Search USGS⌕ Search

Geology topics

Daniel H. Monson

Publications and source records attributed to Daniel H. Monson.

At least 37 records · Page 2Linked to original sources

Experimental recovery of sea otter carcasses at Kodiak Island, Alaska, following the Exxon Valdez oil spill

ound, Alaska, spilling approximately 11 million barrels of crude oil. Oil was deposited on beaches nearly 700 km from the spill site (Galt and Payton 1990, Piatt et al. 1990), affecting thousands of hectares of sea otter (Enhydra lutris) habitat. Two of the principal limitations in determining the initial effects of the Exxon Valdez oil spill on sea otter populations were a lack of recent population data, and a lack of information on the proportion of the total number of sea otters killed by the spill that were actually recovered. ound, Alaska, spilling approximately 11 million barrels of crude oil. Oil was deposited on beaches nearly 700 km from the spill site (Galt and Payton 1990, Piatt et al. 1990), affecting thousands of hectares of sea otter (Enhydra lutris) habitat. Two of the principal limitations in determining the initial effects of the Exxon Valdez oil spill on sea otter populations were a lack of recent population data, and a lack of information on the proportion of the total number of sea otters killed by the spill that were actually recovered. On 24 March 1989, the T/V Exxon Valdez ran aground in Prince William Sound, Alaska, spilling approximately 11 million barrels of crude oil. Oil was deposited on beaches nearly 700 km from the spill site (Galt and Payton 1990, Piatt et al . 1990), affecting thousands of hectares of sea otter ( Enhydra lutris ) habitat. Two of the principal limitations in determining the initial effects of the Exxon Valdez oil spill on sea otter populations were a lack of recent population data, and a lack of information on the proportion of the total number of sea otters killed by the spill that were actually recovered. In late April and early May oil spread to the Kodiak Archipelago. With the oil came wildlife rescue, beach cleanup, and other spill-response activities including searches for dead birds and mammals. We took this opportunity to assess experimentally the recovery of sea otter carcasses in the Kodiak Island area. Specifically, we were interested in the proportion of the total number of dead sea otters the recovered carcasses represented.

Alaska↗

Foraging depths of sea otters and implications to coastal marine communities

We visually observed 1,251 dives, of 14 sea otters instrumented with TDRs in southeast Alaska, and used attribute values from observed dives to classify 180,848 recorded dives as foraging (0.64), or traveling (0.36). Foraging dives were significantly deeper, with longer durations, bottom times, and postdive surface intervals, and greater descent and ascent rates, compared to traveling dives. Most foraging occurred in depths between 2 and 30 m (0.84), although 0.16 of all foraging was between 30 and 100 m. Nine animals, including all five males, demonstrated bimodal patterns in foraging depths, with peaks between 5 and 15 m and 30 and 60 m, whereas five of nine females foraged at an average depth of 10 m. Mean shallow foraging depth was 8 m, and mean deep foraging depth was 44 m. Maximum foraging depths averaged 61 m (54 and 82 for females and males, respectively) and ranged from 35 to 100 m. Female sea otters dove to depths ≤20 m on 0.85 of their foraging dives while male sea otters dove to depths ≥45 m on 0.50 of their foraging dives. Less than 0.02 of all foraging dives were >55 m, suggesting that effects of sea otter foraging on nearshore marine communities should diminish at greater depths. However, recolonization of vacant habitat by high densities of adult male sea otters may result in initial reductions of some prey species at depths >55 m.

Marine Mammal Science↗

Patterns of growth and body condition in sea otters from the Aleutian archipelago before and after the recent population decline

