Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “Auk”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 55 records · Page 3Linked to original sources

High voltage: The molecular properties of redox-active dissolved organic matter in northern high-latitude lakes

Redox-active functional groups in dissolved organic matter (DOM) are crucial for microbial electron transfer and methane emissions. However, the extent of aquatic DOM redox properties across northern high-latitude lakes and their relationships with DOM composition have not been thoroughly described. We quantified electron donating capacity (EDC) and electron accepting capacity (EAC) in lake DOM from Canada to Alaska and assessed their relationships with parameters from absorbance, fluorescence, and ultrahigh resolution mass spectrometry (FT-ICR MS) analyses. EDC and EAC are strongly tied to aromaticity and negatively related to aliphaticity and protein-like content. Redox-active formulae spanned a range of aromaticity, including highly unsaturated phenolic formulae, and correlated negatively with many aliphatic N and S-containing formulae. This distribution illustrates the compositional diversity of redox-sensitive functional groups and their sensitivity to ecosystem properties such as local hydrology and residence time. Finally, we developed a reducing index ( RI ) to predict EDC in aquatic DOM from FT-ICR MS spectra and assessed its robustness using riverine DOM. As the hydrology of the northern high-latitudes continues to change, we expect differences in the quantity and partitioning of EDC and EAC within these lakes, which have implications for local water quality and methane emissions.

Environmental Science & Technology↗

Hydrologic and landscape controls on dissolved organic matter composition across western North American Arctic lakes

Northern high-latitude lakes are hotspots for cycling dissolved organic carbon (DOC) inputs from allochthonous sources to the atmosphere. However, the spatial distribution of lake dissolved organic matter (DOM) is largely unknown across Arctic-boreal regions with respect to the surrounding landscape. We expand on regional studies of northern high-latitude DOM composition by integrating DOC concentrations, optical properties, and molecular-level characterization from lakes spanning the Canadian Taiga to the Alaskan Tundra. Lakes were sampled during the summer from July to early September to capture the growing season. DOM became more optically processed and molecular-level aromaticity increased northward across the Canadian Shield to the southern Arctic and from interior Alaska to the Tundra, suggesting relatively greater DOM incorporation from allochthonous sources. Using water isotopes (δ 18 O-H 2 O), we report a weak overall trend of increasing DOC and decreasing aromaticity in lakes that were hydrologically isolated from the landscape and enriched in δ 18 O-H 2 O, while within-region trends were stronger and varied depending on the landscape. Finally, DOC correlated weakly with chromophoric dissolved organic matter (CDOM) across the study sites, suggesting that autochthonous and photobleached DOM were a major component of the DOC in these regions; however, some of the northernmost and wetland-dominated lakes followed pan-Arctic riverine DOC-CDOM relationships, indicating strong contributions from allochthonous inputs. As many lakes across the North American Arctic are experiencing changes in temperature and precipitation, we expect the proportions of allochthonous and autochthonous DOM to respond with aquatic optical browning with greater landscape connectivity and more internally produced DOM in hydrologically isolated lakes.

