Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “Raptor Research”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 55 records · Page 3Linked to original sources

Satellite telemetry options for avian research

Four manufacturers now produce transmitters in the size range suitable for raptors (3-5% of body mass). Dummies of these transmitters will be displayed and harnessing techniques will be demonstrated. Estimates will be given for: cost, reliability, longevity, mass, availability, programmability, power output and other information essential in deciding on manufacturer and model.

Journal of Raptor Research↗

Captive propagation of bald eagles at Patuxent Wildlife Research Center and introductions into the wild, 1976-80

One to 5 pairs of the Bald Eagle (Haliaeetus leucocephalus) were in the captive propagation project at Patuxent Wildlife Research Center during 1976-80. Four pairs produced viable eggs or young by natural mating in one or more years. Pairs laid second clutches 9 of 11 times when their first clutches were collected within 8 days of clutch completion. Sixty-nine percent of fertile artificially incubated eggs hatched; 93% of fertile parent-incubated eggs hatched. Eleven eaglets from artificially incubated eggs were hand reared. Age of birds at the time they were acquired from the wild was not a factor in their reproductive success. Ten hand-reared and 2 parent-reared young were fostered to adult Bald Eagles at active wild nests; 11 were accepted and survived. Eleven parent-reared young were provided to hacking projects. Egg transplants to wild nests were conducted, but discontinued because of poor success. Double clutching of captive pairs has not resulted in substantially increased numbers of eaglets. Additional research is needed in artificial incubation, artificial insemination, and nutrition and care of hand-reared eaglets.

Raptor Research↗

Golden Eagle perch site use in the U.S. southern plains: Understanding electrocution risk

Electrocution on overhead electric systems is a primary cause of anthropogenic mortality for Golden Eagles ( Aquila chrysaetos ) in North America. Distribution poles supporting energized equipment are most often involved in electrocutions, but the frequency with which Golden Eagles perch on pole supporting equipment is unknown. To resolve questions of perch frequency, and by extension, electrocution risk and mitigation prioritization, we used Google Earth to identify perch locations of GPS-transmittered preadult Golden Eagles, and specifically to identify perching on poles supporting transformers. We used transformer poles as a proxy for electrocution risk because transformers are visible in Google Earth imagery. We examined 105 randomly selected “perch events” for each of 10 Golden Eagles ( n = 1050 perch events total) tracked for a mean of 16 consecutive mo after fledging. The most frequently used perch sites were cliffs (24.6%), trees (21.2%), and hills (16.6%). Across individuals, 10.8% of perches were on overhead electric systems (individual ranges = 0.0–34.3%). Seven Golden Eagles perched on a distribution pole at least once. Of these, five perched on a transformer pole at least once. Perching on transformer poles occurred more frequently than expected given the proportion of transformer poles present (Yates’ χ 2 = 26.5, P < 0.001). Given the frequency of perching on transformer poles revealed in this study and the frequency of electrocution on equipment poles revealed in previous studies, the data suggest that electrocution mitigation measures should be focused on equipment poles. Future research should quantify perching across a wider variety of habitats and Golden Eagle age and sex to identify whether the patterns reported here occur more broadly.

Colorado, Kansas, Nebraska, New Mexico, Oklahoma, ↗

Morphometric sex identification of nestling and free-flying Tasmanian Wedge-tailed Eagles (Aquila audax fleayi)

The endangered Tasmanian Wedge-tailed Eagle ( Aquila audax fleayi ) is the focus of continued research and conservation efforts. A tool for accurate and efficient identification of the sex of individuals would be a valuable aid to research and management. However, plumages are monomorphic between the sexes, making sex identification difficult without molecular analyses. Our aim was to assess whether Tasmanian Wedge-tailed Eagles of different age classes could be sexed accurately using morphological measurements. We took measurements of 25 live late-stage eagle nestlings and 108 carcasses of free-flying birds found opportunistically throughout Tasmania. Sex of all individuals was confirmed via genetic analyses. Free-flying birds were larger than nestlings; thus, we used age-specific statistical tools to distinguish the sexes. For both nestlings and free-flying birds, females were significantly larger than males, but overlap between the sexes prevented accurate sex identification using any single measurement. We used stepwise linear discriminant function analyses to select morphometric measurements necessary for accurate sex identification. Free-flying birds could be sexed with 97.6% accuracy using a combination of measurements of the forearm length, tarsus width (i.e., lateromedial width), and hallux length. Late-stage nestlings (9–10 wk old) could be sexed with 95.4% accuracy using measurements of the hallux width (i.e., lateromedial width), hallux breadth (i.e., anteroposterior width of hallux), and tarsus breadth (i.e., anteroposterior width of the tarsometatarsus at the narrowest point). The discriminate functions we present also allow the identification of sex in cases where morphological sex identification may be in doubt and molecular analyses should be prioritized. These equations provide a valuable research tool for studies of sexual differences in behavior and causes of mortality of this endangered subspecies.

