Search USGS⌕ Search

USGS · 70175226

Demographic monitoring and population viability analysis of two rare beardtongues from the Uinta Basin

Abstract

Energy development, in combination with other environmental stressors, poses a persistent threat to rare species endemic to energy-producing regions of the western United States. Demographic analyses of monitored populations can provide key information on the natural dynamics of threatened plant and animal populations and how these dynamics might be affected by present and future development. In the Uinta Basin in Utah and Colorado, Graham's beardtongue ( Penstemon grahamii ) and White River beardtongue ( Penstemon scariosus var. albifluvis ) are 2 rare endemic wildflowers that persist on oil shale habitats that are heavily impacted by current energy exploration and development and are slated for expanded traditional drilling and oil shale development. We described demographic characteristics and population viability for 2 populations of each species that have been monitored since 2004. First, we measured population size, survival rates, transitions between life stages, and recruitment by using individually marked plants at the 4 study areas. We then used matrix population models to determine stochastic population growth rates (λ) and the probability that each population would persist 50 years into the future, given current conditions. The 2 P. grahamii study plots had small populations, averaging 70 adult plants, and relatively constant and high survival in both vegetative and flowering plants. The 2 P. scariosus var. albifluvis study plots had populations that averaged 120 adult plants, with high and stable survival in flowering plants and variable survival in vegetative plants. Recruitment of new seedlings into all populations was low and variable, with most recruitment occurring in one or 2 years. Both P. grahamii populations had λ near 1.0 (stable). One P. scariosus var. albifluvis population appeared to be declining (λ = 0.97), whereas the other was increasing (λ = 1.16). Our analyses reveal populations that appear relatively stable, but that are susceptible to declines now and into the future. Increases in environmental variability, deterministic changes in habitat conditions or stressors, or a single catastrophic event could all have immediately deleterious impacts on the long-term growth trajectory of these populations.

Explore related subjects

90° N90° S · 180° W ← longitude → 180° E
Source-reported bounding extent: 38.14751758025121° to 40.95501133048621° latitude; -111.060791015625° to -109.05029296875° longitude. This indicates report coverage, not an exact sampling location. View area on OpenStreetMap.

Keep this discovery

Explore connections, maps & timelines

BibTeXRIS

Rebecca M. McCaffery, Rita Reisor, Kathryn M. Irvine, Jessi Brunson. 2014. Demographic monitoring and population viability analysis of two rare beardtongues from the Uinta Basin. https://doi.org/10.3398/064.074.0302

Cite the original work for its findings. Save a collection to share your selection of sources.

KEEP EXPLORING

Related USGS reports

Northern Yellowstone mule deer seasonal movement, habitat selection, and survival patterns

We determined the movement patterns and survival rates of 85 radio-marked adult female Rocky Mountain mule deer ( Odocoileus hemionus hemionus ) wintering on the Northern Yellowstone Winter Range (NYWR). We assessed seasonal movement and distribution patterns and individual fidelity to those patterns, along with seasonal habitat selection and survival rates. Twenty-three percent of the deer were nonmigratory, remaining on the winter range year-round, and 77% were migratory, moving 10–104 km from winter to summer ranges. No deer switched between migratory and nonmigratory status. All migratory deer that were monitored for ≥ 2 years exhibited traditional movement patterns and utilized the same winter and summer ranges in all years. Mean winter and summer home range sizes for migratory deer were 1076 ha (SE 129) and 1527 ha (SE 249), respectively, and mean home range size for resident deer was 3100 ha (SE 902). There was a dichotomy in winter habitat use, with one group of deer selecting cultivated and grassland vegetation land cover classes and a second group of deer selecting shrubland and grassland vegetation land cover classes. A dichotomy in summer habitat use was evident between those deer selecting for unburned forest and avoiding all burned land cover classes and those deer selecting for moderate and high burn intensity land cover classes and avoiding unburned forest. We estimated annual mean survival at 0.813 (SE 0.028) and found no differences in survival rates among migratory deer, nonmigratory deer, or deer exhibiting differences in winter or summer habitat selection patterns.

Idaho, Montana, Wyoming↗

Interspecific brood parasitism of a greater sage-grouse brood by chukar in Nevada

Greater sage-grouse ( Centrocercus urophasianus ; hereafter, sage-grouse) populations have declined across their range, resulting in high conservation concerns among state and federal wildlife managers. While interspecific nest parasitism by chukar ( Alectoris chukar ) on sage-grouse nests has been observed previously, the parasitic effects benefiting or harming the reproduction of either species are unknown. Additionally, while chukar eggs have been documented in sage-grouse nests previously, we know of no documented occurrences of chukar chicks parasitizing sage-grouse broods. Here, we report a novel observation of interspecific brood parasitism on a 9-day-old sage-grouse brood by a chukar chick in the Virginia Mountains of northwestern Nevada. Because chukar are an introduced exotic species whose western North American distribution largely overlaps sage-grouse distribution, understanding the dynamics and implications of brood parasitism may inform wildlife management strategies and conservation efforts for sage-grouse throughout their range.

Nevada↗

Pleistocene porcupine (Erethizontidae) records in arid southwestern North America and comparisons with the modern distribution of Erethizon dorsatum in southern California and Arizona

he North American porcupine ( Erethizon dorsatum ) is widely distributed throughout many ecosystems on the continent from northern Mexico to the Arctic Ocean, except for the southeastern portion of the United States. Habi­tats include the arid Desert Southwest region where modern records are generally sparse. The paleogeographic range in the Desert Southwest is not unlike the modern distribution of Erethizon , with some exceptions. Although there are early Pleistocene records of Erethizon for southern California, no late Pleistocene records (Rancholabrean North American Land Mammal Age [NALMA]) are known for Imperial, Inyo, Riverside, or San Bernardino Counties in southern California or in Mexico. This is surprising given late-Pleistocene records in Arizona, Nevada, and New Mexico and modern records from southern California and Mexico. Pleistocene habitats for porcupines were similar to those occupied today, just at different elevations due to differing climates. Modern preferred habitats in the Desert Southwest include conifer-clad high-elevation areas and associated pinyon pine / juniper belts, and occasionally riparian corridors in desert environments. The overall rarity of porcupines today in arid parts of the Desert Southwest is likely due to the combination of increasing aridity in the region during the Holocene, past persecution by humans, and increasing predator populations.

Arizona, California↗