1. Growth models for body mass and length were fitted to data collected from 1842 sea otters Enhydra lutris shot or live-captured throughout south-west Alaska between 1967 and 2004. Growth curves were constructed for each of two main year groups: 1967–71 when the population was at or near carrying capacity and 1992–97 when the population was in steep decline. Analyses of data collected from animals caught during 2004, when the population density was very low, were precluded by a small sample size and consequently only examined incidentally to the main growth curves. 2. Growth curves demonstrated a significant increase in body mass and body length at age in the 1990s. Asymptotic values of body mass were 12–18% higher in the 1990s than in the 1960s/70s, and asymptotic values for body length were 10–11% higher between the same periods. Data collected in 2004 suggest a continued increase in body size, with nearly all data points for mass and length falling significantly above the 1990s growth curves. 3. In addition to larger asymptotic values for mass and length, the rate of growth towards asymptotic values was more rapid in the 1990s than in the 1960s/70s: sea otters reached 95% of asymptotic body mass and body length 1–2 years earlier in the 1990s. 4. Body condition (as measured by the log mass/log length ratio) was significantly greater in males than in females. There was also an increasing trend from the 1960s/70s through 2004 despite much year-to-year variation. 5. Population age structures differed significantly between the 1960s/70s and the 1990s with the latter distribution skewed toward younger age classes (indicating an altered l x function) suggesting almost complete relaxation of age-dependent mortality patterns (i.e. those typical of food-limited populations). 6. This study spanned a period of time over which the population status of sea otters in the Aleutian archipelago declined precipitously from levels at or near equilibrium densities at some islands in the 1960s/70s to < 5% of estimated carrying capacity by the late 1990s. The results of this study indicate an improved overall health of sea otters over the period of decline and suggest that limited nutritional resources were not the cause of the observed reduced population abundance. Our findings are consistent with the hypothesis that the decline was caused by increased killer whale predation.

Journal of Animal Ecology↗

Status of sea otter populations in southcentral and southeast Alaska, 2002-2003

During the years 2002-2004 estimated sea otter population sizes were calculated for Southeast Alaska, Prince William Sound, and the Kenai Peninsula and Cook Inlet regions of Alaska. Aerial surveys were conducted by a single observer from a float-equipped Bellanca Scout fixed-wing aircraft flying at 91 m altitude and 65 mph. The surveys followed protocols written by Bodkin and Udevitz (1999). The survey design consisted of systematic sampling of 400 m wide transects that were uniformly placed throughout the survey area. Selection and sampling of transects was proportional to expected sea otter abundance, with most effort taking place in transects over waters 0-40 m in depth. Intensive searches were periodically conducted within transects to estimate the proportion of sea otters not detected on strips. To obtain an adjusted population size estimate, strip counts are adjusted for the area not surveyed and by a correction factor.

Alaska↗

Life history plasticity and population regulation in sea otters

We contrasted body condition, and age-specific reproduction and mortality between a growing population of sea otters ( Enhydra lutris ) at Kodiak Island and a high-density near-equilibrium population at Amchitka Island, Alaska. We obtained data from marked individuals, population surveys, and collections of beach-cast carcasses. Mass:length ratios indicated that females (but not males) captured in 1992 at Amchitka were in poorer condition than those captured at Kodiak in 1986–1987. In 1993, the condition of females at Amchitka improved in apparent response to two factors: (1) an episodic influx of Pacific smooth lumpsuckers, Aptocyclus ventricocus , from the epi-pelagic zone, which otters consumed; and (2) an increase in the otters’ benthic invertebrate prey resulting from declining otter numbers. Reproductive rates varied with age (0.37 [CI=0.21 to 0.53] births female −1 yr −1 for 2–3-yr-olds, and 0.83 [CI=0.69 to 0.90] for females ≥4 yr old), and were similar at both areas. Weaning success (pups surviving to ≥120 d), in contrast, was almost 50% lower at Amchitka than at Kodiak and for females ≥4 yr of age was 0.52 (CI=0.38 to 0.66) vs 0.94 (CI=0.75 to 0.99), respectively. Sixty-two percent of the preweaning pup losses at Amchitka occurred within a month of parturition and 79% within two months. Postweaning survival was also low at Amchitka as only 18% of instrumented pups were known to be alive one year after mother-pup separation. Adult survival rates appeared similar at Amchitka and Kodiak. Factors affecting survival early in life thus are a primary demographic mechanism of population regulation in sea otters. By maintaining uniformly high reproductive rates over time and limiting investment in any particular reproductive event, sea otters can take advantage of unpredictable environmental changes favorable to pup survival. This strategy is consistent with predictions of “bet-hedging” life history models.

