Search USGS⌕ Search

Geology topics

John Y. Takekawa

Publications and source records attributed to John Y. Takekawa.

At least 199 records · Page 11Linked to original sources

Seasonal movements and migration of Pallas's Gulls Larus ichthyaetus from Qinghai Lake, China

We studied the seasonal movements and migration often Pallas's Gulls Larus ichthyaetus trom Qinghai Lake to assess migratory routes and stopover areas. Each individual was captured and equipped with an 18 g solar-powered Platform Transmitter Terminal (PIT) to track its movements from September 2007 to May 2008. Six individuals remained near Qinghai Lake until the PTTs stopped transmitting. Three individuals flew 50-330 km from Qinghai Lake to nearby salt lakes. One individual departed on 8 December and flew over 1,700 km south-west to arrive at coastal Bangladesh on 9 January 2008. Two individuals flew in October to the Brahmaputra River in Assam, India, remaining in the area for at least one month until one stopped transmitting. The second individual travelled southwest to coastal Bangladesh. Of the two individuals overwintering in Bangladesh, one remained for 67 days before migrating north. The second bird departed after 96 days, and it returned to Qinghai on 10 May 2008 after 48 days in migration. Both individuals that overwintered in coastal Bangladesh arrived much later than the outbreaks of Highly Pathogenic Avian Influenza (HP AI H5N I) in poultry in 2007. This disparity in timing would tentatively suggest that this species was not involved in long-distance movements of the virus. Instead, the converse may be true: previous work demonstrates the potential for virus spill-over trom poultry into gulls and other wild bird species upon arrival into locations with widespread HPAI H5NI outbreaks and environmental contamination.

Forktail↗

At-sea distribution of radio-marked Ashy Storm-Petrels Oceanodroma homochroa captured on the California Channel Islands

Small, rare and wide-ranging pelagic birds are difficult to locate and observe at sea; little is therefore known regarding individual movements and habitat affinities among many of the world's storm-petrels (Family Hydrobatidae). We re-located 57 of 70 radio-marked Ashy Storm-Petrels Oceanodroma homochroa captured at three colonies in the California Channel Islands: Scorpion Rocks (2004, 2005), Santa Barbara Island (2004) and Prince Island (2005). Between 23 July and 22 September 2004, and 5 July and 4 August 2005, we flew 29 telemetry surveys, covered more than 65 000 km2 (2004) and 43 000 km2 (2005) of open ocean from San Nicolas Island north to the Farallon Islands and obtained 215 locations from 57 storm-petrels at sea. In both years, radio-marked storm-petrels were aggregated over the continental slope from Point Conception to Point Buchon, within the western Santa Barbara Channel, and over the Santa Cruz Basin between Santa Cruz, San Nicolas and Santa Barbara islands. Individuals captured in the Channel Islands ranged more than 600 km and were located as far north as Gulf of the Farallones National Marine Sanctuary. This is the first study to use radiotelemetry to determine the at-sea distribution and movements for any storm-petrel species.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

[Book Review] Avian influenza

Review of: Avian Influenza. By David E. Swayne, Blackwell Publishing Ltd., Oxford, UK. 2008. 605 pp. ISBN-13 978-0-8138-2047-7/2008. US $149.99 (hardback).

Journal of Wildlife Diseases↗

The California Clapper Rail and multispecies recovery planning

The California clapper rail (Rallus longirostris obsoletus) lives in remnant tidal marshes of San Francisco Bay, where less than 20 percent of the historic tidal wetlands remain. Listed as an endangered species in 1970 by the Fish and Wildlife Service (FWS), this enigmatic bird faces a myriad of threats, including habitat loss due to urban encroachment, sea-level rise caused by climate change, alteration of native habitats by invasive plants, non-native predators, and exposure to mercury and other pollutants. The FWS is in the process of revising the existing recovery plan for California clapper rails and is including the rail in a multispecies recovery plan directed towards imperiled salt-marsh ecosystems. Sound scientific information is critical to the success of any recovery plan, but even more so when dealing with complex multiple-species interactions within an ecosystem.

