Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “Marine Ornithology: Journal of Seabird Research and Conservation”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 37 records · Page 2Linked to original sources

Pelagic seabird surveys in the Tuamotu and Gambier Archipelagos, French Polynesia

We conducted pelagic seabird surveys in the Gambier and Tuamotu Archipelagos in the southeastern Pacific Ocean totaling 40 hours during 7-27 March 2003 and 22.5 hours during 22-27 July 2001. We used a 300-m-wide strip transect to estimate seabird density, and we estimated relative abundance of birds at all distances. In 2001, we observed a total of 326 birds of 18 species. The mean relative abundance of all birds was 14.3 ?? 3.1/h. Red-footed Booby Sula sula was the most abundant species (5.6/h), followed by White Tern Gygis alba (3.4/h), and Great Crested or Swift Tern Sterna bergii (1.2/h). In 2003, we observed a total of 1463 birds of 25 species. The mean relative abundance of all birds was 36.6 ?? 11.4/h and the mean density of all birds was 4.14 ?? 0.72/km2. Brown Noddy Anous stolidus was the most abundant species (17.6/h, 1.5/km2), followed by White Tern (8.4/h, 1.3/km2), and Red-footed Booby (4.6/h, 0.8/km2). Several globally or locally rare species were observed infrequently, including Phoenix Petrel Pterodroma alba (0.1/h, 0.03/km2). Distribution of birds was uneven, with long periods of no birds punctuated by occasional feeding flocks. In 2003, species diversity was related to length of observation period, with more species observed on longer segments (r2 = 0.58, F1.5 = 6.03, P = 0.05). Although the duration and extent of our surveys were limited, these data are valuable because little published information is available on pelagic seabirds in southeastern Polynesia.

French Polynesia↗

Status and trend of the Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris in Glacier Bay, Alaska

We conducted standardized surveys for marine birds in Glacier Bay in seven years between 1991 and 2008. From our most recent survey, a combination of line- and strip-transect methods completed in 2008, we estimated that 4981 (95% CI 1293–8670) Kittlitz’s Murrelets Brachyramphus brevirostris resided in Glacier Bay during the month of June, together with 12 195 (5607–18 783) Marbled Murrelets B. marmoratus . When counts were prorated to assign unidentified Brachyramphus murrelets to species, population estimates increased to 5641 Kittlitz’s Murrelets and 13 810 Marbled Murrelets. Our surveys of bird numbers in Glacier Bay between 1991 and 2008 revealed that Kittlitz’s Murrelet declined by ≥85% during this period. Trend analysis suggested a rate of decline between -10.7% and -14.4% per year. No direct human impacts (e.g., bycatch, oil pollution, vessel disturbance) in our study area could fully account for a decline of this magnitude. Widespread declines of Brachyramphus murrelets and Harbor Seals Phoca vitulina in the Gulf of Alaska during the 1980s-1990s suggest large-scale influences on these marine predators, perhaps related to climate-mediated cycles in food supply. Other natural factors that may impact Glacier Bay populations include predation by avian and terrestrial predators, widespread glacial retreat and its effect on nesting and foraging habitats, and competition for food with marine predators whose abundance in Glacier Bay has increased markedly in recent years (Humpback Whales Megaptera novaeangliae and Steller Sea Lions Eumetopias jubatus ).

Alaska↗

Status and distribution of the Kittlitz's murrelet Brachyramphus brevirostris in Kenai Fjords, Alaska

The Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris is a candidate species for listing under the US Endangered Species Act because of its apparent declines within core population areas of coastal Alaska. During the summers of 2006-2008, we conducted surveys in marine waters adjacent to Kenai Fjords National Park, Alaska, to estimate the current population size of Kittlitz's and Marbled murrelets B. marmoratus and examine seasonal variability in distribution within coastal fjords. We also evaluated historical data to estimate trend. Based on an average of point estimates, we find the recent population (95% CI) of Kittlitz's Murrelet to be 716 (353-1080) individuals, that of Marbled Murrelet to be 6690 (5427-7953) individuals, and all Brachyramphus murrelets combined to number 8186 (6978-9393) birds. Within-season density estimates showed Kittlitz's Murrelets generally increased between June and July, but dispersed rapidly by August, while Marbled Murrelets generally increased throughout the summer. Trends in Kittlitz's and Marbled murrelet populations were difficult to assess with confidence. Methods for counting or sampling murrelets varied in early decades of study, while in later years there is uncertainty due to highly variable counts among years, which may be due in part to timing of surveys relative to the spring bloom in coastal waters of the Gulf of Alaska.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Energy cost of vessel disturbance to Kittlitz's Murrelets Brachyramphus brevirostris

We evaluated the energy cost of vessel disturbance for individual Kittlitz’s Murrelets Brachyramphus brevirostris in Glacier Bay National Park and Preserve in Alaska, USA. We used Monte Carlo simulations to model the daily energy expense associated with flight from vessels by both breeding and non-breeding birds and evaluated risk based on both the magnitude of costs incurred and the degree to which the costs may be chronic. We used two scenarios of vessel disturbance for average- and peak-vessel traffic. Because they are more likely to fly away from vessels, non-breeding birds had a greater increase in energy expenditure when disturbed (up to 30% increase under the average scenario and >50% increase under the peak scenario) than breeders (up to 10% and 30% increases under the average and peak scenarios, respectively). Likewise, non-breeding birds were more likely to experience chronic increases in energy expense (i.e. a greater percentage of days with an increase in energy expenditure) than breeding birds. Our modeling results indicated that breeding and non-breeding birds were both susceptible to fitness consequences (e.g. reduced reproductive success and survival) resulting from the energy cost.

Alaska↗

Seabird bycatch in Alaska demersal longline fishery trials: a demographic summary

The seasonal and spatial demographics are summarized for seabirds killed incidentally during gear modification trials for a demersal longline fishery in the Bering Sea. We examined 417 carcasses, including Northern Fulmar Fulmarus glacialis (n = 205), Glaucous-winged Gull Larus glaucescens (n = 103), Short-tailed Shearwater Puffinus tenuirostris (n = 48), Glaucous Gull Larus hyperboreus (n = 23), Slaty-backed Gull Larus schistisagus (n = 4), Black-legged Kittiwake Rissa tridactyla (n = 1), Laysan Albatross Diomedea immutabilis (n = 1), and unidentified gull species Larus spp. (n = 32). There was a significant male bias in the sex ratio of fulmars but not of gulls or shearwaters. For the top three species killed, the age composition of resident species was dominated numerically by adults (Northern Fulmar—86%; Glaucous-winged Gull—63%), whereas migrant species were primarily immature birds (Short-tailed Shearwater—71%). The majority of migratory Short-tailed Shearwaters (88%) were caught in July and August, whereas 70% of resident fulmars and gulls were caught in October and November. Age-class frequencies did not differ by month of capture, indicating that adult mortality is substantial. Eighty percent of the fulmars caught during July and August were within 200 km of two colonies in the Bering Sea, whereas only 7% of fulmars were caught in the same area during September to November. This is one of the first demographic summaries of seabird bycatch in Alaska longline fisheries. Additional studies of the species, age and sex of seabirds subject to fisheries-related mortality will provide data necessary to evaluate population-level impacts.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Factors affecting the reproductive success of American Oystercatchers Haematopus palliatus on the outer banks of North Carolina

