Canada goose die-off related to simultaneous application of three anticholinesterase insecticides
Explore the source record for details and available documents.
SEARCH · Search USGS
Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.
Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.
Explore the source record for details and available documents.
Based on banding recoveries, an estimated 89.5% of American kestrels (Falco sparverius) nesting in eastern Oregon, eastern Washington, and Idaho (excluding the Snake River Plain) are migratory and primarily migrate to western Mexico for the winter. Band recoveries from Mexico may be biased; however, we do not know whether the bias is toward more or fewer recoveries. The banding data imply that the remaining kestrels from the region (10.5%) are permanent residents, and we found 2.8% of a northeastern Oregon population on nesting territories in January 1981 (permanent residents). A higher percentage of the nesting population appears to be permanent residents in the valleys along the Snake River Plain than in the remainder of Idaho, eastern Oregon, and eastern Washington (p = 0.02). Limited evidence shows that permanent resident kestrels in eastern Oregon nest earlier than migrants. Information available for the population west of the Cascade Mountains in Oregon and Washington was limited.
We describe the nests and eggs of 7 species of colonial birds that nested on Malheur Lake in Malheur National Wildlife Refuge, Oregon, in 1980 and 1981. All nests were constructed over water in stands of hardstem bulrush (Scirpus acutus). We compared nest measurements among species and found significant differences. Nest size was highly correlated with bird body mass. The heavier the bird, the larger the nest and the higher the nest crown was above water. Egg volume was also highly correlated with body mass. We found evidence of shell thinning and DDE residues in great egret eggs and low levels of pesticide residues in eggs of Franklin's Gull. We summarize all available DDE and shell thickness data from colonial bird eggs collected from Malheur Lake.
Explore the source record for details and available documents.
Selenium, cadmium, mercury, copper, manganese, zinc, aluminum, lead, PCBs and DDE were accumulated by segments of the surf scoter (Melanitta perspicillata) population that winters in the Pacific Northwest, but whether the uptake occurred on breeding and/or wintering grounds was uncertain for some contaminants. Surf scoters collected in Puget Sound and San Francisco Bay (in another study) during the same period (January 1985) contained similar concentrations of cadmium, but Alsea Bay scoters contained more. Cadmium was inversely related to both liver and body weights of Northwest scoters in January; similar weight losses were reported in experimental laboratory studies. Northwest and north San Francisco Bay scoters contained similar mercury concentrations, but those in south San Francisco Bay contained higher concentrations. San Francisco Bay scoters contained higher arsenic and selenium concentrations than those in the Northwest; however, the 43.4 ppm (geometric mean, dry wt) selenium in livers at Commencement Bay in January was above levels associated with the reproductive problems in aquatic birds at Kesterson National Wildlife Refuge. Even higher concentrations of some elements may be found in surf scoters in March, because a later collection (March) at San Francisco Bay yielded higher concentrations than found there in January. Trace element concentrations in birds at a given wintering location are variable among species and may be influenced by diet, breeding grounds, and physiology (e.g., at Commencement Bay surf scoters with a sediment-associated diet contained 50X more cadmium in their kidneys than did fish-eating western grebes [Aechmophorus occidentalis]). The numerous wildlife species that live on estuaries require further attention.
The abundance of Band-tailed Pigeons ( Patagioenas fasciata monilis ) has declined substantially from historic numbers along the Pacific Coast. Identification of patterns and causative factors of this decline are hampered because habitat use data are limited, and temporal and spatial variability patterns associated with population indices are not known. Furthermore, counts are influenced not only by pigeon abundance but also by rate of visitation to mineral sites, which may not be consistent. To address these issues, we conducted mineral site counts during 2001 and 2002 at 20 locations from 4 regions in the Pacific Northwest, including central Oregon and western Washington, USA, and British Columbia, Canada. We developed inference models that consisted of environmental factors and spatial characteristics at multiple spatial scales. Based on information theory, we compared models within a final set that included variables measured at 3 spatial scales (0.03 ha, 3.14 ha, and 7850 ha). Pigeon counts increased from central Oregon through northern Oregon and decreased into British Columbia. After accounting for this spatial pattern, we found that pigeon counts increased 12% ± 2.7 with a 10% increase in the amount of deciduous forested area within 100 m from a mineral site. Also, distance from the mineral site of interest to the nearest known mineral site was positively related to pigeon counts. These findings provide direction for future research focusing on understanding the relationships between indices of relative abundance and complete counts (censuses) of pigeon populations by identifying habitat characteristics that might influence visitation rates. Furthermore, our results suggest that spatial arrangement of mineral sites influences Band-tailed Pigeon counts and the populations which those counts represent.
