Search USGS⌕ Search

SEARCH · Search USGS

Results for “Current Mammalogy”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

26 records · Page 2Linked to original sources

Mitochondrial phylogeography of moose (Alces alces) in North America

Nucleotide variation was assessed from the mitochondrial control region of North American moose ( Alces alces ) to test predictions of a model of range expansion by stepping-stone dispersal and to determine whether patterns of genetic variation support the current recognition of 4 subspecies. Haplotypes formed a star phylogeny indicative of a recent expansion of populations. Values of nucleotide and haplotype diversity were low continentwide but were greatest in the central part of the continent and lowest in peripheral populations. Despite low mitochondrial diversity, moose exhibited a high degree of differentiation regionally, which was not explained by isolation by distance. Our data indicate a pattern of colonization consistent with a large central population that supplied founders to peripheral populations (other than Alaska), perhaps through rare, long-distance dispersal events (leptokurtic dispersal) rather than mass dispersal by a stepping-stone model. The colonization scenario does not account for the low haplotype diversity observed in Alaska, which may be derived from a postcolonization bottleneck. Establishment of peripheral populations by leptokurtic dispersal and subsequent local adaptation may have been sufficient for development of morphological differentiation among extant subspecies.

Journal of Mammalogy↗

Population estimates of Antillean manatees in Puerto Rico: An analytical framework for aerial surveys using multi-pass removal sampling

Effective management of the threatened Antillean manatee ( Trichechus manatus manatus ) in Puerto Rico requires reliable estimates of population size. Estimates are needed to assess population responses to management actions, and whether recovery objectives have been met. Aerial surveys have been conducted since 1976, but none adjusted for imperfect detection. We summarize surveys since 1976, report on current distribution, and provide population estimates after accounting for apparent detection probability for surveys between June 2010 and March 2014. Estimates in areas of high concentration (hotspots) averaged 317 ± 101, three times higher than unadjusted counts (104 ± 0.56). Adjusted estimates in three areas outside hotspots also differed markedly from counts (75 ± 9.89 versus 19.5 ± 3.5). Average minimum island-wide estimate was 386 ± 89, similar to the maximum estimate of 360 suggested in 2005, but fewer than the 700 recently suggested by the Puerto Rico Manatee Conservation Center. Manatees were more widespread than previously understood. Improving estimates, locally or island-wide, will require stratifying the island differently and greater knowledge about factors affecting detection probability. Sharing our protocol with partners in nearby islands (e.g., Cuba, Jamaica, Hispaniola), whose populations share genetic make-up, would contribute to enhanced regional conservation through better population estimates and tracking range expansion.

Puerto Rico↗

Taxonomic boundaries in Lesser Treeshrews (Scandentia, Tupaiidae: Tupaia minor)

The Lesser Treeshrew, Tupaia minor Günther, 1876 , is a small mammal from Southeast Asia with four currently recognized subspecies: T. m. minor from Borneo; T. m. malaccana from the Malay Peninsula; T. m. humeralis from Sumatra; and T. m. sincepis from Singkep Island and Lingga Island. A fifth subspecies, T. m. caedis , was previously synonymized with T. m. minor ; it was thought to occur in northern Borneo and on the nearby islands of Banggi and Balambangan. These subspecies were originally differentiated based on pelage color, a plastic feature that has proven to be an unreliable indicator of taxonomic boundaries in treeshrews and other mammals. To explore infraspecific variation among T. minor populations across the Malay Peninsula, Borneo, Sumatra, and smaller islands, we conducted multivariate analyses of morphometric data collected from the hands and skulls of museum specimens. Principal component and discriminant function analyses reveal limited differentiation in manus and skull proportions among populations of T. minor from different islands. We find no morphometric support for the recognition of the four allopatric subspecies and no support for the recognition of T. m. caedis as a separate subspecies on Borneo.

