Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “Marine Mammal Science”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 37 records · Page 2Linked to original sources

Response of Pacific walruses to disturbances from capture and handling activities at a haul-out in Bristol Bay, Alaska

Observations were made on hems of the Pacific walrus (Odobenus rosmarus divergens) to study their response during the capturing and handling of adult males in summer 1995 at a haul-out at Cape Peirce in southwestern Alaska. Three behaviors (alertness, displacement, and dispersal) were quantified from 16 capture sessions. Herd sizes ranged from 622 to 5,289 walruses. Handling of an immobilized walrus consisted of attempts to attach telemetry devices to the tusks and collect various biological samples. Handling activities resulted in an average of about 10-fold or greater levels of behavior in alertness, displacement, and dispersal than during precapture and darting periods. High levels of behavior usually occurred within the first 45 min of handling. In 8 of 10 capture sessions, walruses returned to predisturbance levels of behavior within 40 min of cessation of the handling disturbance. Alertness and displacement were moderately and negatively correlated with herd size during the handling period, which may reflect an effect of a threshold distance from the point of disturbance to responding individuals. Observations of walruses tagged with VHF radio transmitters indicated that the activities from a given capture session did not preclude tagged walruses from using the haul-out over a subsequent 11-wk monitoring period. Moreover, non-tagged walruses continued to extensively use the haul-out during and after the period in which capture sessions were conducted.

Marine Mammal Science↗

Attacks on sea otters by killer whales

Few references to attacks on sea otters, Enhydra lutris , by killer whales, Orcinus orca , exist in the literature. In an extensive review of predatory and non-predatory interactions between killer whales and other marine mammals, Jefferson et al. (1991) cited only one reference (Nikolaev 1965) in which killer whales aggressively pursued sea otters. In another review of attacks on marine mammals by killer whales in the North Pacific Ocean, Matkin and Saulitis (1994) listed three other interactions between killer whales and sea otters, but with the exception of one personal communication, the references (Barabash-Nikiforov 1938, Tomilin 1957) alluded only to presumed attacks. Kenyon(1969) described only non-aggressive interactions between the two species. No descriptions of killer whale attacks on sea otters have been published. In this note we describe nine observations made between 1992 and 1996 of killer whales attacking sea otters in Prince William Sound and in the Aleutian Islands, Alaska.

Alaska↗

Interactions between northern elephant seals and vehicles near Point Piedras Blancas, California

Northern elephant seals, Mirounga angustirostris , were nearly extirpated in the late 19th and early 20th centuries. However, they have recovered to the point where they are now locally abundant (Stewart e t al. 1994). Stimulated by the report of human/northern elephant seal interactions in Baja California Sur (Webster and Baird 1998), we report here on an unusual terrestrial example of the increasing conflict between the growing populations of these two species in central California.

California↗

Attendance patterns of California sea lion (Zalophus californianus) females and pups during the non-breeding season at San Miguel Island

The attendance patterns of California sea lions were studied during the non-breeding seasons from 1991 to 1994. Lactating females frequented the rookery to nurse their pups until weaning; most non-lactating females left the rookery for the season. Females spent over 70% of their time at sea except in 1993 when they spent 59% of their time at sea. The mean foraging trip length in the winter and spring ranged from 3.3 to 4.6 d; the mean nursing visit ranged from 1.2 to 1.4 d. The duration of foraging trips and nursing visits was variable over the season for individuals but no pattern of change was detected. Interannual and seasonal differences were not significant for time at sea, visits ashore, or foraging-trip duration before, during, or after the 1992-1993 El Nino event. Pups spent an average of 66.6% of their time ashore and up to three days away from the rookery during their mother's absence. Most females and pups stayed associated until April or May. The results suggest that seasonal movement of prey is more important in determining attendance patterns late in the lactation period than increasing energy demands of the pup.

California↗

Age- and sex-specific mortality and population structure in sea otters

We used 742 beach-cast carcasses to characterize age- and sex-specific sea otter mortality during the winter of 1990-1991 at Bering Island, Russia. We also examined 363 carcasses recovered after the 1989 grounding of the T/V Exxon Valdez , to characterize age and sex composition in the living western Prince William Sound (WPWS) sea otter population. At Bering Island, mortality was male-biased (81%), and 75% were adults. The WPWS population was female-biased (59%) and most animals were subadult (79% of the males and 45% of the females). In the decade prior to 1990-1991 we found increasing sea otter densities (particularly among males), declining prey resources, and declining weights in adult male sea otters at Bering Island. Our findings suggest the increased mortality at Bering Island in 1990-1991 was a density-dependent population response. We propose male-maintained breeding territories and exclusion of juvenile females by adult females, providing a mechanism for maintaining densities in female areas below densities in male areas and for potentially moderating the effects of prey reductions on the female population. Increased adult male mortality at Bering Island in 1990-1991 likely modified the sex and age class structure there toward that observed in Prince William Sound.

