Search USGS⌕ Search

Geology topics

Michael N. Kochert

Publications and source records attributed to Michael N. Kochert.

At least 37 records · Page 2Linked to original sources

Effects of radiomarking on prairie falcons: Attachment failures provide insights about survival

From 1999–2002, we attached satellite-received platform transmitter terminals (PTTs) to 40 adult female prairie falcons ( Falco mexicanus ) on their nesting grounds in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area (NCA) in southwest Idaho. We used 3 variations of a backpack harness design that had been used previously on raptors. Each radiomarked falcon also received a color leg band with a unique alphanumeric code. We monitored survival of birds using radiotelemetry and searched for marked birds on their nesting grounds during breeding seasons after marking. Because 6 falcons removed their harnesses during the first year, we were able to compare survival rates of birds that shed PTTs with those that retained them. We describe a harness design that failed prematurely as well as designs that proved successful for long-term PTT attachment. We resighted 21 marked individuals on nesting areas 1–5 years after they were radiomarked and documented 13 mortalities of satellite-tracked falcons. We used a Cormack-Jolly-Seber model to estimate apparent survival probability based on band resighting and telemetry data. Platform transmitter terminals had no short-term effects on falcons or their nesting success during the nesting season they were marked, but birds that shed their transmitters increased their probability of survival. Estimated annual survival for birds that shed their transmitters was 87% compared to 49% for birds wearing transmitters. We discuss possible reasons for differences in apparent survival rates and offer recommendations for future marking of falcons.

Idaho↗

Populations and habitat relationships of Piute ground squirrels in southwest Idaho

Piute ground squirrels (Spermophilus mollis idahoensis) are normally above ground from late January until late June or early July in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area in southwestern Idaho. In 2002 they were rarely seen above ground after early May. Because of the ecological importance of ground squirrels for nesting raptors and other species, we sought to determine the reasons for their early disappearance. We sampled 12 sites from January 2003 through March 2003 to determine if a population crash had occurred in 2002. Tests indicated that Piute ground squirrels had not been exposed to plague within the past year. The presence of yearlings in the population indicated that squirrels reproduced in 2002 and that at least some yearlings survived the winter. Both yearling and adult squirrels appeared to be reproducing at or above normal rates in 2003. The most plausible explanation for the early disappearance of Piute ground squirrels in 2002 is that squirrels entered seasonal torpor early in response to a late spring drought. In addition, the breeding chronology of squirrels may have shifted during the past 2 decades in response to climate change and/or habitat alteration. Shrub habitats provide a more favorable and stable environment for squirrels than grass habitats. Squirrel abundance was higher on live-trapping grids with sagebrush than on grids dominated by grass, and squirrel masses were higher at sites dominated by shrubs and Sandberg bluegrass (Poa secunda). Densities in big sagebrush (Artemisia tridentata) were within the ranges reported for earlier years, but densities in grass were lower than previously reported. Low densities at grassland sites in 2003 support other findings that drought affects squirrels in altered grass communities more than those in native shrub habitats. Long-term shifts in ground squirrel breeding chronology may have implications for raptors that depend on them for food.

Western North American Naturalist↗

Effects of radio marking on prairie falcons: Attachment failures provide insights about survival

From 1999-2002, we attached satellite-received platform transmitter terminals (PTTs) to 40 adult female prairie falcons (Falco mexicanus) on their nesting grounds in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area (NCA) in southwest Idaho. We used 3 variations of a backpack harness design that had been used previously on raptors. Each radiomarked falcon also received a color leg band with a unique alphanumeric code. We monitored survival of birds using radiotelemetry and searched for marked birds on their nesting grounds during breeding seasons after marking. Because 6 falcons removed their harnesses during the first year, we were able to compare survival rates of birds that shed PTTs with those that retained them. We describe a harness design that failed prematurely as well as designs that proved successful for long-term PTT attachment. We resighted 21 marked individuals on nesting areas 1-5 years after they were radiomarked and documented 13 mortalities of satellite-tracked falcons. We used a Cormack-Jolly-Seber model to estimate apparent survival probability based on band resighting and telemetry data. Platform transmitter terminals had no short-term effects on falcons or their nesting success during the nesting season they were marked, but birds that shed their transmitters increased their probability of survival. Estimated annual survival for birds that shed their transmitters was 87% compared to 49% for birds wearing transmitters. We discuss possible reasons for differences in apparent survival rates and offer recommendations for future marking of falcons.

