Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “Ursus”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 55 records · Page 3Linked to original sources

Serosurvey of selected zoonotic agents in polar bears ( Ursus maritimus )

Between 1982 and 1999 blood samples were collected from 500 polar bears (Ursus maritimus) captured in the Beaufort and Chukchi seas, to determine the seroprevalence of Brucella species, Toxoplasma gondii, and Trichinella species infections. The bears were classified into four age groups, cubs, yearlings, subadults and adults. Brucella and Toxoplasma antibodies were detected by agglutination (a buffered acidified card antigen and rapid automated presumptive test for brucellosis and a commercial latex agglutination test for toxoplasmosis); an ELISA was used to detect Thichinella antibodies. The overall seroprevalence of Brucella species was 5 per cent, and subadults and yearlings were 2.62 times (95 per cent confidence interval 1-02 to 6-82) more likely to be seropositive for Brucella species than adults and their cubs. The antibody prevalence for Toxoplasma gondii was 6 per cent, and for Trichinella species 55.6 per cent. The prevalence of antibodies to Trichinella species increased with age (P<0.001).

Veterinary Record↗

Microsatellite DNA and mitochondrial DNA variation in polar bears ( Ursus maritimus ) from the Beaufort and Chukchi seas, Alaska

Radiotelemetry data have shown that polar bears (Ursus maritimus Phipps, 1774) occur in separate subpopulations in the Chukchi Sea and the southern Beaufort Sea. However, segregation is not absolute, and there is overlap of ranges of animals in each subpopulation. We used genetic variation at eight microsatellite DNA loci and mitochondrial DNA (mtDNA) to further assess the degree of spatial structure of polar bears from the Chukchi and southern Beaufort seas. Microsatellite allele frequencies and mtDNA haplotype frequencies of bears from the southern Beaufort and Chukchi seas did not differ significantly. Lack of differentiation at both maternally inherited mtDNA and bi-parentally inherited microsatellite loci suggests that gene flow between the two areas is mediated by both sexes. The genetic data indicate that polar bears in the southern Beaufort and Chukchi seas compose one interbreeding population. However, there is considerable fidelity to ranges in each area, particularly by adult females. The combined genetic and movement data suggest that polar bears could be managed as Beaufort Sea and Chukchi Sea subpopulations of a combined southern Beaufort Sea and Chukchi Sea population. ?? 2006 NRC.

Canadian Journal of Zoology↗

Genetic characterization of Kenai brown bears (Ursus arctos): Microsatellite and mitochondrial DNA control region variation in brown bears of the Kenai Peninsula, south central Alaska

We collected data from 20 biparentally inherited microsatellite loci, and nucleotide sequence from the maternally inherited mitochondrial DNA (mtDNA) control region, to determine levels of genetic variation of the brown bears (Ursus arctos L., 1758) of the Kenai Peninsula, south central Alaska. Nuclear genetic variation was similar to that observed in other Alaskan peninsular populations. We detected no significant inbreeding and found no evidence of population substructuring on the Kenai Peninsula. We observed a genetic signature of a bottleneck under the infinite alleles model (IAM), but not under the stepwise mutation model (SMM) or the two-phase model (TPM) of microsatellite mutation. Kenai brown bears have lower levels of mtDNA haplotypic diversity relative to most other brown bear populations in Alaska. ?? 2008 NRC.

Canadian Journal of Zoology↗

Long-distance swimming by polar bears (Ursus maritimus) of the southern Beaufort Sea during years of extensive open water

Polar bears ( Ursus maritimus Phipps, 1774) depend on sea ice for catching marine mammal prey. Recent sea-ice declines have been linked to reductions in body condition, survival, and population size. Reduced foraging opportunity is hypothesized to be the primary cause of sea-ice-linked declines, but the costs of travel through a deteriorated sea-ice environment also may be a factor. We used movement data from 52 adult female polar bears wearing Global Positioning System (GPS) collars, including some with dependent young, to document long-distance swimming (>50 km) by polar bears in the southern Beaufort and Chukchi seas. During 6 years (2004-2009), we identified 50 long-distance swims by 20 bears. Swim duration and distance ranged from 0.7 to 9.7 days (mean = 3.4 days) and 53.7 to 687.1 km (mean = 154.2 km), respectively. Frequency of swimming appeared to increase over the course of the study. We show that adult female polar bears and their cubs are capable of swimming long distances during periods when extensive areas of open water are present. However, long-distance swimming appears to have higher energetic demands than moving over sea ice. Our observations suggest long-distance swimming is a behavioral response to declining summer sea-ice conditions.