Marine Mammal Science↗

Comparison of methods used to estimate numbers of walruses on sea ice

The US and former USSR conducted joint surveys of Pacific walruses on sea ice and at land haul-outs in 1975, 1980, 1985, and 1990. One of the difficulties in interpreting results of these surveys has been that, except for the 1990 survey, the Americans and Soviets used different methods for estimating population size from their respective portions of the sea ice data. We used data exchanged between Soviet and American scientists to compare and evaluate the two estimation procedures and to derive a set of alternative estimates from the 1975, 1980, and 1985 surveys based on a single consistent procedure. Estimation method had only a small effect on total population estimates because most walruses were found at land haul-outs. However, the Soviet method is subject to bias that depends on the distribution of the population on the sea ice and this has important implications for interpreting the ice portions of previously reported surveys for walruses and other pinniped species. We recommend that the American method be used in future surveys. Future research on survey methods for walruses should focus on other potential sources of bias and variation.

Chukchi Sea↗

Summer diving behavior of male walruses in Bristol Bay, Alaska

Pacific walruses ( Odobenus rosmarus divergens ) make trips from ice or land haul-out sites to forage for benthic prey. We describe dive and trip characteristics from time-depth-recorder data collected over a one-month period during summer from four male Pacific walruses in Bristol Bay, Alaska. Dives were classified into four types. Shallow (4 m), short (2.7 min), square-shaped dives accounted for 11% of trip time, and many were probably associated with traveling. Shallow (2 m) and very short (0.5 min) dives composed only 1% of trip time. Deep (41 m), long (7.2 min), square-shaped dives accounted for 46% of trip time and were undoubtedly associated with benthic foraging. V-shaped dives ranged widely in depth, were of moderate duration (4.7 min), and composed 3% of trip time. These dives may have been associated with navigation or exploration of the seafloor for potential prey habitat. Surface intervals between dives were similar among dive types, and generally lasted 1–2 min. Total foraging time was strongly correlated with trip duration and there was no apparent diel pattern of diving in any dive type among animals. We found no correlation between dive duration and postdive surface interval within dive types, suggesting that diving occurred within aerobic dive limits. Trip duration varied considerably within and among walruses (0.3–9.4 d), and there was evidence that some of the very short trips were unrelated to foraging. Overall, walruses were in the water for 76.6% of the time, of which 60.3% was spent diving.

Alaska↗

Stock structure of sea otters (Enhydra lutris kenyoni) in Alaska

Sea otters in Alaska are recognized as a single subspecies ( Enhydra lutris kenyoni ) and currently managed as a single, interbreeding population. However, geographic and behavioral mechanisms undoubrably constrain sea otter movements on much smaller scales. This paper applies the phylogeographic method (Dizon et al . 1992) and considers distribution, population response, phenotype and genotype data to identify stocks of sea otters within Alaska. The evidence for separate stock identity is genotypic (all stocks), phenotypic (Southcentral and Southwest stocks), and geographic distribution (Southeast stock), whereas population response data are equivocal (all stocks). Differences in genotype frequencies and the presence of unique genotypes among areas indicate restricted gene flow. Genetic exchange may be limited by little or no movement across proposed stock boundaries and discontinuities in distribution at proposed stock boundaries. Skull size differences (phenotypic) between Southwest and Southcentral Alaska populations further support stock separation. Population response information was equivocal in either supporting or refuting stock identity. On the basis of this review, we suggest the following: (1) a Southeast stock extending from Dixon Entrance to Cape Yakataga; (2) a Southcentral stock extending from Cape Yakataga to Cape Douglas including Prince William Sound and Kenai peninsula coast; and (3) a Southwest stock including Alaska Peninsula coast, the Aleutians to Attu Island, Barren, Kodiak, Pribilof Islands, and Bristol Bay.

Alaska↗

An estimation of carrying capacity for sea otters along the California coast

Carrying capacity (K) for the California sea otter ( Enhydra lutris nereis ) was estimated as a product of the density of sea otters at equilibrium within a portion of their existing range and the total area of available habitat. Equilibrium densities were determined using the number of sea otters observed during spring surveys in 1994, 1995, and 1996 in each of three habitat types where sea otters currently exist. Potential sea otter habitat was defined as from the California coastline to the 40-m isobath and classified as rocky, sandy, or mixed habitat according to the amount of kelp and rocky substrate in the area. The amount of habitat available to sea otters in California was estimated using a Geographic Information Systems (GIS) program. The estimated mean number of sea otters that could be supported by the marine environment to a depth of 40 m in California was 15,941 (95% CI 13,538–18,577). The GIS-based approach incorporated detailed bathymetric contours, produced repeatable and accurate estimates, and served as an innovative method of measuring sea otter habitat. We believe the approach described in this paper represents the best available information on how a sea otter population at equilibrium would be distributed along the California coast.