Tasmania↗

Winter distribution of golden eagles in the Eastern USA

Golden Eagles ( Aquila chrysaetos ) have a Holarctic distribution, but some details of that overall distribution are poorly understood, including parts of the range in eastern North America. Recent studies in the region suggest that Golden Eagles may be more widely distributed than previously recognized. For species specific conservation efforts to be effective, an understanding of the distribution of the species is essential. Thus, the goal of this study was to map the winter distribution of Golden Eagles in the eastern half of the USA. To accomplish this, we reviewed and compiled 11,981 Golden Eagle records from eight data sources, including literature and ornithology records, community science data, survey data, and telemetry data. We found that Golden Eagles were observed in winter in each of the 31 states that lie completely east of the 100th meridian and in 1244 of the 2045 counties (61%) in those states. The proportion of counties with records varied by physiographic province, with higher proportions in physiographic provinces with more rugged terrain and greater forest cover. Our study shows that Golden Eagles are more widely distributed during winter in eastern USA states than was previously recognized. This work provides an important foundation for future management and research at a time when threats to this species are expanding rapidly on the landscape.

Journal of Raptor Research↗

Prey of the Peregrine Falcon (Falco peregrinus cassini) in Southern Argentina and Chile

The Peregrine Falcon (Falco peregrinus cassini) in Patagonia attracted wide interest two decades ago when there was a focus on determining the taxonomic position of the Pallid Falcon (also called Kleinschmidt's falcon and Tierra del Fuego falcon; formerly named Falco kreyenborgi). In 1981, however, the pallid falcon was confirmed to be a pale color morph of the peregrine, and since that time, little work has been conducted on this color morph. Continent-wide research has continued and has yielded a fair understanding of the breeding distribution of the Peregrine Falcon in South America. Also, two preliminary food habits studies on the peregrine have been completed in Patagonia. Together those papers provided a list of 23 species observed as prey, and McNutt listed another eight species seen pursued (but not captured) by peregrines. The purpose of this paper is to assemble all that has been published on peregrine food habits for Patagonia and Tierra del Fuego and to add to that list from our 1980 and 1981 expeditions.

Journal of Raptor Research↗

Constructed value of information with iterative scoring and parametric uncertainty to identify management-relevant research priorities for a declining raptor species

Constructed value of information (CVoI) is an expert elicitation decision-analytic tool used to prioritize sources of uncertainty based on their potential to improve decision outcomes if resolved. Despite increased application of CVoI, the robustness of CVoI prioritization of sources of uncertainty relative to differences in expert elicitation and scoring methods has not been evaluated. We engaged a group of species experts in a decision-analytic process to elicit uncertainties, framed as alternative hypotheses, about current population declines of the American kestrel ( Falco sparverius ) in the United States. Participants scored 13 hypotheses across 3 CVoI criteria, which are defined as constructed scales. Rather than experts selecting a single score per criterion, we used a likelihood point method to incorporate parametric uncertainty in the scoring process, in which experts were given 100 points to distribute across possible score categories within the criterion-specific constructed scale. Experts provided scores over 2 scoring rounds, with an opportunity to review and discuss initial scores between rounds. We used a Shannon entropy calculation to quantify how evenly participants allotted their points. We used simulation to evaluate the robustness of our prioritization results relative to a scoring method in which participants selected a single score category for each criterion. Participants often spread their points across 2 adjacent scores, reflecting parametric uncertainty. For one third of the hypothesis-scoring round combinations, the prioritization results differed in approximately 50% of simulations. The highest scoring hypotheses related to how the use of artificial versus natural nest cavities affects fecundity or survival, whether winter roosting sites are a limiting factor for population growth, and whether gamebird habitat management may benefit kestrel populations. Our CVoI prioritization framework can be used to develop collaborative research that is directly relevant to a management decision and is an advance in eliciting more representative expert beliefs.

