Search USGS⌕ Search

Geology topics

Research about Mariana Islands

Source-linked reports with geographic coverage including Mariana Islands.

14 recordsLinked to original sources

Status of endemic reed-warblers of the Mariana Islands, with emphasis on conservation strategies for the endangered Nightingale Reed-warbler

Insular species, particularly birds, experience high levels of speciation and endemism. Similarly, island birds experience extreme levels of extinction. Based on a 2012 taxonomic assessment, historically there were four reed-warbler species in the Mariana Islands, the Guam Reed-warbler Acrocephalus luscinia (Guam), the Nightingale Reed-warbler Acrocephalus hiwae (Saipan and Alamagan), the Aguijuan Reed-warbler A. nijoi (Aguiguan or Aguijuan), and the Pagan Reed-warbler A. yamashinae (Pagan). Between 2008 and 2010 we surveyed for three of these species on Alamagan, Aguiguan, and Pagan. Our results indicate that reed-warblers are extinct on Aguiguan, likely extinct on Pagan, and only the Nightingale Reed-warbler on Alamagan and Saipan remains. We estimated the global population at between 1,019 and 6,356 birds (95% CI; mean estimate 3,688), which has declined by more than 1,000 birds since the first quantitative surveys were conducted in 1982, i.e. a 24% decline in 28 years. Camp et al . ( 2009 ) describe the status of the Nightingale Reed-warbler on Saipan, which has also declined. We estimated the Alamagan population to be between 428 and 1,762 birds in 2010 (mean estimate 946). Thus, the Alamagan population is ~25 % of the global population, and it has declined slightly since 2000. This decline was not significant but is concerning, especially given a similar decline on Saipan. Restoration and protection of tall-stature native and secondary forest could benefit the Alamagan population, as would similar conservation on Saipan that includes wetland habitat. After suitable restoration of forest and wetland habitats on Aguiguan, Guam and Pagan, individuals from Alamagan and Saipan could serve as founder populations. Careful consideration of the extent and habitat preference of individuals translocated to Tinian, where an unknown reed-warbler species previously occurred, is warranted.

Bird Conservation International↗

Current land bird distribution and trends in population abundance between 1982 and 2012 on Rota, Mariana Islands

The western Pacific island of Rota is the fourth largest human-inhabited island in the Mariana archipelago and designated an Endemic Bird Area. Between 1982 and 2012, 12 point-transect distance-sampling surveys were conducted to assess bird population status. Surveys did not consistently sample the entire island; thus, we used a ratio estimator to estimate bird abundances in strata not sampled during every survey. Trends in population size were reliably estimated for 11 of 13 bird species, and 7 species declined over the 30-y time series, including the island collared-dove Streptopelia bitorquata , white-throated ground-dove Gallicolumba xanthonura , Mariana fruit-dove Ptilinopus roseicapilla , collared kingfisher Todiramphus chloris orii , Micronesian myzomela Myzomela rubratra , black drongo Dicrurus macrocercus , and Mariana crow Corvus kubaryi . The endangered Mariana crow (x̄ = 81 birds, 95% CI 30–202) declined sharply to fewer than 200 individuals in 2012, down from 1,491 birds in 1982 (95% CI = 815–3,115). Trends increased for white tern Gygis alba , rufous fantail Rhipidura rufifrons mariae , and Micronesian starling Aplonis opaca . Numbers of the endangered Rota white-eye Zosterops rotensis declined from 1982 to the late 1990s but returned to 1980s levels by 2012, resulting in an overall stable trend. Trends for the yellow bittern Ixobrychus sinensis were inconclusive. Eurasian tree sparrow Passer montanus trends were not assessed; however, their numbers in 1982 and 2012 were similar. Occupancy models of the 2012 survey data revealed general patterns of land cover use and detectability among 12 species that could be reliably modeled. Occupancy was not assessed for the Eurasian tree sparrow because of insufficient detections. Based on the 2012 survey, bird distribution and abundance across Rota revealed three general patterns: 1) range restriction, including Mariana crow, Rota white-eye, and Eurasian tree sparrow; 2) widespread distribution, low abundance, including collared kingfisher, island collared-dove, white-throated ground-dove, Mariana fruit-dove, white tern, yellow bittern, black drongo, and Micronesian myzomela; and 3) widespread distribution, high abundance, including rufous fantail and Micronesian starling. The Mariana crow was dispersed around the periphery of the island in steep forested land-cover types. In contrast, the Rota white-eye was restricted to the high-elevation mesa. Only for the white-throated ground-dove was there a significant difference among cover types, with lower occupancy in open field than in forested areas. Vegetation was included in the best-fit occupancy models for yellow bittern, black drongo, Micronesian myzomela, and Micronesian starling, but vegetation type was not a significant variable nor included in the top models for the remaining five species: white tern, island collared-dove, Mariana fruit-dove, collared kingfisher, and rufous fantail. Given declining population trends, the Rota bird-monitoring program could benefit from establishing threshold and alert limits and identifying alternative research and management actions. Continued monitoring and demographic sampling, in conjunction with ecological studies, are needed to understand why most bird species on Rota are declining, identify the causative agents, and assess effectiveness of conservation actions, especially for the Mariana crow.

