Search USGS⌕ Search

Geology topics

Margaret R. Petersen

Publications and source records attributed to Margaret R. Petersen.

At least 55 records · Page 3Linked to original sources

Exposure of Spectacled Eiders and other diving ducks to lead in western Alaska

Lead poisoning, resulting from ingestion of spent shot, has been identified as a cause of mortality in Spectacled Eiders ( Somateria fischeri ) on the Yukon–Kuskokwim Delta, Alaska. We examined lead-exposure rates of adult and juvenile Spectacled Eiders and other diving ducks, using atomic absorption spectrophotometry of blood samples. Additionally, we X-rayed birds in the field to identify ingested shot. We detected shot in the gizzards of 11.6% of Spectacled Eiders X-rayed. During the period from arrival through incubation, 13.0% of adult females and 6.6% of adult males had elevated blood lead levels when captured. During the brood-rearing period, 35.8% of adult females and 12.2% of ducklings were exposed to lead when captured. There was an increase in the probability of exposure of adult females with date sampled. We predict that 50% of the successfully breeding hens were likely exposed to lead, and 25–37% of the Spectacled Eider breeding population was exposed to lead. The long-term effects of sublethal doses on Spectacled Eiders are unknown; however, exposure of nesting females and young birds to lead may result in reduced over-winter survival and (or) reduced fecundity.

Alaska↗

Relative effects of survival and reproduction on the population dynamics of emperor geese

Populations of emperor geese ( Chen canagica ) in Alaska declined sometime between the mid-1960s and the mid-1980s and have increased little since. To promote recovery of this species to former levels, managers need to know how much their perturbations of survival and/or reproduction would affect population growth rate (λ). We constructed an individual-based population model to evaluate the relative effect of altering mean values of various survival and reproductive parameters on λ and fall age structure (AS, defined as the proportion of juv), assuming additive rather than compensatory relations among parameters. Altering survival of adults had markedly greater relative effects on λ than did equally proportionate changes in either juvenile survival or reproductive parameters. We found the opposite pattern for relative effects on AS. Due to concerns about bias in the initial parameter estimates used in our model, we used 5 additional sets of parameter estimates with this model structure. We found that estimates of survival based on aerial survey data gathered each fall resulted in models that corresponded more closely to independent estimates of λ than did models that used mark-recapture estimates of survival. This disparity suggests that mark-recapture estimates of survival are biased low. To further explore how parameter estimates affected estimates of λ, we used values of survival and reproduction found in other goose species, and we examined the effect of an hypothesized correlation between an individual's clutch size and the subsequent survival of her young. The rank order of parameters in their relative effects on λ was consistent for all 6 parameter sets we examined. The observed variation in relative effects on λ among the 6 parameter sets is indicative of how relative effects on λ may vary among goose populations. With this knowledge of the relative effects of survival and reproductive parameters on λ, managers can make more informed decisions about which parameters to influence through management or to target for future study.

Journal of Wildlife Management↗

The Emperor Goose: An annotated bibliography

This bibliography contains more than 500 published and unpublished references relevant to the emperor goose ( Chen canagica ). The referenced works date from the early exploration of Beringia and Alaska through the formal description of the species in 1802 to 1993.

Report↗

Seaducks: A time for action

Seaducks (Tribe Mergini) are a diverse group of birds. In North America, many species nest in boreal or arctic habitats in Canada and Alaska and winter in ice-free coastal, marine, and freshwater habitats. Data from long- term surveys, population studies, and local knowledge suggest that some populations and species of seaducks have declined over the past decades. In most cases, the trend data are sufficient to document population problems, although the precise historic population and number of remaining birds are frequently unknown. As various state, provincial, and federal agencies attempt to address this problem, the need for additional information becomes clear. In the U.S., funding for work on seaducks generally has not been available until a species has been listed or proposed for lisiting under the Endangered Species Act. It is also clear that the funding sources for waterfowl in general are inadequate to address all of the management needs for both seaducks and more heavily hunted species. However, this is not a satisfactory justification of the general neglect of seaducks. Here we discuss the problems of identifying and prioritizing studies and research of this diverse group and propose a plan of action.

