Search USGS⌕ Search

Geology topics

John Y. Takekawa

Publications and source records attributed to John Y. Takekawa.

At least 271 records · Page 15Linked to original sources

Trace element concentrations in two subpopulations of lesser snow geese from Wrangel Island, Russia

Lesser snow geese ( Anser c. caerulescens ) from the Wrangel Island, Russia breeding colony spend the winter in two widely separated areas: the northern subpopulation in southern British Columbia and northern Washington and the southern subpopulation in the Central Valley of California. We examined 19 trace elements in the eggs and livers of geese from these two subpopulations to examine whether geese from the different wintering areas have similar trace element burdens. Eggs collected at the breeding colony from geese of the southern subpopulation had slightly higher levels of manganese, an element that can cause neurological damage and behavioral changes in chicks, than geese of the northern subpopulation. Livers from adult geese collected on the two wintering areas showed significant differences in trace elements including copper, iron, magnesium, molybdenum, and zinc. Copper concentrations in the livers of geese from the southern subpopulation were much higher than those from the northern subpopulation (x¯ = 116 vs. 46 ppm; dry weight). Elevated levels of copper may induce anemia in birds. The differences in trace element concentrations of these two subpopulations may be related to farming practices in their wintering areas. Geese from the northern subpopulation feed in pastures and coastal marshes and migrate along the coast, but geese from the southern subpopulation feed predominantly in rice fields and migrate over farm land. Copper and manganese are major components of fertilizers and fungicides commonly applied during rice cultivation.

Archives of Environmental Contamination and Toxico↗

Genetic differentiation between wintering populations of lesser snow geese nesting on Wrangel Island, Russia

Arctic breeding populations of Lesser Snow Geese ( Chen c. caerulescens ) range from Baffin Island in eastern Canada to Wrangel Island, Russia, which is located 650 km west of Alaska (Bellrose 1980). Although hundreds of thousands of Lesser Snow Geese may have occupied the Russian arctic in the mid1800s (see Takekawa et al., 1994), the Wrangel Island birds constitute the only remnant colony on the Asian continent (Syroechkovsky and Litvin 1986) and may represent a matriarchal population for the species (Quinn 1992). In the past 30 years, the Wrangel Island colony has declined from more than 200,000 to less than 75,000 breeding adults (Pacific Flyway Technical Subcommittee 1992, V. Baranyuk unpubl. data), which has resulted in increasing concern about its conservation and management. The Wrangel Island colony consists of two wintering populations that migrate to different regions and are faithful to their wintering areas (McKelvey et al. 1989). The larger northern population (about 60% of the total from Wrangel) migrates to the Fraser River delta of British Columbia and the Skagit River delta of northern Washington, whereas the southern population flies 600 km farther south to the Central Valley of California (Rienecker 1965, Teplov and Shev. aryova 1965, Jeffrey and Kaiser 1979, Priklonsky and Sapetin 1979). The northern population is isolated from other Lesser Snow Geese during the winter, but the southern population mixes with geese from Banks Island, Canada and from the smaller Anderson and Sagaviriniktok River deltas (Dzubin 1974, Johnson 1995, Syroechkovsky et al. 1994).

The Auk↗

A night-lighting technique for at-sea capture of Xantus' Murrelets

We captured 575 Xantus' Murrelets ( Synthliboramphus hypoleucus ) with spotlights and dip nets at 3 islands in the Southern California Channel Islands during April and May of 1995-1997. Working at night (2100-0500 h), 3-person teams in inflatable boats located murrelets with a spotlight and captured them in dip nets from the waters near known breeding colonies at Santa Barbara, Anacapa, and San Clemente Islands. Our average capture rate was 4.7 murrelets hr -1 , but we captured up to 12.3 murrelets hr -1 . We recaptured 34 murrelets or 6% of the capture total. We recommend this simple, inexpensive, safe and effective night-lighting capture technique for Xantus' Murrelets and other seabirds.