California↗

Causes of mortality in California sea otters during periods of population growth and decline

Elevated mortality appears to be the main reason for both sluggish growth and periods of decline in the threatened California sea otter population . We assessed causes of mortality from salvage records of 3,105 beach-cast carcasses recovered from 1968 through 1999, contrasting two periods of growth with two periods of decline . Overall, an estimated 40%-60% of the deaths were not recovered and 70% of the recovered carcasses died from unknown causes . Nonetheless, several common patterns were evident in the salvage records during the periods of population decline . These included greater percentages of (1) prime age animals (3-10 yr), (2) carcasses killed by great white shark attacks, (3) carcasses recovered in spring and summer, and (4) carcasses for which the cause of death was unknown. Neither sex composition nor the proportion of carcasses dying of infectious disease varied consistently between periods of population increase and decline . The population decline from 1976 to 1984 was likely due to incidental mortality in a set-net fishery, and the decline from 1995 to 1999 may be related to a developing live-fish fishery. Long-term trends unrelated to periods of growth and decline included a decrease in per capita pup production and mass/length ratios of adult carcasses over the 31-yr study. The generally high proportion of deaths from infectious disease suggests that this factor has contributed to the chronically sluggish growth rate of the California sea otter population .

California↗

Immobilization of free-ranging male pacific walruses ( Odobenus rosmarus divergens ) with carfentanil citrate and naltrexone hydrochloride

The major challenges in immobilization of free-ranging walruses ( Odobenus rosmarus divergens ) are to produce a deep level of anesthesia very quickly (to avoid darted animals from entering the water and drowning), and to find a drug or drug combination that requires only a small volume to be delivered by dart, is safe, reversible, and that provides an adequate period of immobilization to permit attachment of instruments, phlebotomy, and measuring. Tiletamine-zolazepam is recommended for immobilization of pinnipeds, with inhalant anesthesia recommended for more extensive procedures requiring better analgesia (Gales 1989). Drugs that have been used on free-ranging walruses include ketamine (Hagenbeck et al . 1975), phencyclidine combined with acepromazine (DeMaster et al . 1981), etorphine (Born and Knutsen 1990, Hills 1992, Griffiths et al . 1993), tiletamine-zolazepam (Stirling and Sjare 1988, Griffiths et al . 1993), medetomidine and ketamine (Lydersen et al . 1992), and carfentanil (Hills 1992, Lanthier et al . 1999). Carfentanil but not etorphine is presently licensed and available in the United States. Forty-eight adult male walruses were immobilized with carfentanil citrate in the summers of 1995-1997 at Maggy Beach (58°57’N, 161°76’W), a land haul-out located at Cape Peirce within the Togiak National Wildlife Refuge in southwest Alaska. The number of animals present during immobilizations ranged from three to several thousand. Criteria for choosing individual walruses included good body condition, the presence of two tusks of sufficient diameter for the attachment of radio transmitters, and presence of the animal at the edge of the herd. In addition, we chose animals that were resting quietly and which had not recently hauled out (as judged by skin color). Walruses were darted from ranges of approximately 10-15 m using a Cap-Chur rifle (Palmer Chemical and Equipment Co., Douglasville, Georgia, GA 30133). Carfentanil citrate (Wildlife Pharmaceuticals, Fort Collins, CO 80524) was administered by dart with a 10-cm needle to the lumbar region. Most animals received a dose of 2.7 or 3.0 mg of carfentanil. One animal received a second dose after the first syringe apparently burst on impact. Induction times were measured as being the time at which the animal collapsed, failed to respond to external stimuli, or as the time when the darter stood up and moved towards the animal.

Marine Mammal Science↗

Foraging depths of sea otters and implications to coastal marine communities

We visually observed 1,251 dives, of 14 sea otters instrumented with TDRs in southeast Alaska, and used attribute values from observed dives to classify 180,848 recorded dives as foraging (0.64), or traveling (0.36). Foraging dives were significantly deeper, with longer durations, bottom times, and postdive surface intervals, and greater descent and ascent rates, compared to traveling dives. Most foraging occurred in depths between 2 and 30 m (0.84), although 0.16 of all foraging was between 30 and 100 m. Nine animals, including all five males, demonstrated bimodal patterns in foraging depths, with peaks between 5 and 15 m and 30 and 60 m, whereas five of nine females foraged at an average depth of 10 m. Mean shallow foraging depth was 8 m, and mean deep foraging depth was 44 m. Maximum foraging depths averaged 61 m (54 and 82 for females and males, respectively) and ranged from 35 to 100 m. Female sea otters dove to depths ≤20 m on 0.85 of their foraging dives while male sea otters dove to depths ≥45 m on 0.50 of their foraging dives. Less than 0.02 of all foraging dives were >55 m, suggesting that effects of sea otter foraging on nearshore marine communities should diminish at greater depths. However, recolonization of vacant habitat by high densities of adult male sea otters may result in initial reductions of some prey species at depths >55 m.