We used an information-theoretic approach to assess the factors affecting the reproductive success of American Oystercatchers Haematopus palliatus on the Outer Banks of North Carolina. We evaluated survival with respect to nesting island, year, time of season, brood age, distance to tide (m), presence of off-road vehicles and proximity of foraging habitat. The daily nest survival (mean 0.981, standard error [SE] 0.002) was affected by year and island, and declined over the nesting season. Mammals were responsible for 54% of identified nest failures. Daily brood survival (mean 0.981, SE 0.002) varied by island and increased non-linearly with age, with highest mortality in the seven days after hatching. Model results indicate direct access to foraging sites has a positive effect on brood survival, whereas presence of off-road vehicles has a negative effect. We studied chick behavior and survival using radio telemetry and direct observation and found that vehicles caused mortality and affected behavior and resource use by oystercatcher chicks. We identified the source of mortality for 37 radio-tagged chicks. Six (16%) were killed by vehicles, 21 (57%) by predators, and 10 (27%) by exposure and starvation. From 1995 to 2008, 25 additional oystercatcher chicks were found dead, 13 (52%) killed by vehicles. Chicks on beaches closed to vehicles used beach and intertidal zones more frequently than chicks on beaches open to vehicles. Chick predators included Great Horned Owls Bubo virginianus, Fish Crows Corvus ossifragus, cats Felis catus, mink Mustela vison, raccoons Procyon lotor, and ghost crabs Ocypode albicans. The factors affecting reproductive success differed between the incubation and chick-rearing stages. Management actions that influence chick survival will have a larger effect on total productivity than actions affecting nest survival.

North Carolina↗

Occurrence, morphometrics, and plumage variability among Leach’s Storm-Petrels Oceanodroma leucorhoa in the California Channel Islands, 1976–2015

We mist-netted and examined Leach’s Storm-Petrels Oceanodroma leucorhoa (LESP) caught during 1991–2015 at three locations in the California Channel Islands (CCI): Prince Island, Santa Barbara-Sutil islands and Scorpion Rock. Although mist-netting methods and effort varied between two study periods (1991–1995, 2004–2007 and 2015), during 750 h effort we captured 41 LESP during April–August, with two of these recaptured after initial banding. The majority (78%) were classified as likely breeders based on a well-developed incubation patch. We summarize island-specific efforts, capture rates and morphological measurements made at these three CCI locations. Captured LESP displayed a multimodal distribution in the overall degree of white rump plumage, with 28% classified as mostly “dark-rumped.” The majority of LESP (72%) captured in the CCI have variable white rumps, similar to what has been reported for northern California and the Farallon Islands. However, the relative proportions of “dark-rumped” individuals captured in the northern CCI is intermediate, within the shift starting at the Farallon Islands and increasing in prevalence toward the San Benito Islands, Baja California. More remains to be learned about LESP in the CCI, for which additional mist-netting efforts are needed, using a standardized approach that targets LESP.

California↗

Ashy Storm-Petrel Oceanodroma homochroa mist-netting and capture rates in the California Channel Islands, 2004–2007

The California Channel Islands (CCI) provide essential nesting habitat for a significant portion of the world’s Ashy Storm-Petrel Oceanodroma homochroa (ASSP) breeding population, but true abundance at this locality is not well known. Land-based nocturnal mistnetting has been conducted sporadically in the CCI since 1976, with variation in techniques and methods. Using a standardized catch-perunit-effort (CPUE) is one of the few methods available to monitor trends in relative abundance, but there currently are no guidelines for a standardized, repeatable approach for the CCI. During 2004–2007, I conducted mist-netting for ASSP at three colony sites within the CCI: Scorpion Rock (SR), Santa Barbara Island (SBI), and Prince Island (PI). During 47 site-nights (22 sessions), I obtained 1 177 unique captures, including 34 recaptures (2.9%) of previously banded individuals. ASSP captured at all three islands showed peak proportions of fully developed incubation patches in July and August. ASSP captured in the CCI had 5%–9% lower body mass than individuals captured off central California during the early 1970s; it is not known whether this difference reflects natural inter-annual variation or differences in body condition. ASSP from SBI had the lowest body condition index (BCI) compared with those from PI and SR, indicating different foraging environments. Overall, 22 netting-sessions at three islands yielded a power of 84% to detect a 30% lesser CPUE; 19 sessions would be required in a future effort to evaluate this level of change. Evaluation of additional factors that affect CPUE and other independent measures of abundance or attendance should be included in future mist-netting efforts.