Colonial Waterbirds↗

Geographic variation in migratory behavior of greater white-fronted geese ( Anser albifrons )

We studied the migration and winter distribution of adult Greater White-fronted Geese ( Anser albifrons frontalis ) radio-marked on the Yukon-Kuskokwim Delta (YKD) and Bristol Bay Lowlands (BBL) of Alaska from 1987 to 1992. The major autumn staging site for geese from both breeding areas was the Klamath Basin on the California/Oregon border. However, temporal use of this area differed markedly between populations. Geese from the BBL arrived at the Klamath Basin nearly 30 days before geese from the YKD and departed before most YKD geese had arrived. Ninety percent of BBL geese used the Klamath Basin in autumn, whereas 30% of YKD geese bypassed the Klamath Basin during autumn and instead flew directly to the Central Valley of California. Nearly all BBL geese migrated directly from the Klamath Basin to wintering areas in Mexico, bypassing the Central Valley. Ninety percent of the BBL geese wintered in Mexico, as opposed to <20% of the YKD geese. Wetlands of the Interior Highlands in the state of Chihuahua, particularly Laguna Babicora, were used by >90% of the radio-marked geese in Mexico. Marshes along the West Coast comprised the other important wintering habitat in Mexico. The Sacramento Valley of California was the predominant wintering area for YKD geese. BBL geese migrated north from Mexico into the San Joaquin Valley or Sacramento-San Joaquin Delta of California by the last week of January. Fifty-five percent of the BBL population used the Klamath Basin in spring, but many birds staged in eastern Oregon and western Idaho. In contrast, geese from the YKD staged almost exclusively in the Klamath Basin during spring before flying to staging areas in Alaska. Breeding allopatry and temporal partitioning on staging and wintering areas likely has contributed to the evolution of previously described phenotypic differences between these populations. These two populations, along with the Tule Greater White-fronted Goose (A. a. gambeli), may constitute a portion of a Rassenkreis, a group of subspecies connected by clines, each ecotype of which has independent conservation needs.

The Auk↗

Morphological differences in Pacific Coast populations of greater white-fronted geese

We examined morphological relationships of three Pacific coast populations of Greater White-fronted Geese (Anser albifrons). Adult geese were captured and measured at three breeding areas in Alaska and two wintering areas in California, 1980-1991. A two-step discriminant function analysis examined morphological differences among the three populations. Stepwise discriminant function procedures created the simplest measurement models. Each sex was analyzed separately since multivariate analysis of variance indicated that males were significantly larger than females for all three populations. Tule Greater White-fronted Geese (A. a. gambelli) were significantly larger than Pacific Greater White-fronted Geese (A. a. frontalis), hereafter Pacific Geese. The first step of discriminant function analysis created models to differentiate Tule Geese from the Pacific Geese. Bivariate stepwise discriminant function models consisting of only two measurements correctly classified 92% of males (bill height, bill width) and 96% of females (bill height, culmen) of these subspecies. The second step of discriminant function analysis compared a small population of Pacific Geese from the Bristol Bay Lowlands (BBL) of southwestern Alaska with the large population of Pacific Geese that breed on the Yukon-Kuskokwim River Delta (YKD) of westcentral Alaska. We developed models with three (culmen, diagonal tarsus, midtoe) and five (culmen, diagonal tarsus, midtoe, total tarsus, bill height) measurements from stepwise discriminant function analyses to correctly classify 72% of males and 74% of females of these populations. Thus, morphology of Tule Geese differed highly significantly from Pacific Geese, as expected but differences between populations from the BBL and YKD areas were also significant. Morphometric analyses as these provided supporting evidence for clinal variation in populations of Greater White-fronted Geese. They also underscore a need for further studies of differences among North American populations of Greater White-fronted Geese to resolve classification and to allow formulation of subpopulation/subspecies management strategies.

