Search USGS⌕ Search

Geology topics

Karen Steenhof

Publications and source records attributed to Karen Steenhof.

At least 37 records · Page 2Linked to original sources

Long-range movements and breeding dispersal of Prairie Falcons from southwest Idaho

From 1999–2003, we tracked movements of adult female Prairie Falcons ( Falco mexicanus ) using satellite telemetry to characterize long-range movement patterns and breeding dispersal. We radio marked 40 falcons from April–May on their nesting grounds in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area in southwest Idaho. All falcons with functioning transmitters left the Snake River Canyon from late June through mid-July. Most headed northeast across the Continental Divide to summering areas in Montana, Alberta, Saskatchewan, and the Dakotas. Prairie Falcons stayed at their northern summer areas for 1–4 months before heading to the southern Great Plains or to southwest Idaho. The Great Plains was a key migration pathway. Important wintering areas included the Texas Panhandle and southwest Idaho. Most falcons completed their seasonal migrations within 2 weeks. Use of widely separated nesting, summering, and wintering areas appears to be a strategy to exploit seasonally abundant prey resources. Most falcons had three or fewer use areas during the nonbreeding season, and falcons showed a high degree of fidelity to their use areas during each season. At least 21 falcons returned to nest within 2.5 km of where they nested in the previous year, but one falcon moved to a new nesting area 124 km south of her previous breeding area. Prairie Falcon movements suggest large-scale connectivity of grassland and shrubsteppe landscapes throughout western North America. Conservation of Prairie Falcons must be an international effort that considers habitats used during both nesting and non-nesting seasons.

Idaho↗

Effects of management practices on grassland birds: Prairie Falcon

Information on the habitat requirements and effects of habitat management on grassland birds were summarized from information in more than 4,000 published and unpublished papers. A range map is provided to indicate the breeding, year-round, and nonbreeding ranges in the United States and southern Canada. Although birds frequently are observed outside the breeding range indicated, the maps are intended to show areas where managers might concentrate their attention. It may be ineffectual to manage habitat at a site for a species that rarely occurs in an area. The species account begins with a brief capsule statement, which provides the fundamental components or keys to management for the species. A section on breeding range outlines the current breeding distribution of the species in North America. The suitable habitat section describes the breeding habitat and occasionally microhabitat characteristics of the species, especially those habitats that occur in the Great Plains. Details on habitat and microhabitat requirements often provide clues to how a species will respond to a particular management practice. A table near the end of the account complements the section on suitable habitat, and lists the specific habitat characteristics for the species by individual studies. A special section on prey habitat is included for those predatory species that have more specific prey requirements. The area requirements section provides details on territory and home range sizes, minimum area requirements, and the effects of patch size, edges, and other landscape and habitat features on abundance and productivity. It may be futile to manage a small block of suitable habitat for a species that has minimum area requirements that are larger than the area being managed. The Brown-headed Cowbird (Molothrus ater) is an obligate brood parasite of many grassland birds. The section on cowbird brood parasitism summarizes rates of cowbird parasitism, host responses to parasitism, and factors that influence parasitism, such as nest concealment and host density. The impact of management depends, in part, upon a species' nesting phenology and biology. The section on breeding-season phenology and site fidelity includes details on spring arrival and fall departure for migratory populations in the Great Plains, peak breeding periods, the tendency to renest after nest failure or success, and the propensity to return to a previous breeding site. The duration and timing of breeding varies among regions and years. Species’ response to management summarizes the current knowledge and major findings in the literature on the effects of different management practices on the species. The section on management recommendations complements the previous section and summarizes specific recommendations for habitat management provided in the literature. If management recommendations differ in different portions of the species' breeding range, recommendations are given separately by region.

Report↗

Golden eagles in the U.S. and Canada: Status, trends, and conservation challenges

We reviewed the literature to assess status and population trends and to identify mortality factors affecting Golden Eagle populations in the U.S. and Canada. Nesting populations in Alaska and Canada are stable, but some nesting populations in the western U.S. have declined. Small but steady declines in the intermountain West have been associated with shrub loss and declining jackrabbit populations; declines in southern California have been attributed to urbanization. Migration counts in the eastern U.S. suggest a decline in Golden Eagles from the 1930s to the early 1970s, with a stable or increasing trend since the early 1970s. No significant trends in migration counts were reported for Golden Eagles in the western U.S. sincet he mid-1980s. Western migration count sites on the continental divide in the Rocky Mountains at or just north of the U.S.-Canadian border (49-51??N latitude) show potential to provide information on trends of Golden Eagle populations from Alaska and western Canada. Most eagle mortality is human related. This paper illustrates the need for more effective monitoring of Golden Eagle populations in North America.