California↗

The Great Auk [Book review]

Human obsession with the Great Auk or Garefowl Pinguinus impennis is what this book is about, and it further fuels the fire of our fascination. As Fuller concludes in his introduction: ‘The Great Auk, large and plump, has tempted man since the dawn of history. Whatever the precise reasons for its hold on his imagination, it is a hold that has lasted, and even 150 years after the bird’s apparent demise, the grip seems as powerful as ever.’

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Population trends and distribution of Common Murre Uria aalge colonies in Washington, 1996-2015

Periodic assessments of population trends and changes in spatial distribution are valuable for managing marine birds and their breeding habitats, particularly when evaluating long-term response to threats such as oil spills, predation pressure, and changing ocean conditions. We evaluated recent trends in abundance and distribution of the Common Murre Uria aalge within Copalis, Quillayute Needles, and Flattery Rocks National Wildlife Refuges, which include all murre colonies in Washington except one, off-refuge, on Tatoosh Island. In 1996-2001 and 2010-2015, aerial photographic surveys were conducted during the incubation phase (mid-June through mid-July) each year. Using images from film (1996-2001) and digital (2010-2015) cameras that included all parts of each colony, we manually counted murres. We estimated population trend as annual percent change in whole-colony counts using an overdispersed Poisson regression model. Overall, numbers of murres counted at breeding colonies in Washington increased by 8.8% per year (95% CI 3.0%-14.9%) during 1996–2015. The overall statewide increase was driven by an increase at colonies in northern Washington of approximately 11% per year (95% CI 4.5%-17.8%). Despite an increasing trend, abundance remains lower than levels in the late 1970s, and the spatial distribution has changed. Colonies in southern Washington - where murres were historically the most abundant - are no longer active, or only minimally so, whereas colonies in the north - which were rarely active in the early 1970s - are now the largest. There was high variability in spatial distribution among years, a pattern that indicates a need for coordinated monitoring and movement studies throughout the California Current System to understand dispersal and colonization. Our results indicate that future management of refuge islands could protect both current and historic colony locations, given the patterns of colony dynamics and the uncertainty about long-term effects of a changing ocean ecosystem and predation pressure on the status of murres.

Washington↗

Plastic ingestion by Black-footed Albatross Phoebastria nigripes from Kure Atoll, Hawai'i: Linking chick diet remains and parental at-sea foraging distributions

We quantified the incidence (percentage of samples with plastic) and loads (mass, volume) of four plastic types (fragments, line, sheet, foam) ingested by Black-footed Albatross Phoebastria nigripes chicks raised on Kure Atoll, the westernmost Hawaiian colony. All 25 samples contained plastic, mostly in the form of foam and line. On average (± SD), boluses and stomachs contained 28.2 ± 14.3 g and 40.3 ± 29.0 g of plastic, respectively. Plastic was the dominant indigestible material in the boluses and the stomach samples, accounting for 48.8%-89.7% of the bolus mass (mean 67.4 ± 12.1%, median 67.5%, n = 20), and for 18.2%-94.1% of the stomach content mass (mean 70.0 ± 30.3%, median 75.6%, n = 5). Although the ingested plastic fragments ranged widely in size, most (92% in boluses, 91% in stomachs) were mesoplastics (5-25 mm), followed by macroplastics (>25 mm; 7% in boluses, 6% in stomachs), and microplastics (1-5 mm; 1% in boluses, 4% in stomachs). Yet the two fragment size distributions were significantly different, with more small-sized items (3-8 mm) in stomachs and with more large-sized items (46-72 mm) in boluses. To investigate where albatross parents collect this material, we tracked seven provisioning adults during 14 foraging trips using satellite-linked transmitters. The tracked birds foraged west of Kure Atoll (180–150°E, 30-40°N) and spent most of their time over pelagic waters (>2000 m deep; averaging 89 ± 9%), with substantial time over seamounts (averaging 11 ± 7%). Together, these results indicate that Black-footed Albatross chicks at Kure Atoll ingest plastics sourced by their parents foraging in waters of the western North Pacific. Provisioning adults forage within an area of surface convergence, downstream from the Kuroshio Current, and frequently visit seamounts northwest of the Hawaiian archipelago.

