Search USGS⌕ Search

Geology topics

David S. Gilmer

Publications and source records attributed to David S. Gilmer.

15 recordsLinked to original sources

Spread dynamics of perennial pepperweed ( Lepidium latifolium ) in two seasonal wetland areas

Perennial pepperweed is an invasive plant that is expanding rapidly in several plant communities in the western United States. In California, perennial pepperweed has aggressively invaded seasonal wetlands, resulting in degradation of habitat quality. We evaluated the rate and dynamics of population spread, assessed the effect of disturbance on spread, and determined the biotic and abiotic factors influencing the likelihood of invasion. The study was conducted at eight sites within two wetland regions of California. Results indicate that in undisturbed sites, spread was almost exclusively through vegetative expansion, and the average rate of spread was 0.85 m yr −1 from the leading edge. Spread in sites that were disked was more than three times greater than in undisturbed sites. While smaller infestations increased at a faster rate compared with larger populations, larger infestations accumulated more newly infested areas than smaller infestations from year to year. Stem density was consistently higher in the center of the infestations, with about 2.4 times more stems per square meter compared with the leading edge at the perimeter of the population. The invasion by perennial pepperweed was positively correlated with increased water availability but was negatively correlated with the cover of perennial and annual species. Thus, high cover of resident vegetation can have a suppressive effect on the rate of invasion, even in wetland ecosystems. On the basis of these results, we recommend that resident plant cover not be disturbed, especially in wet areas adjacent to areas currently infested with perennial pepperweed. For infested areas, management efforts should be prioritized to focus on controlling satellite populations as well as the leading edge of larger infestations first. This strategy could reduce the need for costly active restoration efforts by maximizing the probability of successful re-establishment of resident vegetation from the adjacent seedbank.

Invasive Plant Science and Management↗

Habitat selection by female northern pintails wintering in the Grassland Ecological Area, California

To determine relative importance of habitats available in the Grassland Ecological Area (GEA) to wintering female northern pintails, Anas acuta, we studied habitat use relative to availability (i.e., habitat selection) in the GEA during September through March, 1991-94 for 196 Hatch-Year (HY) and 221 After-Hatch-Year (AHY) female pintails that were radio tagged during August-early October in the GEA (n = 239), other San Joaquin Valley areas (n = 132), or other Central Valley areas (n = 46). Habitat availability and use varied among seasons and years, but pintails always selected shallow and, except on hunting days, open habitats. Swamp timothy, Heleochloa schoenoides, marsh was the most available, used, and selected habitat. Watergrass, Echinochloa crusgalli, marsh in the GEA was used less than available at night in contrast to previous studies in other SJV areas. Preferred late-winter habitats were apparently lacking in the GEA, at least relative to in the Sacramento Valley and Delta where most pintails moved to in December each year. Impacts on pintails of the increasing practice of managing marshes for increased emergent vegetation to attract other species should be monitored. Shallow, open habitats that produce seeds and invertebrates available to pintails in late winter would help maintain pintail abundance in the GEA.