Endangered Species Bulletin↗

Mercury contamination and effects on survival of American avocet and black-necked stilt chicks in San Francisco Bay

We evaluated whether mercury influenced survival of free-ranging American avocet (Recurvirostra americana) and black-necked stilt (Himantopus mexicanus) chicks in San Francisco Bay, California. Using radio telemetry, we radio-marked 158 avocet and 79 stilt chicks at hatching and tracked them daily until their fate was determined. We did not find strong support for an influence of in ovo mercury exposure on chick survival, despite observing a wide range of mercury concentrations in chick down feathers at hatching (0.40-44.31 ??g g -1 fw). We estimated that chick survival rates were reduced by ???3% over the range of observed mercury concentrations during the 28-day period from hatching to fledging. We also salvaged newly-hatched chicks that were found dead during routine nest monitoring. In contrast to the telemetry results, we found that mercury concentrations in down feathers of dead chicks were higher than those in randomly-sampled live chicks of similar age. However, capture site was the most important variable influencing mercury concentrations, followed by year, species, and hatching date. Although laboratory studies have demonstrated negative effects of environmentally relevant mercury concentrations on chick survival, our results concur with the small number of previous field studies that have not been able to detect reduced survival in the wild. ?? 2007 Springer Science+Business Media, LLC.

Conference Paper↗

Mercury concentrations and space use of pre-breeding American avocets and black-necked stilts in San Francisco Bay

We examined factors influencing mercury concentrations in pre-breeding American avocets ( Recurvirostra americana ) and black-necked stilts ( Himantopus mexicanus ), the two most abundant breeding shorebirds in San Francisco Bay, California. We tested the effects of species, site, sex, year, and date on total mercury concentrations in blood of pre-breeding adult birds and used radio telemetry to determine space use and sites of dietary mercury exposure. We collected blood from 373 avocets and 157 stilts from February to April in 2005 and 2006, radio-marked and tracked 115 avocets and 94 stilts, and obtained 2393 avocet and 1928 stilt telemetry locations. Capture site was the most important factor influencing mercury concentrations in birds, followed by species and sex. Mercury concentrations were higher in stilts (geometric mean: 1.09 μg g − 1 wet weight [ww]) than in avocets (0.25 μg g − 1 ww) and males (stilts: 1.32 μg g − 1 ww; avocets: 0.32 μg g − 1 ww) had higher levels than females (stilts: 1.15 μg g − 1 ww; avocets: 0.21 μg g − 1 ww). Mercury concentrations were highest for both species at the southern end of San Francisco Bay, especially in salt pond A8 (stilts: 3.31 μg g − 1 ww; avocets: 0.58 μg g − 1 ww). Radio telemetry data showed that birds had strong fidelity to their capture site. Avocets primarily used salt ponds, tidal marshes, tidal flats, and managed marshes, whereas stilts mainly used salt ponds, managed marshes, and tidal marshes. Our results suggest that variation in blood mercury concentrations among sites was attributed to differences in foraging areas, and species differences in habitat use and foraging strategies may increase mercury exposure in stilts more than avocets.

Science of the Total Environment↗

Reproductive strategies of northern geese: Why wait?