Hawaii↗

Testing the effectiveness of automated acoustic sensors for monitoring vocal activity of Marbled Murrelets Brachyramphus marmoratus

Cryptic nest sites and secretive breeding behavior make population estimates and monitoring of Marbled Murrelets Brachyramphus marmoratus difficult and expensive. Standard audio-visual and radar protocols have been refined but require intensive field time by trained personnel. We examined the detection range of automated sound recorders (Song Meters; Wildlife Acoustics Inc.) and the reliability of automated recognition models (“recognizers”) for identifying and quantifying Marbled Murrelet vocalizations during the 2011 and 2012 breeding seasons at Kodiak Island, Alaska. The detection range of murrelet calls by Song Meters was estimated to be 60 m. Recognizers detected 20 632 murrelet calls (keer and keheer) from a sample of 268 h of recordings, yielding 5 870 call series, which compared favorably with human scanning of spectrograms (on average detecting 95% of the number of call series identified by a human observer, but not necessarily the same call series). The false-negative rate (percentage of murrelet call series that the recognizers failed to detect) was 32%, mainly involving weak calls and short call series. False-positives (other sounds included by recognizers as murrelet calls) were primarily due to complex songs of other bird species, wind and rain. False-positives were lower in forest nesting habitat (48%) and highest in shrubby vegetation where calls of other birds were common (97%–99%). Acoustic recorders tracked spatial and seasonal trends in vocal activity, with higher call detections in high-quality forested habitat and during late July/early August. Automated acoustic monitoring of Marbled Murrelet calls could provide cost-effective, valuable information for assessing habitat use and temporal and spatial trends in nesting activity; reliability is dependent on careful placement of sensors to minimize false-positives and on prudent application of digital recognizers with visual checking of spectrograms.

Alaska↗

Persistence rates and detection probabilities of bird carcasses on beaches of Unalaska Island, Alaska following the wreck of the M/V Selendang Ayu

Mark–recapture techniques were used to estimate persistence rates and detection probabilities of bird carcasses associated with the oil spill following the wreck of the M/V Selendang Ayu at Unalaska Island, Alaska. Only 14.6% of carcasses placed on beaches remained after 24 hours, and all carcasses that remained had been scavenged to some degree. Daily persistence rates for scavenged carcasses on subsequent days were substantially higher at 79.1%. Most carcasses (>98%) were removed by scavengers at night. When they made a single pass, observers searching beaches for carcasses that had washed ashore found only about 40% of carcasses known to be present. This detection probability did not vary between pairs of search teams or between beaches. Detection probability increased to about 70% when teams searched the same beach segment twice. Our data indicate that only a small fraction of beached carcasses would likely be found using standard beach survey protocols and search frequencies. These data emphasize the importance of measuring persistence and detection rates for each mortality event.

Alaska↗

Unusual foraging observations associated with seabird die-offs in Alaska

We report the first documentation of off-water foraging by the Fork-tailed Storm-Petrel Oceanodroma furcata and Short-tailed Shearwater Ardenna tenuirostris, a behavior not previously documented in any member of the families Hydrobatidae or Procellariidae. Over a two-week period in September 2016, we regularly observed individuals of these species over land on an extensive intertidal zone on the Bristol Bay coast of the Alaska Peninsula. We documented irregular feeding behaviors by storm-petrels, including pattering over shallow water and sand, digging into sand to uncover food items, and feeding on beach-cast fish. We revisited the site in August 2017 and did not observe storm-petrels, but we observed four shearwaters feeding on a beach-cast fish. The aberrant feeding behaviors, paucity of stomach contents and emaciated body condition of salvaged and collected birds, together with patterns between bird occurrence and wind speed and direction, indicate to us that these birds were blown to shore while weakened by food stress or compromised health. We further suggest that these aberrant feeding behaviors may be related to massive seabird die-offs that occurred in this region during 2014–2016, die-offs in which Forktailed Storm-Petrels have heretofore not been reported as a species affected by this phenomenon.