Rota↗

General herpetological collecting is size-biased for five Pacific lizards

Accurate estimation of a species' size distribution is a key component of characterizing its ecology, evolution, physiology, and demography. We compared the body size distributions of five Pacific lizards ( Carlia ailanpalai, Emoia caeruleocauda, Gehyra mutilata, Hemidactylus frenatus , and Lepidodactylus lugubris ) from general herpetological collecting (including visual surveys and glue boards) with those from complete censuses obtained by total removal. All species exhibited the same pattern: general herpetological collecting undersampled juveniles and oversampled mid-sized adults. The bias was greatest for the smallest juveniles and was not statistically evident for newly maturing and very large adults. All of the true size distributions of these continuously breeding species were skewed heavily toward juveniles, more so than the detections obtained from general collecting. A strongly skewed size distribution is not well characterized by the mean or maximum, though those are the statistics routinely reported for species' sizes. We found body mass to be distributed more symmetrically than was snout–vent length, providing an additional rationale for collecting and reporting that size measure.

Mariana Islands↗

Status and trends of the land bird avifauna on Tinian and Aguiguan, Mariana Islands

Avian surveys were conducted on the islands of Tinian and Aguiguan, Marianas Islands, in 2008 by the U.S. Fish and Wildlife Service to provide current baseline densities and abundances and assess population trends using data collected from previous surveys. On Tinian, during the three surveys (1982, 1996, and 2008), 18 species were detected, and abundances and trends were assessed for 12 species. Half of the 10 native species—Yellow Bittern (Ixobrychus sinensis), White-throated Ground-Dove (Gallicolumba xanthonura), Collared Kingfisher (Todiramphus chloris), Rufous Fantail (Rhipidura rufifrons), and Micronesian Starling (Aplonis opaca)—and one alien bird—Island Collared-Dove (Streptopelia bitorquata)—have increased since 1982. Three native birds—Mariana Fruit-Dove (Ptilinopus roseicapilla), Micronesian Honeyeater (Myzomela rubratra), and Tinian Monarch (Monarcha takatsukasae)—have decreased since 1982. Trends for the remaining two native birds—White Tern (Gygis alba) and Bridled White-eye (Zosterops saypani)—and one alien bird—Eurasian Tree Sparrow (Passer montanus)—were considered relatively stable. Only five birds—White-throated Ground-Dove, Mariana Fruit-Dove, Tinian Monarch, Rufous Fantail, and Bridled White-eye—showed significant differences among regions of Tinian by year. Tinian Monarch was found in all habitat types, with the greatest monarch densities observed in limestone forest, secondary forest, and tangantangan (Leucaena leucocephala) thicket and the smallest densities found in open fields and urban/residential habitats. On Aguiguan, 19 species were detected on one or both of the surveys (1982 and 2008), and abundance estimates were produced for nine native and one alien species. Densities for seven of the nine native birds—White-throated Ground-Dove, Mariana Fruit-Dove, Collared Kingfisher, Rufous Fantail, Bridled White-eye, Golden White-eye (Cleptornis marchei), and Micronesian Starling—and the alien bird— Island Collared-Dove—were significantly greater in 2008 than 1982. No differences in densities were detected between the two surveys for White Tern and Micronesian Honeyeater. Three native land birds— Micronesian Megapode (Megapodius laperouse), Guam Swiftlet (Collocalia bartschi), and Nightingale Reed-Warbler (Acrocephalus luscinia)—were either not detected during the point-transect counts or the numbers of birds detected were too small to estimate densities for either island. Increased military operations on Tinian may result in increases in habitat clearings and the human population, which would expand human-dominated habitats, and declines in some bird populations would be likely to continue or be exacerbated with these actions. Expanded military activities on Tinian would also mean increased movement between Guam and Tinian, elevating the probability of transporting the brown tree snake (Boiga irregularis) to Tinian.

