Search USGS⌕ Search

Geology topics

T. W. Custer

Publications and source records attributed to T. W. Custer.

101 records · Page 6Linked to original sources

Organochlorine residues in common tern eggs from nine Atlantic coast colonies, 1980

In 1980, 178 Common Tern (Sterna hirundo) eggs were collected in nine colonies from Rhode Island to North Carolina and were analyzed for organochlorines. DDE and PCBs were detected in most of the eggs. Mean concentrations of DDE and PCBs differed among colonies and seemed related to local contamination. Concentrations of DDE and PCBs in Common Tern eggs were well below those reported to have adverse effects in this species. In one colony, eggs of known laying sequence were collected. First, second, and third eggs in the clutch did not differ significantly from one another in shell weight, shell thickness, and concentration of DDE or PCBs.

Colonial Waterbirds↗

Organochlorine residues and shell characteristics of roseate tern eggs, 1981

Roseate Terns ( Sterna dougallii ) breed in two areas in the Western Hemisphere: in northeastern North America between Long Island, New York, and Nova Scotia, and around the Caribbean Sea from the Florida Keys and the Bahamas to the Netherlands Lesser Antilles (Bent 1921, Bond 1956, Nisbet 1980). Both populations are small, and concern recently has been expressed about their status (Nisbet 1980, Buckley and Buckley 1981). The northeastern population has decreased from a peak of about 8500 pairs in the 1940s to between 2500 and 3000 pairs in 1978-1982, and has become largely concentrated into 4 colonies (Nisbet 1980). The Caribbean population has been affected by egg collecting and other forms of human disturbance in its main stronghold in the U.S. Virgin Islands (U.S. Virgin Islands Bureau of Fish and Wildlife 1976-1979, Norton 1980, 1981). One factor which may have affected the northeastern population is chemical pollution. Hays and Risebrough (1972) reported high levels of polychlorinated biphenyls (PCBs) and l,l-dichloro-2,2-bis(p-chloro phenyl) ethylene (DDE) in 3 Roseate Tern chicks found with congenital abnormalities at Great Gull Island, New York, in 1970. High levels of PCBs were also found in chicks found dead at Bird Island, Massachusetts, in 1970 (Nisbet 1981). A close relative, the Common Tern ( S. hirundo ), is relatively sensitive to the effects of DDE; elevated residues of DDE in eggs are associated with eggshell-thinning (Switzer et al. 1973), reduction in the porosity of eggshells, and embryonic mortality (Fox 1976). The present paper reports the results of a survey of organochlorine residues in Roseate Terns in 1981. The main objectives of the survey were to determine the levels of organochlorine contamination in eggs of the Roseate Tern in its major colonies and to investigate whether changes in eggshell characteristics similar to those reported by Fox (1976) may have occurred in this species. A secondary objective was to determine geographic patterns of organochlorine contamination within the northeastern U.S. population of Roseate Terns and to compare them with patterns observed in Common Terns

Connecticut, Massachusetts, New York↗

Estimating reproductive success in colonial waterbirds: An evaluation

To estimate reproductive success in a population one ideally would like to determine the number of young fledged per nesting female. However, this is difficult because often (1) the adults are not individually marked, (2) the colony is not visited daily, and (3) the investigator is unable to monitor all young until they fledge. If adults are unmarked and successful renesting occurs, reproductive success will be underestimated. If a colony is not visited daily and nests are initiated and lost between visits, reproductive success will be overestimated. The Mayfield method is one approach to overcoming this latter problem. Finally, nestling colonial birds are often able to move away from the nest site well before fledging and thus avoid being detected. To overcome this problem capture-recapture methods and enclosures have been used. In this paper we discuss these limitations and evaluate methods of dealing with them.

Colonial Waterbirds↗

Common tern colonies along the mid-Atlantic coast. I. Nestling chronology

1. Sixteen Common Tern colonies in Rhode Island, New Jersey, Virginia, and North Carolina were studied from May through July 1980 by four investigators. Nests were marked during egg laying and were monitored every 5-7 days until fledging of young. 2. Results from 1980 indicate that ambient temperature differences in the four study areas account for differences in the onset of egg laying with North Carolina and Virginia colonies beginning 12-16 days before New Jersey and Rhode Island birds. Temperature alone, however, does not seem to have a significant effect on either median egg-laying dates or total duration of the season. 3. The low frequency of late-season nesting was not correlated with colony size or success of peak nests in 1980, but renesting (or late nesting) in all study areas was rare because of the benign weather conditions during the spring. Similarly, no significant correlation was found between success of nests and colony size.

Colonial Waterbirds↗

Reproductive success and nest attentiveness of mallard ducks fed Aroclor 1254

A dietary dosage of 25 ppm Aroclor 1254 fed to nine-month-old mallards Anas platyrhynchos for at least a month before egg-laying had no detrimental effect on reproductive success or nest attentiveness when hens were allowed to incubate their own eggs. The treatment caused no effect on number of hens laying, date of first egg laid or clutch size. Fertility of eggs was greater among Aroclor-treated birds (87·7%) than among controls (73·2%). Aroclor may have stimulated males to come into reproductive condition sooner than controls. Hatching of fertile eggs and survival of ducklings to 3 weeks of age were similar in treated and control groups. The number of times off the nest per day and total time off the nest per day were the same for control and Aroclor-treated hens in days 14–17 of incubation.

Environmental Pollution (Series A)↗

Seasonal trends in summer diet of the lapland longspur near Barrow Alaska USA

Contents of lapland longspur [Calcarius lapponicus] stomachs and esophagi were sampled near Barrow, Alaska [USA], from May-Aug. in 1969, 1971, 1972 and 1973. Data from stomach contents were corrected for differential digestion of prey items. Longspurs shifted seasonally from larval to adult arthropods and back to larvae, responding to changes in the abundance of these prey items. Seeds were a vital supplementary food in late May and Aug., when arthropods were scarce or inaccessible. One species of crane fly was the major dietary component for longspurs during June and July. Its high abundance and substantial dry weight per individual may contribute to the success of longspurs at Barrow. The diets of longspurs and 4 common shorebirds (Calidris spp.) at Barrow were similar in the range of prey items taken except for seeds and tenthredinid larvae. Their diets overlapped closely when feeding sites were restricted because of snow and surface water (chiefly at the beginning of the season) and when prey was abundant in early to mid-July. Competition is possible early in the season but unlikely in July when surface insects are very abundant. Habitat separation and the advantages of fringillid form apparently contribute to the success of longspors in a tundra community of insectivores dominated by shorebirds.

The Condor↗

Snowy owl predation on lapland longspur nestlings recorded on film

During the summer of 1971 I investigated the breeding biology of the Lapland Longspur, Calcarius lapponicus , near Barrow, Alaska. To obtain data on incubation and feeding patterns of nesting longspurs, time-lapse cameras (Minolta Autopak-8 D6 super-8 movie cameras equipped with an Intervalometer-P time-lapse device) were positioned at several nests throughout the nesting season with an exposure interval of either 8 or 30 seconds. At 07:00 on 14 July a Snowy Owl, Nyctea scandiaca , took the three largest of four young at a nest being monitored at 30-second intervals (Figure 1). The nestlings were 4, 6, 7, and 8 days posthatching and weighed approximately 12, 15, 20, and 20 g respectively on 13 July.

The Auk↗