Canadian Journal of Zoology↗

Bone formation is not impaired by hibernation (disuse) in black bears Ursus americanus

Disuse by bed rest, limb immobilization or space flight causes rapid bone loss by arresting bone formation and accelerating bone resorption. This net bone loss increases the risk of fracture upon remobilization. Bone loss also occurs in hibernating ground squirrels, golden hamsters, and little brown bats by arresting bone formation and accelerating bone resorption. There is some histological evidence to suggest that black bears Ursus americanus do not lose bone mass during hibernation (i.e. disuse). There is also evidence suggesting that muscle mass and strength are preserved in black bears during hibernation. The question of whether bears can prevent bone loss during hibernation has not been conclusively answered. The goal of the current study was to further assess bone metabolism in hibernating black bears. Using the same serum markers of bone remodeling used to evaluate human patients with osteoporosis, we assayed serum from five black bears, collected every 10 days over a 196-day period, for bone resorption and formation markers. Here we show that bone resorption remains elevated over the entire hibernation period compared to the pre-hibernation period, but osteoblastic bone formation is not impaired by hibernation and is rapidly accelerated during remobilization following hibernation.

Journal of Experimental Biology↗

The impacts of human recreation on brown bears (Ursus arctos): A review and new management tool

Increased popularity of recreational activities in natural areas has led to the need to better understand their impacts on wildlife. The majority of research conducted to date has focused on behavioral effects from individual recreations, thus there is a limited understanding of the potential for population-level or cumulative effects. Brown bears (Ursus arctos) are the focus of a growing wildlife viewing industry and are found in habitats frequented by recreationists. Managers face difficult decisions in balancing recreational opportunities with habitat protection for wildlife. Here, we integrate results from empirical studies with expert knowledge to better understand the potential population-level effects of recreational activities on brown bears. We conducted a literature review and Delphi survey of brown bear experts to better understand the frequencies and types of recreations occurring in bear habitats and their potential effects, and to identify management solutions and research needs. We then developed a Bayesian network model that allows managers to estimate the potential effects of recreational management decisions in bear habitats. A higher proportion of individual brown bears in coastal habitats were exposed to recreation, including photography and bear-viewing than bears in interior habitats where camping and hiking were more common. Our results suggest that the primary mechanism by which recreation may impact brown bears is through temporal and spatial displacement with associated increases in energetic costs and declines in nutritional intake. Killings in defense of life and property were found to be minimally associated with recreation in Alaska, but are important considerations in population management. Regulating recreation to occur predictably in space and time and limiting recreation in habitats with concentrated food resources reduces impacts on food intake and may thereby, reduce impacts on reproduction and survival. Our results suggest that decisions managers make about regulating recreational activities in time and space have important consequences for bear populations. The Bayesian network model developed here provides a new tool for managers to balance demands of multiple recreational activities while supporting healthy bear populations.

PLoS ONE↗

Habitat overlap between Asiatic black bear Ursus thibetanus and red panda Ailurus fulgens in Himalaya

Studying habitat overlap between sympatric species is one of the best ways to identify interspecies relationships and to direct conservation efforts so that multiple species can benefit. However, studies exploring interspecies relationships are very limited in Nepal, making it difficult for the government of Nepal and conservation partners to manage wildlife in their habitats, especially in Himalayan protected areas. In this study, we identified habitat overlap between Asiatic black bear ( Ursus thibetanus ) and red panda ( Ailurus fulgens ) as well as important habitat types for both species in the Makalu Barun National Park, Nepal using Maximum Entropy (MaxEnt) modeling. GPS points of species occurrence were collected from the field, and environmental variables were extracted from freely available sources. We found that the study area contained 647 km 2 of Asiatic black bear habitat and 443 km 2 of the red panda habitat. 368 km 2 supported both species, which constituted 57% of the Asiatic black bear habitat and 83% of the red panda habitat. We found that conifer forest was the most important habitat type for both species. Because the largest portions of both species’ habitat were located inside the buffer zone, a peripheral zone of national park, conservation efforts for these sympatric species should be focused inside the buffer zone to be most effective.