Oikos↗

Sea otter studies in Glacier Bay National Park and Preserve: annual report 2002

Since 1995, the number of sea otters in Glacier Bay proper has increased from around 5 to more than 1200. Sea otter distribution is mostly limited to the Lower Bay, south of Sandy Cove, and is not continuous within that area. Concentrations occur in the vicinity of Sita Reef and Boulder Island and between Pt. Carolus and Rush Pt. on the west side of the Bay, although there have been occasional sightings north of Sandy Cove (Figure 1). Large portions of the Bay remain unoccupied by sea otters, but recolonization is occurring rapidly. Most prey recovered by sea otters in Glacier Bay are ecologically, commercially, or socially important species. In 2002 sea otter diet consisted of 35% clam, 26% mussel, 3% crab, 3.0% snail, 2% starfish, 11% urchins, 2% other, and 20% unidentified. Dominant clam species include the butter clam, Saxidomus gigantea , the Greenland cockle, Serripes groenlandicus , and the littleneck clam, Protothaca staminea . Urchins are primarily green urchins, Strongylocentrotus droebachiensis , and the mussel is Modiolus modiolus . Crabs observed in 2002 include the Dungeness, Cancer magister , the kelp crab Pugettia gracilis , and the helmet crab, Telmessus cherigonus . Although we characterize diet at broad geographic scales, we have previously found diet to vary between sites separated by as little as several hundred meters. Dietary variation among and within sites can reflect differences in prey availability as well as individual specialization. We estimated species composition, density, biomass, and sizes of subtidal clams, urchins, and mussels at 13 sites in Glacier Bay and 5 sites in nearby Port Althorp, where sea otters have been present for at least 20 years. All sites were selected based on the presence of abundant clam siphons and the absence of sea otters (Glacier Bay) or abundant shell litter and the presence of sea otters (Port Althorp). Glacier Bay sites were selected to achieve a broad geographic sample of dense subtidal clam beds within Glacier Bay prior to occupation and foraging by sea otters. Port Althorp sites were chosen to achieve a representative sample of subtidal clam beds already under prolonged foraging pressure by sea otters. There was no direct evidence of otter foraging at any of our Glacier Bay sampling sites. In Glacier Bay, we sampled 15,338 bivalves (average of 1,180/site) representing 14 species of clam, 2 species of mussel, and a single scallop and we sampled 6,917 urchins (average of 513/site). In Port Althorp, we sampled 1,034 bivalves (average of 207/site) representing 14 species of clam. We found only 5 urchins, all S. droebachiensis . Mean densities and biomass of all subtidal clams were significantly greater in Glacier Bay (59.2 and 99/0.25m 2 compared to Port Althorp (10.3 and 5.8/0.25m 2 (p<0.002 for both). Our contrasts of subtidal clam populations between Glacier Bay and Port Althorp suggest that clam densities will likely decline by about a factor of six and that clam biomass estimates will decline by more than a factor of ten. Numerically dominant species of clams, P. staminea , S. gigantea , Macoma sp. and Mya sp. were all significantly greater in density and biomass in Glacier Bay, while C. nutalli density was low but significantly higher in Port Althorp. Subtidal clam species diversity was significantly greater in Port Althorp compared to Glacier Bay, although this may simply reflect habitat differences. Sea urchin densities were high in Glacier Bay, while in Port Althorp urchins were virtually absent. Sea otters are now well established in limited areas of the lower portions of Glacier Bay. It is likely that distribution and numbers of sea otters will continue to increase in Glacier Bay in the near future. Glacier Bay supports large and diverse populations of clams that are largely unexploited by sea otters at present. It is predictable that the density and sizes of clam populations will decline in response to otter predation. This will result in fewer opportunities for human harvest, but will also trigger ecosystem level changes, as prey for other predators, such as octopus, sea stars, fishes, birds and mammals are modified. Sea otters will also modify benthic habitats through excavation of sediments required to extract burrowing infauna such as clams. Effects of sediment disturbance by foraging sea otters are not understood. Glacier Bay also supports large populations of other preferred sea otter prey, such as king ( Paralithodes sp. ), tanner ( Chionoecetes sp. ) and dungeness ( Cancer magister ) crabs and green sea urchins ( S. droebachiensis ). As the colonization of Park waters by sea otters continues, it is also likely that dramatic changes will occur in the species composition, abundance, and size class distribution of many components of the nearshore marine ecosystem. Many of the changes will occur as a direct result of predation by sea otters. Others will result from indirect or cascading effects of sea otter foraging, such as increased kelp production and modified prey availability for other nearshore predators. Without recognizing and quantifying the extent of change initiated by the colonization of Glacier Bay by sea otters, management of nearshore resources will be severely constrained for many decades.