Borneo, Sumatra↗

Disentangling genetic diversity of Myotis septentrionalis: population structure, demographic history, and effective population size

Myotis septentrionalis (Northern Long-eared Bat) has recently suffered a >90% decline in population size in North America due to white-nose syndrome (WNS). We assessed genetic diversity, population structure, current effective population size, and demographic history of M. septentrionalis distributed across the United States to determine baseline levels pre-WNS. We analyzed RADseq data from 81 individuals from Kentucky, Louisiana, Michigan, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, and Wisconsin. Additionally, we examined population genetic structure using discriminant analysis of principal components, fastStructure, and STRUCTURE. We then estimated effective population size and demographic history using fastsimcoal2. Similar levels of genetic diversity were found across all samples. We found no population genetic structure in the varied analyses from these contemporary samples. The best model for demographic history estimated a rapid population expansion followed by a slower expansion approximately 340,000 years ago. The vagility of M. septentrionalis , along with male dispersal and random mating, may provide a buffer against serious bottleneck effects stemming from rapid population declines due to WNS. This research provides a baseline for tracking and monitoring the influence of WNS on genetic diversity such as potential reduced diversity or increased population structuring in the future.

Kentucky, Louisiana, Michigan, Minnesota, North Ca↗

Seasonal movements and Home-range use by female pronghorns in sagebrush-steppe communities of western South Dakota

Knowledge of seasonal movements by pronghorns ( Antilocapra americana ) within the easternmost extension of sagebrush-steppe communities is limited. Current hypotheses regarding movement patterns suggest that pronghorns initiate seasonal movements in response to severe winter weather, snowfall patterns, spatial and temporal variation in forage abundance, and availability of water. From January 2002 to August 2005, we monitored movements of 76 adult (≥1.5 years) female pronghorns on 2 study areas (Harding and Fall River counties) in western South Dakota. We collected 8,750 visual locations, calculated 204 home ranges, and documented 17 seasonal movements. Eighty-four percent ( n = 55) of pronghorns were nonmigratory and 10% ( n = 6) were conditional migrators. Mean distance between summer and winter range was 23.1 km ( SE = 2.8 km, n = 13). Five adult pronghorns (8%) dispersed a mean distance of 37.6 km ( SE = 12.4 km); of which 1 female moved a straight-line distance of 75.0 km. Winter and summer home-range size varied ( P < 0.0001) between study sites. Mean 95% adaptive kernel winter and summer home-range size of pronghorns was 55.5 and 19.7 km 2 , respectively, in Harding County and 127.2 and 65.9 km 2 , respectively, in Fall River County. Nonmigratory behavior exhibited by pronghorns was likely associated with minimal snow cover and moderate temperatures during winter 2002–2004. Variation in size of adult seasonal home ranges between sites was likely associated with differences in forage distribution and availability between regions.

Journal of Mammalogy↗

Hemoglobin A1c is a retrospective indicator of denning in polar bears (Ursus maritimus)

The nutritional health of polar bears ( Ursus maritimus) is tied to reproductive success, and fasting status can be used to infer recent reproductive history. However, the methods currently used to determine denning and fasting status have their limitations. We examined hemoglobin A1c (HbA1c), an integrative metric of average blood glucose levels over recent months, in free-ranging Southern Beaufort Sea polar bears to assess its usefulness in determining reproductive status and fasting. We compared HbA1c between bears recently in maternity dens that included spring-captured females that were accompanied by cubs-of-the-year ( n = 38), and non-denned bears that included spring-captured females that were accompanied by 1- or 2-yr-old cubs ( n = 39). We predicted that HbA1c would be higher in denned females compared to non-denned females, due to the combined effects of increased circulating glucose associated with insulin resistance from fasting and gestation, as well as the energy mobilization required during early lactation. HbA1c was measured in Polar Bear whole blood samples using an enzymatic assay for quantifying HbA1c and expressed as the percentage of glycated hemoglobin over total hemoglobin. Denned females had higher mean HbA1c ( x̅ 4.70%, 95% CI = 4.54%, 4.86%) than non-denned ( ⁠ x̅ 4.38%, 95% CI = 4.23%, 4.53%, P = 0.005). We trained a binary logistic regression model to classify the probability of recent prior denning based on HbA1c and glucose, and the model classified denning with 75% accuracy. HbA1c can be used as an effective tool for determining denning history and could have implications for monitoring reproductive success.