PLoS ONE↗

Post-den emergence behavior of polar bears ( Ursus maritimus ) in Northern Alaska

We observed polar bear ( Ursus maritimus ) maternity den sites on Alaska&rsquo;s North Slope in March 2002 and 2003 in an effort to describe bears&rsquo; post-den emergence behavior. During 40 sessions spanning 459 h, we observed 8 adults and 14 dependent cubs outside dens for 37.5 h (8.2% of total observation time). There was no significant difference between den emergence dates in 2002 (mean = 15 Mar &plusmn; 4.1 d) and 2003 (mean = 21 Mar &plusmn; 2.1 d). Following initial den breakout, polar bears remained at their den sites for 1.5 to 14 days (mean = 8.1 &plusmn; 5.1 d). The average length of stay in dens between emergent periods was significantly shorter in 2002 (1.79 h) than in 2003 (4.82 h). While outside, adult bears were inactive 49.5% of the time, whereas cubs were inactive 13.4% of the time. We found no significant relationships between den emergence activity and weather. Adult polar bears at den sites subjected to industrial activity exhibited significantly fewer bouts of vigilance than denned bears in undisturbed areas (t = -5.5164, df = 4, p = 0.00). However, the duration of vigilance behaviors at sites near industrial activity was not significantly shorter than at the other sites studied (t = -1.8902, df = 4, p = 0.07). Results for these bears were within the range of findings in other studies of denned polar bears.

Arctic↗

The utility of harvest recoveries of marked individuals to assess polar bear (Ursus maritimus) survival

Management of polar bear ( Ursus maritimus ) populations requires the periodic assessment of life history metrics such as survival rate. This information is frequently obtained during short-term capture and marking efforts (e.g., over the course of three years) that result in hundreds of marked bears remaining in the population after active marking is finished. Using 10 additional years of harvest recovery subsequent to a period of active marking, we provide updated estimates of annual survival for polar bears in the Baffin Bay population of Greenland and Canada. Our analysis suggests a decline in survival of polar bears since the period of active marking that ended in 1997; some of the decline in survival can likely be attributed to a decline in springtime ice concentration over the continental shelf of Baffin Island. The variance around the survival estimates is comparatively high because of the declining number of marks available; therefore, results must be interpreted with caution. The variance of the estimates of survival increased most substantially in the sixth year post-marking. When survival estimates calculated with recovery-only and recapture-recovery data sets from the period of active marking were compared, survival rates were indistinguishable. However, for the period when fewer marks were available, survival estimates were lower using the recovery-only data set, which indicates that part of the decline we detected for 2003 – 09 may be due to using only harvest recovery data. Nevertheless, the decline in the estimates of survival is consistent with population projections derived from harvest numbers and earlier vital rates, as well as with an observed decline in the extent of sea ice habitat.

Baffin Bay↗

Iñupiaq knowledge of polar bears (Ursus maritimus) in the southern Beaufort Sea, Alaska

Successful wildlife management depends upon coordination and consultation with local communities. However, much of the research used to inform management is often derived solely from data collected directly from wildlife. Indigenous people living in the Arctic have a close connection to their environment, which provides unique opportunities to observe their environment and the ecology of Arctic species. Further, most northern Arctic communities occur within the range of polar bears ( nanuq , Ursus maritimus ) and have experienced significant climatic changes. Here, we used semi-structured interviews from 2017 to 2019 to document Iñupiaq knowledge of polar bears observed over four decades in four Alaskan communities in the range of the Southern Beaufort Sea polar bear subpopulation: Wainwright, Utqiaġvik, Nuiqsut, and Kaktovik. All but one of 47 participants described directional and notable changes in sea ice, including earlier ice breakup, later ice return, thinner ice, and less multiyear pack ice. These changes corresponded with observations of bears spending more time on land during the late summer and early fall in recent decades—observations consistent with scientific and Indigenous knowledge studies in Alaska, Canada, and Greenland. Participants noted that polar bear and seal body condition and local abundance either varied geographically or exhibited no patterns. However, participants described a recent phenomenon of bears being exhausted and lethargic when arriving on shore in the summer and fall after extensive swims from the pack ice. Further, several participants suggested that maternal denning is occurring more often on land than sea ice. Participants indicated that village and regional governments are increasingly challenged to obtain resources needed to keep their communities safe as polar bears spend more time on land, an issue that is likely to be exacerbated both in this region and elsewhere as sea ice loss continues.

