Search USGS⌕ Search

Geology topics

Maina C. Handmaker

Publications and source records attributed to Maina C. Handmaker.

2 recordsLinked to original sources

The cost of limited nocturnal roost availability on pre-migratory energy budgets in a central-place foraging shorebird, Numenius hudsonicus (Hudsonian Whimbrel)

Mobile species often travel long distances between the sites they use for different behaviors, such as central-place foragers that make daily commutes between a central roost and foraging sites. For migratory shorebird species that use coastal habitats, the limited availability of suitable nocturnal roost sites can lead individuals to commute long distances to their foraging territories, forcing them to balance the energetic cost of commuting with the need to refuel in between migratory flights. We investigated this potential trade-off in a population of Numenius hudsonicus (Hudsonian Whimbrel) that show wide variation in commute distance between a shared central nocturnal roost and individual foraging territories in coastal South Carolina, USA. We combined high-resolution movement data, behavioral state modeling, and empirical foraging behavior data to assess how increasing commute distances from a central nocturnal roost affect individual daily activity budgets, foraging habitat use, potential net energy gain, and breeding ground departure date. We found that N. hudsonicus that commute farther from their nocturnal roost spend a higher proportion of each day foraging and commuting, and that they delay their departure to the breeding grounds by 3–6 days. Our results indicate that roosting habitat close to foraging areas can reduce the energetic cost of commuting to help shorebirds avoid delays in migratory timing. Thus, protecting, restoring, and creating nocturnal roosting habitat close to foraging areas may enhance successful shorebird migration.

South Carolina↗

Site fidelity of American Oystercatcher Haematopus palliatus in the Cape Romain Region, South Carolina, United States of America

Site fidelity of American Oystercatchers Haematopus palliatus to both high-tide roosts and nesting habitats remains less-well studied than other aspects of their ecology. During high tides, shorebirds concentrate at roosts primarily to sleep and preen, and the loss of high-quality roost habitat has been linked to population declines in several species. Similarly, high-quality nesting habitat reduces risks from predation, flooding, and intraspecific competition. Strong site fidelity provides additional benefits by allowing individuals to become familiar with local resources and threats. We evaluated intra- and inter-annual fidelity to nonbreeding roosts, fidelity to breeding sites, and natal philopatry in a largely undeveloped coastal landscape, the Cape Romain Region in South Carolina. This region supports one of the largest resident breeding populations of American Oystercatchers along the Atlantic coast of the USA and roughly one third of the nation’s wintering population. From 2001–2014, on 713 days, we banded 290 adults and 141 chicks and conducted resighting surveys during spring high tides across beaches and shell rake roosts. Both resident and migrant birds exhibited strong fidelity to nonbreeding sites, while resident birds were even more faithful to their breeding locations. The mean distance between successive nest sites was just over 1 km, compared to an average shift of about 3 km among nonbreeding sites (maximum 43 km). Movements between breeding and nonbreeding sites averaged approximately 4 km. Natal fidelity was also high: birds first observed paired on a breeding site did so on average 5 km from their natal site (maximum 18 km), at a mean age of 5 years. In a region characterized by abundant oyster-reef foraging habitat and low disturbance, these patterns likely reflect the predictability of prey resources and the availability of protected roosts.

South Carolina↗