Alaska↗

Sea otter population status and the process of recovery from the 1989 'Exxon Valdez' oil spill

Sea otter Enhydra lutris populations were severely affected by the 1989 'Exxon Valdez' oil spill in western Prince William Sound, AK, and had not fully recovered by 2000. Here we present results of population surveys and incorporate findings from related studies to identify current population status and factors affecting recovery. Between 1993 and 2000, the number of sea otters in the spill-area of Prince William Sound increased by about 600 to nearly 2700. However, at Knight Island, where oil exposure and sea otter mortality in 1989 was most severe, no increase has been observed. Sea otter reproduction was not impaired, and the age and sex composition of captured otters are consistent with both intrinsic reproduction and immigration contributing to recovery. However, low resighting rates of marked otters at Knight Island compared to an unoiled reference area, and high proportions of young otters in beach cast carcasses through 1998, suggest that the lack of recovery was caused by relatively poor survival or emigration of potential recruits. Significantly higher levels of cytochrome P4501A (CYP1A), a biomarker of hydrocarbons, were found in sea otters at Knight Island from 1996 to 1998 compared to unoiled Montague Island, implicating oil effects in the lack of recovery at Knight Island. Delayed recovery does not appear to be directly related to food limitation. Although food availability was relatively low at both oiled and unoiled areas, we detected significant increases in sea otter abundance only at Montague Island, a finding inconsistent with food as a principal limiting factor. Persistent oil in habitats and prey provides a source of continued oil exposure and, combined with relatively low prey densities, suggests a potential interaction between oil and food. However, sea otters foraged more successfully at Knight Island and young females were in better condition than those at Montague Island. We conclude that progress toward recovery of sea otters in Prince William Sound is evident, but that in areas where initial oil effects were greatest, recovery may be constrained by residual spill effects, resulting from elevated mortality and emigration. It is evident that internal reproduction and immigration of juveniles has been the primary means of population recovery, as opposed to broad scale redistribution of adults from outside affected areas. The result is a recovery period protracted by long-term spill effects on survival and emigration and intrinsic limits to population growth.

Alaska↗

Food limitation and the recovery of sea otters following the 'Exxon Valdez' oil spill

We examined the potential role of food limitation in constraining the recovery of sea otters Enhydra lutris in Prince William Sound, Alaska, following the 'Exxon Valdez' oil spill. The spill resulted in the removal of a large number of sea otters in 1989, and as of 1998, the portion of the population in the heavily oiled northern Knight Island region had not fully recovered. Between 1996 and 1998, prey consumption rate was higher and the condition of sea otters was better at northern Knight Island than in an unoiled area of the sound (Montague Island). Estimates of prey energy available per unit mass of sea otter were about 4 times higher at Knight than Montague Island, albeit not significantly different between the 2 areas. Over this same period, the number of sea otters remained constant at northern Knight Island but increased at Montague Island. These data suggest that food was at least as abundant at Knight than at Montague Island, and that recovery of sea otters via intrinsic population growth was limited by factors other than food. However, the availability of food, the prey consumption rate, and the condition of sea otters were all much lower at both Knight and Montague Islands than in areas newly occupied by sea otters where the population growth rate was near the theoretical maximum. It is possible that the relatively short supply of food (compared to areas where sea otter population growth rate was high) may have inhibited immigration or interacted with other factors (e.g. oil-induced mortality or predation) to restrict sea otter population growth. Nonetheless, these data suggest that impacts of anthropogenic disturbances on large, often food-limited vertebrate predators can persist in spite of the availability of food resources that are sufficient for intrinsic population growth.