California Fish and Game↗

Waterfowl migration on Klamath Basin National Wildlife Refuges 1953-2001

The Klamath Basin National Wildlife Refuge (NWR) complex, located in northeastern California and southern Oregon, is situated on a major Pacific Flyway migration corridor connecting waterfowl breeding grounds in the north with major wintering grounds in California and Mexico. The complex comprises five waterfowl refuges including Lower Klamath NWR, Tule Lake NWR, Upper Klamath NWR, Klamath Marsh NWR, and Clear Lake NWR, and one bald eagle refuge, Bear Valley NWR. Lower Klamath and Tule Lake NWRs are the largest refuges in the complex; historically, they supported some of the greatest autumn and spring concentrations of migrating waterfowl in North America. Starting in 1953, standardized waterfowl surveys from small aircraft have been conducted in autumn through spring. This report summarizes waterfowl migration activity (i.e., abundance, species composition, distribution on refuges, and chronology) over four time periods—the long-term (1953-2001), early (1953-76), recent (1977-2001), and the most recent (1998-2001)—to describe changing patterns of migration on Klamath Basin refuges from autumn 1953 to spring 2001. Over the long term, waterfowl abundance (birds per day) on the refuge complex averaged about 1.0 million in autumn and about 360,000 in spring. A record peak count of 5.8 million waterfowl was recorded September 24-25, 1958. Average abundance of autumn staging waterfowl for the refuge complex, after reaching record levels in the 1950s and early 1960s, began a decline that lasted until the 1980s. A gradual recovery occurred during the 1990s, but autumn abundance has not recovered to pre-1970 levels. In contrast to autumn, average spring abundance was generally lower in the early decades but has gradually increased through the 1990s, particularly on Lower Klamath NWR. Dabbling ducks represented an average of 68% of all waterfowl in autumn and 55% in spring for the long term. Northern pintail ( Anas acuta ) was dominant, representing 62% of all dabblers in autumn and 51% in spring. A significant decline in pintail abundance starting in the late 1950s altered waterfowl composition on Klamath Basin refuges. As pintail declined, other species such as mallard ( Anas platyrhynchos ) and green-winged teal ( Anas crecca ) increased in abundance. Although Arctic nesting geese, including white-fronted ( Anser albifrons ), cackling Canada ( Branta canadensis minima ), white geese (lesser snow [ Chen caerulescens caerulescens ], and Ross’s [ Chen rossii ]) have become less prominent in recent decades, they reached an historically high abundance during autumn in the 1960s and 1970s, particularly on Tule Lake NWR. Tule Lake NWR supported the highest average autumn waterfowl populations until surpassed by Lower Klamath NWR around 1980. During the recent period (1977-2001), Lower Klamath NWR accounted for 60% of all waterfowl using the refuge complex in autumn and 61% in spring. Habitat diversity and wetland productivity contributed to its greater waterfowl abundance. Tule Lake NWR supported the most geese over the long term, 79% in autumn and 66% in spring; however, total waterfowl abundance on this refuge in autumn has been in decline, likely because of reduced diversity and productivity of sumps in the refuge. Upper Klamath, Klamath Marsh, and Clear Lake NWRs accounted for less than 8% of total waterfowl use in autumn and spring but provided diverse habitats for migrants. Waterfowl use-days on Klamath Basin refuges typically peaked in mid-autumn, decreased as migrants passed through the basin, and then reached a lesser peak during spring passage. Waterfowl abundance reached a pronounced peak in autumn during the early period (1953-76), but spring peak buildup was much less pronounced. For the recent period the autumn peak was more subdued. Waterfowl abundance, species composition, and distribution on Klamath Basin refuges have fluctuated over the decades and have been influenced by events such as productivity on breeding grounds and habitat conditions on wintering grounds that cause shifts in migration patterns. A major challenge for the future appears to be the availability of adequate water for wetland management on Klamath Basin refuges.

California, Oregon↗

Selection of flooded agricultural fields and other landscapes by female northern pintails wintering in Tulare Basin, California

Habitat selection and use are measures of relative importance of habitats to wildlife and necessary information for effective wildlife conservation. To measure the relative importance of flooded agricultural fields and other landscapes to northern pintails ( Anas acuta ) wintering in Tulare Basin (TB), California, we radiotagged female pintails during late August-early October, 1991-1993 in TB and other San Joaquin Valley areas and determined use and selection of these TB landscapes through March each year. Availability of landscape and field types in TB changed within and among years. Pintail use and selection (based upon use-to-availability log ratios) of landscape and field types differed among seasons, years, and diel periods. Fields flooded after harvest and before planting (i.e., pre-irrigated) were the most available, used, and selected landscape type before the hunting season (Prehunt). Safflower was the most available, used, and-except in 1993, when pre-irrigated fallow was available-selected pre-irrigated field type during Prehunt. Pre-irrigated barley-wheat received 19-22% of use before hunting season, but selection varied greatly among years and diel periods. During and after hunting season, managed marsh was the most available, used, and, along with floodwater areas, selected landscape type; pre-irrigated cotton and alfalfa were the least selected field types and accounted for <13% of pintail use. Agricultural drainwater evaporation ponds, sewage treatment ponds, and reservoirs accounted for 42-48% of flooded landscape available but were little used and least selected. Exodus of pintails from TB coincided with drying of pre-irrigated fallow, safflower, and barley-wheat fields early in winter, indicating that preferred habitats were lacking in TB during late winter. Agriculture conservation programs could improve TB for pintails by increasing flooding of fallow and harvested safflower and grain fields. Conservation of remaining wetlands should concentrate on increasing the amount and productivity of marsh that is shallow-flooded as pre-irrigated grain fields dry. If pin- tails were provided with adequate preferred field and marsh habitats, including hunt-day sanctuaries, contaminant risks associated with exposure to drainwater evaporation ponds probably should remain low for these waterfowl even if their abundance in TB increased.