Journal of Raptor Research↗

Trends in midwinter counts of bald eagles in the contiguous United States, 1986-2000

We estimated statewide, regional, and national trends in counts of Bald Eagles ( Haliaeetus leucocephalus ) along selected routes in the contiguous United States during midwinter, 1986-2000. Each January, several hundred observers collected data as part of a survey initiated by the National Wildlife Federation in 1979. To analyze these data, we used only those routes surveyed consistently in at least four years and on which at least four eagles were counted in a single year. We included surveys conducted during fog or precipitaion after determining that changes in weather conditions probably did not affect trend estimates. Our final analysis, using a hierarchical mixed model, was based on 101,777 eagle sightings during 5,180 surveys of 563 routes in 42 states. In the model, fixed effects were year, region, and route-length category; the random effect was the route itself. Model-based estimates of Bald Eagle counts throughout the U.S. increased 1.9% yr -1 , but trend estimates varied by region. Estimated trends were statistically significant, and positive, in the northeastern U.S. (6.1% yr -1 ), but were not significant in other regions. The proportion of increasing counts was higher north of 40° N and east of 100° W. Trends in numbers of adults and immatures showed similar geographic patterns, but counts of adults increased at a higher rate. Overall, trends were more similar to those identified by the Christmas Bird Count than the Breeding Bird Survey. In spite of limitations, the survey is a cost-effective way to monitor wintering eagles in the lower 48 states. We discuss estimated trends in the context of increased urbanization, changed weather, and recovery from pesticide pollution.

Bird Populations↗

Influence of military activities on raptor abundance and behavior

We investigated the influence of military training on the abundance and behavior of raptors at a military training area in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area in Idaho during the breeding seasons of 1991a??1994. Raptor counts on military training ranges did not differ when we compared all training days to all non-training days. However, during one period of intensive military training in one breeding season, raptor counts were lower during training than on non-training days. During training, Northern Harriers (Circus cyaneus) did not alter their behavior on training days. In years when prey numbers were low, falcons, hawks, and eagles perched and flew at low levels less often and flew at higher altitudes more often during training than they did when training did not occur. We observed fewer prey capture attempts on ranges on days with training than on days without training. Specific types of military training activity affected counts of raptors on ranges. The lowest raptor counts were associated with firing of artillery, small arms, and main turret guns or machine guns on tanks. Raptor counts associated with tank preparation (i.e., assembling and loading ammunition), driving, laser training, and convoy traffic were similar to non-training periods.

The Condor↗

Turnover and dispersal of prairie falcons in southwestern Idaho

We studied Prairie Falcon (Falco mexicanus) breeding dispersal, natal dispersal, and turnover at nesting areas in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area (NCA) from 1971- 95. Of 61 nesting areas where falcons identified one year were known to be present or absent the following year, 57% had a different falcon. This turnover rate was 2-3 times higher than that reported elsewhere for large falcons, and may have been related to high nesting densities in the NCA. Turnover at nesting areas was independent of nesting success in the previous year, but was significantly higher for females nesting on large cliffs. Mean distance between natal and breeding locations for 26 falcons banded as nestlings and later encountered as nesting adults was 8.9 km. Natal dispersal distances were similar for males and females, but more than twice as many males marked as nestlings were later encountered nesting in the NCA. Fourteen adult falcons found on different nesting areas in successive years moved an average of 1.5 km between nesting areas; males dispersed significantly farther than females. Natal and breeding dispersal distances in the NCA were lower than those reported for Prairie Falcons in other study areas. Only four falcons banded as nestlings were found outside NCA boundaries during the breeding period, and only one of these birds was known to be occupying a nesting area. We encountered no falcons banded outside the NCA occupying nesting areas in the NCA during this study.