Alaska↗

Sea otter population structure and ecology in Alaska

Sea otters are the only fully marine otter. They share a common ancestry with the Old World land otters, but their route of dispersal to the New World is uncertain. The historic range of the species is along the northern Pacific Ocean rim, between central Baja California and the islands of northern Japan. Because they forage almost exclusively on bottom-dwelling marine invertebrates such as clams, snails, crabs, and sea urchins, they predominantly occur near shore. Their offshore distribution is limited by their diving ability; although they are capable of diving to more than 100 meters deep, most of their feeding takes place between the shoreline and depths of 40 meters. They are social animals, generally resting in protected bays or kelp forests in groups, commonly referred to as rafts. Because they are gregarious, possess a fine fur, and occur primarily near shore, they have been exploited by humans for as long as they have co-occupied coastal marine communities. During the late Pleistocene, glacial advances and retreats in the northern latitudes likely influenced genetic exchange within the sea otter’s northern range. When the glaciers were at their maximum, ice sheets extended over large coastal areas, isolating sea otter populations and causing local extinctions. During periods of glacial retreat, sea otters likely recolonized the newly available habitats, allowing exchange of individuals and gene flow between populations. Beginning in about 1750, sea otter populations underwent dramatic declines as a direct result of commercial harvest for their furs. Explorations by Vitus Bering led to the discovery of abundant sea otter populations in the Aleutian Islands. The early harvest, conducted by Russians with enslaved Aleut hunters, began in the eastern Aleutians. Eventually the harvest became multinational and contributed significantly to the exploration and settlement of the North Pacific coastline by Europeans. There were two distinct periods of harvest—one reaching its peak about 1800 and averaging about 15,000 per year and a second about 1870, averaging about 4,000 per year. The causes for this harvest pattern are unknown, but it may represent two distinct periods of overexploitation separated by a brief period of population recovery. By 1890 the species had been eliminated throughout most of its range, persisting in small numbers at 13 isolated locations in California, Alaska, and Russia. The number of sea otters that survived the fur trade is unknown, but available data suggest that some remnant populations may have been as small as a few dozen individuals. In 1911, sea otters were afforded protection under the International Fur Seal Treaty, and populations apparently responded by gradually increasing in abundance. The rates of population recovery varied among locations, averaging 9% annually and ranging from 6 to 13%. The population at Amchitka Island in the central Aleutians had the highest growth rate among those surviving, apparently reaching carrying capacity by about 1950. Efforts to aid the recovery of the species into the vast unoccupied habitats between California and Prince William Sound began in 1965. Sea otters from Amchitka and Prince William Sound were translocated to Oregon, Washington, British Columbia, and several locations in southeastern Alaska. With the exception of Oregon, these translocations have resulted in the establishment of successful colonies. Population growth rates of translocated sea otters have been significantly greater than among remnant populations, averaging 21% and ranging from 18 to 24%. We don’t know why the growth rates of the remnant and translocated populations are so different, but it may be partly because of the abundant food and space available at the translocated sites. The varying patterns of sea otter population decline and recovery provide a unique and powerful tool for studying the effects of historic reductions on populations, as well as how populations respond to varying environmental conditions. During the past decade, using molecular genetics, researchers have been trying to understand how sea otter populations might differ throughout the North Pacific and what effects population reductions and recovery have had on population genetics. Also, as a result of the varying degree of recovery among isolated populations, we have the opportunity to contrast life history attributes (such as condition, reproduction, and survival) among populations throughout their range. These contrasts may be useful in developing methods to assess the status of populations where traditional methods of surveying abundance are difficult and expensive.