Conservation Biology↗

Prairie Falcon (Falco mexicanus) abundance in a National Conservation Area in Idaho has increased since the 1970s–1990s

The Morley Nelson Snake River Birds of Prey National Conservation Area (NCA), in southwestern Idaho, USA supports a large population of breeding Prairie Falcons ( Falco mexicanus ). Abundance of Prairie Falcons in the NCA was previously monitored in 1976–1978 and 1990–1994. That research indicated maximum counts for each period in 1976 and 1992 and a possible population decline across that time span. We assessed the abundance and nesting success of Prairie Falcons in the NCA in 2002–2003 and 2019–2021, and we compared results to data from before 2000 to assess possible population change. Number of nesting pairs increased over 45 years from peak counts of 206, 193, and 217 in the 1970s, 1990s, and early 2000s, respectively, to 257 in 2021. Increases were not concentrated in one region, but widely distributed across the study area. Rates of nesting success in 2002–2003 and 2019–2021 averaged 57 ± 11.8% (SD) at 49.8 ± 3.3 nests observed each year and did not differ from pre-2000 rates. Finally, our analysis showed that in all 10 years in which a full census was conducted, a sampling approach to surveys would have been effective at estimating the number of falcons nesting within the NCA. Prairie Falcons are of conservation concern because of possible population declines in parts of their range. These results illustrate an area with apparently increasing numbers of this important species and highlight the importance of long-term surveys for tracking population fluctuations and the value of a national conservation area for providing raptor breeding habitat.

Idaho↗

Use of satellite telemetry for study of a gyrfalcon in Greenland

Long-term research in Greenland has yielded 1 8 years of incidental sightings and 2 years of surveys and observations of gyrfalcons(Falco rusticolus) around Sondrestromfjord, Greenland. Gyrfalcons nest on cliffs along fjords and near rivers and lakes throughout our 2590 sq. km study area. Nestlings are present mid-June to July. In 1990, we marked one adult female gyrfalcon with a 65 g radio-transmitter to obtain location estimates via the ARGOS polar orbiting satellite system. The unit transmitted 8 hours/day every two days. We obtained 145 locations during 5 weeks of the nestling and fledgling stage of breeding. We collected 1-9 locations/day, with a mean of 4/day. We calculated home range estimates based on the Minimum Convex Polygon( MCP) and Harmonic Mean (HM methods and tested subsets of the data based on location quality and number of transmission hours per day. Home range estimated by MCP using higher quality locations was approximately 589 sq. km. Home range estimates were larger when lower-quality locations were included in the estimates. Estimates based on data collected for 4 hours/day were similar to those for 8 hours/day. In the future, it might be possible to extend battery life of the transmitters by reducing the number of transmission hours/day. A longer-lived transmitter could provide information on movements and home ranges throughout the year.

Journal of Raptor Research↗

Spatial and temporal patterns in golden eagle diets in the western United States, with implications for conservation planning

Detailed information on diets and predatory ecology of Golden Eagles ( Aquila chrysaetos ) is essential to prioritize prey species management and to develop landscape-specific conservation strategies, including mitigation of the effects of energy development across the western United States. We compiled published and unpublished data on Golden Eagle diets to (1) summarize available information on Golden Eagle diets in the western U.S., (2) compare diets among biogeographic provinces, and (3) discuss implications for conservation planning and future research. We analyzed 35 studies conducted during the breeding season at 45 locations from 1940–2015. Golden Eagle diet differed among western ecosystems. Lower dietary breadth was associated with desert and shrub-steppe ecosystems and higher breadth with mountain ranges and the Columbia Plateau. Correlations suggest that percentage of leporids in the diet is the factor driving overall diversity of prey and percentage of other prey groups in the diet of Golden Eagles. Leporids were the primary prey of breeding Golden Eagles in 78% of study areas, with sciurids reported as primary prey in 18% of study areas. During the nonbreeding season, Golden Eagles were most frequently recorded feeding on leporids and carrion. Golden Eagles can be described as both generalist and opportunistic predators; they can feed on a wide range of prey species but most frequently feed on abundant medium-sized prey species in a given habitat. Spatial variations in Golden Eagle diet likely reflect regional differences in prey community, whereas temporal trends likely reflect responses to long-term change in prey populations. Evidence suggests dietary shifts from traditional (leporid) prey can have adverse effects on Golden Eagle reproductive rates. Land management practices that support or restore shrub-steppe ecosystem diversity should benefit Golden Eagles. More information is needed on nonbreeding-season diet to determine what food resources, such as carrion, are important for overwinter survival.