Alaska↗

Consumption of seeds of southwestern white pine ( Pinus strobiformis ) by Black Bear ( Ursus americanus )

We report a discovery of black bears ( Ursus americanus ) consuming seeds of southwestern white pine ( Pinus strobiformis ) on north slopes of the San Francisco Peaks near Flagstaff, Arizona, in high-elevation, mixed-species conifer forest. In one instance, a bear had obtained seeds from cones excavated from a larder horde made by a red squirrel ( Tamiasciurus hudsonicus ). Consumption of seeds of southwestern white pine by bears had not been previously documented. This discovery adds to the number of species of pine used by bears for food as well as the geographic range within which the behavior occurs.

Arizona↗

Interactions of brown bears, Ursus arctos , and gray wolves, Canis lupus , at Katmai National Park and Preserve, Alaska

We describe several encounters between Brown Bears ( Ursus arctos ) and Gray Wolves ( Canis lupus ) that were observed at Katmai National Park and Preserve in southwest Alaska. Katmai Brown Bears and Gray Wolves were observed interacting in a variety of behavioral modes that ranged from agonistic to tolerant. These observations provide additional insight regarding the behavioral plasticity associated with bear-wolf interactions.

Alaska↗

Taxonomic assessment of the black bear (Ursus americanus) in the eastern United States

The subspecific status of the Louisiana black bear ( Ursus americanus luteolus ) and Florida black bear ( U. a. floridanus ) were assessed using morphologic features to determine their distinctness in relation to one another and to the black bear ( U. a. americanus ). Forty-four dimensions were recorded from skulls of 125 male and 127 female adult (4.5 years or older) bears. Results showed skulls of U. a. luteolus, U. a. floridanus , and U. a. americanus to be similar in morphology. However, features of U. a. luteolus , and U. a. floridanus tended, in general, to be larger and shaped differently than those of U. a. americanus . Differences between measurements of U. a. luteolus and U. a. floridanus were less apparent than those between either of these taxa and U. a. americanus . For U. a. luteolus and U. a. floridanus , means of most characters differed only slightly, and ranges of all measurements overlapped to some degree. Yet, small numbers of characters that reflected molar tooth measurements or features relating to dentition, height of frontal region, and skull length and width appeared to correctly classify these taxa in most cases. Results were interpreted to support the subspecific recognition of U. a. luteolus, U. a. floridanus , and U. a. americanus .

Southwestern Naturalist↗

Geographic variation in the black bear (Ursus americanus) in the eastern United States and Canada

The pattern of geographic variation in morphologic characters of the black bear ( Ursus americanus ) was assessed at 13 sites in the eastern United States and Canada. Thirty measurements from 206 males and 207 females were recorded to the nearest 0.01 mm using digital calipers and subjected to principal components analysis. A matrix of correlations among skull characters was computed, and the first 3 principal components were extracted. These accounted for 90.5% of the variation in the character set for males and 87.1% for females. Three-dimensional projection of localities onto principal components showed that, for males and females, largest individuals occurred in the more southern localities (e.g., males--Louisiana-Mississippi, eastern Texas; females--Louisiana-eastern Texas) and the smallest animals occurred in the northernmost locality (Quebec). Generally, bears were similar morphologically to those in nearby geographic areas. For males, correlations between morphologic variation and environmental factors indicated a significant relationship between size variation and mean January temperature, mean July temperature, mean annual precipitation, latitude, and actual evapotranspiration; for females, a significant relationship was observed between morphologic variation and mean annual temperature, mean January temperature, mean July temperature, latitude, and actual evapotranspiration. There was no significant correlation for either sex between environmental factors and projections onto components II and III.