Alaska↗

Sea otter studies in Glacier Bay National Park and Preserve

Following translocations to the outer coast of Southeast Alaska in 1965, sea otters have been expanding their range and increasing in abundance. We began conducting surveys for sea otters in Cross Sound, Icy Strait, and Glacier Bay, Alaska in 1994, following initial reports (in 1993) of their presence in Glacier Bay. Since 1995, the number of sea otters in Glacier Bay proper has increased from around 5 to more than 1500. Between 1993 and 1997 sea otters were apparently only occasional visitors to Glacier Bay, but in 1998 long-term residence was established as indicated by the presence of adult females and their dependent pups. Sea otter distribution is limited to the Lower Bay, south of Sandy Cove, and is not continuous within that area. Concentrations occur in the vicinity of Sita Reef and Boulder Island and between Pt. Carolus and Rush Pt. on the west side of the Bay (Figure 1). We describe the diet of sea otters during 2001 in Glacier Bay based on visual observations of prey during 456 successful forage dives. In Glacier Bay, diet consisted of 62% clam, 15% mussel, 9% crab, 7% unidentified, 4& urchins, and 4% other. Most prey recovered by sea otters are commercially, socially, or ecologically important species. Species of clam include Saxidomus gigantea, Protothaca staminea, and Mya truncata. Urchins are primarily Strongylocentrotus droebachiensis and the mussel is Modiolus modiolus. Crabs include species of three genera: Cancer, Chinoecetes, and Telmessus. Although we characterize diet at broad geographic scales, we found diet to vary between sites separated by as little as several hundred meters. Dietary variation among and within sites can reflect differences in prey availability and individual specialization. We estimated species composition, density, biomass, and sizes of subtidal clams, urchins, and mussels at 9 sites in lower Glacier Bay. All sites were selected based on the presence of abundant clam siphons. Sites were not selected to allow inference to any area larger than the sampling area (approx 400 m^2). Sites were selected to achieve a broad geographic sample of dense subtidal clam beds within Glacier Bay prior to occupation and foraging by sea otters. There was no direct evidence of otter foraging at any of our clam sampling sites. We sampled 11,568 bivalves representing 14 speces of clam and 2 species of mussel. We sampled 4,981 urchins, all Strongylocentrotus droeobachiensis. Only four species of clam (littleneck clams, Protothaca staminea; butter clams, Saxidomus gigantea; soft-shell claims, Mya truncata; and Macoma sp.) accounted for 91.6% of all clams sampled. Mean total clam density (#/0.25 m^2) across the 9 sites was 62.3. Densities (and se ) of P. staminea averaged 22.6 (1.6) and ranged from 0 to 97. Densities of S. gigantea averaged 14.4 (1.0) and ranged from 0 to 63. Densities of Macoma sp. averaged 14.5 (1.2) and ranged from 0 to 78. Densities of S. droebachiensis averaged 27.3 (1.7) and ranged from 0 to 109. Mean S. droebachiensis sizes ranged from 16 to 30 mm by site. Mean P. staminea sizes ranged from 30 to 53 mm, mean S. gigantea sizes ranged from 51 to 85 mm, and mean Macoma sp. sizes ranged from 14 to 19 mm. Although not the most abundant clam, S. gigantea contributed the greatest proportion to total clam biomass (63%), followed by P. staminea (24%). Sea otters are now well established in limited areas of the lower portions of Glacier Bay. It is likely that distribution and numbers of sea otters will continue to increase in Glacier Bay in the near future. Glacier Bay supports large and diverse populations of clams that are largely unexploited by sea otters presently. It is predictable that the density and sizes of clam populations will decline in response to otter predation. This will result in fewer opportunities for human harvest, but will also trigger ecosystem level changes, as prey for other predators, such as octopus, sea stars, fishes, birds and mammals are modified. Sea ott

