Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “Journal of Ornithology”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 55 records · Page 3Linked to original sources

Melanism in a Common Murre Uria aalge in Kachemak Bay, Alaska

In accord with melanism being uncommon in birds, we could find only six published records of completely melanistic Common Murres Uria aalge , one of the most widely and intensively studied of all seabirds. We added to the record by observing a Common Murre in completely dark, melanistic alternate plumage every summer from 2017 to 2021 at Gull Island in Kachemak Bay, Alaska, USA. In 2017, the bird frequented the colony periphery, indicating that it could have been a subadult. Subsequently, it occupied the same narrow rock ledge within the colony every summer from 2018 to 2021, an indication that it may have been attempting to breed. Because we have been conducting long-term monitoring on Gull Island, we are in the unique position to be able to monitor the attendance and reproductive performance of this distinctively marked murre into the future.

Alaska↗

Demographics and gross pathology of scoters and scaups killed by the Cosco Busan oil spill in California

Unusual wildlife mortality events provide a unique opportunity to collect information on demographics, disease, and body condition in affected wildlife, which may be useful for informing oil spill damage assessments and future spill responses. In November 2007, the Cosco Busan Oil Spill occurred in San Francisco Bay, California, a globally important wintering area for waterfowl. The spill resulted in the mortality of scoters Melanitta spp. and scaups Aythya spp., species that have declined significantly over recent decades. We examined the demography (sex and age ratios) and prevalence of grossly apparent disease (acanthocephalan parasite infection and mycotic disease) in 288 Surf Scoters M. perspicillata , White-winged Scoters M. deglandi , Greater Scaup A. marila , and Lesser Scaup A. affinis killed in the oil spill. The proportions of females and juveniles in examined Surf Scoters was unexpectedly high (0.98:1, females:males, 0.73:1 juveniles:adults) for this species with normally strong male- and adult-biased populations. This disproportionate mortality of female Surf Scoters could result in a greater population impact on this female-limited species, suggesting a mechanism for steep declines in San Francisco Bay scoter numbers in the years after the Cosco Busan oil spill. Significantly greater rates of acanthocephalan infection in juvenile vs. adult Surf Scoters indicated a possible interaction between acanthocephalan parasitism and juvenile-biased mortality in our sample. Birds that died during rehabilitation had significantly greater rates of mycotic disease (10% infected) than birds found dead in the field (3%), indicating that infections began or worsened during rehabilitation. Greater Scaup had proportionally greater rates of infection with mycotic disease (26% of individuals) than other species, indicating that they may be particularly susceptible to the disease. We encourage the documentation of demographics and disease as a regular part of future responses to oil spills, or other mortality events, to gain insight into population impacts and improve rehabilitation efforts of affected populations.

California↗

Breeding population size of the Pink-footed Shearwater Ardenna creatopus on Isla Mocha, Chile

Species population estimates are a fundamental component of conservation planning, but there are deficiencies in reliable data for many seabirds. The Pink-footed Shearwater Ardenna creatopus is a seabird that breeds on three islands worldwide, with the largest population on Isla Mocha, Chile. We aimed to update the breeding population estimate of Pink-footed Shearwaters on Isla Mocha, comparing results from design- and model-based estimation methods. We counted shearwater burrows in 220 randomly generated five-meter-radius plots across pre-defined strata on Isla Mocha. We estimated total number of burrows using area-based extrapolation (design-based method), and separately using a model predicting burrow density based on habitat (model-based method). We multiplied burrow abundance estimates by burrow occupancy for final population estimates. The stratum-area-weighted burrow density estimate for the 15.8 km 2 study area was 0.0106 burrows·m -2 (standard error [SE] = 0.0030). The average island-wide proportion of occupied burrows was 0.758 (standard deviation [SD] = 0.121). The design-based method estimated 168 209 burrows (95% confidence interval [CI] = 74 715-261 704, coefficient of variation [CV] = 0.28), and 127 503 breeding pairs (95% CI = 87 610-167 395). The model-based method estimated 233 436 burrows (95% CI = 151 237-332 179, CV = 0.19) and 181 859 breeding pairs (95% CI = 95 773-267 945, CV = 0.24). These population estimates are greater than previous estimates for Isla Mocha, whose means ranged from 19 440-42 095 breeding pairs. Because our study design differed from those used to generate previous estimates, our estimate should be considered a stand-alone result rather than an increase in the breeding population. Because of the low fit of the model-based result, the design-based result may be a more reliable estimate to use for species management efforts. Based on our estimate, approximately 90% of the Pink-footed Shearwater world population breeds on Isla Mocha, and with its restriction to only three breeding localities world-wide, the species remains vulnerable. The full manuscript in Spanish can be found in Appendix 1, available on the website.

