Search USGS⌕ Search

Geology topics

G. Herring

Publications and source records attributed to G. Herring.

5 recordsLinked to original sources

Identifying nest predators of American avocets (Recurvirostra americana) and black-necked stilts (Himantopus mexicanus) in San Francisco Bay, California

We evaluated predation on nests and methods to detect predators using a combination of infrared cameras and plasticine eggs at nests of American avocets ( Recurvirostra americana ) and black-necked stilts ( Himantopus mexicanus ) in Don Edwards San Francisco Bay National Wildlife Refuge, San Mateo and Santa Clara counties, California. Each technique indicated that predation was prevalent; 59% of monitored nests were depredated. Most identifiable predation ( n = 49) was caused by mammals (71%) and rates of predation were similar on avocets and stilts. Raccoons ( Procyon lotor ) and striped skunks ( Mephitis mephitis ) each accounted for 16% of predations, whereas gray foxes ( U rocyon cinereoargenteus ) and avian predators each accounted for 14%. Mammalian predation was mainly nocturnal (mean time, 0051 h ± 5 h 36 min), whereas most avian predation was in late afternoon (mean time, 1800 h ± 1 h 26 min). Nests with cameras and plasticine eggs were 1.6 times more likely to be predated than nests where only cameras were used in monitoring. Cameras were associated with lower abandonment of nests and provided definitive identification of predators.

California↗

Feather mercury concentrations and physiological condition of great egret and white ibis nestlings in the Florida Everglades

Mercury contamination in the Florida Everglades has reportedly played a role in the recent decline of wading birds, although no studies have identified a mechanism leading to population-level effects. We assessed feather mercury levels in great egret (Ardea alba; n = 91) and white ibis (Eudocimus albus; n = 46) nestlings at breeding colonies in the Florida Everglades during a year (2006) with excellent breeding conditions (characterized by hydrology leading to concentrated prey) and a year with below average breeding conditions (2007). We also assessed the physiological condition of those nestlings based on levels of plasma and fecal corticosterone metabolites, and stress proteins 60 and 70. Mercury levels were higher in both species during the good breeding condition year (great egret = 6.25????g/g ?? 0.81 SE, white ibis = 1.47????g/g ?? 0.41 SE) and lower in the below average breeding year (great egret = 1.60????g/g ?? 0.11 SE, white ibis = 0.20????g/g ?? 0.03 SE). Nestlings were in better physiological condition in 2006, the year with higher feather mercury levels. These results support the hypothesis that nestlings are protected from the harmful effects of mercury through deposition of mercury in growing feathers. We found evidence to suggest shifts in diets of the two species, as a function of prey availability, thus altering their exposure profiles. However, we found no evidence to suggest they respond differently to mercury exposure. ?? 2008 Elsevier B.V. All rights reserved.

Science of the Total Environment↗

Lesser scaup winter foraging and nutrient reserve acquisition in east-central Florida

Lesser scaup (Aythya affinis) populations have been declining since the late 1970s. One of the explanations to account for this decline, the spring-condition hypothesis (SCH), is based on the premise that scaup are limited by their ability to acquire or maintain nutrient reserves during migration to the breeding grounds, leading to an impairment of their reproductive potential. Available evidence suggests that endogenous reserves required for reproduction are obtained at a later stage of migration or after arrival at the breeding grounds, not wintering sites. However, only one study has addressed body-condition levels on a southern wintering site in the last decade, with results limited to the wintering grounds on the Mississippi Flyway. We documented foraging behavior, nutrient levels, and body mass of lesser scaup in east-central Florida, USA, where 62% of the Atlantic Flyway population overwinters, during the winters of 2002 and 2003. Diurnal foraging did not increase seasonally. Nocturnal foraging increased seasonally by 76% or 43 minutes per night in females and by 478% or 1.9 hours per night in males. Measures of body condition did not change seasonally during 2002 for either sex. Between early and later winter in 2003 corrected body mass (CBM) and lipid reserves of male scaup increased 77 g and 39 g, respectively. Our results suggest that lesser scaup maintain or may slightly improve their physiological condition in east-central Florida during winter. Lower body mass and differences in nutrient levels in east-central Florida, compared to a wintering site in Louisiana, likely stem from geographic variation and lower thermal requirements associated with the warmer Florida environment. Lesser scaup depart Florida with sufficient reserves to initiate spring migration, but they maximize nutrient reserves used during reproduction elsewhere during migration or on the breeding grounds. These results suggest that maintaining the ecological integrity of this wintering ground is critical in minimizing winter mortality and preventing it from becoming an ancillary factor in current declines. Future research should address understanding survival rates during spring migration and at critical staging areas to provide new insight into the ramifications of scaup leaving wintering habitats such as MINWR with lower body condition than at other wintering sites in other flyways.

Journal of Wildlife Management↗

Estimation of density and population size and recommendations for monitoring trends of Bahama parrots on Great Abaco and Great Inagua

Once abundant and widely distributed, the Bahama parrot (Amazona leucocephala bahamensis) currently inhabits only the Great Abaco and Great lnagua Islands of the Bahamas. In January 2003 and May 2002-2004, we conducted point-transect surveys (a type of distance sampling) to estimate density and population size and make recommendations for monitoring trends. Density ranged from 0.061 (SE = 0.013) to 0.085 (SE = 0.018) parrots/ha and population size ranged from 1,600 (SE = 354) to 2,386 (SE = 508) parrots when extrapolated to the 26,154 ha and 28,162 ha covered by surveys on Abaco in May 2002 and 2003, respectively. Density was 0.183 (SE = 0.049) and 0.153 (SE = 0.042) parrots/ha and population size was 5,344 (SE = 1,431) and 4,450 (SE = 1,435) parrots when extrapolated to the 29,174 ha covered by surveys on Inagua in May 2003 and 2004, respectively. Because parrot distribution was clumped, we would need to survey 213-882 points on Abaco and 258-1,659 points on Inagua to obtain a CV of 10-20% for estimated density. Cluster size and its variability and clumping increased in wintertime, making surveys imprecise and cost-ineffective. Surveys were reasonably precise and cost-effective in springtime, and we recommend conducting them when parrots are pairing and selecting nesting sites. Survey data should be collected yearly as part of an integrated monitoring strategy to estimate density and other key demographic parameters and improve our understanding of the ecological dynamics of these geographically isolated parrot populations at risk of extinction.

Wildlife Society Bulletin↗

Winter survival of lesser scaup in east-central Florida

The North American continental population of lesser scaup (Aythya affinis) has been declining since the mid-1980s. Seasonal survival estimates may provide insights about the ecological basis for this decline, but such data are not available. We estimated post-harvest winter survival of lesser scaup in east-central Florida, USA, where 62% of the Atlantic Flyway population winters. The Kaplan-Meier survival estimate from 11 January to 14 March 2002 was 0.95 ?? 0.04 (SE) for females and 0.90 ?? 0.09 for males. These estimates were not different (P = 0.64), and pooled survival was 0.93 ?? 0.04. Temporary emigration (movement out of and return to the study area) was exhibited by 25% of the birds during survey periods, but absences were short and were believed to have had little effect on precision of survival estimates. Our findings suggested that natural mortality at Merritt Island National Wildlife Refuge (MINWR) and surrounding estuarine areas was relatively low. Our results also indicate that habitat quality in this portion of east-central Florida was sufficient to meet overwintering requirements and likely contributed to the reported survival rates. Estimating survival during other stages of the annual cycle, as well as an overall winter estimate reflecting harvest mortality, is necessary to determine whether low survival rates are responsible for continental population declines.

Journal of Wildlife Management↗