Annual Report↗

Marine predator surveys in Glacier Bay National Park and Preserve

Since 1999, vessel based surveys to estimate species composition, distribution and relative abundance of marine birds and mammals have been conducted along coastal and pelagic (offshore) transects in Glacier Bay, Alaska. Surveys have been conducted during winter (November-March) and summer (June). This annual report presents the results of those surveys conducted in March and June of 2001. Following completion of surveys in 2002 we will provide a final report of the results of all surveys conducted between 1999 and 2002. Glacier Bay supports diverse and abundant assemblages of marine birds and mammals. In 2001 we identified 58 species of bird, 7 species of marine mammal, and 6 species of terrestrial mammal on transects sampled during winter and summer. Of course all species are not equally abundant. Among all taxa, in both seasons, sea ducks were the numerically dominant group. In their roles as consumers and because of their generally large size, marine mammals are also likely important in the consumption of energy produced in the Glacier Bay ecosystem. Most common and abundant marine birds and mammals can be placed in either a fish based (e.g. alcids and pinnipeds), or a benthic invertebrate (e.g. sea ducks and sea otters) based food web. Distinct differences in the species composition and abundance of marine birds were observed between winter and summer surveys. Winter marine bird assemblages were dominated numerically (> 11,000; 65% of all birds) by a relatively few species of sea ducks (scoters, goldeneye, Bufflehead, Harlequin and Long-tailed ducks). The sea ducks were distributed almost exclusively along near shore habitats. The prevalence of sea ducks during the March surveys indicates the importance of Glacier Bay as a wintering area for this poorly understood group of animals that occupy a high trophic position in a principally benthic invertebrate (mussel and clam) food web. Marine mammal assemblages were generally consistent between seasons, although Humpback and Killer whales were not observed in winter 2001. Summer marine bird assemblages remained numerically dominated by sea ducks, but species composition shifted between the goldeneye whose density was 44/m 2 in winter to < 0.2/m 2 in summer, to scoters, whose density was 29/m 2 in winter to > 60/m 2 in summer. Large increases in Black-legged kittiwake, murrelet (Marbled and Kittlitz’s) and Common merganser densities were detected during summer surveys. Seasonal differences in abundance of species likely reflected differences in life history attributes (e.g. reproductive biology, foraging ecology) among species. Because of differences observed in species composition between the winter and summer, it is apparent that a single annual survey cannot accurately describe the populations of marine birds and mammals that occur in Glacier Bay. Preliminary analysis further suggests that interpretations of data resulting from this type of survey may depend to a large extent on the individual species. Because species exhibit differences in behavior, morphology, coloration, and distribution, accuracy and precision of abundance estimates likely vary among species. Confidence in survey results should be evaluated in consideration of life history and detection probabilities at the species level. However, survey results likely provide reasonable estimates of species composition and relative abundance, as well as accurate abundance estimates for those species whose detection closely approximates one.

Alaska↗

Sea otter ( Enhydra lutris ) perspective: Part B. Food limitation and the recovery of sea otters following the Exxon Valdez oil spill

We examined the potential role of food limitation in constraining recovery of sea otters in Prince William Sound, Alaska, following the <i>Exxon Valdez</i> oil spill. The spill resulted in the removal of a large number of sea otters in 1989, and as of 1998, the portion of the population in the heavily oiled northern Knight Island region had not fully recovered. Between 1996 and 1998, prey consumption rate was higher and the condition of sea otters was better at northern Knight Island than in an unoiled area of the sound (Montague Island). Estimates of prey energy available per unit mass of sea otter were about 4 times higher at Knight than Montague Island, albeit not significantly different between the two areas. Over this same period, the number of sea otters remained constant at northern Knight Island but increased at Montague Island. These data suggest that food was at least as abundant at Knight than at Montague Island, and that recovery of sea otters via intrinsic population growth was limited by factors other than food. However, the availability of food, the prey consumption rate, and the condition of sea otters were all much lower at both Knight and Montague Islands than in areas newly occupied by sea otters where the population growth rate was near the theoretical maximum. It is possible that the relative short supply of food (compared to areas where sea otter population growth rate was high) may have inhibited immigration or interacted with other factors (e.g., oil-induced mortality or predation) to restrict sea otter population growth. Nonetheless, these data suggest that impacts of anthropogenic disturbances on large, often food-limited vertebrate predators can persist in spite of the availability of food resources that are sufficient for intrinsic population growth.

Alaska↗

Sea otter ( Enhydra lutris ) perspective: Part C. Trophic linkages among sea otters and bivalve prey in Prince William Sound, Alaska, in the aftermath of the Exxon Valdez oil spill: Implications for community models in sedimentary habitats