California↗

Distribution and movements of female northern pintails radiotagged in San Joaquin Valley, California

To improve understanding of northern pintail (Anas acuta) distribution in central California (CCA), we radiotagged 191 Hatch-Year (HY) and 228 After-Hatch-Year (AHY) female northern pintails during late August-early October, 1991-1993, in the San Joaquin Valley (SJV) and studied their movements through March each year. Nearly all (94.3%) wintered in CCA, but 5.7% went to southern California, Mexico, or unknown areas; all that went south left before hunting season. Of the 395 radiotagged pintails that wintered in CCA, 83% flew from the SJV north to other CCA areas (i.e., Sacramento Valley [SACV], Sacramento-San Joaquin River Delta [Delta], Suisun Marsh, San Francisco Bay) during September-January; most went during December. Movements coincid- ed with start of hunting seasons and were related to pintail age, mass, capture location, study year, and weather. Among pintails with less than average mass, AHY individuals tended to leave the SJV earlier than HY individuals. Weekly distribution was similar among capture locations and years but a greater percentage of pintails radiotagged in Tulare Basin (south part of SJV) were known to have (10.3% vs. 0.9%) or probably (13.8% vs. 4.6%) wintered south of CCA than pintails radiotagged in northern SJV areas (i.e., Grassland Ecological Area [EA] and Mendota Wildlife Area [WA]). Also, a greater percentage of SJV pintails went to other CCA areas before hunting season in the drought year of 1991-1992 than later years (10% vs. 3-5%). The percent of radiotagged pintails from Grass- land EA known to have gone south of CCA also was greater during 1991-1992 than later years (2% vs. 0%), but both the known (19% vs. 4%) and probable (23% vs. 12%) percent from Tulare Basin that went south was greatest during 1993-1994, when availability of flooded fields there was lowest. The probability of pintails leaving the SJV was 57% (95% CI = 8-127%) greater on days with than without rain, and more movements per bird out of SJV occurred in years with more rain and fog but fewer days with southerly winds. Movements by pintails and changes in pintail distributions, direct recovery distributions, and harvest rates suggest the disproportionate decline of pin- tails in Tulare Basin was due to a lower percentage of pintails moving there in fall and a greater percentage or ear- lier movements north and south out of Tulare Basin. With fewer in Tulare Basin to replace Grasslands EA pintails going north in December, pintail abundance in the northern SJV declined during late winter. Changes in move- ment patterns correspond to habitat loss in Tulare Basin and increased habitats in SACV and western mainland Mexico. Habitat improvements, especially in Tulare Basin, that increase food, sanctuary, and winter survival would probably help restore pintails throughout the SJV.

Journal of Wildlife Management↗

September-March survival of female northern pintails radiotagged in San Joaquin Valley, California

To improve understanding of pintail ecology, we radiotagged 191 hatch-year (HY) and 228 after-hatch-year (AHY) female northern pintails ( Anas acuta ) in the San Joaquin Valley (SJV), and studied their survival throughout central California, USA, during September-March, 1991-1994. We used adjusted Akaike Information Criterion (AICc) values to contrast known-fate models and examine variation in survival rates relative to year, interval, wintering region (AJV, other central California), pintail age, body mass at capture, capture date, capture area, and radio type. The best-fitting model included only interval x year and age x body mass; the next 2 best-fitting models also included wintering region and capture date. Hunting caused 83% of the mortalities we observed, and survival was consistently lower during hunting than nonhunting intervals. Nonhunting and hunting mortality during early winter was highest during the 1991-1992 drought year. Early-winter survival improved during the study along with habitat conditions in the Grassland Ecological Area (EA), where most radiotagged pintails spent early winter. Survival was more closely related to body mass at capture for HY than AHY pintails, even after accounting for the later arrival (based on capture date) of HY pintails, suggesting HY pintails are less adept at improving their condition. Thus, productivity estimates based on harvest age ratios may be biased if relative vulnerability of HY and AHY pintails is assumed to be constant because fall body condition of pintails may vary greatly among years. Cumulative winter survival was 75.6% (95% CI = 68.3% to 81.7%) for AHY and 65.4% (56.7% to 73.1%) for HY female pintails. Daily odds of survival in the cotton-agriculture landscape of the SJV were -21.3% (-40.3% to +3.7%) lower than in the rice-agriculture landscape of the Sacramento Valley (SACV) and other central California areas. Higher hunting mortality may be 1 reason pintails have declined more in SJV than in SACV.

