The three other occasions began similarly, with the birds sitting quietly, but then the "male" displayed briefly before the "female" with wings half spread and head drooping forward. This elicited no apparent response, but the male immediately walked behind and mounted the female. The apparent moment of coition was accompanied by gentle wing flapping in all instances.

The Auk↗

Winter habitat associations of blackbirds and starlings wintering in the south-central United States

Birds can cause extensive crop damage in the United States. In some regions, depredating species comprise a substantial portion of the total avian population, emphasizing their importance both economically and ecologically. We used the National Audubon Society Christmas Bird Count data from the south-central United States and mixed-effects models to identify habitat factors associated with population trend and abundance for 5 species: red-winged blackbird ( Agelaius phoeniceus ), common grackle ( Quiscalus quiscula ), rusty blackbird ( Euphagus carolinus ), Brewer&rsquo;s blackbird ( Euphagus cyanocephalus ), and European starling ( Sturnus vulgaris ). Overall, we found positive associations between bird abundance and agricultural land-cover for all species. Relationships between abundance and other land-cover types were species-specific, often with contrasting relationships among species. Likewise, we found no consistent patterns among abundance and climate. Of the 5 species, only red-winged blackbirds had a significant population trend in our study area, increasing annually by 2.4%. There was marginal evidence to suggest population increases for rusty blackbirds, whereas all other species showed no trend in population size within our study area. Our study provides managers who are interested in limiting crop damage in the south-central United States with novel information on habitat associations in the region that could be used to improve management and control actions.

Alabama, Arkansas, Kansas, Louisiana, Mississippi,↗

Alabama and Landsat

Alabama’s warm climate and rich soil bolster its agriculture and timber industries, but they also offer ideal conditions for natural playgrounds, enjoyed by humans and the wildlife that call the open green spaces home. Alabama has 21 State parks and 11 national parks, monuments, and trails across its diverse geography. Cotton is no longer king in the Cotton State, but it remains a part of the fabric of its multibillion-dollar agriculture sector. The State also produces poultry, cattle, calves, corn, lumber, soybeans, and catfish. The State is home to Dauphin Island, the first land mass seen by migratory birds and pollinators upon their return from South America. Dauphin Island acts as a landing zone for hundreds of species, including sandpipers, plovers, and herons, and protects Alabama’s coastline. Since 1961, Dauphin Island has been the home of the Audubon Bird Sanctuary. The varied landscapes of the Cotton State face challenges from climate change, land change, and extreme weather. Satellite imagery from the U.S. Geological Survey Landsat Program can offer insight and understanding in these and other areas. Here are some ways Landsat benefits Alabama.

Alabama↗

Water-quality data for selected wells and drains in the Oakes study area, south-central North Dakota, December 1986 through September 1987

Operation of the Garrison Diversion Unit in North Dakota will divert water from the Missouri River near Lake Audubon into the upper James River basin (fig. 1). The diverted water will augment flows in the James River sufficiently to permit expanded irrigation and to provide additional water supplies for municipal and industrial use. The proposed Garrison Diversion Unit development and associated expanded irrigation has caused environmental concerns regarding potential mobilization, transport, and concentration of potentially toxic trace elements. In order to address'these concerns, a study of trace elements was made cooperatively by the U.S. Bureau of Reclamation and the U.S. Geological Survey during 1986-88. The traceelement study area consists of approximately 130,000 acres and includes the Turtle Lake, Lincoln Valley, Harvey, New Rockford, LaMoure, and Oakes areas. As part of this study, Severson and others (1988) reported on the baseline geochemistry of soils, with special emphasis on selenium, for an irrigation test area of about 15 square miles near Oakes, N.Dak. This report presents the water-quality data collected during December 1986 through September 1987 from selected wells and drain sites in the Oakes study area.

Open-File Report↗