Wildlife Society Bulletin↗

Long-range movements and breeding dispersal of Prairie Falcons from southwest Idaho

From 1999–2003, we tracked movements of adult female Prairie Falcons ( Falco mexicanus ) using satellite telemetry to characterize long-range movement patterns and breeding dispersal. We radio marked 40 falcons from April–May on their nesting grounds in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area in southwest Idaho. All falcons with functioning transmitters left the Snake River Canyon from late June through mid-July. Most headed northeast across the Continental Divide to summering areas in Montana, Alberta, Saskatchewan, and the Dakotas. Prairie Falcons stayed at their northern summer areas for 1–4 months before heading to the southern Great Plains or to southwest Idaho. The Great Plains was a key migration pathway. Important wintering areas included the Texas Panhandle and southwest Idaho. Most falcons completed their seasonal migrations within 2 weeks. Use of widely separated nesting, summering, and wintering areas appears to be a strategy to exploit seasonally abundant prey resources. Most falcons had three or fewer use areas during the nonbreeding season, and falcons showed a high degree of fidelity to their use areas during each season. At least 21 falcons returned to nest within 2.5 km of where they nested in the previous year, but one falcon moved to a new nesting area 124 km south of her previous breeding area. Prairie Falcon movements suggest large-scale connectivity of grassland and shrubsteppe landscapes throughout western North America. Conservation of Prairie Falcons must be an international effort that considers habitats used during both nesting and non-nesting seasons.

Idaho↗

Habitat use by Swainson's Hawks on their austral winter grounds in Argentina

We examined the use of agricultural habitats by Swainson's Hawks (Buteo swainsoni)in La Pampa and Santa Fe provinces, Argentina. We found an association of foraging Swainson's Hawks with permanent pastures such as fallow, natural, and alfalfa fields. The hawks also used plowed fields for sunning, resting, and preening. Fields planted with annual crops and pastures were used very little, except when they were cut for hay, plowed, and harvested, or when low crop height and cover allowed the hawks to land in fields. The availability of abundant, yet widely-spaced and transient food-sources, such as insect outbreaks, appeared to be the principal factor influencing habitat use by the hawks. Their reliance on agricultural habitats makes Swainson's Hawks highly vulnerable to pesticide contamination and has contributed to the occurrence of significant mortality events on their wintering grounds.

Journal of Raptor Research↗

Golden eagles in the U.S. and Canada: Status, trends, and conservation challenges

We reviewed the literature to assess status and population trends and to identify mortality factors affecting Golden Eagle populations in the U.S. and Canada. Nesting populations in Alaska and Canada are stable, but some nesting populations in the western U.S. have declined. Small but steady declines in the intermountain West have been associated with shrub loss and declining jackrabbit populations; declines in southern California have been attributed to urbanization. Migration counts in the eastern U.S. suggest a decline in Golden Eagles from the 1930s to the early 1970s, with a stable or increasing trend since the early 1970s. No significant trends in migration counts were reported for Golden Eagles in the western U.S. sincet he mid-1980s. Western migration count sites on the continental divide in the Rocky Mountains at or just north of the U.S.-Canadian border (49-51??N latitude) show potential to provide information on trends of Golden Eagle populations from Alaska and western Canada. Most eagle mortality is human related. This paper illustrates the need for more effective monitoring of Golden Eagle populations in North America.

Journal of Raptor Research↗

Turnover and dispersal of prairie falcons in southwestern Idaho

We studied Prairie Falcon (Falco mexicanus) breeding dispersal, natal dispersal, and turnover at nesting areas in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area (NCA) from 1971- 95. Of 61 nesting areas where falcons identified one year were known to be present or absent the following year, 57% had a different falcon. This turnover rate was 2-3 times higher than that reported elsewhere for large falcons, and may have been related to high nesting densities in the NCA. Turnover at nesting areas was independent of nesting success in the previous year, but was significantly higher for females nesting on large cliffs. Mean distance between natal and breeding locations for 26 falcons banded as nestlings and later encountered as nesting adults was 8.9 km. Natal dispersal distances were similar for males and females, but more than twice as many males marked as nestlings were later encountered nesting in the NCA. Fourteen adult falcons found on different nesting areas in successive years moved an average of 1.5 km between nesting areas; males dispersed significantly farther than females. Natal and breeding dispersal distances in the NCA were lower than those reported for Prairie Falcons in other study areas. Only four falcons banded as nestlings were found outside NCA boundaries during the breeding period, and only one of these birds was known to be occupying a nesting area. We encountered no falcons banded outside the NCA occupying nesting areas in the NCA during this study.

