Search USGS⌕ Search

Geology topics

Donald E. Lyons

Publications and source records attributed to Donald E. Lyons.

23 records · Page 2Linked to original sources

Factors affecting chick provisioning by Caspian Terns nesting in the Columbia River estuary

We investigated factors affecting chick provisioning by radio-tagged Caspian Terns (Sterna caspia) nesting in a large colony on East Sand Island in the Columbia River estuary during 2001. Caspian Tern predation on juvenile salmonids (Oncorhynchus spp.) in the estuary prompted resource managers to relocate ca. 9,000 pairs of terns nesting on Rice Island (river km 34) to East Sand Island (river km 8), where terns were expected to consume fewer salmonids in favor of marine forage fishes. This study investigated factors influencing foraging success, diet composition, and overall reproductive success at the managed Caspian Tern colony. Our results indicated that daytime colony attendance by nesting terns averaged 64% and decreased throughout the chick-rearing period, while duration of foraging trips averaged 47 min and increased during the same period; these seasonal changes were more strongly related to date than chick age. Average meal delivery rates to 2-chick broods (0.88 meals h-1) were 2.6 times greater than to 1-chick broods (0.33 meals h-1). Parents delivered more juvenile salmonids to chicks during ebb tides than flood tides, but meal delivery rates to the nest remained constant, suggesting diet composition tracks relative availability of prey species. Foraging trips resulting in delivery of juvenile salmonids averaged 68% longer than foraging trips for schooling marine forage fishes, indicating higher availability of marine prey near the colony. High availability of marine forage fish in the Columbia River estuary during 2001 was apparently responsible for high colony attendance, short foraging trips, high chick meal delivery rates, and high nesting success of Caspian Terns on East Sand Island.

Waterbirds↗

Foraging ecology of Caspian Terns in the Columbia River Estuary, USA

Comparisons were made of the foraging ecology of Caspian Terns ( Sterna caspia ) nesting on two islands in the Columbia River estuary using radio telemetry and observations of prey fed to chicks and mates at each colony. Early in the chick-rearing period, radio-tagged terns nesting at Rice Island (river km 34) foraged mostly in the freshwater zone of the estuary close to the colony, while terns nesting on East Sand Island (river km 8) foraged in the marine or estuarine mixing zones close to that colony. Late in the chick-rearing period, Rice Island terns moved more of their foraging to the two zones lower in the estuary, while East Sand Island terns continued to forage in these areas. Tern diets at each colony corresponded to the primary foraging zone (freshwater vs. marine/mixing) of radio-tagged individuals: Early in chick-rearing, Rice Island terns relied heavily on juvenile salmonids ( Oncorhynchus spp., 71% of identified prey), but this declined late in chick-rearing (46%). East Sand Island terns relied less on salmonids (42% and 16%, early and late in chick-rearing), and instead utilized marine fishes such as Anchovy ( Engraulis mordax ) and Herring ( Clupea pallasi ). Throughout chick-rearing, Rice Island terns foraged farther from their colony (median distance: 12.3 km during early chick-rearing and 16.9 km during late chick-rearing) than did East Sand Island terns (9.6 and 7.7 km, respectively). The study leads to the conclusion that Caspian Terns are generalist foragers and make use of the most proximate available forage fish resources when raising young.

Oregon, Washington↗

Redistribution and growth of the Caspian Tern population in the Pacific Coast region of North America, 1981-2000