Isla Mocha↗

Foraging ecology of Red-billed Tropicbird Phaethon aethereus in the Caribbean during early chick rearing revealed by GPS tracking

Investigating the foraging patterns of tropical seabirds can provide important information about their ocean habitat affinities as well as prey choice. Foraging studies of Red-billed Tropicbird Phaethon aethereus populations in the Caribbean are lacking. We sought to rectify this by opportunistically sampling regurgitates at nest sites on the island of St. Eustatius, Lesser Antilles, and by linking the GPS tracks of foraging adults to remotely sensed environmental variables. Diet samples were dominated by Exocoetidae (59.5%) and Belonidae (14.9%), although we were unable to identify 25.5% of samples due to digestion. Tropicbirds nesting on St. Eustatius exhibited diurnal foraging patterns, foraged in deeper waters with higher chlorophyll concentration, and consumed fewer Exocoetidae species compared to travelling behaviour. The maximum distance travelled from the colony was 953.7 km, with an average trip length of 176.8 (± 249.8) km. The biologged birds crossed multiple exclusive economic zones and marine protected areas, and on that basis, we suggest that efforts to protect and conserve this species may require transboundary collaboration throughout the wider Caribbean.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Association of wintering raptors with Conservation Reserve Enhancement Program grasslands in Pennsylvania

Conservation grasslands can provide valuable habitat resource for breeding songbirds, but their value for wintering raptors has received little attention. We hypothesized that increased availability of grassland habitat through the Conservation Reserve Enhancement Program (CREP) has resulted in an increase or redistribution in numbers of four species of raptors in Pennsylvania since 2001. We tested this by analyzing winter raptor counts from volunteer surveys, conducted from 2001 to 2008, for Red-tailed Hawks (Buteo jamaicensis), Rough-legged Hawks (Buteo lagopus), Northern Harriers (Circus cyaneus), and American Kestrels (Falco sparverius). During that period, numbers of wintering Northern Harriers increased by more than 20% per year. Log-linear Poisson regression models show that all four species increased in the region of Pennsylvania that had the most and longest-established conservation grasslands. At the county scale (N= 67), Bayesian spatial models showed that spatial and temporal population trends of all four species were positively correlated with the amount of conservation grassland. This relationship was particularly strong for Northern Harriers, with numbers predicted to increase by 35.7% per year for each additional 1% of farmland enrolled in CREP. Our results suggest that conservation grasslands are likely the primary cause of the increase in numbers of wintering Northern Harriers in Pennsylvania since 2001. ?? 2010 The Authors. Journal of Field Ornithology ?? 2010 Association of Field Ornithologists.

Journal of Field Ornithology↗

Home range dynamics, habitat selection, and survival of Greater Roadrunners

Greater Roadrunners (Geococcyx californianus) are common, poorly studied birds of arid and semi-arid ecosystems in the southwestern United States. Conservation of this avian predator requires a detailed understanding of their movements and spatial requirements that is currently lacking. From 2006 to 2009, we quantified home-range and core area sizes and overlap, habitat selection, and survival of roadrunners (N= 14 males and 20 females) in north-central Texas using radio-telemetry and fixed kernel estimators. Median home-range and core-area sizes were 90.4 ha and 19.2 ha for males and 80.1 ha and 16.7 ha for females, respectively. The size of home range and core areas did not differ significantly by either sex or season. Our home range estimates were twice as large (x??= 108.9 ha) as earlier published estimates based on visual observations (x??= 28-50 ha). Mean percent overlap was 38.4% for home ranges and 13.7% for core areas. Male roadrunners preferred mesquite woodland and mesquite savanna cover types, and avoided the grass-forb cover type. Female roadrunners preferred mesquite savanna and riparian woodland cover types, and avoided grass-forb habitat. Kaplan-Meier annual survival probabilities for females (0.452 ?? 0.118[SE]) were twice that estimated for males (0.210 ?? 0.108), but this difference was not significant. Mortality rates of male roadrunners were higher than those of females during the spring when males call from elevated perches, court females, and chase competing males. Current land use practices that target woody-shrub removal to enhance livestock forage production could be detrimental to roadrunner populations by reducing availability of mesquite woodland and mesquite savanna habitat required for nesting and roosting and increasing the amount of grass-forb habitat that roadrunners avoid. ??2011 The Authors. Journal of Field Ornithology ??2011 Association of Field Ornithologists.