Journal of Raptor Research↗

Effects of military training activities on shrub-steppe raptors in southwestern Idaho, USA

), northern harriers ( Circus cyaneus ), burrowing owls ( Athene cunicularia ), and short-eared owls ( Asio flammeus ) inside and outside a military training site in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area, southwestern Idaho. The Orchard Training Area is used primarily for armored vehicle training and artillery firing by the Idaho Army National Guard. Relative abundance of nesting pairs inside and outside the training site was not significantly different from 1991 to 1993 but was significantly higher on the training site in 1994 ( P ≤ 0.03). Nesting success varied among years but was not significantly different inside and outside the training site ( P > 0.26). In 1994, short-eared owl and burrowing owl nests were significantly closer to firing ranges used early in the spring before owls laid eggs than were random points ( P < 0.001). In 1993, distances from occupied burrowing owl nests to firing ranges used early in the year were similar to those from random points to the same firing ranges ( P = 0.16). Military activity contributed to some nesting failures from 1992 to 1994, but some pairs nested successfully near military activity.

Idaho↗

Long-term prairie falcon population changes in relation to prey abundance, weather, land uses, and habitat conditions

We studied a nesting population of Prairie Falcons ( Falco mexicanus ) in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area (NCA) from 1974-1997 to identify factors that influence abundance and reproduction. Our sampling period included two major droughts and associated crashes in Townsend's ground squirrel ( Spermophilus townsendii ) populations. The number of Prairie Falcon pairs found on long-term survey segments declined significantly from 1976-1997. Early declines were most severe at the eastern end of the NCA, where fires and agriculture have changed native shrubsteppe habitat. More recent declines occurred in the portion of canyon near the Orchard Training Area (OTA), where the Idaho Army National Guard conducts artillery firing and tank maneuvers. Overall Prairie Falcon reproductive rates were tied closely to annual indexes of ground squirrel abundance, but precipitation before and during the breeding season was related inversely to some measures of reproduction. Most reproductive parameters showed no significant trends over time, but during the 1990s, nesting success and productivity were lower in the stretch of canyon near the OTA than in adjacent areas. Extensive shrub loss, by itself, did not explain the pattern of declines in abundance and reproduction that we observed. Recent military training activities likely have interacted with fire and livestock grazing to create less than favorable foraging opportunities for Prairie Falcons in a large part of the NCA. To maintain Prairie Falcon populations in the NCA, managers should suppress wildfires, restore native plant communities, and regulate potentially incompatible land uses.

The Condor↗

Effects of fire on golden eagle territory occupancy and reproductive success

We examined effects of fire on golden eagle (Aquila chrysaetos) territory occupancy and reproductive success in southwestern Idaho because wildfires since 1980 have resulted in large-scale losses of shrub habitat in the Snake River Plain. Success (percentage of pairs that raised young) at burned territories declined after major fires (P = 0.004). Pairs in burned areas that could expand into adjacent vacant territories were as successful as pairs in unburned territories and more successful than pairs in burned territories that could not expand. Success at extensively burned territories was lowest 4-6 years after burning but increased 4-5 years later. The incidence and extent of fires did not help predict territories that would have low occupancy and success rates in postburn years. The presence of a vacant neighboring territory and the amount of agriculture and proportion of shrubs within 3 km of the nesting centroid best predicted probability of territory occupancy. Nesting success during preburn years best predicted the probability of a territory being successful in postburn years. Burned territories with high success rates during preburn years continued to have high success rates during postburn years, and those with low success in preburn years continued to be less successful after burning. In areas where much shrub habitat has been lost to fire, management for golden eagles should include active fire suppression and rehabilitation of burned areas.