The number of spectacled eiders nesting on two study areas near the Kashunuk River, on the central Yukon-Kuskokwim (Y-K) Delta, Alaska, declined by over 75% in the last 20 years. Nesting densities have remained low, but have not significantly declined since 1985. There has been no decrease in the reproductive effort of individual females as indicated by average clutch sizes. There has been a significant decline in the proportion of nests located on islands on one of the two study areas. Nesting success declined significantly during the 1970's. Success was not monitored in recent years, but has likely been low, based on the poor nesting success and declining numbers of cackling Canada geese and black brant nesting on the area. Nest predation by arctic foxes severely limited the productivity of cackling Canada geese, and foxes were likely the major predators of eider nests. Persistent high predation rates may lead to local extirpation in highly philopatric species such as eiders.
No abstract available.
No abstract available.
No abstract available.
Greater sage-grouse ( Centrocercus urophasianus ; hereafter, sage-grouse) populations have declined across their range, resulting in high conservation concerns among state and federal wildlife managers. While interspecific nest parasitism by chukar ( Alectoris chukar ) on sage-grouse nests has been observed previously, the parasitic effects benefiting or harming the reproduction of either species are unknown. Additionally, while chukar eggs have been documented in sage-grouse nests previously, we know of no documented occurrences of chukar chicks parasitizing sage-grouse broods. Here, we report a novel observation of interspecific brood parasitism on a 9-day-old sage-grouse brood by a chukar chick in the Virginia Mountains of northwestern Nevada. Because chukar are an introduced exotic species whose western North American distribution largely overlaps sage-grouse distribution, understanding the dynamics and implications of brood parasitism may inform wildlife management strategies and conservation efforts for sage-grouse throughout their range.
The northwestern limit of the Henslow's sparrow ( Ammodramus henslowii ) breeding distribution occurs in southern Minnesota and central Wisconsin. In North Dakota, observations of Henslow's sparrows are reported infrequently, and there are no published nest records in the state. Herein, we summarize and review previous reports of Henslow's sparrows in North Dakota and document the first two nest records of Henslow's sparrow in the state.
Genetic findings suggest that 2 types of wolves, Canis lupus (Gray Wolf) and C. lycaon (Eastern Wolf), and/or their hybrids occupy Minnesota (MN), and this study examines adult wolf ear lengths as a possible distinguisher between these two. Photographic evidence suggested that the Eastern Wolf possesses proportionately longer ears than Gray Wolves. Ear lengths from 22 northwestern MN wolves from the early 1970s and 22 Alaskan wolves were used to represent Gray Wolves, and the greatest length of the sample (12.8 cm) was used as the least length to demarcate Eastern Wolf from Gray Wolf influence in the samples. Twenty-three percent of 112 adult wolves from Algonquin Park in eastern Ontario and 30% of 106 recent adult wolves in northeastern MN possessed ears >12.8 cm. The northeastern MN sample differed significantly from that of current and past northwestern MN wolves. Ear-lengths of wolves in the eastern half of the northeastern MN wolf population were significantly longer than those in the western half of that study area, even though the mean distance between the 2 areas was only 40 km, and the mean length of my 2004–2009 sample was significantly longer than that of 1999–2003. These findings support the hypothesis that Eastern Wolves tend to possess longer ears than do Gray Wolves and suggest a dynamic hybridization process is still underway in MN.
The pronghorn (Antilocapra americana) was reintroduced into Wind Cave National Park, South Dakota, in 1914 and thus, has inhabited the Park for almost a century. A decline in the population has raised concern for the continued existence of pronghorn inside Wind Cave National Park. Historically, pronghorn numbers reached greater than 300 individuals in the 1960’s but declined to about 30 individuals by 2002. The primary objective of our study was to evaluate genetic characteristics of pronghorn to determine if reduced heterozygosity contributed to the decline of pronghorn in Wind Cave National Park. Microsatellite DNA was collected from 75 pronghorn inhabiting Wind Cave National Park in western South Dakota (n = 11), northwestern South Dakota (n = 33), and southwestern South Dakota (n = 31). Pronghorn in Wind Cave National Park had similar levels of observed heterozygosity (0.473 to 0.594) and low inbreeding coefficients (-0.168 to 0.037) when compared with other populations in western South Dakota. Furthermore, indices of population structure indicated no differentiation occurred among pronghorn populations. Results indicated that genetic variability was not a primary factor in the decline of pronghorn in Wind Cave National Park.
