Search USGS⌕ Search

Geology topics

R.D. Drobney

Publications and source records attributed to R.D. Drobney.

6 recordsLinked to original sources

True metabolizable energy of moist-soil seeds

Habitat objectives for migrating and wintering waterfowl are often established by converting population energy demands into an equivalent measure of foraging habitat. In some areas, seeds produced from moist-soil plants provide a significant proportion of the energy available to waterfowl. To accurately establish habitat objectives for migrating and wintering waterfowl, managers must estimate seed production from moist-soil plants and have information on metabolizable energy (ME) of moist-soil seeds. Although methods for estimating seed production have been developed, ME has been determined for few natural seeds. We determined true metabolizable energy (TME) of 10 moist-soil seeds commonly consumed by wintering and migrating ducks. TME estimates were similar (P>0.05) for hairy crabgrass (Digitaria sanguinalis; 3.09 kcal/g), little hairy crabgrass (D. ischaemum; 3.10 kcal/g), pigweed (Amaranthus spp.; 2.97 kcal/g), yellow foxtail (Setaria lutescens; 2.88 kcal/g), fall panicum (Panicum dichotomiflorum; 2.75 kcal/g), curly dock (Rumex crispus; 2.68 kcal/g), and wild millet (Echinochloa crusgalli; 2.61 kcal/g), but less (P<0.05) for beakrush (Rynchospora corniculata; 1.86 kcal/g), paspalum (Paspalum laeve; 1.57 kcal/g), and nodding or curltop ladysthumb smartweed (Polygonum lapathifolium; 1.52 kcal/g). TME values determined for moist-soil seeds in this study will allow managers to accurately estimate carrying capacity of waterfowl habitats.

Wildlife Society Bulletin↗

Precocious breeding by yearling Giant Canada Geese

Many species of waterfowl are capable of breeding as yearlings. In the subfamily Anserinae, however, reproduction normally does not commence until individuals reach two to four years of age (Rohwer 1992). Most published accounts indicate that Canada Geese ( Branta canadensis ) conform to the pattern typically found in other geese, deferring reproduction as yearlings and initiating breeding when birds are two years of age or older (Hanson 1962, Brakhage 1965, Bellrose 1980, Moser and Rusch 1989). The few documented exceptions (Brakhage 1965, Cooper 1978, MacInnes and Dunn 1988) suggest that the likelihood of a successful breeding attempt is higher for yearling males than females and that when early breeding occurs, one member of the pair is often at least two years old. Only two records of nesting attempts by yearling female Canada Geese have been published (Hall and McGilvrey 1971, Mickelson, 1975). In each case, the female produced some fertile eggs but deserted the nest before the eggs hatched. The observations noted above demonstrate that reproduction by yearling Canada Geese is physiolog ically possible for both sexes, but they also raise a number of interesting questions regarding why most individuals defer breeding during their first year. Energetic or nutritional constraints, and the inability of yearlings to secure and successfully defend a territory, are likely physiological (Elder 1946) and social (Brakhage 1965) impediments to early breeding From an evolutionary perspective, reduced reproductive success of yearlings relative to adults, and increased mortality associated with early breeding. also may contribute to deferred sexual maturity in waterfowl (Rohwer 1992).

The Auk↗

Mourning Dove nesting habitat and nest success in Central Missouri

Previous Mourning Dove (Zenaida macroura) nesting studies conducted in areas containing a mixture of edge and continuous habitats have focused on edge habitats. Consequently, little is known about the potential contribution of continuous habitats to dove production. In this study we evaluated the relative importance of these two extensive habitat types by monitoring the habitat use and nest success of 59 radio-marked doves during 1990-1991 in central Missouri. Of 83 nests initiated by our marked sample, most (81.9%) were located in edge habitats. Although continuous habitats were selected less as nest sites, the proportion of successful nests did not differ significantly from that in edge habitats. Our data indicate that continuous habitats should not be considered marginal nesting habitat. If the intensity of use and nest success that we observed are representative regionally or nationally, continuous habitats could contribute substantially to annual Mourning Dove production because of the high availability of these habitats throughout much of the Mourning Dove breeding range.

Journal of Field Ornithology↗

Selection of summer roosting sites by Indiana bats (Myotis sodalis) in Missouri

Summer roosting sites were studied at four maternity colonies of Indiana bats (Myotis sodalis) in northern Missouri. Colonies of Indiana bats used two types of roosts, primary and alternate, that differed in intensity of use, number, and probable function. Primary roosts were denned as roosts where use by >30 bats on more than one occasion was observed. The number of primary roosts per colony ranged from one to three. All primary roosts were in standing dead trees situated in trees exposed to direct sunlight. Alternate roosts were used by smaller numbers of bats. These roosts included both living and dead trees that typically were located within the shaded forest interior. Differences in patterns of use between types of roosts seemed to be influenced by weather conditions in that use of alternate roost trees increased during periods of elevated temperature and precipitation. Indiana bats have specific requirements for roost sites, but also must be able to relocate when loss of bark, tree fall, or other events render their current roost sites unusable. Practices of forest management within the summer range of Indiana bats should favor retention of large-diameter, mature, and senescent trees.

Journal of Mammalogy↗