Journal of Wildlife Management↗

Assessing relative abundance and reproductive success of shrubsteppe raptors

From 1991-1994, we quantified relative abundance and reproductive success of the Ferruginous Hawk (Buteo regalis), Northern Harrier (Circus cyaneus), Burrowing Owl (Speotytoc unicularia), and Short-eared Owl (Asio flammeus) on the shrubsteppe plateaus (benchlands) in and near the Snake River Birds of Prey National Conservation Area in southwestern Idaho. To assess relative abundance, we searched randomly selected plots using four sampling methods: point counts, line transects, and quadrats of two sizes. On a persampling-effort basis, transects were slightly more effective than point counts and quadrats for locating raptor nests (3.4 pairs detected/100 h of effort vs. 2.2-3.1 pairs). Random sampling using quadrats failed to detect a Short-eared Owl population increase from 1993 to 1994. To evaluate nesting success, we tried to determine reproductive outcome for all nesting attempts located during random, historical, and incidental nest searches. We compared nesting success estimates based on all nesting attempts, on attempts found during incubation, and the Mayfield model. Most pairs used to evaluate success were pairs found incidentally. Visits to historical nesting areas yielded the highest number of pairs per sampling effort (14.6/100 h), but reoccupancy rates for most species decreased through time. Estimates based on all attempts had the highest sample sizes but probably overestimated success for all species except the Ferruginous Hawk. Estimates of success based on nesting attempts found during incubation had the lowest sample sizes. All three methods yielded biased nesting snccess estimates for the Northern Harrier and Short-eared Owl. The estimate based on pairs found during incubation probably provided the least biased estimate for the Burrowing Owl. Assessments of nesting success were hindered by difficulties in confirming egg laying and nesting success for all species except the Ferruginous hawk.

Journal of Field Ornithology↗

Winter foraging ecology of bald eagles on a regulated river in southwest Idaho

We studied Bald Eagle foraging ecology on the South Fork Boise River,Idaho, during the winters of 1990-92. We compared habitat variables at 29 foraging sites, 94 perch sites, and 131 random sites.Habitat variables included river habitat (pool, riffle, run), distance to the nearest change in river habitat, distance to nearest available perch, number and species of surrounding perches, and average river depth and flow. Eagles foraged more at pools than expected, and closer( (15 m) to changes in river habitat than expected. Where eagles foraged at riffles, those riffles were slower than riffles where they perched or riffles that were available at random. Where eagles foraged at runs, those runs were shallower than runs at either perch or random sites. Eagles perched less at riffles and more at sites where trees were available than expected. Changes in river habitat represent habitat edges where river depth and flow change, making fish more vulnerable to eagle predation. Fish are more susceptible to predation at shallower river depths and slower flows. Slower river flows may be related to decreased surface turbulence, which also increases vulnerability of fish to aerial predation.

Journal of Raptor Research↗

Interactive effects of prey and weather on golden eagle reproduction

1. The reproduction of the golden eagle Aquila chrysaetos was studied in southwestern Idaho for 23 years, and the relationship between eagle reproduction and jackrabbit Lepus californicus abundance, weather factors, and their interactions, was modelled using general linear models. Backward elimination procedures were used to arrive at parsimonious models. 2. The number of golden eagle pairs occupying nesting territories each year showed a significant decline through time that was unrelated to either annual rabbit abundance or winter severity. However, eagle hatching dates were significantly related to both winter severity and jackrabbit abundance. Eagles hatched earlier when jackrabbits were abundant, and they hatched later after severe winters. 3. Jackrabbit abundance influenced the proportion of pairs that laid eggs, the proportion of pairs that were successful, mean brood size at fledging, and the number of young fledged per pair. Weather interacted with prey to influence eagle reproductive rates. 4. Both jackrabbit abundance and winter severity were important in predicting the percentage of eagle pairs that laid eggs. Percentage laying was related positively to jackrabbit abundance and inversely related to winter severity. 5. The variables most useful in predicting percentage of laying pairs successful were rabbit abundance and the number of extremely hot days during brood-rearing. The number of hot days and rabbit abundance were also significant in a model predicting eagle brood size at fledging. Both success and brood size were positively related to jackrabbit abundance and inversely related to the frequency of hot days in spring. 6. Eagle reproduction was limited by rabbit abundance during approximately twothirds of the years studied. Weather influenced how severely eagle reproduction declined in those years. 7. This study demonstrates that prey and weather can interact to limit a large raptor population's productivity. Smaller raptors could be affected more strongly, especially in colder or wetter climates.

Journal of Animal Ecology↗

Productivity of golden eagles wearing backpack radiotransmitters

We examined the association between the presence of backpack radiotransmitters and Golden Eagle ( Aquila chrysaetos ) reproduction (percentage of occupied territories producing young, and number of nestlings produced) over three years. The association between radio-tagging and nesting success and the number of nestlings produced varied significantly among years. A negative association with tagging was observed in one of three years, which coincided with low prey (jackrabbit) populations and a cold spring. However, small sample size and breeding by subadults may confound this result.

Journal of Raptor Research↗