Conference Paper↗

Use of implanted satellite transmitters to locate Spectacled Eiders at-sea

Population estimates of Spectacled Eiders ( Somateria fischeri ) on the Yukon-Kuskokwim Delta (YKD), Alaska, suggest that by 1992 the number of birds on this major nesting area had declined to 1,721 pairs, 4% of that estimated in the 1970s (Stehn st al 1993). Consequently, Spectacled Eiders were listed as threatened under the Endangered Species Act. As nesting habitats for this species are believed to have changed little over the past 100 years, hypotheses concerning the cause of this decline include factors away from nesting areas. The non-nesting distribution of this eider is unknown, but birds are believed to molt and winter in the Bering and Chukchi seas (Dau and Kistchinski 1977). Systematic aerial surveys to locate areas where birds concentrate are expensive because of the vast area to be surveyed and dangerous because of restricted daylight and extreme weather conditions. Surveys from ships along the ice margin in the Bering Sea failed to locate concentrations of birds (Irving et al 1968, Everett et al 1989). We initiated a study to determine if at-sea areas used by Spectacled Eiders could be identified using satellite telemetry.

Alaska↗

Lead poisoning of spectacled eiders (Somateria fischeri) and of a common eider (Somateria mollissima) in Alaska

Lead poisoning was diagnosed in four spectacled eiders ( Somateria fischeri ) and one common eider ( Somateria mollissima ) found dead or moribund at the Yukon Delta National Wildlife Refuge, Alaska (USA) in 1992, 1993, and 1994. Ingested lead shot was found in the lower esophagus of one spectacled eider and in the gizzard of the common eider. Lead concentrations in the livers of the spectacled eiders were 26 to 38 ppm wet weight, and 52 ppm wet weight in the liver of the common eider. A blood sample collected from one of the spectacled eiders before it was euthanized had a lead concentration of 8.5 ppm wet weight. This is the first known report of lead poisoning in the spectacled eider, recently listed as a threatened species by the U.S. Fish and Wildlife Service.

Alaska↗

Emperor goose (Chen canagica)

Early naturalists exploring western Alaska were intrigued to find a stocky, blue-gray species of coastal goose unique to that area and nearby Russia. As E. W. Nelson (1887) wrote, "Among the various species of birds more or less peculiar to Alaska this goose is perhaps the most noteworthy." The Emperor Goose nests in the extensive coastal salt marsh habitats of arctic and sub-arctic Alaska and Russia and winters primarily on coastal beaches along ice-free areas of the Aleutian Islands and the Alaska Peninsula. Locally known as the "Beach Goose" from its habit of roosting and feeding near the waters' edge, the diet of this species consists largely of clams, mussels, and algae when wintering and staging in marine and estuarine habitats. When nesting in terrestrial habitats, it eats mostly roots, bulbs, and shoots of vegetation. Although the breeding biology and habitat requirements of this goose have been examined in detail, mostly on the Yukon-Kuskokwim Delta (Y-K Delta) of Alaska, there have been no intensive studies of its wintering or staging biology. Recent studies of migration have confirmed pathways and timing between the Y-K Delta and staging areas on the Alaska Peninsula and wintering areas largely on the Aleutian Islands (Hupp et al. 2007). Observations of substantial molt migrations to the Chukotka Peninsula in eastern Russia (Hupp et al. 2007) suggest a possible change in distribution, or at least a clarification, and raise the possibility of harvest mortality on both continents. Alaska's Emperor Goose population declined precipitously from 139,000 in 1964 to 42,000 in 1986, although its numbers have recovered slightly since then (Fischer et al. 2008). The factors responsible for this quick decline and slow recovery remain poorly known. Hunting, especially subsistence hunting by Native Americans, is probably a factor (Hupp et al. 2008b); coastal oil pollution could also be reducing the survival of overwintering individuals (Byrd et al. 1995); and interspecific competition among brood rearing geese may limit recovery through recruitment (Schmutz and Laing 2002, Lake et al. 2008).