Global Biogeochemical Cycles↗

Pacific Coast Caspian Terns: Dynamics of an expanding population

Nesting distribution, age-related seasonal movements, survivorship, and mechanisms of population expansion in Pacific Coast Caspian Terns (Sterna caspia) were examined primarily through analysis of 412 recoveries of birds banded as juveniles between 1935 and 1980. Since the beginning of this century, the population has shifted from nesting in numerous small colonies associated with freshwater marshes in interior California and southern Oregon to nesting primarily in large colonies on human-created habitats along the coast. Colonies at Grays Harbor, Washington and San Francisco and San Diego bays, California account for 77% of the current Pacific Coast population (6,000 pairs), which has breeding and wintering areas separate from those of populations east of the continental divide. There also appears to be some segregation on the wintering grounds by birds from the three major colonies within the Pacific population. Age-related seasonal movements in the Pacific population are characterized by (1) a brief period of northward dispersal by newly fledged birds before migrating to the wintering grounds, (2) a residency on the wintering grounds through their second winter, (3) a return to the breeding grounds the third summer, when most birds are thought to prospect breeding sites and some may breed, and (4) attainment of adulthood the fourth summer, with subsequent annual movements between wintering and breeding grounds. The Pacific population has increased 70% since 1960, apparently all by intrinsic growth. Over half (57%) of the fledglings reach their fourth year, and they have a subsequent annual survival rate of 89% and a mean breeding life expectancy of 8.6 yr. An average annual fledging rate of 0.64 young per pair was calculated as necessary to have provided the observed growth of the population during its recent expansion. Growth of some of the individual colonies, however, particularly those in Washington, could only have resulted from extensive recruitment of birds from other Pacific Coast colonies. Philopatry is low in this population, and the growth of the northern colonies involved recruitment primarily of first-time breeders but also of some older adults. Factors promoting both first-time breeders and older adults to join new and often distant colonies are discussed.

California, Washington↗

Aspects of food finding by wintering Bald Eagles

We examined three aspects of food location by Bald Eagles ( Haliaeetus leucocephalus ) wintering along the Nooksack River, Washington. First, eagles used intra- and interspecific local enhancement to locate food. Second, the time that eagles spent aerially searching for food, as indicated by the percentage of eagles flying or soaring, was negatively correlated with relative food availability. Third, eagles often followed others when departing from or arriving at communal night roosts. Following was most frequent when all food was eliminated by flood waters, suggesting a possible food-location function of this behavior. During the flood period, adult eagles were followed more often than immatures.

Washington↗

Mechanism and ecological significance of sperm storage in the Northern Fulmar with reference to its occurrence in other birds

Sperm-storage glands were found in the uterovaginal (UV) region of the oviduct in Northern Fulmars ( Fulmarus glacialis ), Horned Puffins ( Fratercula corniculata ), and Leach's Storm-Petrels ( Oceanodroma leucorhoa ) collected before or shortly after egg laying. Previously described only in domestic Galliformes, UV sperm-storage glands may prove to be a common feature of the avian reproductive system. There is as yet no compelling explanation of their function in the Horned Puffin. In the Northern Fulmar, and probably in other petrels, however, sperm-storage glands allow the separation of the male and female over pelagic waters for several weeks immediately before egg laying. The likelihood of prolonged viability of sperm in the female reproductive tract should be considered in interpreting the sexual behavior of other wild birds.

Alaska↗

The effect of variable spring water conditions on mallard reproduction

Mallard ( Anas platyrhynchos ) breeding densities in the prairie pothole habitat of eastern North Dakota during 1961-1980 varied from 2.28 birds/km 2 in 1977 to 9.47 birds/km 2 in 1963 and were correlated with pond abundance ( r = 0.543, P < 0.05). The number of basins used by pairs declined with drought, as did home-range size. Nesting activity also varied with the number of ponds holding water/km 2 , ranging from high (including substantial renesting) under favorable water conditions to low during extreme drought. The span between first and last nest initiations declined by 19 days from a wet to a dry year. With severe drought conditions during spring 1977 on the Medina Study Area, pairs returned to attempt nesting but were unsuccessful, and most abandoned activity centers by mid-May. Although the average clutch size declined by about 0.7 egg from a wet to a dry year on the Interstate Study Area, hatchability of eggs remained constant. We describe the adaptive strategy of Mallards for breeding under variable water conditions and food resources in the semiarid prairie environment of midcontinent North America.