Journal of Field Ornithology↗

Longevity records of North American birds: Coerebinae through Estrildidae

This is the fourth paper of a 4-part series detailing the longevity records of marked North American birds. The previous three papers can be found in the Journal of Field Ornithology, Volumes 53 and 54. Prio to this series only one definitive paper ( Kennard 1975) had been written on North American taxa. Records for 84 taxa are included in this paper. Thirty are birds older than those listed by Kennard. Thirty-nine are new records and 9 are those listed in Kennard.

Journal of Field Ornithology↗

Arthropod prey of Wilson's Warblers in the understory of Douglas-fir forests

Availability of food resources is an important factor in avian habitat selection. Food resources for terrestrial birds often are closely related to vegetation structure and composition. Identification of plant species important in supporting food resources may facilitate vegetation management to achieve objectives for providing bird habitat. We used fecal analysis to describe the diet of adult Wilson's Warblers ( Wilsonia pusilla ) that foraged in the understory of Douglas-fir ( Pseudotsuga menziesii ) forests in western Oregon during the breeding season. We sampled arthropods at the same sites where diet data were collected, and compared abundance and biomass of prey among seven common shrub species. Wilson's Warblers ate more caterpillars (Lepidoptera larvae), flies (Diptera), beetles (Coleoptera), and Homoptera than expected based on availability. Deciduous shrubs supported higher abundances of arthropod taxa and size classes used as prey by Wilson's Warblers than did evergreen shrubs. The development and maintenance of deciduous understory vegetation in conifer forests of the Pacific Northwest may be fundamental for conservation of food webs that support breeding Wilson's Warblers and other shrub-associated, insectivorous songbirds.

Oregon↗

Does choice of estimators influence conclusions from true metabolizable energy feeding trials?

True metabolizable energy (TME) is a measure of avian dietary quality that accounts for metabolic fecal and endogenous urinary energy losses (EL) of non-dietary origin. The TME is calculated using a bird fed the test diet and an estimate of EL derived from another bird (Paired Bird Correction), the same bird (Self Correction), or several other birds (Group Mean Correction). We evaluated precision of these estimators by using each to calculate TME of three seed diets in blue-winged teal ( Anas discors ). The TME varied by <2% among estimators for all three diets, and Self Correction produced the least variable TMEs for each. The TME did not differ between estimators in nine paired comparisons within diets, but variation between estimators within individual birds was sufficient to be of practical consequence. Although differences in precision among methods were slight, Self Correction required the lowest sample size to achieve a given precision. Feeding trial methods that minimize variation among individuals have several desirable properties, including higher precision of TME estimates and more rigorous experimental control. Consequently, we believe that Self Correction is most likely to accurately represent nutritional value of food items and should be considered the standard method for TME feeding trials.

Journal of Ornithology↗

Seasonal movements and environmental triggers to fall migration of Sage Sparrows

Post-breeding ecology of shrubland passerines prior to onset of migration is unknown relative to dynamics of breeding areas. We radiomarked and monitored 38 Sage Sparrows (Amphispiza belli ssp. nevadensis) at one site in Oregon and two in Nevada from September to mid-November 2007 to track local movements, estimate seasonal range sizes, and characterize weather patterns triggering onset of migration. Median area used by Sage Sparrows monitored between 3 and 18 days during or prior to migration was 14 ha; maximum daily movement was 15 km. Radio-marked Sage Sparrows at each location departed individually, rather than en masse, corresponding with passage of cold front weather systems. Conventional telemetry techniques limited our ability to monitor Sage Sparrows beyond pre-migratory periods and precluded detecting and tracking actual movements during migration. ?? 2011 by the Wilson Ornithological Society.