Journal of Raptor Research↗

Effects of military training activities on shrub-steppe raptors in southwestern Idaho, USA

), northern harriers ( Circus cyaneus ), burrowing owls ( Athene cunicularia ), and short-eared owls ( Asio flammeus ) inside and outside a military training site in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area, southwestern Idaho. The Orchard Training Area is used primarily for armored vehicle training and artillery firing by the Idaho Army National Guard. Relative abundance of nesting pairs inside and outside the training site was not significantly different from 1991 to 1993 but was significantly higher on the training site in 1994 ( P ≤ 0.03). Nesting success varied among years but was not significantly different inside and outside the training site ( P > 0.26). In 1994, short-eared owl and burrowing owl nests were significantly closer to firing ranges used early in the spring before owls laid eggs than were random points ( P < 0.001). In 1993, distances from occupied burrowing owl nests to firing ranges used early in the year were similar to those from random points to the same firing ranges ( P = 0.16). Military activity contributed to some nesting failures from 1992 to 1994, but some pairs nested successfully near military activity.

Idaho↗

Long-term prairie falcon population changes in relation to prey abundance, weather, land uses, and habitat conditions

We studied a nesting population of Prairie Falcons ( Falco mexicanus ) in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area (NCA) from 1974-1997 to identify factors that influence abundance and reproduction. Our sampling period included two major droughts and associated crashes in Townsend's ground squirrel ( Spermophilus townsendii ) populations. The number of Prairie Falcon pairs found on long-term survey segments declined significantly from 1976-1997. Early declines were most severe at the eastern end of the NCA, where fires and agriculture have changed native shrubsteppe habitat. More recent declines occurred in the portion of canyon near the Orchard Training Area (OTA), where the Idaho Army National Guard conducts artillery firing and tank maneuvers. Overall Prairie Falcon reproductive rates were tied closely to annual indexes of ground squirrel abundance, but precipitation before and during the breeding season was related inversely to some measures of reproduction. Most reproductive parameters showed no significant trends over time, but during the 1990s, nesting success and productivity were lower in the stretch of canyon near the OTA than in adjacent areas. Extensive shrub loss, by itself, did not explain the pattern of declines in abundance and reproduction that we observed. Recent military training activities likely have interacted with fire and livestock grazing to create less than favorable foraging opportunities for Prairie Falcons in a large part of the NCA. To maintain Prairie Falcon populations in the NCA, managers should suppress wildfires, restore native plant communities, and regulate potentially incompatible land uses.

The Condor↗

Creating raptor benefits from powerline problems

Powerlines benefit raptors by providing enhanced nesting and roosting sites. However, they also can kill raptors by electrocution and raptors can interfere with power transmission. The electrocution problem has been reduced by correcting existing lethal lines and implementing electrocution safe designs for new lines. Remedial actions include pole modifications, perch management and insulation of wires and hardware. New line designs provide for proper insulation and adequate spacing of conductors and grounded hardware. Nesting platforms can reduce power transmission problems and enhance the benefits of nesting on powerlines. A combination of perch deterrents and insulator shields is a positive, cost-effective approach to managing bird contamination that allows birds to continue roosting on the towers.