We report new records of collared peccary ( Pecari tajacu ) in New Mexico that document its continued northward expansion in the United States, in general, and in northwestern New Mexico, in particular. These records might represent the northernmost extent of its range in the Southwest. Collared peccaries in New Mexico typically occur in desert, rocky, and brushy foothill regions and riparian communities. On the Zuni Indian Reservation, animals were observed at elevations up to 2,335 m in piñon-juniper and ponderosa pine habitats. Climate might play an important role in range expansion and contraction as collared peccaries might migrate north during years of drought or mild winters in search of food or new habitat.
To assess the impact of zebra and quagga mussel ( Dreissena spp.) infestation on unionids, unionids (Bivalvia: Unionidae) were sampled in the Detroit River in 1982–1983, before mussels invaded the river, and in 1992 and 1994, after mussels invaded the river. Live unionids at four stations along the southeastern shore accounted for 97% (20 species) of all shells collected in 1982–1983, whereas live unionids accounted for only 10% (13 species) in 1992. A similar decline in live unionids occurred at nine stations along the northwestern shore, except the decline occurred over the three sampling periods: in 1982–83, 84% (22 species) were live; in 1992, 65% (26 species) were live; and, in 1994, only 3% (13 species) were live. The difference in time to near-total mortality of unionids along the southeastern and northwestern shores is attributed to differences in the time of invasion and abundance of zebra mussel veligers in distinct water masses emanating from Lake St. Clair located immediately upstream of the Detroit River. Although individuals of all species of all unionid subfamilies declined between 1982 and 1992/1994, members of the subfamilies Anodontinae and Lampsilinae declined more than Ambleminae. Between 1986 and 1992/1994, five Anodontinae, three Lampsilinae and 0 Ambleminae species have been extirpated from the river due to dreissenid mussel infestation. Numbers of individuals of commonly found species declined more than numbers of individuals of uncommonly found species. However, the number of uncommon species declined 47% (17 to 9) along both the southeastern and northwestern shores, whereas common species remained the same (3 species) along the southeastern shore and declined only 40% (5 to 3 species) along the northwestern shore. This study, and others, suggest that high mortality of unionids can occur between 4 and 6 yr after initial invasion by dreissenids or up to 8 yr depending on water current patterns. Infestation-induced mortality of unionids in the Detroit River is similar to that observed at a few locations in other rivers, but is higher over a larger area than that measured in other rivers to date, probably because the Detroit River was the first to be colonized by dreissenid mussels in North America.
A survey was taken of bird losses in crude oil pits near the central Texas Gulf Coast and in northwestern Texas. At one pit near the Texas Coast, 297 bird carcasses (largely ducks) were counted. Duck losses from oil pollution in northwestern Texas occurred largely in playa basins of the Permian Basin south of the Panhandle. To determine the fate of birds that die in oil pits, 40 carcasses of nine bird species were placed in two crude oil pits near the central Texas Coast in October (19) 1981 and December (15) 1981 and April (6) 1982 and studied for 5 months. Rate of sinking and disappearance of carcasses were positively related to carcass size. In a comparison of three seasons, the time required for a carcass to disappear was longer in winter when oil temperatures were lowest and shorter in spring and fall when oil temperatures were highest.
The breeding habits of Bufo coccifer were studied in northwestern Costa Rica between 1971 and 1974. This species breeds during the rainy season, at least from May through August. Males chorus from areas of shallow water. Their calls resemble those of Mexican representatives of the species in pulse rate and duration, but are closer to those of other Costa Rican and Panamanian populations in dominant frequency. Thus, our data do not clearly support recognition of Bufo cycladen as a distinct species for the Mexican populations. Amplexus is axillary, and two strings of eggs are extruded simultaneously during oviposition. Tadpoles, described for the first time in this paper, are secretive and do not aggregate. Development to metamorphosis requires about 5 weeks.