Wilson Journal of Ornithology↗

Breeding biology of the Three-striped warbler in Venezuela: A contrast between tropical and temperate parulids

We document reproductive life history traits of the Three-striped Warbler (Basileuterus tristriatus) from 146 nests in Venezuela and compare our results to data from the literature for other tropical and temperate parulid species. Mean (?? SE) clutch size was 1.96 ?? 0.03 eggs (n = 96) and fresh egg mass was 2.09 ?? 0.02 g. The incubation period was 15.8 ?? 0.2 days (n = 23) and the nestling period was 10.5 ?? 0.3 days (n = 12). Males did not incubate and rarely provided food for females during incubation. Females had 57 ?? 2% (n = 49) nest attentiveness (% of time on the nest incubating), which caused egg temperature to commonly become cold relative to development. Both adults fed nestlings and feeding rates increased with nestling age. The growth rate constant for nestlings based on mass was K 0.490, which is slower than for north temperate warblers. Predation was the primary source of nest failure and only 22% of nests were successful based on a Mayfield daily predation rate of 0.048 ?? 0.006. Our literature review indicates parulids differ strongly in life histories between temperate and tropical/subtropical sites with species in the tropics having, on average, smaller clutches, longer incubation periods, lower nest attentiveness, longer off-bouts, and longer nestling periods. ?? 2009 by the Wilson Ornithological Society.

Wilson Journal of Ornithology↗

Breeding biology and natural history of the Slate-throated Whitestart in Venezuela

We provide details on the breeding biology of the Slate-throated Whitestart (Myioborus miniatus) from 126 nests found during seven breeding seasons, 2002-2008, at Yacamb?? National Park, Venezuela. Nesting activity peaked in late April and May. Only the female built the nest and incubated the eggs. Males rarely visited the nest during these stages. Mean clutch size (2.1 ?? 0.04 eggs, n = 93) was the smallest recorded for the Slate-throated Whitestart. Incubation and nestling period lengths were 15.3 ?? 0.31 (n = 21) and 10.8 ?? 0.24 (n = 7) days, respectively. Attentiveness (% of time on the nest) during incubation (59 ?? 1.6%, n = 52) was similar to other tropical warblers and much lower than northern relatives. This caused a relatively low egg temperature (34.40 ?? 0.33u C, n = ?? nests, 20 days) compared with north temperate birds. Both parents fed nestlings and increased their provisioning rates with nestling age. Growth rate based on nestling mass (k = 0.521 ?? 0.015) was faster than for other tropical passerines but slower than northern relatives. Predation was the main cause of nesting failure and rate of predation increased with age of the nest. An estimated 15% of nests were successful based on an overall Mayfield daily predation rate of 0.053 ?? 0.007. This study confirms a strong latitudinal variation in life history traits of warblers. ?? 2010 by the Wilson Ornithological Society.

Wilson Journal of Ornithology↗

Breeding biology of the golden-faced Tyrannulet (Zimmerius chrysops) in venezuela

We present the first detailed information on the breeding biology of the Golden-faced Tyrannulet (Zimmerius chrysops). Information was gathered from 96 nests in Yacamb National Park, Venezuela during the 2002 to 2008 breeding seasons. The enclosed nest was similar to descriptions of nests of other species in the genus. Eggs were laid on alternate days with mean (?? SE) clutch size of 1.98 ?? 0.02 (n 45) and fresh weight of 1.616 ?? 0.020 g (n 48). Only the female incubated and the incubation period averaged 16.9 ?? 0.3 days (n 10). Nest attentiveness ( time on the nest) averaged 66.0 ?? 1.6 (n 40) and increased from early to mid- and late-incubation. Incubation behavior yielded an average 24-hr egg temperature of 34.88 ?? 0.45?? C (n 7 nests, 43 days). The nestling growth rate constant for body mass (k 0.285 ?? 0.011) was slow even for tropical tyrannids. The nestling period for nests where exact hatch and fledging days were observed ranged from 17 to 19 days with an average of 18.0 ?? 0. 2 days (n 9). Both females and males fed nestlings at a rate that increased over the nestling period with a mean of 4.41 ?? 0.65 trips/hr (n 10) during days 1 and 2 after hatching, and 14.93 ?? 2.36 trips/hr (n 6) at pin-break (days 1011). Daily predation rates were similar in egg-laying (0.052 ?? 0.025; n 76.5 exposure days) and incubation periods (0.068 ?? 0.010; n 575.5 exposure days), but were lower during the nestling period (0.039 ?? 0.010; n 377.0 exposure days). The total daily predation rate (0.057 ?? 0.007; n 989.0 exposure days) indicated only 12 of nests were successful. These breeding biology parameters for Z. chrysops differ substantially from other tyrant-flycatchers and temperate species, further highlighting the diversity within the Tyrannidae. ?? 2010 by the Wilson Ornithological Society.