Journal of Raptor Research↗

Effects of fire on golden eagle territory occupancy and reproductive success

We examined effects of fire on golden eagle (Aquila chrysaetos) territory occupancy and reproductive success in southwestern Idaho because wildfires since 1980 have resulted in large-scale losses of shrub habitat in the Snake River Plain. Success (percentage of pairs that raised young) at burned territories declined after major fires (P = 0.004). Pairs in burned areas that could expand into adjacent vacant territories were as successful as pairs in unburned territories and more successful than pairs in burned territories that could not expand. Success at extensively burned territories was lowest 4-6 years after burning but increased 4-5 years later. The incidence and extent of fires did not help predict territories that would have low occupancy and success rates in postburn years. The presence of a vacant neighboring territory and the amount of agriculture and proportion of shrubs within 3 km of the nesting centroid best predicted probability of territory occupancy. Nesting success during preburn years best predicted the probability of a territory being successful in postburn years. Burned territories with high success rates during preburn years continued to have high success rates during postburn years, and those with low success in preburn years continued to be less successful after burning. In areas where much shrub habitat has been lost to fire, management for golden eagles should include active fire suppression and rehabilitation of burned areas.

Journal of Wildlife Management↗

Assessing relative abundance and reproductive success of shrubsteppe raptors

From 1991-1994, we quantified relative abundance and reproductive success of the Ferruginous Hawk (Buteo regalis), Northern Harrier (Circus cyaneus), Burrowing Owl (Speotytoc unicularia), and Short-eared Owl (Asio flammeus) on the shrubsteppe plateaus (benchlands) in and near the Snake River Birds of Prey National Conservation Area in southwestern Idaho. To assess relative abundance, we searched randomly selected plots using four sampling methods: point counts, line transects, and quadrats of two sizes. On a persampling-effort basis, transects were slightly more effective than point counts and quadrats for locating raptor nests (3.4 pairs detected/100 h of effort vs. 2.2-3.1 pairs). Random sampling using quadrats failed to detect a Short-eared Owl population increase from 1993 to 1994. To evaluate nesting success, we tried to determine reproductive outcome for all nesting attempts located during random, historical, and incidental nest searches. We compared nesting success estimates based on all nesting attempts, on attempts found during incubation, and the Mayfield model. Most pairs used to evaluate success were pairs found incidentally. Visits to historical nesting areas yielded the highest number of pairs per sampling effort (14.6/100 h), but reoccupancy rates for most species decreased through time. Estimates based on all attempts had the highest sample sizes but probably overestimated success for all species except the Ferruginous Hawk. Estimates of success based on nesting attempts found during incubation had the lowest sample sizes. All three methods yielded biased nesting snccess estimates for the Northern Harrier and Short-eared Owl. The estimate based on pairs found during incubation probably provided the least biased estimate for the Burrowing Owl. Assessments of nesting success were hindered by difficulties in confirming egg laying and nesting success for all species except the Ferruginous hawk.

Journal of Field Ornithology↗

Interactive effects of prey and weather on golden eagle reproduction

1. The reproduction of the golden eagle Aquila chrysaetos was studied in southwestern Idaho for 23 years, and the relationship between eagle reproduction and jackrabbit Lepus californicus abundance, weather factors, and their interactions, was modelled using general linear models. Backward elimination procedures were used to arrive at parsimonious models. 2. The number of golden eagle pairs occupying nesting territories each year showed a significant decline through time that was unrelated to either annual rabbit abundance or winter severity. However, eagle hatching dates were significantly related to both winter severity and jackrabbit abundance. Eagles hatched earlier when jackrabbits were abundant, and they hatched later after severe winters. 3. Jackrabbit abundance influenced the proportion of pairs that laid eggs, the proportion of pairs that were successful, mean brood size at fledging, and the number of young fledged per pair. Weather interacted with prey to influence eagle reproductive rates. 4. Both jackrabbit abundance and winter severity were important in predicting the percentage of eagle pairs that laid eggs. Percentage laying was related positively to jackrabbit abundance and inversely related to winter severity. 5. The variables most useful in predicting percentage of laying pairs successful were rabbit abundance and the number of extremely hot days during brood-rearing. The number of hot days and rabbit abundance were also significant in a model predicting eagle brood size at fledging. Both success and brood size were positively related to jackrabbit abundance and inversely related to the frequency of hot days in spring. 6. Eagle reproduction was limited by rabbit abundance during approximately twothirds of the years studied. Weather influenced how severely eagle reproduction declined in those years. 7. This study demonstrates that prey and weather can interact to limit a large raptor population's productivity. Smaller raptors could be affected more strongly, especially in colder or wetter climates.

Journal of Animal Ecology↗