California↗

Survival of adult female northern pintails in the Sacramento Valley, California

North American populations of northern pintails (Anas acuta) declined between 1979 and the early 1990s. To determine if low survival during winter contributed to declines, we estimated winter (last week of Aug-Feb 1987-90) survival for 190 adult (after hatching yr [AHY]) female radio-tagged pintails in late summer in Sacramento Valley (SACV), California. Survival rates did not vary by winter ( P = 0.808), among preseason, hunting season, or postseason intervals ( P = 0.579), or by body mass at time of capture ( P = 0.127). Premolt (wing) pintails ( n = 10) tended to survive at a lower rate (0.622, SE = 0.178) than pintails that had already replaced flight feathers (0.887, SE = 0.030) ( P = 0.091). The pooled survival (all years) estimate for the 180-day winter was 0.874 (SE = 0.031). Hunting mortality rate (0.041-0.087) and nonhunting mortality rate (0.013-0.076) did not differ among years ( P = 0.332) or within years (all P > 0.149). Legal hunting ( n = 7), predation ( n = 4), cholera ( n = 2), illegal shooting ( n = 2), botulism ( n = 1), and unknown cause ( n = 1) accounted for all mortality. Nonwintering survival (annu. survival/winter survival = 0.748) was lower than winter survival; thus, if gains in annual survival are desired for this population, managers should first examine the breeding-migration period for opportunities to achieve increases.

California↗

Breeding seabirds in California, Oregon and Washington

More than two million seabirds of 29 species nest along the west coasts of California, Oregon, and Washington, including three species listed on the federal list of threatened and endangered species: the brown pelican ( Pelecanus occidentalis ), least tern ( Sterna antillarum ), and marbled murrelet ( Brachyramphus marmoratus ). The size and diversity of the breeding seabird community in this region reflect excellent nearshore prey conditions; subtropical waters within the southern California Bight area; complex tidal waters of Strait of Juan de Fuca and Puget Sound in Washington; large estuaries at San Francisco Bay, Columbia River, and Grays Harbor-Willapa bays; and the variety of nesting habitats used by seabirds throughout the region, including islands, mainland cliffs, old-growth forests, and artificial structures. Breeding seabird populations along the west coast have declined since European settlement began in the late 1700's because of human occupation of, commercial use of, and introduction of mammalian predators to seabird nesting islands. In the 1900's, further declines occurred in association with rapid human population growth and intensive commercial use of natural resources in the Pacific region. In particular, severe adverse impacts have occurred from partial or complete nesting habitat destruction on islands or the mainland, human disturbance of nesting islands or areas, marine pollution, fisheries, and logging of old-growth forests (Ainley and Lewis 1974; Bartonek and Nettleship 1979; Hunt et al. 1979; Sowls et al. 1980; Nettleship et al. 1984; Speich and Wahl 1989; Ainley and Boekelheide 1990; Sealy 1990; Ainley and Hunt 1991; Carter and Morrison 1992; Carter et al. 1992; Vermeer et al. 1993).

California, Oregon, Washington↗

Survival of radio-marked mallard ducklings in northeastern California

Estimates of duckling survival are necessary to accurately assess recruitment of mallards ( Anas platyrhynchos ), yet few reliable estimates exist. During 1988-90, we estimated survival rates for 127 radio-marked mallard ducklings from 64 broods on Lower Klamath National Wildlife Refuge, California. In 1988, we restricted the survival estimate to the first 10 days post-hatch ( S = 0.18, SE = 0.07). Survival from hatching to 50 days was 0.37 (SE = 0.09) in 1989 and 0.34 (SE = 0.07) in 1990. Total brood loss differed among years ( P < 0.05); 81.2% in 1988 ( n = 16), 36.8% in 1989 ( n = 19), and 37.5% in 1990 ( n = 24). Ninety-three percent of mortality occurred during the first 10 days of life. We detected no differences in the proportion of radio-marked ducklings fledged from early-hatched versus late-hatched nests ( P = 0.74). During 1989-90, 16 females appeared to lose their entire brood; however, 3 radio-marked ducklings from 2 of these broods were fledged by other brood hens. Of 29 radio-marked ducklings that reached 44 days of life, 6 (20.7%) joined other broods. Habitat enhancement is the key to improving duckling survival because the large number of predator species that consume ducklings makes predator control difficult.