Migration and reproductive strategies in waterbirds are tightly linked, with timing of arrival and onset of nesting having important consequences for reproductive success. Whether migratory waterbirds are capital or income breeders is predicated by their spring migration schedule, how long they are on breeding areas before nesting, and how adapted they are to exploiting early spring foods at northern breeding areas. However, for most species, we know little about individual migration schedules, arrival times, and duration of residence on breeding areas before nesting. To document these relationships in a northern nesting goose, we radiotracked winter-marked Tule Greater White-fronted Geese ( Anser albifrons elgasi ; hereafter “Tule Geese”; n = 116) from the time of their arrival in Alaska through nesting. Tule Geese arrived on coastal feeding areas in mid-April and moved to nesting locations a week later. They initiated nests 15 days (range: 6–24 days) after arrival, a period roughly equivalent to the duration of rapid follicle growth. Tule Geese that arrived the earliest were more likely to nest than geese that arrived later; early arrivals also spent more time on the breeding grounds and nested earlier than geese that arrived later. The length of the prenesting period was comparable to that of other populations of this species, but longer than for goose species that initiate rapid follicle growth before arrival on the breeding grounds. We suggest that Tule Geese nesting in more temperate climates are more likely to delay breeding to exploit local food resources than Arctic-nesting species that may be constrained by short growing seasons.

The Auk↗

Flyway-scale variation in plasma triglyceride levels as an index of refueling rate in spring-migrating western sandpipers ( Calidris mauri )

We combined radiotelemetry, plasma metabolite analyses, and macro-invertebrate prey sampling to investigate variation in putative fattening rates (estimated as plasma triglyceride levels) at the flyway scale in Western Sandpipers ( Calidris mauri ) migrating between Punta Banda, Mexico (31°N), and Hartney Bay, Alaska (60°N), a distance of 4,240 km. Birds were caught at a wintering site (San Francisco Bay) and eight stopover sites along this Pacific Flyway. Body mass was higher in females than in males at six sites, but variation was not correlated with latitude for either sex, and the relationship of change in mass by date within sites was uninformative with regard to possible latitudinal variation in fattening rates. At San Francisco Bay, triglyceride levels were higher in the spring than in the winter. Mean plasma triglyceride varied among stopover sites, and there was a significant linear trend of increasing triglyceride levels with latitude as birds migrated north. At San Francisco Bay, length of stay was negatively related to triglyceride levels. However, plasma triglyceride levels at wintering or initial stopover sites (San Francisco and Punta Banda) did not predict individual variation in subsequent rates of travel during migration. We found no significant relationship between triglyceride levels and prey biomass at different stopover sites, which suggests that the latitudinal pattern is not explained by latitudinal changes in food availability. Rather, we suggest that differences in physiology of migratory birds at southern versus northern stopover sites or behavioral differences may allow birds to sustain higher fattening rates closer to the breeding grounds.

The Auk↗

High-resolution bathymetry and topography of south San Francisco Bay, California

This map consists of a view of the southern end of San Francisco bay with the water 'removed.' The image is overlain by a set of six figures: - Figure 1. Perspective view looking southeast down south San Francisco Bay. - Figure 2. Perspective view looking east with the Diablo Range in the distance. - Figure 3. Perspective view looking southwest over Bair Island toward Redwood City. - Figure 4. Perspective view looking northwest over the Coyote Hills. - Figure 5. Perspective view looking north toward Newark Slough and the Coyote Hills. - Figure 6. Perspective view looking southeast toward Coyote Creek, Guadalupe Slough, and the Alviso Salt Ponds.

California↗

Space use by Black-necked Stilts Himantopus mexicanus in the San Francisco Bay estuary

We examined space use by Black-necked Stilts Himantopus mexicanus in the San Francisco Bay estuary, USA, to better understand how shorebirds use their Pacific Flyway landscape. These efforts are particularly important in the San Francisco Bay estuary where ongoing large-scale restoration projects are rapidly changing the mosaic of wetland habitats. We radio-marked 59 stilts and tracked individuals for up to four months and found no difference in home range size by sex or between North and South Bay subregions. We did find differences in home range size by capture site. Mean home range was 283.5 ha and movement from capture sites was 4.5 km. We used cluster analysis to calculate number of focal areas for individuals and found that overall space requirements were larger for stilts with multiple centres of activity. Birds with multiple use areas were often those that bred in vegetated marshes and moved into salt ponds when their nests failed or after chicks hatched. In the South Bay subregion, salt pond use was greater than availability in core use home range areas despite comprising the largest proportion of available habitat. Tidal salt marsh restoration from former salt ponds may reduce available habitat of invertebrate prey species that depend on hypersaline habitats; retention of some shallow, mid-salinity managed ponds may mitigate this loss. A better understanding of the space use and habitat requirements of stilts will provide for more specific habitat and management recommendations in areas targeted for wetland restoration, contributing to better conservation of shorebird populations along the Pacific Flyway.

