Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “Winging It”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 55 records · Page 3Linked to original sources

Phenology and duration of remigial moult in Surf Scoters ( Melanitta perspicillata ) and White-winged Scoters ( Melanitta fusca ) on the Pacific coast of North America

By quantifying phenology and duration of remigial moult in Surf Scoters ( Melanitta perspicillata (L., 1758)) and White-winged Scoters ( Melanitta fusca (L., 1758)), we tested whether timing of moult is dictated by temporal optima or constraints. Scoters (n = 3481) were captured during moult in Alaska, British Columbia, and Washington, and remigial emergence dates were determined. We provide evidence for a pre-emergence interval of 7.3 days that occurs after old primaries are shed and before new ones become visible. All age and sex classes of both scoter species exhibited a wide range of emergence dates (Surf Scoters: 26 June to 22 September; White-winged Scoters: 6 July to 21 September) suggestive of a lack of strong temporal optima for remigial moult. For both species, timing of moult was influenced by site, year, age, and sex. Relative to other waterfowl species, scoters have typical remigial growth rates (Surf Scoters: 3.9 mm·day –1 ; White-winged Scoters: 4.3 mm·day –1 ) but a long flightless period (34–49 days), in part because their relatively high wing-loading requires a greater proportion of feather regrowth to regain flight. Our data suggest that moulting scoters are not under strong selective pressure to complete moult quickly.

Alaska;British Columbia;Washington↗

Reproductive success and habitat characteristics of Golden-winged Warblers in high-elevation pasturelands

The Golden-winged Warbler ( Vermivora chrysoptera ) is one of the most rapidly declining vertebrate species in the Appalachian Mountains. It is the subject of extensive range-wide research and conservation action. However, little is known about this species' breeding ecology in high-elevation pasturelands, a breeding habitat with conservation potential considering the U.S. Natural Resource Conservation Service's Working Lands for Wildlife program targeting private lands in the Appalachian Mountains. We located 100 nests of Golden-winged Warblers in pastures in and around the Monongahela National Forest in West Virginia during 2008&ndash;2012. Daily nest survival rate (mean &plusmn; SE = 0.962 &plusmn; 0.006), clutch size (4.5 &plusmn; 0.1), and number of young fledged per nest attempt (2.0 &plusmn; 0.2) and successful nest (4.0 &plusmn; 0.1) fell within the range of values reported in other parts of the species' range and were not significantly affected by year or the presence/absence of cattle grazing. Classification tree analysis revealed that nests were in denser vegetation (&ge;52%) and closer to forest edges (<36.0 m) and shrubs (<7.0 cm) than random locations within the male's territory. Successful nests had significantly more woody cover (&ge;9%) within 1 m than failed nests. Our results suggest that cattle grazing at 1.2&ndash;2.4 ha of forage/animal unit with periodic mowing can create and maintain these characteristics without interfering with the nesting of Golden-winged Warblers. High-elevation pasturelands may provide a refuge for remaining populations of Golden-winged Warblers in this region.

Wilson Journal of Ornithology↗

Relative costs of prebasic and prealternate molts for male blue-winged teal

We compared masses of definitive basic and alternate plumages of male Blue-winged Teal ( Anas discors ) to evaluate the hypothesis that nutritional investments in basic and alternate plumages are related to the duration that plumages are worn and to assess the relative costs of prebasic and prealternate molts. Because these plumages are worn by males for approximately equal durations, we predicted that masses of the basic and alternate body plumages would be similar. To assess nutritional stress ( demands greater than available resources ) associated with molt, we examined the relation between remigial length and structural size and compared predicted and observed plum-age masses of Blue-winged Teal and other ducks. If birds were nutritionally challenged during remigial molt, then we predicted remigial length would be influenced by nutrition rather than size, and remigial length and size would be unrelated. Alternate body plumage of male Blue-winged Teal weighed about 10% more than the basic body plumage; however, masses of both plumages were less than that predicted on the basis of lean body mass. We argue that deviations between observed and predicted plumage masses were related to factors other than nutrition. Further, remigial lengths were significantly, albeit weakly, related to structural size. We therefore concluded that, although the potential for molt-induced stress may be greatest in small-bodied waterfowl species, there was no clear evidence that molting male Blue-winged Teal were nutritionally stressed.