Technical Report↗

Diets of the sympatric pacific sheath-tailed bat (Emballonura semicaudata rotensis) and Mariana Swiftlet (Aerodramus bartscht) on Aguiguan, Mariana Islands

The Pacific sheath-tailed bat ( Emballonura semicaudata rotensis ) and Mariana swiftlet ( Aerodramus bartschi ) are two rare insectivorous taxa restricted to the southern Mariana Islands in western Micronesia. It is believed that populations of both have dwindled because of impacts to their food resources. However, there is little information on the food habits of A. bartschi and none exists for E. s. rotensis . In an effort to better understand the feeding habits of both, we investigated their diets using guano analysis. Guano was collected from two roosts in caves during a 2-week period in June and July at the onset of the rainy season. Important orders of insects consumed (percentage volume) by bats roosting at one cave included hymenopterans (64%), coleopterans (10%), lepidopterans (8%), isopterans (8%), and psocopterans (5%), whereas those at a second cave included lepidopterans (45%), hymenopterans (41%), coleopterans (10%), and isopterans (5%). Swiftlets, which roosted in only one of the caves, fed mostly on hymenopterans (88%) and hemipterans (6%). Significant differences existed between the two taxa in several insect orders eaten, with E. s. rotensis consuming more lepidopterans and coleopterans and A. bartschi taking more hymenopterans and hemipterans. Within Hymenoptera, bats fed more on ichneumoideans, whereas swiftlets ate more formicid alates and chalicidoideans. This new information on the feeding habits of E. s. rotensis and A. bartschi provides insight on the complexity of their diets during June and July, and serves as baseline information for future studies and management of their habitat.

Pacific Science↗

Status and Natural History of Emballonura Semicaudata Rotensis on Aguiguan, Mariana Islands

Pacific sheath-tailed bats ( Emballonura semicaudata rotensis ) in the Mariana Islands declined greatly in abundance and distribution during the 20th century. The small island of Aguiguan now supports the only persisting population. We studied abundance and natural history of this population from 1995–2008. There was a likely population increase during the study, with 359–466 (minimum and maximum) bats counted at caves in 2008. Bats roosted only in caves, primarily those of relatively larger size. Bats were detected in only seven of 95 caves; three caves were always occupied when surveyed. One cave consistently had the largest colony ( ± SD = 333 ± 33.6 in 2008). Others held 1–64 bats. Cave environments showed no complexities in temperature or humidity. Preliminary observations indicate a litter size of one and the possibility of birthing timed to coincide with the transitional period leading into the rainy season (June–July). We review potential threats to E. s. rotensis on Aguiguan and make suggestions for conservation.