Journal of Raptor Research↗

Spatial and temporal patterns in population trends and burrow usage of burrowing owls in North America

Many researchers have suggested that abundance of Burrowing Owls ( Athene cunicularia ) has declined in many portions of their breeding range, but a thorough review of their population trends over time is lacking. Published population trends from the North American Breeding Bird Survey program suggested that Burrowing Owl populations in the US have declined over the past 60 yr, but the declines were not considered significant until 2014. However, accurate trend estimates and the statistical significance of those estimates were hampered by low relative abundance of owls. Moreover, many authors have suggested that eradication of burrowing animals is a major cause of Burrowing Owl declines, because burrows dug by burrowing animals are a critical resource for Western Burrowing Owls ( A. cunicularia hypugaea ). Despite this, we currently lack a range-wide summary of the burrowing animals on which Western Burrowing Owls depend. To help fill these two information gaps, my objectives were to: (1) use Breeding Bird Survey (BBS) data to examine geographic patterns in population trends of Burrowing Owls throughout their breeding range in the USA, and (2) use past studies to provide the first summary of the spatial extent to which Western Burrowing Owls rely on the suite of burrowing animals throughout their breeding range. Significantly more BBS routes in the US show declining counts of owls than show increasing or stable counts, and the declines were most apparent prior to 1995. Counts of Burrowing Owls declined most precipitously on the northern edge and southern edge of the owl's US breeding range. Western Burrowing Owls primarily use black-tailed prairie dog ( Cynomys ludovicianus ) burrows in the eastern portion of their breeding range, whereas the diversity of burrowing species on which the owls depend is much greater in the western and central portions of their breeding range. Burrowing owl declines have been most apparent in portions of their range where they rely primarily on Richardson's ground squirrels ( Urocitellus richardsonii ), California ground squirrels ( Otospermophilus beecheyi ), black-tailed prairie dogs, and American badgers ( Taxidea taxus ).

Journal of Raptor Research↗

Northern bobwhite predator avoidance behavior in response to varying types of threat

The flight behavior and cover use of northern bobwhite (Colinus virginianus) have been examined in several studies, but the current data lack quantitative measures of how bobwhites respond to natural threats. We examined aspects of bobwhite behavior in response to 4 threat categories: researcher, hunter, raptor, and mammal. We found that bobwhite flight distance is best predicted by threat type and covey size, and bobwhite flight speed is best predicted by threat type. Bobwhites flushed by the hunter threat and the raptor threat selected for significantly taller obstruction at landing sites than was randomly available, with average heights of 6.2cm taller (P=0.034), and 38.1cm taller (P<0.001), respectively. Raptor-flushed bobwhites also selected for significantly denser shrub cover (42.2%, P<0.001) and a lower angle of obstruction (70.4 degrees, P<0.001) at landing points than was randomly available. In the process of data collection, we also observed bobwhite roost locations have lower visual height obstruction (7.3cm, P=0.03), lower shrub intercept (10.1%, P=0.02), and greater angles of obstruction (18.5 degrees, P=0.005) than bobwhite diurnal locations; this may facilitate escape from nocturnal mammalian predators. Our results suggest that bobwhite escape strategies and cover use vary among threat types. These results support current management recommendations of creating a patchwork of vegetation covers for bobwhites but also suggest how a more complete understanding of bobwhite behavior would improve management and conservation efforts.