Ardea↗

At-sea distribution and abundance of seabirds off southern California: A 20-year comparison

We conducted aerial at-sea and coastal surveys to examine the distribution and abundance of seabirds off southern California, from Cambria, California, to the Mexican border. From May 1999-January 2002, we flew 102 d, covered >54,640 km of transect lines, and conducted nine complete surveys of southern California in January, May, and September. We identified 54 species comprising 12 families and counted >135,000 individuals. Seabird densities were greater along island and mainland coastlines than at sea and were usually greatest in January surveys. Densities were greatest at sea near the northern Channel Islands in January and north of Point Conception in May, and lowest in the southwestern portion of the Southern California Bight in all survey months. On coastal transects, seabird densities were greatest along central and southern portions of the mainland coastline from Point Arguello to Mexico. We estimated that 981,000 ?? 144,000 (x?? ?? SE) seabirds occurred in the study area in January, 862,000 ?? 95,000 in May, and 762,000 ?? 72,000 in September. California Gulls (Larus californicus), Western Grebes (Aechmophorus occidentalis), and Cassin's Auklets (Ptychoramphus aleuticus) were most abundant in January surveys at sea, whereas Sooty and Short-tailed shearwaters (Puffinus griseus and P. tenuirostris), phalaropes (Phalaropus spp.), and Western Gulls (Larus. occidentalis) were most abundant in May and September surveys. On coastal transects, California Gulls, Western Grebes, Western Gulls, and Surf Scoters (Melanitta perspicillata) were most abundant in January; Western Grebes, Western Gulls, Surf Scoters, and Brown Pelicans (Pelecanus occidentalis) were most abundant in May; and Sooty Shearwaters, Short-tailed Shearwaters, Western Gulls, Western Grebes, Brown Pelicans, and Heermann's Gulls (Larus heermanni) were most abundant in September. Compared to historical seabird densities collected in the same area two decades ago (1975-1978 and 1980-1983), abundance was lower by 14% in January, 57% in May, and 42% in September. Common Murres (Uria aalge, ???75% in each season), Sooty Shearwaters (55% in May, 27% in September), and Bonaparte's Gulls (L. Philadelphia, ???95% in each season) had lower densities. Conversely, Brown Pelicans (167% overall), Xantus's Murrelets (Synthliboramphus hypoleucus; 125% overall), Cassin's Auklets (100% overall), Ashy Storm-Petrels (Oceanodroma homochroa, 450% overall) and Western Gulls (55% in May), and Brandt's Cormorants (Phalacrocorax penicillatus, 450% in September) had greater densities. Our results indicate that seabird abundance has declined off the southern California coast in the past two decades, and these declines may be warning signs of environmental degradation in the region or effects of larger forces such as climate change.

Studies in Avian Biology↗

Trophic structure and avian communities across a salinity gradient in evaporation ponds of the San Francisco Bay estuary