Acta Chiropterologica↗

Modelling detectability of kiore (Rattus exulans) on Aguiguan, Mariana Islands, to inform possible eradication and monitoring efforts

Estimating the detection probability of introduced organisms during the pre-monitoring phase of an eradication effort can be extremely helpful in informing eradication and post-eradication monitoring efforts, but this step is rarely taken. We used data collected during 11 nights of mark-recapture sampling on Aguiguan, Mariana Islands, to estimate introduced kiore (Rattus exulans Peale) density and detection probability, and evaluated factors affecting detectability to help inform possible eradication efforts. Modelling of 62 captures of 48 individuals resulted in a model-averaged density estimate of 55 kiore/ha. Kiore detection probability was best explained by a model allowing neophobia to diminish linearly (i.e. capture probability increased linearly) until occasion 7, with additive effects of sex and cumulative rainfall over the prior 48 hours. Detection probability increased with increasing rainfall and females were up to three times more likely than males to be trapped. In this paper, we illustrate the type of information that can be obtained by modelling mark-recapture data collected during pre-eradication monitoring and discuss the potential of using these data to inform eradication and post-eradication monitoring efforts.

Aguiguan↗

Seasonal movement and home range of the Mariana Common Moorhen

Adult Mariana Common Moorhens ( Gallinula chloropus guami ) were radio-marked on Guam (n = 25) and Saipan (n = 18) to determine home range, inter- and intraseasonal space use, and movement patterns among the Mariana Islands of Guam, Saipan, Tinian, and Rota. Birds were tracked throughout the dry and wet seasons in 2000 and 2001. During the dry season, no interisland movements were detected and most birds remained at a single wetland. However, some radio-marked adults on Guam (48%) and Saipan (11%) dispersed from their capture site to other wetland sites. Inter-and intraisland movements increased during the wet season. Interisland movement from Saipan to Tinian occurred at the onset of the wet season, although no birds were observed moving off Guam. Radio-marked adults on Guam (71%) and Saipan (70%) dispersed from their capture site to other wetlands. On Guam, moorhens moved farther in the wet season than the dry season. During the wet season frequency of movement among sites was inversely proportional to the average distance between wetlands. Guam moorhens used rivers more often during the wet season. Among nine dispersing adult moorhens captured during the wet season on Fena Reservoir, Guam, 67% returned to Fena Reservoir during the 2001 dry season. Home-range estimates on Guam averaged 3.1 ± 4.8 ha (SD) and did not differ significantly between sexes or seasons. However, during the dry season, females exhibited significantly smaller mean core areas than males.

Mariana Islands↗

Population size and natural history of Mariana fruit bats (Chiroptera: Pteropodidae) on Sarigan, Mariana Islands

Based on count results, we estimated the population of Mariana fruit bats ( Pteropus mariannus Desmarest ) on Sarigan, Mariana Islands, to number 150-200 bats in 1999, 185-235 bats in 2000, and about 300-400 bats in 2001. Our results, plus those of two previous surveys, indicate that bat abundance on the island probably remained relatively stable at about 125-235 animals during much of the period from 1983 to 2000, then increased suddenly in 2001, most likely due to immigration from a neighboring island. Sarigan's population differs from those of larger islands in the archipelago by usually having smaller roost sizes, typically 3-75 bats, and large numbers of solitary bats that at times comprise up to half of the population. Colonies and smaller aggregations were composed primarily of harems with multiple females, whereas a nearly equal sex ratio occurred among solitary animals. Colonies roosted in isolated coconut trees in open grasslands and in native forest stands of various sizes, but avoided dense coconut forest. An estimated 30-50% of harem and solitary females possessed young in July 1999. Bats were recorded feeding on just six species of plants, which partly reflects the island's impoverished flora. We speculate that fruit bat abundance on Sarigan is limited primarily by food availability rather than hunting losses, in contrast to some other islands in the Marianas. Our study supports the contention that populations of P. mariannus in the northern Marianas are usually sedentary, but that interisland movements of larger numbers of bats may occur rarely.

Mariana Islands↗

What caused the population decline of the Bridled White-eye on Rota, Mariana Islands?

