Search USGS⌕ Search

USGS · 70028184

Foraging patterns and prey selection in an increasing and expanding sea otter population

Abstract

Focal observations of sea otter (Enhydra lutris kenyoni) foraging patterns and prey selection were collected in coastal Washington between 1993 and 1999. Records consisted of 13,847 individual dives from 841 feeding bouts ranging from 1 min to >4 h. Average dive time was 55 s ?? 0.9 SE and average surface time was 45 s ?? 2.3 SE, irrespective of dive success. At least 77% of all dives (n = 10,636) were successful prey captures (dives in low light or of undetermined success were excluded). Prey capture success was significantly lower for subadults (63% ?? 5 SE) than adults (82% ?? 1 SE; P < 0.001). Sea otters occupying the established population range on the outer coast of Washington fed heavily on bivalves (63%) and had a diverse diet consisting of several prey groups (n = 10). In contrast, sea otters occupying new habitat in the Strait of Juan de Fuca had a restricted diet dominated by >60% red urchins (Strongylocentrotus franciscanus), with only 2 other prey species comprising >10% of their diet. Prey size and prey category were dominant predictor variables in generalized linear models of dive duration and postdive surface duration on successful dives. Significant increases in areal extent of surface canopy of giant kelp (Macrocystis integrifolia) and bull kelp (Nereocystis leutkeana) were found both in the outer coast and the Strait of Juan de Fuca (0.4-0.5 km2 per year, P < 0.05) and suggest increasing suitable habitat for a growing population. The growth and expansion of a small and isolated sea otter population provides a unique opportunity to examine the relationship between dietary diversity and population status and explore similarities and differences between trophic paradigms established for sea otter populations at other localities. ?? 2006 American Society of Mammalogists.

Explore related subjects

Keep this discovery

Explore connections, maps & timelines

BibTeXRIS

K.L. Laidre, R.J. Jameson. 2006. Foraging patterns and prey selection in an increasing and expanding sea otter population. https://doi.org/10.1644/05-mamm-a-244r2.1

Cite the original work for its findings. Save a collection to share your selection of sources.

KEEP EXPLORING

Related USGS reports

Growth patterns, sexual dimorphism, and seasonal body mass variation in Plains Zebra of the Serengeti region, Tanzania

Knowledge of growth patterns and physical properties of animals helps researchers assess population characteristics and health in the field. Information on age-specific body measurements and growth patterns is rare in ungulates because examining a large portion of a population is time-, budget-, and personnel-intensive in the wild. We collected age- and sex-specific body measurements from 442 Plains Zebra ( Equus quagga boehmi ) culled in the Serengeti region, Tanzania, between 1969 and 1971. The dataset contained 307 males and 133 females. We found that males were on average 2.8% larger than females in body measurements of heart girth, height at shoulder, neck-body length, hind foot length, and the body mass, indicating minimal sexual dimorphism in adult Plains Zebra. We used polynomial regression to explore the relationship between heart girth and body mass and applied third-degree polynomial regression models to predict body mass for 34 females and 115 males with recorded girth but missing body mass records. We applied 5 non-linear models—Gompertz, von Bertalanffy, Bertalanffy-Pütter, logistic, and Richards—to characterize sex-specific growth trajectories for each trait. Our results showed that different traits followed different growth patterns, with size asymptotes reached by ∼2 to 5 yr depending on trait and sex. Seasonal trends in adult body mass were also evaluated using generalized linear models incorporating sex and cyclical effects of day of year. While female body mass showed little seasonal variation, adult males exhibited a 16.9% increase in mass during the wet season, followed by a sharp decline, suggesting greater seasonal plasticity and energetic investment. Our work is one of the few studies on body size and growth in wild equids, which provides new information on age- and sex-specific growth trajectories for comparison across zebra subspecies over time and space.

Serengeti region↗

Predicting niche spaces of expanding Evening Bat (Nycticeius humeralis) populations following white-nose syndrome establishment

Observations of the Evening Bat ( Nycticeius humeralis ), a species historically distributed abundantly throughout the southeastern United States, are speculated to have increased in the Midwest. One hypothesis for this expansion in geographic distribution is that local extirpations of other bat species resulted in the expanded realized niche spaces for evening bats. In Indiana, such niche spaces may have been created by declines in populations of the Northern Long-eared Bat ( Myotis septentrionalis ), Indiana Bat ( M. sodalis ), Little Brown Bat ( M. lucifugus ), Big Brown Bat ( Eptesicus fuscus ), and the Tri-colored Bat ( Perimyotis subflavus ) due to white-nose syndrome (WNS). Our goal was to estimate the occupancy of Evening Bat in Indiana post-WNS establishment relative to the occupancy of other bat species before significant population declines caused by WNS. We expected that indices of occupancy of nearly extirpated species pre-WNS establishment would best predict current Evening Bat observations, and this would elucidate the niche space evening bats are now filling. We hypothesized that Evening Bat populations may be expanding their geographic range due to compensatory community dynamics, and that their realized niche space may be expanding in part due to losses of other bat species from WNS. We constructed multi-season Bayesian occupancy models using informative priors and integrative prior knowledge to test our predictions. We found that evening bats are occupying the niche space they were already occupying pre-WNS establishment. Furthermore, our results indicate that evening bats may be filling the niche space left behind by Myotis spp. ( M. sodalis and M. lucifigus ). These results can help us understand the dynamics of bat communities in a post-WNS establishment landscape and may also help to inform conservation of imperiled Myotis species.

Journal of Mammalogy↗

Summer roost site suitability analyses for 4 special status bat species in the Eastern United States

Data describing habitat suitability are crucial for implementing effective conservation planning but are often lacking at regional and continental scales. We address this gap for 4 bat species that are listed, proposed for listing, or under Endangered Species Act listing review by highlighting a framework for estimating summer roost suitability with a presence-background approach to aid development of conservation policy and management plans. The 4 species of concern are the Little Brown Bat ( Myotis lucifugus ), the Northern Long-eared Bat ( M. septentrionalis ), the Indiana Bat ( M. sodalis ), and the Tricolored Bat ( Perimyotis subflavus ). Our estimates of summer roost suitability were developed for the eastern United States at a fine spatial resolution (250 m pixels) suitable for conservation planning across multiple scales. Summer roost habitat suitability was higher in areas with higher tree canopy cover for each of these species, though subtle differences were observed between the species that often use buildings (e.g., Little Brown Bat), tree crevices, cavities, and elements of dead or dying trees (e.g., Northern Long-eared Bat and Indiana Bat), and foliage (e.g., Tricolored Bat). To this end, roost suitability was not identical among species, and each showed subtly different relationships to the environmental covariates considered here. We also use a novel approach, gradient surface metrics, to quantify differences in the spatial pattern of summer roost suitability among the 4 species and found that tricolored bats and northern long-eared bats showed the most homogeneous and spatially smooth habitat suitability surfaces. Estimates of summer roost suitability developed here were also used to identify areas of good summer habitat where our models showed the least uncertainty that may be beneficial for targeted conservation, such as limiting disturbance to potential roost habitat. We also identified areas where additional data would benefit future summer roost modeling efforts. This work provides a first step toward developing multistate inventories of summer roost habitat suitable for implementing effective conservation planning at multiple scales.

Journal of Mammalogy↗