Commercial salt evaporation ponds comprise a large proportion of baylands adjacent to the San Francisco Bay, a highly urbanized estuary. In the past two centuries, more than 79% of the historic tidal wetlands in this estuary have been lost. Resource management agencies have acquired more than 10 000 ha of commercial salt ponds with plans to undertake one of the largest wetland restoration projects in North America. However, these plans have created debate about the ecological importance of salt ponds for migratory bird communities in western North America. Salt ponds are unique mesohaline (5–18 g l −1 ) to hyperhaline (> 40 g l −1 ) wetlands, but little is known of their ecological structure or value. Thus, we studied decommissioned salt ponds in the North Bay of the San Francisco Bay estuary from January 1999 through November 2001. We measured water quality parameters (salinity, DO, pH, temperature), nutrient concentrations, primary productivity, zooplankton, macroinvertebrates, fish, and birds across a range of salinities from 24 to 264 g l −1 . Our studies documented how unique limnological characteristics of salt ponds were related to nutrient levels, primary productivity rates, invertebrate biomass and taxa richness, prey fish, and avian predator numbers. Salt ponds were shown to have unique trophic and physical attributes that supported large numbers of migratory birds. Therefore, managers should carefully weigh the benefits of increasing habitat for native tidal marsh species with the costs of losing these unique hypersaline systems.

California↗

Spring migration of Northern Pintails from Texas and New Mexico, USA

We used satellite transmitters (platform transmitting terminals or PTTs) during 2002 and 2003 to document spring migration timing, routes, stopover sites, and nesting sites of adult female Northern Pintails (Anas acuta) from major wintering areas of the Gulf Coast (N = 20) and Playa Lakes Regions (PLR, N = 20) in Texas, and the Middle Rio Grande Valley, New Mexico (MRGV, N = 15). Some Pintails tagged in the MRGV continued movements into Mexico. Poor winter survival or PTT failure reduced sample size to 15 for PLR Pintails, 5 for Gulf Coast Pintails, and 11 for MRGV Pintails. Apparent winter survival was 66% lower for Texas Gulf Coast PTT-tagged Pintails than for those from the PLR and MRGV. Pintails from each area used different routes to their respective breeding grounds. PTT-tagged Pintails from the MRGV followed the Rio Grande Valley north to southern Colorado, before traveling on to the Dakotas and Canada or traveled northeast and joined the migration of PLR Pintails in Texas or Kansas. The latter made initial stops in Kansas, Nebraska, Colorado, or the Dakotas. Gulf Coast Pintails traveled through north-central Oklahoma or central Kansas. Pintails that had stopped first in Kansas or Nebraska tended to settle to nest in the United States. Wetland availability in the Prairie Pothole Region of the Northern Great Plains influenced nesting destinations of PTT-tagged Pintails, but individuals settled across a wide swath of northern North America. We did not detect any consistently-used spring staging areas. Therefore, negative impacts to any of the marked populations, or their wetland habitats, may have continental implications.

Waterbirds↗

Traversing a boreal forest landscape: Summer movements of Tule Greater White-fronted Geese

We monitored the movement, distribution and site affinities of radio-marked Tule Greater White-fronted Geese (Anser albifrons elgasi) during spring and summer in Alaska, 1994-1997 and 2004. Our assessment of summer movements was comprehensive, as locations were obtained during prenesting, nesting, and molt for over 90% of geese with active radios captured during winter or the previous summer in Alaska. Geese arrived to coastal and interior marshes in the Cook Inlet Basin (CIB) from mid April to early May, after which they moved to nesting areas in the upper CIB. Nesting birds used coastal staging areas in close proximity to eventual nest site location. Molting sites included a sub-glacial lake system in the upper CIB, although up to 50% of geese underwent a molt migration to wetlands across the Alaska Range, 400-600 km west of the CIB. Geese that molted at distant sites returned to the CIB before autumn migration. Length of stay in the CIB varied among years from 108-119 days, and averaged 116 days. Summer home-range sizes, exclusive of molting areas, averaged >273,000 ha, and were substantially larger than reported for other northern-nesting waterfowl. No radio-marked geese were found nesting in the vicinity of Redoubt Bay on the west side of Cook Inlet, and few nested near the Susitna Flats, the only other previously known nesting areas. The absence of nesting geese from Redoubt Bay corroborates aerial survey data showing a precipitous decline in the use of the west side of Cook Inlet between the early 1980s and early 1990s. The change in distribution of geese is likely related to a major eruption of Redoubt Volcano in 1989 that significantly altered landscapes used by nesting, brood rearing, and molting geese in the vicinity of Redoubt Bay. High inter-site movements of Greater White-fronted Geese throughout summer in south central Alaska likely increases exposure to predation, but also promotes social interactions and facilitates pioneering of distant, and diverse habitats in a vast, patchy, and often unpredictable landscape.

