Search USGS⌕ Search

Geology topics

F. Lindzey

Publications and source records attributed to F. Lindzey.

2 recordsLinked to original sources

Winter habitat selection of mule deer before and during development of a natural gas field

Increased levels of natural gas exploration, development, and production across the Intermountain West have created a variety of concerns for mule deer (Odocoileus hemionus) populations, including direct habitat loss to road and well-pad construction and indirect habitat losses that may occur if deer use declines near roads or well pads. We examined winter habitat selection patterns of adult female mule deer before and during the first 3 years of development in a natural gas field in western Wyoming. We used global positioning system (GPS) locations collected from a sample of adult female mule deer to model relative frequency or probability of use as a function of habitat variables. Model coefficients and predictive maps suggested mule deer were less likely to occupy areas in close proximity to well pads than those farther away. Changes in habitat selection appeared to be immediate (i.e., year 1 of development), and no evidence of well-pad acclimation occurred through the course of the study; rather, mule deer selected areas farther from well pads as development progressed. Lower predicted probabilities of use within 2.7 to 3.7 km of well pads suggested indirect habitat losses may be substantially larger than direct habitat losses. Additionally, some areas classified as high probability of use by mule deer before gas field development changed to areas of low use following development, and others originally classified as low probability of use were used more frequently as the field developed. If areas with high probability of use before development were those preferred by the deer, observed shifts in their distribution as development progressed were toward less-preferred and presumably less-suitable habitats.

Journal of Wildlife Management↗

Mule deer and pronghorn migration in western Wyoming

Migratory mule deer (Odocoileus hemionus) and pronghorn (Antilocapra americana) populations rely on seasonal ranges to meet their annual nutritional and energetic requirements. Because seasonal ranges often occur great distances apart and across a mix of vegetation types and land ownership, maintaining migration corridors to and from these ranges can be difficult, especially if managers do not have detailed information on mule deer and pronghorn seasonal movements. We captured, radiomarked, and monitored mule deer (n = 171) and pronghorn (n = 34) in western Wyoming to document seasonal distribution patterns and migration routes. Mule deer and pronghorn migrated 20-158 km and 116-258 km, respectively, between seasonal ranges. These distances represented the longest recorded migrations for either species. We identified a number of bottlenecks along the migration routes of mule deer and pronghorn, but the most critical appeared to be the 1.6-km-wide Trapper's Point bottleneck, which was used by both mule deer and pronghorn during their spring and autumn migrations. Housing developments and roadways apparently have reduced the effective width of this bottleneck to <0.8 km. We estimate 2,500-3,500 mule deer and 1,500-2,000 pronghorn move through the bottleneck twice a year during spring and autumn migrations. Identification and protection of migration corridors and bottlenecks will be necessary to maintain mule deer and pronghorn populations throughout their range.

Wildlife Society Bulletin↗