Louisiana↗

Alula removal technique for identifying wings of released waterfowl

A technique for marking waterfowl ducklings less than 1 day old was developed to permit subsequent identification in the hand. Marking was accomplished by removing the alulae from wings of mallard ( Anas platyrhynchos ) ducklings with a small scissors or clipper. No differences in growth rate, behavior, or flight capability were noted between clipped and nonclipped birds. Thirty-five hundred ducklings were clipped when less than 1 day old, and 1,880 of these birds were subsequently examined at 4 1/2 weeks of age. Significant ( P <0.01) differences in successful removal of right and left alulae indicate that right-handed persons should exercise more care when clipping left wings than when clipping right wings. Alula removal appears to be effective for marking the wings of waterfowl.

Journal of Wildlife Management↗

Ecological relationships of breeding blue-winged teal to prairie potholes

Ecology of breeding blue-winged teal (Anas discors) was studied on the Waubay Study Area in Day County, South Dakota, in 1965 and 1966. Breeding pair use of the wetland habitat and importance of Type 1 ponds in the wetland complex were evaluated. Changes in breeding pair densities and wetland habitat conditions on the study area were compared for the 16-year period, 1950-66.Blue-winged teal pair densities of 30.7 and 33.0 per square mile in 1965 and 1966, respectively, were above the 16-year average from 1950 to 1966 and near the maximum for this period. Blue-winged teal comprised 46.7 per cent of the waterfowl breeding population in 1965 and 51.7 per cent in 1966. Number of water areas per square mile through mid-spring 1965 was comparable to the average for the 16-year period, whereas during late spring 1965 and throughout the 1966 spring breeding seasons the number of water areas increased to near optimum conditions.Annual breeding-pair densities from 1950 to 1966 appeared to be largely influenced by water conditions, and pair-density fluctuations resulted from changes in number of wet ponds from late April through mid-May. Variations in water conditions after this period did not appear to have as great an effect on numbers of breeding teal.Use of wetland habitat by pairs changed throughout the spring breeding seasons. During the post-arrival period, teal congregated on larger wetlands. With onset of egg-laying, pairs dispersed into ponds throughout the wetland complex to establish breeding home ranges. Other factors that influenced changes in habitat use included: 1) pond type and size, 2) breeding cycle phenology, 3) availability of wet ponds, and 4) land use. Number of blue-winged teal pairs per unit area of water was highest in 1965 and 1966 on Type 1B ponds, followed in decreasing order by Types 3, 1A, and 4 and 5. Greater use of Type 1B ponds was probably related to larger ratio of edge or shore line to unit area of water. Interspersion of many small wetlands throughout the breeding habitat provided for maximum pair dispersal during egg-laying and early incubation stages of the reproductive cycle.

Report Series↗

Nationwide residues of organochlorine pesticides in wings of mallards and black ducks

Nationwide monitoring of organochlorine pesticides in wings of more than 24,000 mallards and black ducks bagged during the1965 and 1966 hunting seasons showed DDE to be the predominant residue, followed in order by DDT, DDD, dieldrin, and heptachlor epoxide. Residues were generally highest in wings from the Atlantic and Pacific Flyways, and lowest in the Central Flyway. DDE was reported for every State and was notably high in wings from New Jersey, Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, New York, Pennsylvania, Alabama, California, and Utah. Dieldrin residues were prevalent in wings from Arkansas, Texas, Utah, California, and several Stales in the Atlantic Flyway.

Pesticides Monitoring Journal↗

Reproductive rate and temporal spacing of nesting of red-winged blackbirds in upland habitat

The literature contains numerous studies on Red-winged Blackbird ( Agelaius phoeniceus ) reproduction. Francis (1971) summarized eight studies dealing with nesting success. These and other studies have also provided information on breeding chronology, clutch sizes, sex ratios, survival rates for eggs and nestlings, reproductive physiology, and other life history aspects of reproduction. With few exceptions, these studies have provided no data on the number of young fledged per female, per territorial male, or per unit area. This is especially true for upland nesting habitats where, at least in the midwestern United States, most Red-wings now nest (Graber and Graber 1963, Dyer et al. 1973). Also insufficient quantitative information is available on the extent and nature of renesting (i.e. nesting more than once in a nesting season) and on movements of adult females during the nesting season. A better understanding of these aspects of reproduction is critical for the development of an accurate population-dynamics model for the species. Such a model is sorely needed to evaluate the impact and effectiveness of proposed population management strategies in places where blackbirds are deemed a health or safety hazard, or cause damage to agricultural crops (Tosh et al. 1970, Solman 1971, Stone et al. 1972). This study had three objectives: (1) to determine the distribution, size, and number of Red-winged Blackbird territories for an old-field habitat; (2) to determine the number of nesting females, nesting success, extent of renesting, and number of young fledged for these territories; and (3) to examine movements of female Red-wings during the nesting season.

