Search USGS⌕ Search

Geology topics

Ponnusamy Sathiyaselvam

Publications and source records attributed to Ponnusamy Sathiyaselvam.

3 recordsLinked to original sources

Migratory ducks and protected wetlands in India

India is the most important wintering ground for migratory ducks in the Central Asian Flyway. Because of its latitudinal and climatic extent, the country provides a diversity of wetland habitats for migratory ducks (Ali & Ripley 1978). India is the seventh largest country in the world with an area of about 3.3 million km2 or 2.4% of the world’s land-area. Mainland India stretches nearly 3200 km from north to south (6° to 36° N), and 3000 km from west to east (68° to 98° E). Given this huge geographical extent, migratory ducks wintering in the southern part of the country need to refuel at several wetlands before they cross the Himalayas on their way to the breeding areas in Central Asia and Siberia.

Book chapter↗

Space use of wintering waterbirds in India: Influence of trophic ecology on home-range size

Relationship between species' home range and their other biological traits remains poorly understood, especially in migratory birds due to the difficulty associated with tracking them. Advances in satellite telemetry and remote sensing techniques have proved instrumental in overcoming such challenges. We studied the space use of migratory ducks through satellite telemetry with an objective of understanding the influence of body mass and feeding habits on their home-range sizes. We marked 26 individuals, representing five species of migratory ducks, with satellite transmitters during two consecutive winters in three Indian states. We used kernel methods to estimate home ranges and core use areas of these waterfowl, and assessed the influence of body mass and feeding habits on home-range size. Feeding habits influenced the home-range size of the migratory ducks. Carnivorous ducks had the largest home ranges, herbivorous ducks the smallest, while omnivorous species had intermediate home-ranges. Body mass did not explain variation in home-range size. To our knowledge, this is the first study of its kind on migratory ducks, and it has important implications for their conservation and management.

Current Zoology↗

The trans-Himalayan flights of bar-headed geese (Anser indicus)

Birds that fly over mountain barriers must be capable of meeting the increased energetic cost of climbing in low-density air, even though less oxygen may be available to support their metabolism. This challenge is magnified by the reduction in maximum sustained climbing rates in large birds. Bar-headed geese ( Anser indicus ) make one of the highest and most iconic transmountain migrations in the world. We show that those populations of geese that winter at sea level in India are capable of passing over the Himalayas in 1 d, typically climbing between 4,000 and 6,000 m in 7–8 h. Surprisingly, these birds do not rely on the assistance of upslope tailwinds that usually occur during the day and can support minimum climb rates of 0.8–2.2 km·h −1 , even in the relative stillness of the night. They appear to strategically avoid higher speed winds during the afternoon, thus maximizing safety and control during flight. It would seem, therefore, that bar-headed geese are capable of sustained climbing flight over the passes of the Himalaya under their own aerobic power.

Himalayas↗