Alaska↗

Sexing Forster's Terns using morphometric measurements

Forester's Terns (Sterna forsteri), like most seabirds, are monomorphic and are difficult to sex without extensive behavioral observations or genetic sexing. We conducted the first morphological study and discriminant function analysis on Forster's Terns to develop a method to accurately identify their sex in the field. A sample of 84 terns from the San Francisco Bay estuary were captured or collected, measured, and the sex of 40 female and 44 male terns was confirmed by genetic analyses or via necropsy. Male Forster's Terns were larger than females for 7 of 9 morphological measurements, with head-bill length showing the least amount of overlap between the sexes, followed by culmen length and culmen depth at the gonys. Sexual size dimorphism was greatest with retrix R6 length, followed by culmen width, and culmen depth. A discriminant function including only head-bill length accurately sexed 82% of Forster's Terns, whereas a second discriminant function incorporating both head-bill length and culmen depth at the gonys increased sexing accuracy to 87%. When we used a 75% posterior probability or greater of accurately sexing Forster's Terns, we excluded only 18% of the sample that overlapped and accurately sexed 94% of the remaining individuals. Our results indicate that Forster's Terns can be accurately sexed in the field using only 2 morphological measurements.

Waterbirds↗

Spatial use by wintering greater white-fronted geese relative to a decade of habitat change in California's Central Valley

We investigated the effect of recent habitat changes in California's Central Valley on wintering Pacific greater white-fronted geese (Anser albifrons frontalis) by comparing roost-to-feed distances, distributions, population range sizes, and habitat use during 1987-1990 and 1998-2000. These habitat changes included wetland restoration and agricultural land enhancement due to the 1990 implementation of the Central Valley Joint Venture, increased land area used for rice (Oryza sativa) production, and the practice of flooding, rather than burning, rice straw residues for decomposition because of burning restrictions enacted in 1991. Using radiotelemetry, we tracked 192 female geese and recorded 4,516 locations. Geese traveled shorter distances between roosting and feeding sites during 1998-2000 (24.2 ?? 2.2 km) than during 1987-1990 (32.5 ?? 3.4 km); distance traveled tended to decline throughout winter during both decades and varied among watershed basins. Population range size was smaller during 1998-2000 (3,367 km2) than during 1987-1990 (5,145 km2), despite a 2.2-fold increase in the size of the Pacific Flyway population of white-fronted geese during the same time period. The population range size also tended to increase throughout winter during both decades. Feeding and roosting distributions of geese also differed between decades; geese shifted into basins that had the greatest increases in the amount of area in rice production (i.e., American Basin) and out of other basins (i.e., Delta Basin). The use of rice habitat for roosting (1987-1990: 40%, 1998-2000: 54%) and feeding (1987-1990: 57%, 1998-2000: 72%) increased between decades, whereas use of wetlands declined for roosting (1987-1990: 36%, 1998-2000: 31%) and feeding (1987-1990: 22%, 1998-2000: 12%). Within postharvested rice habitats, geese roosted and fed primarily in burned rice fields during 1987-1990 (roost: 43%, feed: 34%), whereas they used flooded rice fields during 1998-2000 (roost: 78%, feed: 64%). Our results suggest that white-fronted geese have altered their spatial use of California's Central Valley during the past decade in response to changing agricultural practices and the implementation of the Central Valley Joint Venture.

Journal of Wildlife Management↗