Southwestern Naturalist↗

Impacts of rural development on Yellowstone wildlife: linking grizzly bear Ursus arctos demographics with projected residential growth

Exurban development is consuming wildlife habitat within the Greater Yellowstone Ecosystem with potential consequences to the long-term conservation of grizzly bears Ursus arctos. We assessed the impacts of alternative future land-use scenarios by linking an existing regression-based simulation model predicting rural development with a spatially explicit model that predicted bear survival. Using demographic criteria that predict population trajectory, we portioned habitats into either source or sink, and projected the loss of source habitat associated with four different build out (new home construction) scenarios through 2020. Under boom growth, we predicted that 12 km 2 of source habitat were converted to sink habitat within the Grizzly Bear Recovery Zone (RZ), 189 km 2 were converted within the current distribution of grizzly bears outside of the RZ, and 289 km 2 were converted in the area outside the RZ identified as suitable grizzly bear habitat. Our findings showed that extremely low densities of residential development created sink habitats. We suggest that tools, such as those outlined in this article, in addition to zoning and subdivision regulation may prove more practical, and the most effective means of retaining large areas of undeveloped land and conserving grizzly bear source habitat will likely require a landscape-scale approach. We recommend a focus on land conservation efforts that retain open space (easements, purchases and trades) coupled with the implementation of ‘bear community programmes’ on an ecosystem wide basis in an effort to minimize human-bear conflicts, minimize management-related bear mortalities associated with preventable conflicts and to safeguard human communities. Our approach has application to other species and areas, and it has illustrated how spatially explicit demographic models can be combined with models predicting land-use change to help focus conservation priorities.

Yellowstone National Park↗

Seasonal variation in American black bear Ursus americanus activity patterns: Quantification via remote photography

Activity pattern plasticity may serve as an evolutionary adaptation to optimize fitness in an inconstant environment, however, quantifying patterns and demonstrating variation can be problematic. For American black bears Ursus americanus, wariness and habitat inaccessibility further complicate quantification. Radio telemetry has been the primary technique used to examine activity, however, interpretation error and limitation on numbers of animals available to monitor prevent extrapolation to unmarked or untransmittered members of the population. We used remote cameras to quantify black bear activity patterns and examined differences by season, sex and reproductive class in the Alleghany Mountains of western Virginia, USA. We used 1,533 pictures of black bears taken during 1998-2002 for our analyses. Black bears generally were diurnal in summer and nocturnal in autumn with a vespertine activity peak during both seasons. Bear-hound training seasons occurred during September and may offer explanation for the observed shift towards nocturnal behaviour. We found no substantial differences in activity patterns between sex and reproductive classes. Use of remote cameras allowed us to efficiently sample larger numbers of individual animals and likely offered a better approximation of population-level activity patterns than individual-level, telemetry-based methodologies.

Virginia↗

Catalogue of polar bear (Ursus maritimus) maternal den locations in the Beaufort and Chukchi Seas and nearby areas, 1910–2018

This report presents data on the approximate locations and methods of discovery of 530 polar bear ( Ursus maritimus ) maternal dens observed in the Beaufort and Chukchi Seas and neighboring areas from 1910 to 2018, and archived partly by the U.S. Geological Survey, Alaska Science Center, and partly by the U.S. Fish and Wildlife Service, Marine Mammals Management, in Anchorage, Alaska. A description of data collection methods and their associated biases, primary data collection time periods, and estimated position uncertainty are provided. Polar bears in the Beaufort and Chukchi Seas den on sea ice and land. Standardized very high frequency (VHF) aircraft surveys and satellite radio telemetry data provide a general understanding of where polar bears have denned in this region over the past 3 decades. Den observations made during other research activities and anecdotal reports from other government agencies, coastal residents, and industry personnel also are reported. These data on past polar bear maternal den locations are provided to inform decision making by natural resource agencies and for public use.

Alaska↗

Catalogue of polar bear (Ursus maritimus) maternal den locations in the Beaufort Sea and neighboring regions, Alaska, 1910–2010

This report presents data on the approximate locations and methods of discovery of 392 polar bear ( Ursus maritimus ) maternal dens found in the Beaufort Sea and neighboring regions between 1910 and 2010 that are archived by the U.S. Geological Survey, Alaska Science Center, Anchorage, Alaska. A description of data collection methods, biases associated with collection method, primary time periods, and spatial resolution are provided. Polar bears in the Beaufort Sea and nearby regions den on both the sea ice and on land. Standardized VHF surveys and satellite radio telemetry data provide a general understanding of where polar bears have denned in this region over the past 3 decades. Den observations made during other research activities and anecdotal reports from other government agencies, coastal residents, and industry personnel also are reported. Data on past polar bear maternal den locations are provided to inform the public and to provide information for natural resource agencies in planning activities to avoid or minimize interference with polar bear maternity dens.

Alaska↗