North Dakota↗

Clutch size, reproductive success, and organochlorine contaminants in Atlantic coast black-crowned night-herons

In 1979, we gathered clutch-size and reproductive-success data on Black-crowned Night-Herons ( Nycticorax nycticorax ) nesting in three New England and two North Carolina colonies. In 1975, we gathered similar data from one of the New England and one of the North Carolina colonies. Latitudinal differences in clutch initiation were not evident. Mean clutch size was larger in the New England than in the North Carolina colonies. Mean clutch size was smaller in late nests from one New England colony studied in both years and another New England colony studied in 1979; seasonal trends in clutch size for other colonies were not found. In 1979, nest success was greater in two New England colonies than in one North Carolina colony. Within-season differences in nest success occurred but were inconsistent among colonies. In the four instances where statistical comparisons could be made, larger clutches were more successful than smaller ones in two colonies; large and small clutches had similar success in two other colonies. One egg was collected from each of several nests in each colony in 1979 for organochlorine contaminant analysis, and the fate of the remaining eggs was recorded. Concentrations of DDE and PCBs did not differ with clutch size; concentrations of PCBs were lower, however, in eggs laid late in the season. Although the data suggest an effect of DDE on hatching success in the northern more contaminated colonies, the impact of environmental contaminants on overall reproductive success appears to be minimal.

Massachusetts, North Carolina, Rhode Island↗

Factors affecting the distribution of mallards wintering in the Mississippi Alluvial Valley

The Mississippi Alluvial Valley (MAV) is the principal wintering area for Mallards ( Anas platyrhynchos ) in the Mississippi Flyway. Here, we consider it a distinct habitat ( sensu Fretwell 1972), i.e. fitness is relatively homogeneous among ducks within the MAV but different from that of ducks in other such habitats. We analyzed recovery distributions of Mallards banded preseason (July-September 1950-1980) to test hypotheses concerning the effects of winter temperatures, precipitation, and population levels on Mallard winter distribution. When two groups of years that comprised extremes of warm and cold winter weather were compared, recovery distributions of all four age and sex classes (adult males and females, young males and females) differed significantly; recoveries were located farther south in cold years. Recovery distributions also differed between wet and dry years in the MAV for all groups except adult males, higher proportions of recoveries of adult females and of young males and females occurring in the MAV during wet winters. Although differences in continental Mallard population size were associated with differences in recovery distributions only of adult males and young females, the proportion of young males and of all young Mallards recovered in the MAV increased during years of low populations. We conclude that temperature, water conditions, and population size affect the habitat suitability of Mallard wintering areas and that Mallards exhibit considerable flexibility in winter distribution associated with these factors.

Mississippi Alluvial Valley↗

Feeding habitats of nesting wading birds: Spatial use and social influences

In an effort to relate social interactions to feeding-habitat use, I observed six species of wading birds near a major colony site in coastal North Carolina. Three spatial scales of habitat use were considered: the general orientation to and from the colony (coarsest level), the habitat "patch," and (at the finest level) the microhabitat. Departure-arrival directions of Great Egrets ( Casmerodius albus ), Snowy Egrets ( Egretta thula ), Cattle Egrets ( Bubulcus ibis ), Little Blue Herons ( Egretta caerulea ), Tricolored Herons ( Egretta tricolor ), and Glossy Ibises ( Plegadis falcinellus ) were monitored at the colony site to document coarse patterns of feeding-habitat use. Added to these data were observations made at five different wetland sites to monitor between-habitat and within-habitat patterns for the five aquatic-feeding species. The results indicated a broad and variable use of feeding habitat over time. At the coarsest scale (i.e. orientation at the colony), diffuse patterns, influenced little by either inter- or intraspecific social interaction, were found for all species. At the next level (habitat "patch"), only one of five wetland sites was relatively consistent in attracting feeding birds, and its use increased from May to June. Few groups were seen at four of the five sites. At the one "attractive" site, the within-habitat patterns again were spatially variable over time, except for those of the abundant Snowy Egret, whose microhabitat preference was fairly consistent. Glossy Ibises and Snowy Egrets frequently formed mixed-species groups, Little Blue Herons were the least social, and Great Egrets and Tricolored Herons generally occurred in groups of less than 10 birds but rarely in groups larger than 30. The close association between Snowy Egrets and Glossy Ibises appeared to be based on a "beater-follower" relationship, wherein the probing, nonvisually feeding ibises make prey more available to the followers. In the study area, local enhancement appeared to play a more important role than did any "information-sharing" at the colony.