Birds of North America↗

Seasonal and annual survival of emperor geese

Population levels of emperor geese ( Chen canagica ) in Alaska in 1993 were about half that estimated in the 1960s. Survival information is necessary for managers to decide how to best enhance recovery of this species to former levels. We calculated seasonal and annual estimates of emperor goose survival from resightings of neck-collared birds. Geese were neck collared in 1988-90 on their breeding grounds in the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska, and resighted each spring and fall, 1988-92, at staging areas on the Alaska Peninsula. Adult monthly survival rates during overwinter periods (1 Oct-30 Apr) were not different (P = 0.281) among years ( Ŝ' = 0.940, SE = 0.009), whereas monthly rates of oversummer (1 May-30 Sep) survival showed annual variation (P = 0.048). However, we constrained oversummer survival to a single estimate of 0.980 (0.010). Monthly survival estimates for juveniles during their first overwinter period did not vary among years (P = 0.999) and was 0.710 (0.018). Subsequent monthly survival for juveniles was 0.943 (0.010), similar to that for adults. We developed an adjustment procedure to account for philopatric behavior of geese and this enabled us to use data for postbanding (1 Aug-30 Sep) periods. Survival estimates were low compared with those for other goose species, particularly for juveniles. We addressed collar loss and heterogeneity in resighting probabilities and felt their contribution to potential model bias was insignificant. Annual survival among adults (Ŝ' = 0.631, SE = 0.023) was not different (P = 0.709) from that observed during 1982-85 (Petersen 1992). The similarity in survival rates in these studies suggests that harvest regimes did not differ between the 2 periods. This suggests that continued subsistence harvest has contributed to persistent low population levels in emperor geese.

Alaska↗

The status of sea ducks in the North Pacific Rim: Toward their conservation and management

Sea ducks (tribe Mergini after Johnsgard 1960) are the most northerly distributed ducks, and species diversity is greatest in the North Pacific. They exploit a diversity of inshore and offshore marine habitats during the non-breeding season, and their use of habitat during breeding varies from coastal through freshwater wetlands of the tundra and taiga (Figure 1, Appendix 1). Non-breeding cohorts frequent marine habitats most of the year. Sea ducks thus are important indicators of the quality of freshwater and marine ecosystems of northern biomes. Of the 17 species discussed in this manuscript, at least 3 are reported to be declining (Appendix 2). However, the basis for many of those assessments is equivocal because there has been little effort to monitor populations. The efforts to more precisely assess their status point to catastrophic declines (Kertell 1991, Stehn et a 1993). Conservation problems related to sea ducks have a long history throughout the Holarctic. For example, the Labrador duck ( Camptorhynchus labradorius ) became extinct in 1875. (Phillips 1925); common eiders ( Somateria mollissima ) declined seriously throughout the northern hemisphere (Townsend 1914, Phillips 1925, Doughty 1979); harlequin ducks ( Histrionicus histrionicus ) experienced declines in Iceland and Greenland (Gudmundsson1971, Salomonson 1950), and more recently have been designated endangered in eastern Canada (Committee On the Status of Endangered Wildlife in Canada 1990). In Russia, all species of eider and harlequin ducks have been closed to sport hunting since 1981, and the Chinese mergansers ( Mergus squamatus ) presently are extremely rare and fully protected, i.e. category one of the red book (Solomonov 1987).

Transactions of the North American Wildlife and Na↗

Reproductive ecology of Emperor Geese: Survival of adult females

Life history theory predicts a decrease in survival with increased reproductive effort of individuals. This relationship, however, is highly variable among and within species. I studied the nesting success and survival of adult female Emperor Geese during 1982-1986 and found no direct evidence that differential reproductive effort as measured by the number of eggs laid or hatching success had a significant negative effect on survival to the next breeding season. Incubated clutch size, hatched clutch size, number of parasitic eggs, nest initiation date, hatch date, and mass at hatch were not related to subsequent survival. Of the factors I examined, only an attempt to nest the previous season was related to survival of a female. I suggest that the higher probability of survival among non-nesting adult female Emperor Geese was primarily related to hunting pressure on the nesting area between spring and fall migration. The probability of survival was increased for females with larger clutches, suggesting a positive relationship between brood size and survival.

Alaska↗

Intraspecific variation in egg shape among individual emperor geese

Within-clutch variability in shape of 1743 eggs from 301 nests of Emperor Geese ( Chen canagicus ) laid over a 5-yr period was measured. Individual females laid similar shaped eggs in successive years, and eggs among clutches within females could not be distinguished. Cluster analysis correctly identified 69.9% of 136 known conspecific parasitic eggs. Repeatability estimates of elongation (0.73), sphericity (0.72), maximum width (0.69) and radius of the point (0.68) were high and similar to repeatability estimates of egg mass and volume of other species. Although width, volume and area measurements varied inversely with spring population size, shape variables did not. The consistency in shape variables despite changes in egg size suggests that shape variables may be used to separate and identify individuals within and among years despite changes in the population that may result in changes in egg size. Differences in egg shape among eggs within a nest are viable criteria for identifying parasitic eggs, especially when used in conjunction with other methods.