Condor↗

Habitat preferences of wintering shorebirds in a temporally changing environment: Western sandpipers in the San Francisco Bay estuary

We examined habitat preferences of 106 radio-marked Western Sandpipers ( Calidris mauri ) in the San Francisco Bay estuary during winter and spring at two scales: comparing proportions of habitats in their home range with habitats available in the study area (second-order selection), and comparing proportions of radio locations in different habitats with their availability in the home range (third-order selection). Daily and seasonal habitat preferences differed significantly as habitat availability changed temporally. Under second-order selection, Western Sandpipers preferred tidal sloughs and mud flats on winter low tides, and salt-pond levees at high tides. They preferred salt-pond levees and mud flats at low tides, and salt-pond levees at high tides under third-order selection. During the spring, their preferred habitats were drained and tidal salt ponds, and seasonal wetlands at high tide. At low tide, their preferred habitats were tidal sloughs and tidal salt ponds. Salt-marsh plains were the least preferred habitats during both seasons. Adults were more selective than juveniles in use of low tide habitats, but salt-pond levees were the most preferred habitats for both. Habitat preferences varied considerably when different estimates of habitat availability and use were used. If mud-flat habitats were measured as linear foraging areas along the tide line, the preference for those habitats increased from second to first. When second-order selection was estimated from radio locations rather than home ranges, the resulting composition was similar to third-order selection. Our results suggest that regional conservation plans that restore salt marshes for the benefit of endangered species must consider the effects of losing artificial salt-pond habitats, which are locally important for sandpipers.

The Auk↗

Canvasback ducks

Canvasbacks ( Aythya valisineria ) are unique to North America and are one of our most widely recognized waterfowl species. Unlike other ducks that nest and feed in uplands, diving ducks such as canvasbacks are totally dependent on aquatic habitats throughout their life cycle. Canvasbacks nest in prairie, parkland, subarctic, and Great Basin wetlands; stage during spring and fall on prairie marshes, northern lakes, and rivers; and winter in Atlantic, Pacific, and Gulf of Mexico bays, estuaries, and some inland lakes. They feed on plant and animal foods in wetland sediments. Availability of preferred foods, especially energy-rich subterranean plant parts, is probably the most important factor influencing geographic distribution and habitat use by canvasbacks. In spite of management efforts that have included restrictive harvest regulations and frequent hunting closures in all or some of the flyways (Anderson 1989), canvasback numbers declined from 1955 to 1993 and remain below the population goal (540,000) of the North American Waterfowl Management Plan (USFWS and Canadian Wildlife Service 1994). Causes for this apparent decline are not well understood, but habitat loss and degradation, low rates of recruitment, a highly skewed sex ratio favoring males, and reduced survival of canvasbacks during their first year are considered important constraints on population growth.

Book chapter↗

Distribution, abundance, and age ratios of Wrangel Island lesser snow geese Anser caerulescens during autumn migration on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

We monitored the distribution, abundance, and productivity of Lesser Snow Geese on the Yukon-Kuskokwim (Y-K) Delta, Alaska during September and October 1991, when the geese were en route from their nesting grounds on Wrangel Island, Russia to wintering areas along the Pacific Coast. Adult geese in brood flocks were captured on Wrangel Island and fitted with either satellite platform transmitting terminal (PTT) transmitters (29 birds) or conventional very high frequency (VHF) radio transmitters (68 birds). All geese with active PTTs used the Y-K Delta. Geese marked with PTTs and VHF transmitters were first detected on the Y-K Delta on 19 and 25 September, respectively, and stayed 8-9 days (range 1 to 25 days) Geese with PTTs used the same areas as unmarked geese and geese with VHF radios, except for the south Delta where only satellite data were obtained. Flocks averaged 1122 birds, and did not vary significantly in size during the study. Population estimates from two independent methods ranged from 58,000 to 88,000 geese during October. Productivity of the Wrangel Island population, as determined from the proportion of young in flocks using the Y-K Delta, has varied from 0.5 to 42.1% with a mean of 29%, since 1975. Age-ratio estimates from the Y-K Delta were highly correlated with, and not significantly different from, those from autumn staging and wintering areas further south, which may indicate that immatures in this population of geese suffer little mortality during the second half of their autumn migration.

Alaska↗