Alsaka, Northwest Territories, Yukon↗

Using hand proportions to test taxonomic boundaries within the Tupaia glis species complex (Scandentia, Tupaiidae)

Treeshrews (order Scandentia) comprise 2 families of squirrel-sized terrestrial, arboreal, and scansorial mammals distributed throughout much of tropical South and Southeast Asia. The last comprehensive taxonomic revision of treeshrews was published in 1913, and a well-supported phylogeny clarifying relationships among all currently recognized extant species within the order has only recently been published. Within the family Tupaiidae, 2 widely distributed species, the northern treeshrew, Tupaia belangeri (Wagner, 1841), and the common treeshrew, T. glis (Diard, 1820), represent a particularly vexing taxonomic complex. These 2 species are currently distinguished primarily based on their respective distributions north and south of the Isthmus of Kra on the Malay Peninsula and on their different mammae counts. This problematic species complex includes 54 published synonyms, many of which represent putative island endemics. The widespread T. glis and T. belangeri collectively comprise a monophyletic assemblage representing the sister lineage to a clade composed of the golden-bellied treeshrew, T. chrysogaster Miller, 1903 (Mentawai Islands), and the long-footed treeshrew, T. longipes (Thomas, 1893) (Borneo). As part of a morphological investigation of the T. glis – T. belangeri complex, we studied the proportions of hand bones, which have previously been shown to be useful in discriminating species of soricids (true shrews). We measured 38 variables from digital X-ray images of 148 museum study skins representing several subspecies of T. glis , T. belangeri , T. chrysogaster , and T. longipes and analyzed these data using principal components and cluster analyses. Manus proportions among these 4 species readily distinguish them, particularly in the cases of T. chrysogaster and T. longipes . We then tested the distinctiveness of several of the populations comprising T. glis and T. longipes . T. longipes longipes and T. l. salatana Lyon, 1913, are distinguishable from each other, and populations of T. "glis" from Bangka Island and Sumatra are distinct from those on the Malay Peninsula, supporting the recognition of T. salatana , T. discolor Lyon, 1906, and T. ferruginea Raffles, 1821 as distinct species in Indonesia. These relatively small, potentially vulnerable treeshrew populations occur in the Sundaland biodiversity hotspot and will require additional study to determine their appropriate conservation status.

Journal of Mammalogy↗

This week?s Citation Classic: 'Stickel, L. F. A comparison of certain methods of measuring ranges of small mammals. J. Mammalogy 35: 1-15, 1954.'

During my first employment as a junior biologist conducting food habits analyses at the Patuxent Research Refuge (now Patuxent Wildlife Research Center) of the US Fish and Wildlife Service, the first station director, Arnold L. Nelson, gave each staff biologist the opportunity to spend a little time conducting field studies on the 2,600-acre research area. These studies were to help in ecological evaluation of the area, but also, no doubt, functioned as a morale builder for biologists daily engaged in difficult, demanding and confining laboratory work. I undertook to measure the population density of small mammals in different habitats. The state-of-the-art methods recommended to me and prevalent in the literature worried me, especially after preliminary field work. Reading the classic, paper by W.H. Burt [Terrioriality and home range concepts as applied to mammals. J. Mammalogy 24:346-352, 1943] was a turning point for me in seeing that knowledge of home-range size was the key to measuring population density. My first papers employed these concepts in field evaluations. However, they could give-only limited attention to the question of how home ranges could be measured. Furthermore, the importance of knowledge of the home range to habitat evaluation and to understanding animal behavior was becoming increasingly apparent. Advocacy of many different methods of measuring home ranges appeared in the literature. It did not seem possible to evaluate them objectively. It occurred to me that artificial populations could be used to help in understanding the mechanisms of measuring home ranges. The effects of random trap-visiting, bias toward central traps, trap-spacing, range shape, and other factors could be considered. So grids of traps were inked onto oversize graph paper, and simulated ranges were cut from plastic to be tossed as randomly as possible on the trap-grids. It was a slow, laborious job. Analysis showed that random captures in artificial populations produced patterns that were similar in many ways to those observed in field studies; the necessity of appropriate trap-spacing in relation to range size became obvious. Some commonly used methods of expressing range size proved to be clearly superior to others. However, the artificial populations could not fully simulate actual populations, where use patterns changed as conditions changed and the ?boundaries? of ranges tended to shift continuously or with time. Progress was made, but problems remained. I suspect that the reasons the paper has been cited frequently rest on the continuing interest in home-range behavior and the continuing difficulty in field evaluations, despite the many advances in observational methodology. The sophisticated techniques that became possible with the use of computers [R.I. Jennrich and F.B. Turner. Measurement of non-circular home range. J. Theor. Biol 23:227-237, 1969] also presented new possibilities for analysis and understanding of home-range characteristics and created a resurgence of interest in home-range behavior and its biological significance.

Current Contents / Agriculture, Biology & Environm↗