Journal of Field Ornithology↗

Birds of the Kilbuck and Ahklun mountain region, Alaska

Between 1952 and 1988, we studied the abundance, distribution, occurrence, and habitats used by birds in the northwest portion of Bristol Bay and the adjacent Kilbuck and Ahklun mountains. In the 809 days we were present, we conducted 53 studies or surveys of birds in the region. We gathered information on 185 species, of which 65% (121) nested, 10% (19) probably nested, and 11% (21) were permanent residents in the region. Most breeding or probably breeding forms were of North American (58%; 81) or Beringian (24%; 33) affinity, while the remainder of the species were of Panboreal (17%; 24) and Old World (1%; 2) affinity. Similarly, most of the 44 migrants and visitants were of North American (41%; 18) affinity, while the remainder were of Beringian (32%; 14) and Panboreal (27%; 12) affinity. Of the 140 species that nested or probably nested, 53% (73) were abundant to fairly common, 29% (40) were uncommon to very rare, and 20% (27) were localized. Shrub thicket, dwarf shrub mat, coniferous forest, deciduous forest, mixed deciduous-coniferous forest, and fluviatile water and shoreline habitats supported the greatest diversity of species breeding and suspected of breeding. The highest concentrations of birds occurred in the estuaries of Nanvak, Chagvan, and Goodnews bays during spring and fall migrations and on the coastal and island cliffs during the breeding season. The information presented here provides the basis for range extensions of several species. Our records further clarify the known or probable Alaska breeding ranges of 11 species (fork-tailed storm-petrel, Oceanodroma furcata ; double-crested cormorant, Phalacrocorax auritus ; red-faced cormorant, Phatacrocorax utile , brant, Branta bernicla ; king eider, Somateria spectabilis ; white-tailed ptarmigan, Lagopus leucurus ; black-bellied plover, Pluvialis squatarola ; Pacific golden-plover, Pluvialis fulva ; lesser yellowlegs, Tringa flavipes ; Say's phoebe, Sayomis saya ; and Bohemian waxwing, Bombycilla garrulus ). We also provide further information on distributions or documentation of unusual occurrences for nine taxa (frigatebird, Fregata spp.; Baikal teal, Anas formosa ; American kestrel, Falco sparverius ; Terek sandpiper, Xenus cinereus ; bristle-thighed curlew, Numenius tahitiensis ; slaty-backed gull, Larus schistisagus ; rufous hummingbird, Selasphorus rufus ; song sparrow, Melospiza melodia ; and red-winged blackbird, Agelaius phoeniceus ). We provide quantitative data on the coastal migration of 11 species along Bristol Bay (red-throated loon, Gavia stellata ; Pacific loon, Gavia pacifica ; pelagic cormorant, Phalacrocorax pelagicus ; emperor goose, Chen canagica ; brant; Steller's eider, Polysticta stellen ; common eider, Somateria mollissima ; king eider; black scoter, Melanina nigra ; white-winged scoter, Melanina fusca ; and surf scoter, Melanina perspicillatd ). We document changes in nesting densities, differences in numbers, or habitat variations of 32 species in response to human activities (e.g., semipalmated plover, Charadrius semipalmatus ; arctic tern, Sterna paradisaea ; tree swallow, Tachycineta bicolor , varied thrush, Ixoreus naevius ; yellow-rumped warbler, Dendroica coronata ; and American tree sparrow, Spizella arborea ). We report the changes in a major colony of Aleutian terns ( Sterna aleatico ) at irregular intervals over 50 years.

Alaska↗

Nest-site selection by Emperor Geese and Cackling Canada Geese

Differences were found in habitat structure between nest sites of Emperor Geese ( Chen canagicus ) and Cackling Canada Geese ( Branta canadensis minim a) during a 5-year study (1982-1986) at Kokechik Bay, Alaska. Emperor Geese tended to select sites that afforded concealment from avian predators before incubation began. Cackling Canada Geese tended to select sites that enhanced avoidance of mammalian predators. Emperor Geese selected sites in areas away from open water, with tall dead vegetation adjacent to the nest site. Cackling Canada Geese selected sites close to shores of smaller ponds having more islands, and sometimes nested on islands, evidently enhancing avoidance of mammalian predators. During springs with heavy snow cover (>50% of surface covered on 25 May ), both species selected sites appreciably different from sites selected during springs with light snow cover (<25% on 18 May). During heavy snow years, both species selected sites with more short, dead vegetation. Emperor Geese differed from Cackling Canada Geese by selecting sites with more shrubs and were farther from ponds. Cackling Canada Geese tended to nest closer together than Emperor Geese. Differences in structural habitat characteristics at nest sites of Cackling Canada Geese were not related to nesting success, but successful Emperor Geese selected nest sites with more and taller dead vegetation than unsuccessful pairs. Although it was possible to identify "typical" nest sites of Emperor Geese and Cackling Canada Geese, many sites were used by both species. Factors such as the amount and duration of snow cover, drainage patterns, presence or absence of islands, and type and abundance of egg predators play important roles in influencing nest-site selection and ultimately the distribution and abundance of Emperor Geese and Cackling Canada Geese.