The Auk↗

Observations of wing-feather molt and summer feeding ecology of Steller's Eiders at Nelson Lagoon, Alaska

The population size, moult chronology, food habits, and feeding behaviour of Steller's Eiders Polysticta stelleri were studied at Nelson Lagoon, Alaska from May to October 1977. Sub-adults were flightless from late July to late August and the adult males were flightless from late August to mid September. Adult females were rarely flightless at Nelson Lagoon but commonly flightless at Izembek Bay. Steller's Eiders ate primarily bivalve mollusca and amphipod crustacea, with Mytilus edulis and Anisogammarus pugettensis the most important foods. Eiders took amphipoda prior to the wing-feather moult, bivalves during the wing-feather moult, and both types of invertebrates after the wing-feather moult. Steller's Eiders fed primarily at the low tide by diving (flock-feeding) or head-dipping, both during the day and at night. There was no difference in feeding behaviour between ages or sexes. Eiders fed almost exclusively by diving after the wing-feather moult and apparently fed more as the season progressed.

Alaska↗

New findings of twisted-wing parasites (Strepsiptera) in Alaska

Strepsipterans are a group of insects with a gruesome life history and an enigmatic evolutionary past. Called ‘twisted-wing parasites’, they are minute parasitoids with a very distinct morphology (Figure 1). Alternatively thought to be related to ichneumon wasps, Diptera (flies), Coleoptera (beetles), and even Neuroptera (net-winged insects) (Pohl and Beutel, 2013); the latest genetic and morphological data support the sister order relationship of Strepsiptera and Coleoptera (Niehuis et al., 2012). Strepsipterans are highly modified, males having two hind wings and halteres instead of front wings or elytra. Unlike most parasitoids, they develop inside active, living insects who are sexually sterilized but not killed until or after emergence (Kathirithamby et al., 2015).

Newsletter of the Alaska Entomological Society↗

Golden-winged Warbler nest-site habitat selection: Chapter 7

Avian habitat selection occurs at multiple spatial scales to incorporate life history requirements. Breeding habitat of Golden-winged Warblers ( Vermivora chrysoptera ) is characterized by largely forested landscapes containing natural or anthropogenic disturbance elements that maintain forest patches in early stages of succession. Breeding habitat occurs in a variety of settings, including shrub and forest swamps, regenerating forests following timber harvest, grazed pastures, and reclaimed mined lands. We identified structural components of nest sites for Golden-winged Warblers by measuring habitat characteristics across five states (North Carolina, New York, Pennsylvania, Tennessee, and West Virginia) in the Appalachian breeding-distribution segment and two states (Minnesota and Wisconsin) in the Great Lakes breeding-distribution segment. We measured habitat characteristics at the nest-site scale with a series of nested plots characterizing herbaceous vegetation (grasses and forbs), woody shrubs and saplings, and overstory trees. We measured similar variables at paired random plots located 25–50 m from the nest within the same territory to evaluate selection. We used conditional logistical regression to identify which parameters were important in habitat selection and Simple Saddlepoint Approximation (SSA) to aid in management interpretation of identified parameters for each study site. Study site was an important determinant for which parameters were significant in nest-site selection, although selection for some parameters was consistent across sites. The amount of woody cover at the nest-site scale was consistently present in the top nest-site selection models across sites, although the direction of the relationship was not the same across all sites. We also identified grass, forb, woody cover, and vegetation density as important components of Golden-winged Warbler nest-site selection. Based on SSA, we identified vegetation thresholds to aid in designing habitat management prescriptions to promote creation or restoration of Golden-winged Warbler nesting habitat across the eastern portion of their breeding distribution.

Studies in Avian Biology↗

Description and identification of American Black Duck, Mallard, and hybrid wing plumage