Alaska↗

Changes in breeding population sizes of double-crested Cormorants Phalacrocorax auritus in the Humboldt Bay area, California, 1924–2017

To better understand recent population growth of the Double-crested Cormorant Phalacrocorax auritus along the Pacific coast of North America, we assessed long-term breeding population trends in the Humboldt Bay area, California, using aerial photographic survey data collected since 1989 as well as available prior data. The earliest documentations of breeding (but without nest counts) are from 1924, 1943, and 1947 on the outer coast near Trinidad, and from 1959 in Humboldt Bay at Old Arcata Wharf. The breeding population increased from 188 nests (376 breeding birds) at one colony in 1961 to ~ 350 nests (700 breeding birds) at four colonies by 1980, and then to peaks of nearly 1,700 nests (3,400 breeding birds) in 1997 and 2004 at eight colonies. Breeding was documented at 13 coastal colonies through 2017. The population increased 100% (9 % per annum) from 1989 to 1997, decreased during the strong 1998 El Niño, and rebounded by 2004. After the 2004 peak, three years of available data indicated slight population decline. For the entire 1989–2017 period, the population increased by 91% (2% per annum). Artificial habitats in Humboldt Bay allowed most of the population growth, especially Teal Island, which was colonized in 1993 and became the largest colony in all but one year thereafter. Nest totals on the outer coast decreased, likely because of movements to the Humboldt Bay colonies, which are closer to main foraging areas, and because of competition for nesting space with Common Murres Uria aalge at one colony (False Cape Rocks). Future growth of the population in the Humboldt Bay area appears limited by the availability of disturbance-free breeding habitat. Declines may occur if artificial habitats are lost.

California↗

Prevalence of three-chick nests in Adelie Penguins Pygoscelis adeliae at Cape Crozier, Ross Island

In 2017/18, we recorded multiple instances of Adelie Penguin Pygoscelis adeliae nests containing three chicks at Cape Crozier, Ross Island, Antarctica. In one sub-colony, 0.67 % of nests had three chicks, or two chicks and one egg. We found that some Adelie Penguin pairs were willing to brood three chicks, as well as chicks that were not their own. Many factors could lead to supra-normal clutches and broods, including foreign eggs added to a nest, adoption of chicks belonging to other parents, and double-yolked eggs. In order to understand the true cost of colonial breeding in large Adelie Penguin colonies and to assess the source of chicks or eggs in supra-normal clutches and broods, we conclude that future studies should examine the frequency of supra-normal clutches and broods and analyze the genetics of chicks within sub-colonies.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Spatial effects in relation to reproductive performance of Common Murres (Uria aalge) at a re-established colony

A main goal of seabird colony restoration is for the colony to become self-sustaining. To do so, elevated rates must be attained in (1) reproductive success and (2) recruitment by immigrants and birds produced at the colony. Thus, an understanding of the factors affecting reproductive success and recruitment at restoration sites is vital. We examined how spatial features at the colony level affected reproductive success of Common Murres Uria aalge (hereafter, murres) over a six-year period at Devil's Slide Rock, California, a colony re-established using social attraction techniques. Clusters of sites with similar egg-laying dates, as well as high hatching and breeding success, occurred in the densest portion of the colony, which was also the last area occupied by murres at the time of extirpation and the first area to be re-colonized. Clusters of sites with low success occurred in outlying, low-density portions of the colony. Breeding success, influenced largely by high fledging success, averaged > 60% most years. Reproductive success was greatest at breeding sites with earlier egg-laying dates, those in closest proximity to the breeding sites of other murres and the Brandt's Cormorant Urile penicillatus , and those outside Brown Pelican Pelecanus occidentalis disturbance zones. Based on our findings, for future murre restoration projects in the California Current System, we suggest (1) placing social attraction equipment in the area(s) last utilized by murres prior to extirpation, (2) attempting to establish two dense breeding groups, (3) targeting sites already utilized regularly by nesting Brandt's Cormorants, and (4) avoiding sites or habitats prone to disturbance by larger and aggressive species such as Brown Pelicans, Bald Eagles Haliaeetus leucocephalus , or Common Ravens Corvus corax .

California↗