Search USGS⌕ Search

Geology topics

S. K. Skagen

Publications and source records attributed to S. K. Skagen.

22 records · Page 2Linked to original sources

Estimates of shorebird populations in North America

Estimates are presented for the population sizes of 53 species of Nearctic shorebirds occurring regularly in North America, plus four species that breed occasionally. Population estimates range from a few tens to several millions. Overall, population estimates most commonly fall in the range of hundreds of thousands, particularly the low hundreds of thousands; estimated population sizes for large shorebird species currently all fall below 500 000. Population size is inversely related to size (mass) of the species, with a statistically significant negative regression between log(population size) and log(mass). Two outlying groups are evident on the regression graph: one, with populations lower than predicted, includes species considered to be either “at risk” or particularly hard to count, and a second, with populations higher than predicted, includes two species that are hunted. Shorebird population sizes were derived from data obtained by a variety of methods from breeding, migration, and wintering areas, and formal assessments of accuracy of counts or estimates are rarely available. Accurate estimates exist only for a few species that have been the subject of detailed investigation, and the likely accuracy of most estimates is considered poor or low. Population estimates are an integral part of conservation plans being developed for shorebirds in the United States and Canada and may be used to identify areas of key international and regional importance.

Occasional Paper of the Canadian Wildlife Service↗

Functions of perch relocations in a communal night roost of wintering bald eagles

We investigated the functions of perch relocations within a communal night roost of wintering bald eagles ( Haliaeetus leucocephalus ) along the Nooksack River, Washington, during two winters. We tested seven predictions of two nonexclusive hypotheses: (1) bald eagles relocate within roosts to assess foraging success of conspecifics and (2) bald eagles relocate to obtain thermoregulatory benefits from an improved microclimate. Additionally, we gathered descriptive information to allow refinement of further alternative hypotheses. We rejected the hypothesis that relocations are a means of assessing foraging success. Contrary to our expectations, immature eagles did not relocate to be closer to adults, and relocations were less frequent when food was less abundant. Our data support the hypothesis that eagles relocate within night roosts to obtain a favorable microclimate during winters when they are subjected to cold stress and food stress. In both winters, relocations were more frequent in the evening than in the morning. In both winters, most evening relocations were to the center of the roost rather than to its edge, and the frequency of relocation to the center was greater when temperatures were low. The microclimate hypothesis, however, explains only a limited number of relocations. Based on our findings, it is likely that relocation has multiple functions, including establishing and (or) maintaining foraging associations, establishing and (or) maintaining social-dominance hierarchies when food is less abundant, and nonsocial activities.

Canadian Journal of Zoology↗

Population estimates of Nearctic shorebirds

Estimates are presented for the population sizes of 53 species of Nearctic shorebirds occurring regularly in North America, plus four species that breed occasionally. Shorebird population sizes were derived from data obtained by a variety of methods from breeding, migration and wintering areas, and formal assessments of accuracy of counts or estimates are rarely available. Accurate estimates exist only for a few species that have been the subject of detailed investigation, and the likely accuracy of most estimates is considered poor or low. Population estimates range from a few tens to several millions. Overall, population estimates most commonly fell in the range of hundreds of thousands, particularly the low hundreds of thousands; estimated population sizes for large shorebird species currently all fall below 500,000. Population size was inversely related to size (mass) of the species, with a statistically significant negative regression between log (population size) and log (mass). Two outlying groups were evident on the regression graph: one, with populations lower than predicted, included species considered either to be "at risk" or particularly hard to count, and a second, with populations higher than predicted, included two species that are hunted. Population estimates are an integral part of conservation plans being developed for shorebirds in the United States and Canada, and may be used to identify areas of key international and regional importance.

Waterbirds↗

Do mammalian nest predators follow human scent trails in the shortgrass prairie?

Nest predation, the major cause of nest failure in passerines, has exerted a strong influence on the evolution of life history traits of birds. Because human disturbance during nest monitoring may alter predation rates, we investigated whether human scent affected the survival of artificial ground nests in shortgrass prairie. Our experiment consisted of two treatments, one in which there was no attempt to mask human scent along travel routes between artificial nests, and one in which we masked human scent with cow manure, a scent familiar to mammalian predators in the study area. We found no evidence that human scent influenced predation rates, nor that mammalian predators followed human trails between nests. We conclude that scent trails made by investigators do not result in lower nesting success of passerines of the shortgrass prairie where vegetation trampling is minimal, mammalian predators predominate, and avian predators are rare.

The Wilson Bulletin↗