We developed a key to identify wings of hybrids between American Black Ducks (Anas rubripes) and Mallards (A. platyrhynchos). Material for analysis included review of historical descriptions dating from the late 1700's, older museum collections in Europe and North America, wings collected from hunters in North America and Great Britain, birds banded in Canada and the United States, and a flock of propagated hybrids. All first filial generation (F1) American Black Duck - Mallard hybrids were identified correctly with the key. A lower proportion of other hybrid cohorts (i.e., backcrosses of F1 to parental forms (P1), and second and third filial generations (F2, F3, etc.) were identified. We successfully identified a larger portion of male than female hybrids for all hybrid progeny cohorts examined except F1. The new key identified 2.37 times more hybrids in the 1977 U.S. Fish and Wildlife Service Parts Collection Survey (annual determination of the species, age, and sex composition of the waterfowl harvest using detached wings contributed by hunters) than were identified by standard techniques. The proportion of American Black Duck - Mallard hybrids to the American Black Duck parental population (the ratio: hybrids/[hybrids + American Black Ducks]) may therefore be closer to 0.132 than 0.056, the historically reported value. The hybrid key is suggested for use from North Carolina north in the Atlantic Flyway and Arkansas and Tennessee north in the Mississippi Flyway (areas where other members of the Mallard group will not confound assessment). We provide suggestions for further research that would assist identification of wings in parts collection surveys and permit estimation of the proportional representation of Mallard genes in the American Black Duck gene pool.

Report↗

Patterns of parental care and movement in divided broods of golden-winged warblers

Post-fledging brood division is a poorly understood, yet widespread suite of avian behaviours that includes both division of parental care and spatial division of a brood. For most species, the differences in parental care between adult males and females and the behavioural mechanisms explaining spatial patterns of brood division are unknown. We studied brood division in golden-winged warblers Vermivora chrysoptera to describe the spatial and behavioural characteristics of brood division and assess hypotheses describing the potential benefits of brood division. Female golden-winged warblers are known to travel farther from their nests than males within the post-fledging period, although the mechanism resulting in this spatial pattern is unknown. From 2010 to 2012, we monitored radio-marked golden-winged warbler fledglings from fledging until independence from adult care at three sites in the western Great Lakes region of North America. We observed no significant differences in provisioning, parental attendance, daily distance traveled and fledgling begging between male- and female-reared sub-broods. We also did not observe a relationship between parental sex and fledgling sex or mass. However, female-reared sub-broods exhibited a unique period of relatively consistent directional movement on days 8–10 after fledging, which resulted in females traveling farther from the nests than males. Our observations were not fully consistent with any previously proposed hypotheses about the benefits of brood division. Brood division is a complex behaviour that may have a suite of benefits, including predation defense and provisioning efficiency, that are not fully understood.

Journal of Avian Biology↗

Geolocators on Golden-winged Warblers do not affect migratory ecology

The use of light-level geolocators is increasingly common for connecting breeding and nonbreeding sites and identifying migration routes in birds. Until recently, the mass and size of geolocators precluded their use on songbird species weighing <12 g. Reducing the mass of geolocators, such as by shortening or eliminating the light stalk, may make their deployment on small birds feasible, but may also inhibit their ability to receive light reliably, because small geolocators can be shaded by feathers. Here we report geolocator effects on migratory ecology of Golden-winged Warblers ( Vermivora chrysoptera ) in Minnesota and Tennessee. We also evaluated whether stalk length influenced precision of location data for birds on the breeding grounds. At 8–10 g, Golden-winged Warblers are the smallest birds to be outfitted with geolocators to date. We found no differences in return rates, inter-annual territory fidelity, or body mass between geolocator-marked individuals and a control group of color-banded individuals. We observed no difference in return rates or variation in estimated breeding locations between birds marked with stalked geolocators and those with stalkless geolocators. Our results suggest that some small songbirds can be safely marked with geolocators. Light stalks appear to be unnecessary for Golden-winged Warblers; the added mass and drag of stalks can probably be eliminated on other small songbirds.

The Condor↗

Feeding ecology of northern pintails and green-winged teal wintering in California

The feeding ecology of northern pintails (Anas acuta) and green-winged teal (A. crecca) was examined from October through February 1979-81 in 4 major seasonal marsh types in the Central Valley, California. The esophagi of 262 pintails contained 72.3% plant seeds and 27.7% animal matter. The esophagi of 173 green-winged teal contained 62.3% plant seeds and 37.6% animal matter. Swamp timothy (Heleochloa schoenoides) caryopses, chironomid midge larvae, and common barnyardgrass (Echinochloa crusgalli) caryopses formed >50% of the diet of both species. Both species were highly opportunistic and generally shifted their food habits seasonally to the most available foods. Animal matter increased seasonally in the diets of both and formed about 60% of the foods eaten during January and February compared to only about 8% in October and 17% in December. Both species used open water marsh habitats almost exclusively in daytime but they used densely vegetated marshes almost exclusively at night. Management recommendations based on the food habits and habitat use patterns of pintails and green-winged teal are offered.