North Carolina↗

Age-related mortality in a wintering population of Dunlin

Despite considerable evidence that juvenile shorebirds experience significantly higher annual mortality rates than adults, identification and quantification of the sources of mortality have received little attention. We found that the proportion of juvenile Dunlins ( Calidris alpina ) in the kills of a Merlin ( Falco columbarius ) one winter at Bolinas Lagoon, California was greater than the proportion of juveniles in the lagoon's winter population. This is evidence that raptor predation may be one of the factors contributing to the age differences in annual mortality rates of shorebirds. We suggest that the greater vulnerability of juveniles to predation by the Merlin may be caused by age-related differences in Dunlin flocking behavior.

California↗

Occurrence and timing of second clutches in common terns

Eighteen pairs of Common Terns (Sterna hirundo) at three different colonies laid second clutches while still feeding young from their first broods. Seven clutches were laid before the chicks from the first brood fledged, and 11 were laid after the chicks from the first brood fledged. In each case, parents alternately fed chicks from the first brood and incubated the second clutch. Sixteen of the 18 clutches disappeared, were addled, or were deserted. Young hatched from the two other second clutches, but all chicks died or disappeared 2-4 days after hatching. We suggest that a second clutch, laid before chicks from the first brood fledged, probably results from a physiological miscue associated with chick loss from the first brood and stimulated by an unusual surplus of food. Conversely, when laid after chicks from the first brood fledge, a second clutch might function as insurance, permitting a pair to raise young late in the season if chicks from the first brood are lost. In either case, parents must partition care between eggs and chicks from the second clutch and fledged chicks from the first brood. Accordingly, the successful fledging of chicks from two broods in a single season is unlikely unless exceptionally favorable conditions occur.

The Auk↗

Observer visitation frequency and success of mourning dove nests: A field experiment

Field studies of nesting success generally require visits by the investigator to the nests under study. Such visits may themselves influence nesting success, however, and this possibility has been discussed and investigated by a number of workers with a variety of bird species. Livezey (1980) reviewed the relevant literature for duck nests and noted that most studies failed to demonstrate differences in nesting success between visited nests and those not visited. Livezey (1980) found in his own work that nest abandonment may have occurred as a result of disturbance by observers but that nest predation was not related to time spent by observers at nests or number of observers approaching nests. Various components of nesting and breeding success in seabirds are thought to be adversely affected by human disturbance and nest visitation (Gillett et al. 1975, Robert and Ralph 1975, Ollason and Dunnet 1980). Upland, ground-nesting species have also been studied (e.g. Stoddard 1931, Evans and Wolfe 1967, Henry 1969, Roseberry and Klimstra 1970, Klimstra and Roseberry 1975), and, although conclusions have varied, a number of these workers found no effect of observers on nest-predation rates.

The Auk↗

Dietary changes and poor reproductive performance in Glaucous-winged Gulls

The breeding phenology of Glaucous-winged Gulls ( Larus glaucescens ) on Squab Island, Aialik Bay, Alaska in 1979 was identical to that in 1980, but clutch sizes and later reproductive performance differed markedly. In 1979, clutch sizes were small, but chick growth rates and survivorship were high. In contrast, clutch sizes were large in 1980, but chick growth rates were slow, and chick survivorship was extremely low. The different patterns of reproductive success appear to be related primarily to annual differences in foods utilized by adults. When adults fed primarily on blue mussels ( Mytilus edulis ), reproductive performance suffered, i.e. at the time of egg laying in 1979 and during the chick period in 1980. A switch to mussels from other prey types thus probably indicates a lack of availability of more suitable or preferred foods. Reproductive success at this colony appears to be strongly food limited; the timing of such limitation is not confined to a particular stage of reproduction.