The Bridled White-eye ( Zosterops conspicillatus rotensis ) was Once thought to be common and widespread on Rota, Commonwealth of the Northern Mariana Islands, but is now restricted to several patches of native limestone forest in and adjacent to the Sabana region. Surveys conducted in 1990 indicated that the population had declined by 87% between 1982 and 1990 for unknown reasons. The low density and restricted habitat association of the Bridled White-eye on Rota contrasts with the situation on Saipan, Tinian, Agiguan, and formerly on Guam, where the Bridled White-eye is the most common forest bird and occurs at all elevations and in all habitat types. We surveyed the entire range of the Rota Bridled White-eye in 1996 to estimate its current numbers and distribution. We also reviewed existing information on the white-eye and evaluated potential causes of its decline, including predation by Black Drongos ( Dicrurus macrocercus ), rats ( Rattus spp.), and the brown tree snake Boiga irregularis ); pesticides; avian disease; and habitat loss and alteration. We found that 94% of the extant population of 1,165 white-eyes on Rota was restricted to four patches of old-growth, native limestone forest covering only 259 ha. We believe that the population decline and current localized distribution is primarily a result of habitat changes due to agricultural development and typhoons, but the absence of white-eyes from several stands of native forest above 200 m remains unexplained. The Rota white-eye may be a different species from white-eyes found on Saipan, Tinian, Agiguan, and Guam, with different habitat preferences.

Rota↗

Status of the Mariana Crow population on Rota, Mariana Islands

We conducted a survey of the endangered Mariana Crow ( Corvus kubaryi ) population on Rota, Commonwealth of the Northern Mariana Islands, in October-November 1995 to provide current information on numbers and distribution of this species. To allow direct comparisons with a previous survey, we resurveyed transects established in 1982 using the same field methods and used identical analysis methods for both surveys. Several areas on Rota that lack suitable habitat and have few if any resident crows were excluded from our 6,315-ha study area. Our reanalysis of 1982 survey data for our study area gave an estimated population size of 1,348 crows (95% CI = 1,136–1,564), compared to a 1995 estimate of 592 crows (95% CI = 474–720). Mean number of crows detected per sampling station decreased 57% from 1.06 ± 0.09 SE in 1982 to 0.46 ± 0.05 in 1995. The apparent 56% decrease in population size may be a result of habitat loss from development and typhoons, as well as persecution, but other factors contributing to the decline cannot be identified until more is known about the ecology and demography of the Mariana Crow population.

Rota↗

Forest bird and fruit bat populations on Sarigan, Mariana Islands

We conducted the first quantitative surveys of forest bird and bat populations on the uninhabited island of Sarigan, Commonwealth of the Northern Mariana Islands. Severe habitat degradation has occurred on Sarigan because of overgrazing by introduced goats and pigs. Planting of coconut palms ( Cocos nucifera ) for copra production has also eliminated much of the island’s native forest. We recorded five species of forest birds on Sarigan: Micronesian Honeyeater ( Myzomela rubratra ), Micronesian Megapode ( Megapodius laperouse laperouse ), Micronesian Starling ( Aplonis opaca ), Collared Kingfisher ( Halcyon chloris ), and White-throated Ground Dove ( Gallicolumba xanthonura ). Estimated population sizes (95% confidence interval) in 1997 were 1,821 (1,617–2,026) for Micronesian Honeyeater, 677 (545–810) for Micronesian Megapode, 497 (319–675) for Micronesian Starling, 107 (82–131) for Collared Kingfisher, and 170 (101–238) for Mariana Fruit Bat ( Pteropus mariannus ).