California↗

Movements and habitat use of mallard broods in northeastern California

To increase recruitment of mallards ( Anas platyrhynchos ), wildlife managers must understand the habitat and space needs of mallard broods. During 1989-90, we examined the movements, home range, and habitat use of 27 radio-marked mallard broods on Lower Klamath National Wildlife Refuge, California. Twelve of the 27 broods made 22 relocation movements (>1,000 m in 24 hr) in the first week ( n = 6) and after the fourth ( n = 16) week of life. Mean home range size was 0.93 km2 (SE = 0.25) and did not differ between years ( P = 0.26). Brood-rearing females selected seasonally flooded wetlands with a cover component and avoided open or permanently flooded habitats. In 1989, broods hatched in permanent wetlands were less successful in fledging ( P = 0.006) radio-marked ducklings than broods from seasonal wetlands, suggesting habitat availability or movement to preferred habitats may affect duckling survival.

California↗

Organochlorine and mercury residues in Swainson's and ferruginous hawk eggs collected in North and South Dakota, 1974-79

Residues of organochlorine pesticides, polychlorinated biphenyls (PCBs), and mercury were measured in eggs of Swainson's hawks ( Buteo swainsoni ) and ferruginous hawks ( B. regalis ) collected in North and South Dakota during 1974–79. DDE was the most common compound detected in the eggs, but residues were below levels known to have adverse effects on reproduction. Other organochlorine compounds and mercury were found at low levels. Eggs of ferruginous hawks tended to contain more compounds with higher residues than eggs of Swainson's hawks.

Environmental Monitoring and Assessment↗

Ferruginous hawk populations and habitat use in North Dakota

Ferruginous hawks ( Buteo regalis ) were studied in central North Dakota on a 1,259-km 2 intensive study block and on a surrounding study area (16,519 km 2 ) from 1977 to 1979. A total of 629 occupied nests was examined. Highest nest densities (0.08 nest/km 2 ) were in the Missouri Coteau in 1979. Few nests were found on the more intensively cultivated Drift Plain. We estimated the breeding population in the study area each year using 148 sample plots ( x̄ = 440 nesting pairs). Pairs that nested on the ground selected only sites on rugged landforms in isolated areas, mostly end and dead-ice moraines. Land use within 1.0 km of nests was mostly (76.5%) pasture and haylands. About 95% of the area around ground nests was grassland. Tree and tower nesting birds appeared less sensitive to surrounding land use. Pairs on the intensive study block used a wide variety of nest sites including trees (63.6%), ground (20.9%), power line towers (8.0%), haystacks (5.4%), and rock piles, utility poles, and shrubs (2.1%). Reoccupancy rates were higher (63.7%) for tower nests than for other sites. Nest success was related to the type of nest site and was highest (86.7%) in certain power line towers. Mean number of young fledged per occupied nest was highest (2.8) for ground nests. Summer storms were a major cause of loss; tree nests were particularly vulnerable. Richardson's ground squirrels ( Spermophilus richardsonii ) were taken as prey most often. Ferruginous hawks are closely associated with grasslands, particularly native prairie.

North Dakota↗

Procedures for the use of aircraft in wildlife biotelemetry studies

This is a report on the state of the art methodology and on questions that arise while one is preparing to use aircraft in a biotelemetry study. In general the first step in preparing to mount an antenna on an aircraft is to consult with a certified aircraft mechanic. Aircraft certification is discussed to provide background information concerning the role of the Federal Aviation Administration (FAA) in regulating the use of biotelemetry antennas on aircraft. However, approval of any specific design of antenna mount rests with local FAA authority. Airplane and helicopter antenna attachments are described. Performance of the receiving antenna system is discussed with emphasis on how variables as aircraft type and antenna configuration may influence reception. The side-looking vs. front-looking antenna configuration and the VHF vs. HF frequency band are generally recommended for most aerial tracking studies. Characteristics of receivers, transmitters, and antennas that might influence tracking are discussed. Specific topics such as calibration of receivers and transmitter quality control are considered. Suggestions in preparing for and conducting tracking flights that will improve overall efficiency and safety are presented. Search techniques, including procedures for conducting large and specific area surveys as well as methods to improve and evaluate search efficiency, are discussed. A concluding section considers special topics such as low-level operations and the use of helicopters. Diagrams of antenna mounts, equipment check-off lists, and antenna test procedures are included as appendices.

Resource Publication↗