Journal of Wildlife Management↗

Prey use and provisioning rates of urban-nesting Mississippi Kites in west Texas

Urban ecosystems are attractive to several raptor species, including the Mississippi Kite ( Ictinia mississippiensis ). To better understand the niche filled by urban-nesting Mississippi Kites, we observed nesting kites at 10 nests for a total of 269 hr during the breeding seasons of 2010 and 2011. We assessed prey delivery rates and prey use within and between years, evaluated the influences of nestling age, time of day, day of year, and local atmospheric conditions on delivery rates, and examined provisioning rates by male and female kites. A 62% decrease in the prey delivery rate, measured by the number of prey deliveries, from 2010 to 2011 was likely attributable to extreme heat and drought during the 2011 breeding season. However, total biomass of identified deliveries increased 38.9% in 2011 due to an increase in the percentage of avian prey (from 1% to 16% of identified deliveries). We suspect that differences in weather conditions between years influenced the type of prey delivered, and our modeling efforts indicated that year, nestling age, time of day, and temperature best explained the number of prey deliveries made per hour. On average, females delivered more prey items than males, but variability among nests suggested additional factors may influence parental effort. Our results suggest that Mississippi Kites exhibit prey switching under differing conditions.

Journal of Raptor Research↗

Northern Goshawk (Accipiter gentilis) home range, movement and forays revealed by GPS-tracking

The Northern Goshawk ( Accipiter gentilis ) is an apex predator occurring across North America and Eurasia. The species has received considerable conservation focus in late-seral conifer forests of western North America, where its habitat has been substantially reduced and altered by timber harvest and is increasingly at risk from high severity fire, drought, and forest pathogens. In the Sierra Nevada range of California, management and conservation of goshawks are hampered by a lack of knowledge of their basic space use and movement ecology. We used global positioning system (GPS) loggers to investigate space use of 20 resident, adult Northern Goshawks over 3 yr (2015–2018) in the Plumas National Forest, California. Median home range sizes of male goshawks were more than twice as large as those of females, and nonbreeding-season home ranges were three times larger than breeding-season home ranges. High resolution GPS data (location interval 1–6 min) allowed quantification of daily transit distances up to 60 km for individual goshawks and revealed long-distance forays into adjacent territories and surrounding areas. Four goshawks (three males, one female) undertook forays >8 km from their nest locations, with forays lasting up to 6 d; these forays occurred during both breeding and nonbreeding seasons for both sexes. Comparing our results to current conservation approaches, we determined that USDA Forest Service goshawk Protected Activity Centers protected <25% of both the roost locations and the area used during the daytime. Conservation efforts for Northern Goshawks in the Sierra Nevada would benefit from consideration of year-round habitat needs at larger scales than previously thought.

California↗

Long-term population fluctuations of a Burrowing Owl population on Kirtland Air Force Base, New Mexico, USA

Western Burrowing Owls ( Athene cunicularia hypugaea ; hereafter, Burrowing Owls) were once widespread residents of grasslands throughout western North America, but their range has contracted, and abundance has declined in some regions. The causes of declines and geographic variation in population trends of Burrowing Owls are unclear but may be linked to changing land use and urbanization. Burrowing Owls are often found in association with airfields and airports, and their presence at such facilities is sometimes considered to be in conflict with those operations. Documenting the long-term persistence of Burrowing Owls at active airfields can help airfield managers who face decisions regarding compatibility of owls and airfield operations. We report the results of a long-term effort to monitor Burrowing Owls on Kirtland Air Force Base in New Mexico, USA, including the rapid recovery of Burrowing Owl numbers from near-extirpation and the relationships between abundance and other demographic traits. The number of breeding pairs of Burrowing Owls increased from one pair in 2013 to 28 pairs in 2019 and 2020, and the number of fledglings produced increased from one in 2013 to 84 in 2019 and 61 in 2020. The recovery was not uniform across all areas of Kirtland Air Force Base, and some formerly occupied areas remained unoccupied. We documented dispersal outside the Air Force base boundary and that the number of breeding pairs was more strongly influenced by the number of offspring produced in the prior year than the number of owls returning from prior years, which indicated that the population is part of a larger meta-population. Our results demonstrate that the maintenance of Burrowing Owl populations is not necessarily at odds with safe airfield operations, that Burrowing Owls exhibit complex population dynamics, and can rapidly recolonize previously occupied areas if habitat and nest sites remain suitable.

New Mexico↗