Alaska↗

Nesting biology of pacific loons, Gavia pacifica, on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

The nesting biology of Pacific Loons, Gavia pacifica , was studied from 1973 to 1975 on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska. Loons maintained territories on ponds throughout the pre-nesting period. Both adults incubated eggs and raised the young. Males incubated more than females during early incubation, and females more than males during late incubation. The female assumes much of the early brood rearing, with the male assisting more when food demands of young increase later in brood rearing.

Alaska↗

The Emperor Goose

Many ornithologists believe the emperor goose ( Chen canagicus ) is the most beautiful goose in North America. Detailed descriptions of its plumage can be found in Palmer 1 and a general description in Bellrose. 2 Emperor geese are rather short and squatty, with yellow-orange feet and pink bills. Their bluish-gray body feathers are banded in black and fringed on the outside edge with white. The beads and necks of adult emperors are white except for a wide, dark-gray band that begins at the throat and extends down the neck to the breast. The plumage of immatures more than four months old is similar to that of adults. Before four months their heads are gray.

Audubon Wildlife Report↗

Observations of emperor geese feeding at Nelson Lagoon, Alaska

Estuaries along the north side of the Alaska Peninsula provide essential habitat for most of the American population of Emperor Goose ( Chen canagica ) during migration (Petersen and Gill 1982). Most of the population passes through Nelson Lagoon in spring and fall, with over 40,000 birds recorded there (Gill et al 1981). Little is known about the feeding activity of Emperor Geese while they are in estuaries, and the importance of estuaries as staging areas during spring and fall migration is poorly understood. Here I report observations on the feeding activity of emperor Geese at one estuary (Nelson Lagoon).

Alaska↗

Predation on seabirds by red foxes at Shaiak Island, Alaska

Two Red Foxes (Vulpes fulva ) that invaded Shaiak Island before the 1976 nesting season had a marked impact on the nesting success of five of seven species of seabirds breeding on the island that year. Common Eiders ( Somateria mollissima ), Glaucous-winged Gulls ( Larus glaucescens ), and Common Murres ( Uria aalge ), that nest in areas accessible to foxes, did not raise any young to fledging. Double-crested Cormorants ( Phalacrocorax auritus ) were only slightly more successful; 13 (4.3%) of 300 pairs raised one or more young to fledging. Evidence suggested that 21 (35.6%) of 62 pairs of Tufted Puffins (Lunda cirrhata ) lost eggs or chicks to foxes, and foxes killed at least 13 (8.3%) of 156 adult puffins on ten sample plots. Conversely, Black-Legged Kittiwakes ( Rissa tridactyl a) and Pelagic Cormorants ( Phalacrocorax pelagicus ), which nested primarily on cliffs inaccessible to foxes, lost very few nests. There was no apparent change in general nest site selections by seabirds the following year, when foxes were no longer present. Any avoidance by birds of areas vulnerable to fox predation would probably be discernible only after several years of continuous predation.

Alaska↗

Population and status of Emperor Geese along the north side of the Alaska Peninsula

We gathered information on the timing of spring and autumn migration of Emperor Geese Anser canagicus from Nelson Lagoon, the age ratios of geese during autumn migration, and the numbers of geese in estuaries along the north side of the Alaska Peninsula and Bristol Bay during spring and autumn migration. Birds staged in most of the lagoons and bays along the north side of the Alaska Peninsula, but Nelson Lagoon and Seal Islands Lagoon were the most heavily used. Geese concentrated in Nelson Lagoon for about six to eight weeks in both spring and autumn. We suspect that the population of Emperor Geese in Alaska may have declined by as much as 34% between the 1960's and 1981. Although the average number of young per successful breeding pair has remained high during this period, the overall proportion of young in the population has been extremely low, at least during the past five years. More studies are necessary to determine factors influencing the status of this species.

Alaska↗