Search USGS⌕ Search

Geology topics

Research about Nelson Lagoon

Source-linked reports with geographic coverage including Nelson Lagoon.

3 recordsLinked to original sources

Observations of wing-feather molt and summer feeding ecology of Steller's Eiders at Nelson Lagoon, Alaska

The population size, moult chronology, food habits, and feeding behaviour of Steller's Eiders Polysticta stelleri were studied at Nelson Lagoon, Alaska from May to October 1977. Sub-adults were flightless from late July to late August and the adult males were flightless from late August to mid September. Adult females were rarely flightless at Nelson Lagoon but commonly flightless at Izembek Bay. Steller's Eiders ate primarily bivalve mollusca and amphipod crustacea, with Mytilus edulis and Anisogammarus pugettensis the most important foods. Eiders took amphipoda prior to the wing-feather moult, bivalves during the wing-feather moult, and both types of invertebrates after the wing-feather moult. Steller's Eiders fed primarily at the low tide by diving (flock-feeding) or head-dipping, both during the day and at night. There was no difference in feeding behaviour between ages or sexes. Eiders fed almost exclusively by diving after the wing-feather moult and apparently fed more as the season progressed.

Alaska↗

Tufted Puffins nesting in estuarine habitat

The Tufted Puffin ( Lunda cirrhata ) apparently has the most extensive breeding distribution of any North Pacific seabird, extending in the western North Pacific from Hokkaido to the north Chukotsk Peninsula on the Chukchi Sea, and in North America from Cape Lisburne on the Chukchi Sea, south to the Farallon Islands off central California (Udvardy 1963). Despite this wide breeding distribution, the reported nesting habitat is generally restricted to steep, rocky islands and continental headlands (see Dement’ev and Gladkov 1951, Kozlova 1957, Gabrielson and Lincoln 1959, Portenko 1973, Sealy 1973, and Sowls et al. 1978). Nests are typically excavated in steep slopes and/or on vegetated plateaus, well above normal tidal influence but occasionally within the spray or storm-wash zone. Nowhere has L. cirrhata or any other puffin species been reported to nest in a flat, estuarine habitat in substrate normally affected by tides during the breeding season. Portenko (1973: 137) refers to Tufted Puffins breeding on Alyumka Island in the Anadyr "estuary" (64°40'N, 177°37'E), but Alyumka Island is a rocky coastal island having immediate offshore waters between 3-18 m deep (A.A. Kistchinski, The Ringing Center, Moscow, and George Tyner, U.S. Defense Mapping Agency, pers. comm.). During the summers of 1976, 1977, and 1978, we found 14-18 pairs of Tufted Puffins nesting on 4 narrow sand islands (5-7 ha each) along the northcentral Alaska Peninsula at Nelson Lagoon (56°00'N, 161°10'W). As of June 1979, 25 active burrows had been reported there (Margaret R. Petersen, pers. comm.). The islands lie approximately 1.3 km from the Bering Sea coast and are protected from the sea by a long, narrow (0.5 kin) sand peninsula. The main deepwater channel in the lagoon, 3-7 m deep and 100-300 m wide at mean low water (MLW), separates the islands from the peninsula. The islands, which are free of permafrost, have a uniformly low profile with the highest elevation 1-2 m above mean high water (MHW) (Fig. 1). Each island is circumscribed by a gently sloping (<5°), narrow (5-15 m) sand/gravel beach that graduates at MLW to intertidal mud- and sandflats. These are extensive on the south and southeast sides (several hundred m) and relatively narrow (10-20 m) on the north and northwest or channel sides. The banks of each island are moderate to near vertical in slope. Puffin burrows face the channel, are located at or near the vegetation/beach interface, and extend into the bank horizontally or slightly downward. Beach rye ( Elymus arenarius mollis ) grows over most of each island and is used as nesting cover by several hundred Glaucous-winged Gulls ( Larus glaucescens ) and lesser numbers of Common Eiders ( Somateria mollissima v-nigra ). Predation by gulls on puffin eggs or chicks was not observed, nor did we see gulls rob food from adult puffins returning to their burrows from foraging in the Bering Sea (cf. Nettleship 1972). Puffins were never observed feeding in the lagoon.

Alaska↗

Unusual foraging by a fork-tailed storm-petrel

While conducting an offshore bird census from the sea beach at Nelson Lagoon, Alaska Peninsula (56°00'N, 161°10'W) at 1700 on 17 September 1976 1 saw a Fork-tailed Storm Petrel ( Oceanodroma f. furcata ) feeding on the beached remains of an adult gray whale ( Eschrichtius robustus ) that had been trapped by ice and died the previous April. I watched it for about 15 min. The sky was overcast with a 25-knot offshore wind, gusting to 35 knots. Seas were running from 3 to 4 m, and the tide was high. This observation is of note because it provides direct evidence of a terrestrial (i.e. nonpelagic) foraging capability by O. furcata . It also furthers the scant knowledge on the use of beached marine mammals for food by pelagic and inshore avifauna, especially during adverse weather when normal foraging habits might be inhibited.

Alaska↗