Sarigan↗

Volcanic investigations in the Commonwealth of the Northern Mariana Islands, April to May 1994

A team of U.S. Geological Survey geologists, a seismologist, and technicians gathered new geologic, seismic, and deformation data in the Commonwealth of the Northern Mariana Islands (CNMI). Nine volcanic islands on the active East Mariana Ridge north of Saipan were examined between April 20 and May 3, 1994. In addition, a new radio-telemetry seismic station was installed on the island of Agrihan (also spelled Agrigan). This report describes our continuing efforts, that began in May 1981, to establish volcano monitors and to assess hazards in the CNMI. Our previous visits, from September 1990 to May 1992, are documented in Moore and others (1991, 1993). Regional seismicity of the Mariana Island region, as recorded by the USGS National Earthquake Information Center (NEIC), included at least 324 events between January 1, 1991, and February 4, 1994. The largest event was a M 8.1 Guam earthquake on August 8, 1993, which caused extensive damage to that island and was felt on Saipan. Intermittent seismic activity continues to occur in the Anatahan-Sarigan, Guguan-Alamagan-Pagan, and PaganAgrihan-Asuncion areas. Mount Pagan volcano was actively erupting ash during our 11 days on the island of Pagan. We were able to document seismicity and ground deformation associated with this volcanic activity. None of the other subaerial volcanoes in the chain showed signs of eruptive activity during our visit, but an overflight in a fixed-wing aircraft by geologist Richard Moore and CNMI Lieutenant Governor Jesus Borja detected an apparent submarine eruption between Farallon de Pajaros (also known as Uracas or Uracus) and Maug. The only surveillance of the three uninhabited islands of Farallon de Pajaros, Maug, and Sarigan was by aerial reconnaissance. Geologists studied the other six islands in greater detail by field mapping and aerial surveillance. Electronic distance measurement (EDM) permanent-glass monitor lines were measured on Agrihan, Pagan, and Anatahan. The majority of line-length changes on Agrihan were insignificant (<16 mm). Mount Pagan's south EDM monitor was reestablished, and 1994 results, compared with 1983 measurements, show large changes associated with renewed volcanic activity. Contractions of 59 mm (stations INS to REF) and 157 mm (stations INS to MID) were measured on the south monitor. The southwest Pagan EDM monitor showed a 56 mm contraction for the same period (stations PAGAN 1 to RIDGE 2). Line-length change of this sense and magnitude usually indicates that inflation has occurred in the volcano. Measurements during the 1994 visit to Pagan Island showed no significant changes (for all measurements made during April-May 1994). Anatahan also showed changes as large as -50 mm, accumulated over a time span of approximately two years. Temperatures and pH values of hot spring waters on Agrihan, Pagan, and Anatahan and fumaroles on Agrihan and Anatahan were measured. The temperature data indicated no significant change in the state of these volcanoes since 1992. We collected warm spring water from Lagoonam Sanhalom (Inland Lake) near Mount Pagan. In addition, we started geologic mapping on Asuncion and Guguan, collected charcoal to date three eruptions of Mount Pagan, and collected rocks on Asuncion, Guguan, Pagan, and Alamagan for petrographic and chemical studies. We conclude that the low and infrequent shallow seismicity, lack of significant deformation, and low fumarole temperatures suggest that no eruption is likely soon on Agrihan and Alamagan. Anatahan's deformation pattern continues to behave in an erratic manner. Because f the lack of seismicity, it seems unlikely that an eruption of Anatahan will occur soon. The persistent volcanic tremor and significant EDM changes on Mount Pagan mean that small explosive eruptions will continue to occur.

Mariana Islands↗

Geology of Saipan, Mariana Islands; Part 1, General geology

Saipan, situated about 15&deg; N. and 146&deg; E., is one of the larger and more southerly of the Mariana Islands. The 15 small islands of this chain are strung along an eastwardly convex ridge for more than 400 miles north to south, midway between Honshu and New Guinea and about 1,200 miles east of the Philippines. Paralleling this ridge 60 to 100 miles further east is a deep submarine trench, beyond which lies the Pacific Basin proper. To the west is the Philippine Sea, generally deeper than 2,000 fathoms. The trench coincides with a zone of negative gravity anomalies, earthquake foci occur at increasing depths westward from it, and silica- and alumina-rich volcanic rocks characterize the emergent island chain itself. The contrast between these features and those of the Pacific Basin proper to the east is held to favor the conclusion that the Mariana island arc and trench define the structural and petrographic front of Asia

Saipan↗