We examined nesting distribution and demography of the Pacific Coast population of Caspian Terns ( Sterna caspia ) using breeding records and band recoveries spanning two decades since the first population assessment. Since 1980, population size has more than doubled to about 12 900 pairs, yet the proportion of the population nesting at inland (18%) versus coastal sites (82%) has remained constant. Although the breeding range of the Pacific Coast population has expanded northward into Alaska and farther south in Mexico, there was no net latitudinal shift in the distribution of breeding pairs or new colonies. The distribution of breeding birds among areas changed dramatically, however, with 69% of breeding terns now nesting in Oregon (primarily in the Columbia River estuary) versus 4% during the late 1970s. During the past 20 years, there has continued to be a greater proportion of Caspian Terns breeding at anthropogenic sites compared to natural sites. Estimated annual survival rates for hatch-year and after-third-year birds during 1981-1998 were greater than during 1955-1980, consistent with the higher rate of population increase in recent decades. Fecundity required to maintain a stable population ( λ = 1 ) was estimated at 0.32–0.74 fledglings pair −1 , depending on band recovery probabilities for sub-adults. Caspian Terns readily moved among breeding sites and rapidly colonized new areas; however, a greater concentration of breeding Caspian Terns among fewer colonies in response to anthropogenic factors is an important conservation concern for this species.

Condor↗

[Book Review] Biology of marine birds

A text devoted to the biology and ecology of marine birds has not been published in the last 15 years. Although a number of more taxa-specific texts have been produced during that period, there has not been a single publication that attempted to review our knowledge of all the major seabird orders since the works of Nelson (1979), Croxall (1987), and Furness and Monaghan (1987). Following the publication of those works, a large and impressive body of literature has been produced. Given the rapid expansion of the field in the last two decades, the time was ripe for production of an extensive compendium on the biology, ecology, and conservation of the world's seabirds. E. A. Schreiber and J. Burger are editors of this CRC publication, Biology of Marine Birds . The book consists of 19 chapters that vary in length from 15 to 51 pages. There are also two extensive appendices: (1) a list of seabird species (restricted to the orders Sphenisciformes, Procellariiformes, Pelecaniformes, and Charadriiformes, the latter limited to Stercorariidae, Laridae, Rhynchopidae, and Alcidae) and their IUCN status, and (2) a very useful table of species-specific life-history traits. The 19 chapters were prepared by 26 authors, among them some of the most respected and published seabird scientists in the world. A brief preface introduces the book, its objective (to provide an examination and summary of the research on seabirds), its audience (researchers, conservationists, managers, and policy-makers), and the taxa covered. The editors coauthored the introductory chapter, Seabirds in the Marine Environment. The authors describe distinctive characteristics of seabird life-histories in comparison to other taxa, hypotheses for why those lifestyles evolved and the potential role of energy limitation in the evolution of seabird life-histories. Along with a discussion of other common seabird traits, such as a propensity for colonial breeding, the authors also suggest directions for future research in seabird ecology.

The Auk↗

Effects of colony relocation on diet and productivity of Caspian terns

We investigated the efficacy of management to reduce the impact of Caspian tern ( Sterna caspia ) predation on survival of juvenile salmonids (Oncorhynchus spp.) in the Columbia River estuary. Resource managers sought to relocate approximately 9,000 pairs of terns nesting on Rice Island (river km 34) to East Sand Island (river km 8), where terns were expected to prey on fewer juvenile salmonids. Efforts to attract terns to nest on East Sand Island included creation of nesting habitat, use of social attraction techniques, and predator control, with concurrent efforts to discourage terns from nesting on Rice Island. This approach was successful in completely relocating the tern colony from Rice Island to East Sand Island by the third breeding season. Juvenile salmonids decreased and marine forage fishes (i.e., herring, sardine, anchovy, smelt, surfperch, Pacific sand lance) increased in the diet of Caspian terns nesting on East Sand Island, compared with terns nesting on Rice Island. During 1999 and 2000, the diet of terns nesting on Rice Island consisted of 77% and 90% juvenile salmonids, respectively, while during 1999, 2000, and 2001, the diet of terns nesting on East Sand Island consisted of 46%, 47%, and 33% juvenile salmonids, respectively. Nesting success of Caspian terns was consistently and substantially higher on East Sand Island than on Rice Island. These results indicate that relocating the Caspian tern colony was an effective management action for reducing predation on juvenile salmonids without harm to the population of breeding terns, at least in the short term. The success of this management approach largely was a consequence of the nesting and foraging ecology of Caspian terns: the species shifts breeding colony sites frequently in response to changing habitats, and the species is a generalist forager, preying on the most available forage fish near the colony.

Oregon, Washington↗