Wilson Journal of Ornithology↗

Reproduction and microhabitat selection in a sharply declining Northern Bobwhite population

Northern Bobwhite (Colinus virginianus) populations have been declining throughout their range, but some of the sharpest declines have been documented in the Mid-Atlantic states. We conducted a 2 year (2006-2007) breeding season (1 May-30 Sep) telemetry study in southern New Jersey to collect baseline data on Northern Bobwhite reproductive rates, and nest and brood microhabitat selection. We located 23 Northern Bobwhite nests, of which 21 were usable for survival analyses. Incubation-period nest survival rate was 0.454 ?? 0.010 (95 CI =0.2800.727). Mean clutch size was 14.2 ?? 0.58 (range 10-19, n = 20) and hatching success was 96.1 ?? 2.0 (range 86-100%, n = 10). The estimated probability that an individual that entered the breeding season would initiate incubation of ???1 nest was 0.687 for females and 0.202 for males. Nest microhabitat selection was positively related to visual obstruction and percentage of litter. Brood microhabitat selection was positively related to visual obstruction, vegetation height, and percentage of forbs but negatively related to percentage of cool season grass and litter. Fecundity metrics for Northern Bobwhites in southern New Jersey appear similar to those reported elsewhere in the species' range. Conservation efforts to increase Northern Bobwhite reproductive success in southern New Jersey should focus on increasing the quantity of available breeding habitat. ?? 2009 by the Wilson Ornithological Society.

Wilson Journal of Ornithology↗

Response to nestling throat ligatures by three songbirds

We attempted to collect diet samples using throat ligatures from nestlings of three songbird species in a riparian woodland in southeastern Arizona from May to August 2009. We had success with Song Sparrows (Melospiza melodia), observed adult Yellow-breasted Chats (Icteria virens) reclaim food from nestlings, and discontinued the use of throat ligatures when we observed an adult Abert's Towhee (Pipilo aberti) remove two, 34-day-old ligatured nestlings from its nest. Previous studies have reported problems (e.g., aggression toward nestlings by adults) with throat ligatures, but we are the first to document removal (and subsequent nestling mortality) in response to this technique. We urge investigators to exercise caution when using throat ligatures on species for which evidence of the safety and efficacy of this method are lacking, especially when nestlings are small in size relative to adults. ?? 2010 by the Wilson Ornithological Society.

Wilson Journal of Ornithology↗

Adoption in rock and white-tailed ptarmigan

Reports of adoption in birds are widespread, but few studies report rates of adoption or possible mechanisms for this phenomenon, particularly in the Order Galliformes. We report incidents of adoption in Rock Ptarmigan (Lagopus muta) and White-tailed Ptarmigan (L. leucura) from two sites in western Canada. Adoption rates for White-tailed Ptarmigan on Vancouver Island, British Columbia, and the Ruby Ranges, Yukon Territory were 13% (n = 16 broods) and 4% (n = 27), respectively, while rates for Rock Ptarmigan were 14% (n = 29) in the Ruby Ranges. Low brood densities may result in lower rates of adoption for ptarmigan. ?? 2009 The Wilson Ornithological Society.

Wilson Journal of Ornithology↗

Flexibility in nest-site choice and nesting success of Turdus rufiventris (Turdidae) in a montane forest in northwestern argentina

We studied the consequences of nest-site choice on nesting success under differing disturbance levels for the Rufous-bellied Thrush (Turdus rufiventris). We compared nest-site choice and nest success between a disturbed site and an undisturbed site in a montane subtropical forest in northwestern Argentina. We found no overall difference in daily predation rate (DPR) between the disturbed and undisturbed sites. However, DPR of nests on bromeliads was significantly lower at the microhabitat level than on other types of subtrates at the disturbed site. T. rufiventris used bromeliads for nesting more often than expected by chance at the disturbed site. DPR did not differ between substrates at the undisturbed site and T. rufiventris used all substrates according to their availability. Nests had higher predation at the disturbed site when DPR on non-bromeliad substrates was compared between disturbed and undisturbed sites. Nest fate was independent of nest height. Our results suggest T. rufiventris' flexibility in nest-site choice, as reflected by increased use of the safest sites, i.e., bromeliads, in the disturbed site compared to the undisturbed site, may allow this species to survive in an otherwise much riskier habitat. Our results illustrate how microhabitat-scale effects can mediate landscape scale effects. ?? 2010 by the Wilson Ornithological Society.

Wilson Journal of Ornithology↗