Alaska↗

Effects of egg oiling on larid productivity and population dynamics

Small quantities of petroleum may adhere to the plumage, feet, or nest materials of breeding birds and be transferred to their eggs during incubation. In this study, oil was applied to naturally incubated Great Black-backed Gull ( Larus marinus ) and Herring Gull ( L. argentatus ) eggs, and its effects on reproductive success were assessed. Embryo survival was inversely proportional to the quantity of petroleum applied to eggshell surfaces. Dose responses, however, were dependent on embryonic age at the time of treatment. Eggs of either species, treated with 10-20 μ l of No. 2 fuel oil 4-8 days after laying, experienced significant reductions in hatching success. Embryos oiled past the midpoint of the 28-day incubation period were insensitive to as much as 100 μl of petroleum. Fuel oil weathered outdoors for several weeks was as toxic as fresh oil to larid embryos. Productivity estimates obtained following various oil treatments indicated that only under severe conditions (e.g. large doses of petroleum contaminating young embryos) could egg oiling have a significant impact upon populations of the Herring Gull and species with similar life-history characteristics. Species that are more sensitive to oil, however, those having lower reproductive potentials and higher postfledging mortality rates or those subject to other stresses, may be more adversely affected by oil pollution.

The Auk↗

Vigilance patterns of Bald Eagles feeding in groups

Patterns of vigilant behavior of wintering Bald Eagles ( Haliaeetus leucocephalus ) feeding on spawned salmon were examined in 1983-1984 on the Nooksack River in north-western Washington. Vigilance in feeding birds has, in general, been attributed to predator detection; however, we proposed an additional function of vigilance in socially feeding birds that are vulnerable to food robbery and possible injury by conspecifics. We tested predictions of two nonexclusive hypotheses: (1) eagles look up while feeding to detect danger from humans, and (2) eagles look up while feeding to detect pirating attempts or avoid injury by conspecifics. Results suggest that the function of vigilance varies, depending on the size of the feeding group. Vigilance patterns of eagles feeding in small groups (1-4 eagles) and medium groups (5-7) eagles are consistent with hypothesis 1, whereas those of eagles feeding in large groups (8-14 eagles) are consistent with hypothesis 2. Eagles in small groups were more vigilant (measured as scanning time and rate of head raising) when feeding near potential danger (riverbank cover) than when far from danger. Adult eagles feeding in areas of intense human activity were more vigilant than immatures feeding at the same site and were more vigilant than both adults and immatures feeding at secluded sites. Vigilance declined as group size increased from 1 to 4 eagles, and increased as group size ranged from 8 to 14 eagles. Feedings eagles that were looking up at the time of a pirating attempt were more successful in keeping their food than eagles with their heads down. In feeding areas where human activity was minimal, eagles formed larger groups than at a more disturbed site.

Washington↗

Effects of body weight and age on the time and pairing of American black ducks

I used captive young and adult American Black Ducks ( Anas rubripes ) during October-February 1984-1985 to test whether body weight and age affected time of pair-bond formation. Eighty ducks were marked individually, and 10 ducks (6 males and 4 females, half of each age class) were assigned to each of 8 experimental pens. Ducks in 4 pens received an ad libitum diet of commercial duck food, and ducks in the other 4 pens received a restricted ration of the same food. During early winter ducks in both groups gained weight, but ducks on the restricted diet gained less than birds on the ad libitum diet; peak winter weight of ducks on the ad libitum diet averaged 22% greater than initial body weight compared with 6.5% for ducks on the restricted diet. In late winter ducks on the restricted diet lost 28.7% of peak winter weight, and ducks on the ad libitum diet lost 19.3%. Weight loss of ducks on the ad libitum diet began before weather conditions became severe and coincided with a reduction in food consumption. This result supports the idea that weight loss of waterfowl in late winter is controlled endogenously. Individuals on the ad libitum diet paired earlier than those on the restricted diet, and pair bonds were stronger. Adults of both sexes paired earlier than young ducks, but differences for females were not significant statistically. Age and energy constraints are factors that can affect intraspecific variation in pairing chronology.

The Auk↗