Search USGS⌕ Search

USGS · 70032560

Brown-headed cowbird, Molothrus ater, parasitism and abundance in the northern Great Plains

Abstract

The Brown-headed Cowbird ( Molothrus ater ) reaches its highest abundance in the northern Great Plains, but much of our understanding of cowbird ecology and host-parasite interactions comes from areas outside of this region. We examine cowbird brood parasitism and densities during two studies of breeding birds in the northern Great Plains during 1990–2006. We found 2649 active nests of 75 species, including 746 nonpasserine nests and 1902 passerine nests. Overall, <1% of nonpasserine nests and 25% of passerine nests were parasitized by Brown-headed Cowbirds. Although the overall frequency of cowbird parasitism in passerine nests in these two studies is considered moderate, the frequency of multiple parasitism among parasitized nests was heavy (nearly 50%). The mean number of cowbird eggs per parasitized passerine nest was 1.9 ± 1.2 (SD; range = 1–8 cowbird eggs). The parasitism rates were 9.5% for passerines that typically nest in habitats characterized by woody vegetation, 16.4% for grassland-nesting passerines, 4.7% for passerines known to consistently eject cowbird eggs, and 28.2% for passerines that usually accept cowbird eggs. The Red-winged Blackbird ( Agelaius phoeniceus ) was the most commonly parasitized species (43.1% parasitism, 49.6% multiple parasitism, 71.2% of all cases of parasitism). Passerine nests found within areas of higher female cowbird abundance experienced higher frequencies of cowbird parasitism than those found in areas of lower female cowbird abundance. Densities of female cowbirds were positively related to densities and richness of other birds in the breeding bird community.

Explore related subjects

90° N90° S · 180° W ← longitude → 180° E
Source-reported bounding extent: 44.653024159812° to 49.06666839558117° latitude; -105.8203125° to -96.1083984375° longitude. This indicates report coverage, not an exact sampling location. View area on OpenStreetMap.

Keep this discovery

Explore connections, maps & timelines

BibTeXRIS

L.D. Igl, Douglas H. Johnson. 2007-07-01. Brown-headed cowbird, Molothrus ater, parasitism and abundance in the northern Great Plains. https://doi.org/10.22621/cfn.v121i3.471

Cite the original work for its findings. Save a collection to share your selection of sources.

KEEP EXPLORING

Related USGS reports

An observation of incest avoidance in Gray Wolf (Canis lupus)

Free-ranging Gray Wolf ( Canis lupus ) tends to avoid inbreeding, but there is no information about how they manage this avoidance. Our observation of a female wolf in Yellowstone National Park actively rebuffing her father’s sexual advances but then copulating with a distantly related male is the first and only report of one means by which wolf pack members avoid inbreeding.

Wyoming↗

Gray Wolf (Canis lupus) recolonization failure: A Minnesota case study

During the past few decades, Gray Wolves ( Canis lupus ) have recolonized many areas in the United States and Europe. In many other cases, however, although dispersing wolves reached areas with adequate prey, a population failed to recolonize. Herein, we provide a case study detailing how a wolf pack attempted for three years to recolonize an area 55 km from a long-established population and within 25 km of Minneapolis and St. Paul, Minnesota, but failed. The pack produced three litters of pups and at one time included 11–19 members, but it preyed on livestock and dogs and, consequently, was lethally removed. The history of this pack’s attempt to recolonize an area long devoid of wolves exemplifies the issues that have prevented earlier recolonizations in non-wild lands in Minnesota and elsewhere and that promise to do so well into the future.

Minnesota↗

Extinguishing a learned response in a free-ranging gray wolf (Canis lupus)

A free-ranging Gray Wolf (Canis lupus), habituated to human presence (the author) on Ellesmere Island, Canada, learned to anticipate experimental feeding by a human, became impatient, persistent, and bold and exhibited stalking behaviour toward the food source. Only after the author offered the wolf about 90 clumps of dry soil over a period of 45 minutes in three bouts, did the wolf give up this behaviour. To my knowledge, this is the first example of extinguishing a learned response in a free-ranging wolf and provides new insight into the learning behaviour of such animals.

Ellesmere Island↗