Marine Mammal Science↗

A stage-based model of manatee population dynamics

A stage-structured population model for the Florida manatee (Trichechus manatus latirostris) was developed that explicitly incorporates uncertainty in parameter estimates. The growth rates calculated with this model reflect the status of the regional populations over the most recent 10-yr period. The Northwest and Upper St. Johns River regions have growth rates (8) of 1.037 (95% interval, 1.016?1.056) and 1.062 (1.037?1.081), respectively. The Southwest region has a growth rate of 0.989 (0.946?1.024), suggesting this population has been declining at about 1.1% per year. The estimated growth rate in the Atlantic region is 1.010 (0.988?1.029), but there is some uncertainty about whether adult survival rates have been constant over the last 10 yr; using the mean survival rates from the most recent 5-yr period, the estimated growth rate in this region is 0.970 (0.938?0.998). Elasticity analysis indicates that the most effective management actions should seek to increase adult survival rates. Decomposition of the uncertainty in the growth rates indicates that uncertainty about population status can best be reduced through increased monitoring of adult survival rate.

Marine Mammal Science↗

Capture-recapture analysis for estimating manatee reproductive rates

Modeling the life history of the endangered Florida manatee (Trichechus manatus latirostris) is an important step toward understanding its population dynamics and predicting its response to management actions. We developed a multi-state mark-resighting model for data collected under Pollock's robust design. This model estimates breeding probability conditional on a female's breeding state in the previous year; assumes sighting probability depends on breeding state; and corrects for misclassification of a cow with first-year calf, by estimating conditional sighting probability for the calf. The model is also appropriate for estimating survival and unconditional breeding probabilities when the study area is closed to temporary emigration across years. We applied this model to photo-identification data for the Northwest and Atlantic Coast populations of manatees, for years 1982?2000. With rare exceptions, manatees do not reproduce in two consecutive years. For those without a first-year calf in the previous year, the best-fitting model included constant probabilities of producing a calf for the Northwest (0.43, SE = 0.057) and Atlantic (0.38, SE = 0.045) populations. The approach we present to adjust for misclassification of breeding state could be applicable to a large number of marine mammal populations.

Marine Mammal Science↗

Survival estimates for Florida manatees from the photo-identification of individuals

We estimated adult survival probabilities for the endangered Florida manatee (Trichechus manatus latirostris) in four regional populations using photo-identification data and open-population capture-recapture statistical models. The mean annual adult survival probability over the most recent 10-yr period of available estimates was as follows: Northwest - 0.956 (SE 0.007), Upper St. Johns River - 0.960 (0.011), Atlantic Coast - 0.937 (0.008), and Southwest - 0.908 (0.019). Estimates of temporal variance independent of sampling error, calculated from the survival estimates, indicated constant survival in the Upper St. Johns River, true temporal variability in the Northwest and Atlantic Coast, and large sampling variability obscuring estimates for the Southwest. Calf and subadult survival probabilities were estimated for the Upper St. Johns River from the only available data for known-aged individuals: 0.810 (95% CI 0.727-0.873) for 1st year calves, 0.915 (0.827-0.960) for 2nd year calves, and 0.969 (0.946-0.982) for manatee 3 yr or older. These estimates of survival probabilities and temporal variance, in conjunction with estimates of reproduction probabilities from photoidentification data can be used to model manatee population dynamics, estimate population growth rates, and provide an integrated measure of regional status.

Marine Mammal Science↗

Observer variability in pinniped counts: Ground-based enumeration of walruses at haul-out sites

Pinnipeds are often monitored by counting individuals at haul-out sites, but the often large numbers of densely packed individuals at these sites are difficult to enumerate accurately. Errors in enumeration can induce bias and reduce precision in estimates of population size and trend. We used data from paired observers monitoring walrus haul-outs in Bristol Bay, Alaska, to quantify observer variability and assess its relative importance. The probability of a pair of observers making identical counts was 50 individuals. Mean count differences ranged up to 25% for the largest counts, depending on beach and observers. In at least some cases, there was a clear tendency for counts of one observer to be consistently greater than counts of the other observer in a pair, indicating that counts of at least one of the observers were biased. These results suggest that efforts to improve accuracy of counts will be worthwhile. However, we also found that variation among observers was relatively small compared to variation among visits to a beach so that efforts to account for other sources of variation will be more important.

Marine Mammal Science↗