Journal of Wildlife Management↗

Population dynamics of white-winged scoters

A significant ( P < 0.01) decline between 1961 and 1993 in ratio of harvested young per adult in the Atlantic Flyway (age ration) of white-winged scoters ( Melanitta fusca ) led us to examine annual survival rates and harvest of this species. Compared to waterfowl with similar life histories, black scoters ( M. nigra ) and surf scoters ( M. perspicillata ), the decline in age ratios of white-winged scoter age ratios was not significantly different ( P = 0.11). Adult females banded at Redberry Lake, Saskatchewan that winter along both coasts, had high annual survival rates (0.773 ± 0.0176 [SE]). High harvest in the Atlantic Flyway was not followed by an increase in production (age ratios) the following year or 2, i.e., there was no short-term rebound in recruitment by the population. Harvest of white-winged scoters in the Atlantic Flyway was explained by the age ratio in the fall flight and by hunter effort.

Connecticut, Delaware, Maryland, Massachusetts, Ne↗

Red-winged blackbirds searching beneath pine bark for insects in winter

Most observers usually associate the Red-winged Blackbird ( Agelaius phoeniceus ) with open country such as marshes or upland fields and their wooded or brushy borders. On the wintering grounds in the coniferous belt of the southeastern United States, however, Red-wings spend some of their time feeding in pine forests. In the course of a day's feeding they move back and forth between pine woods and harvested fields of corn, peanuts, and cotton, or weed fields. It is not unusual to see Red-wings feeding in a scattering of pine trees at the edge of a marsh or in some upland area, but I was surprised to find them in dense stands of pine and to observe their method of feeding there.

The Auk↗

Comparison of visual-based helicopter and fixed-wing forward-looking infrared surveys for counting white-tailed deer Odocoileus virginianus

Aerial surveys using direct counts of animals are commonly used to estimate deer abundance. Forward-looking infrared (FLIR) technology is increasingly replacing traditional methods such as visual observation from helicopters. Our goals were to compare fixed-wing FLIR and visual, helicopter-based counts in terms of relative bias, influence of snow cover and cost. We surveyed five plots: four 41.4 km 2 plots with free-ranging white-tailed deer Odocoileus virginianus populations in Wisconsin and a 5.3 km 2 plot with a white-tailed deer population contained by a high fence in Michigan. We surveyed plots using both fixed-wing FLIR and helicopters, both with snow cover and without snow. None of the methods counted more deer than the other when snow was present. Helicopter counts were lower in the absence of snow, but lack of snow cover did not apparently affect FLIR. Group sizes of observed deer were similar regardless of survey method or season. We found that FLIR counts were generally precise (CV = 0.089) when two or three replicate surveys were conducted within a few hours. However, at the plot level, FLIR counts differed greatly between seasons, suggesting that detection rates vary over larger time scales. Fixed-wing FLIR was more costly than visual observers in helicopters and was more restrictive in terms of acceptable survey conditions. Further research is needed to understand what factors influence the detection of deer during FLIR surveys.

Michigan, Wisconsin↗

Detection probability of cliff-nesting raptors during helicopter and fixed-wing aircraft surveys in western Alaska

We conducted repeated aerial surveys for breeding cliff-nesting raptors on the Yukon Delta National Wildlife Refuge (YDNWR) in western Alaska to estimate detection probabilities of Gyrfalcons (Falco rusticolus), Golden Eagles (Aquila chrysaetos), Rough-legged Hawks (Buteo lagopus), and also Common Ravens (Corvus corax). Using the program PRESENCE, we modeled detection histories of each species based on single species occupancy modeling. We used different observers during four helicopter replicate surveys in the Kilbuck Mountains and five fixed-wing replicate surveys in the Ingakslugwat Hills near Bethel, AK. During helicopter surveys, Gyrfalcons had the highest detection probability estimate (p^;p^ 0.79; SE 0.05), followed by Golden Eagles (p^=0.68; SE 0.05), Common Ravens (p^=0.45; SE 0.17), and Rough-legged Hawks (p^=0.10; SE 0.11). Detection probabilities from fixed-wing aircraft in the Ingakslugwat Hills were similar to those from the helicopter in the Kilbuck Mountains for Gyrfalcons and Golden Eagles, but were higher for Common Ravens (p^=0.85; SE 0.06) and Rough-legged Hawks (p^=0.42; SE 0.07). Fixed-wing aircraft provided detection probability estimates and SEs in the Ingakslugwat Hills similar to or better than those from helicopter surveys in the Kilbucks and should be considered for future cliff-nesting raptor surveys where safe, low-altitude flight is possible. Overall, detection probability varied by observer experience and in some cases, by study area/aircraft type.

Alaska↗