We exploited the Exxon Valdez oil spill in Prince William Sound (PWS), Alaska, to evaluate effects of reduced sea otter densities on prey populations in sedimentary habitats. We considered the need for and characteristics of new models for trophic effects of sea otters on coastal marine benthic communities. We viewed evidence for nonlinear or uncertain patterns of prey response to varying sea otter density as particularly significant for new model structure. We specifically examined responses of densities and size distributions of populations of mussels and clams (several taxonomic and habitat categories), all important sea otter prey in PWS, to reduction in sea otter density caused by the oil spill. We utilized two primary criteria for determining the consistency of prey demographic responses to reduced sea otter densities as predicted by null hypotheses consistent with existing published models. First, prey populations subject to reduced influence by sea otters should be denser and contain proportionately more large individuals than prey populations strongly influenced by sea otter predation. Second, response times of prey demography to reduced otter densities should be similar to response times of prey to increased otter densities, the latter as indicated in existing published models. Results were disparate with regard to expectation for the six categories of prey evaluated. With few exceptions, density data indicated nonconformance with demographic expectations. In contrast, size data for prey indicated conformance with expectation in about half the categories evaluated. We suggest that lingering effects of the oil spill, nonlinear relationships of sea otters and prey that involve thresholds in otter density, uncertainties in prey recruitment patterns, spatial differences in natural disturbance rate, and differences between areas in effects of competing predators are the main factors possibly accounting for patterns in our data. Recruitment and disturbance effects in particular may include significant stochastic components, especially in a temporal context. We suggest that recovered sea otter populations and their prey do not necessarily exist in long-term stable equilibria, and that development of new models incorporating both trophic thresholds and trophic stochasticity will be important in understanding community-level responses to variable sea otter numbers.

Alaska↗

Sea otter ( Enhydra lutris ) perspective: Part A. Sea otter population status and the process of recovery from the 1989 Exxon Valdez oil spill

Sea otter ( Enhydra lutris ) populations were severely affected by the 1989 Exxon Valdez oil spill in western Prince William Sound, AK, and had not fully recovered by 2000. Here we present results of population surveys and incorporate findings from related studies to identify current population status and factors affecting recovery. Between 1993 and 2000, the number of sea otters in the spill-area of Prince William Sound increased by about 600 to nearly 2700. However, at Knight Island, where oil exposure and sea otter mortality in 1989 approached 0.90, no increase has been observed. Sea otter reproduction was not impaired and the age and sex structure of animals captured are consistent with both intrinsic reproduction and immigration contributing to recovery. However, low resighting rates of marked animals at Knight Island compared to an unoiled reference area, and a high proportion of young animals in beach cast carcasses through 1998, suggest that the lack of recovery was caused by relatively poor survival or emigration of potential recruits. Significantly higher levels of cytochrome P4501A (CYP1A), a biomarker of hydrocarbons, were found in sea otters at Knight Island in 1996-98 compared to unoiled Montague Island, implicating oil effects in the lack of recovery at Knight Island. Delayed recovery does not appear to be directly related to food limitation. Although food availability was relatively low at both oiled and unoiled areas, we detected significant increases in sea otter abundance only at Montague Island, a finding inconsistent with food as a principal limiting factor. Persistent oil in habitats and prey provides a source of continued oil exposure and, combined with relatively low prey densities, suggests a potential interaction between oil and food. However, sea otters foraged more successfully at Knight Island and young females were in better condition than those at Montague Island. We conclude that progress toward recovery of sea otters in Prince William Sound is evident, but that in areas where initial oil effects were greatest, recovery may be constrained by residual spill effects, resulting in elevated mortality and emigration. It is evident that internal reproduction and immigration of juveniles has been the primary means of population recovery, as opposed to broad scale redistribution of adults from outside affected areas. The result is a recovery period protracted by long-term spill effects on survival and emigration and intrinsic limits to population growth.

Alaska↗

Chemical anesthesia of Northern sea otters (Enhydra lutris): Results of past field studies

Between 1987 and 1997, we chemically immobilized 597 wild sea otters ( Enhydra lutris ) in Alaska for the collection of biological samples or for surgical instrumentation. One drug-related sea otter fatality occurred during this time. Fentanyl in combination with diazepam produced consistent, smooth inductions with minimal need for supplemental anesthetics during procedures lasting 30-40 min. Antagonism with naltrexone or naloxone was rapid and complete, although we observed narcotic recycling in sea otters treated with naloxone. For surgical procedures, we recommend a fentanyl target dose of 0.33 mg/kg of body mass and diazepam at 0.11 mg/kg. For nonsurgical biological sample collection procedures, we recommend fentanyl at 0.22 mg/kg and diazepam at 0.07 mg/kg. We advise the use of the opioid antagonist naltrexone at a ratio of 2:1 to the total fentanyl administered during processing.

Journal of Zoo and Wildlife Medicine↗

Sea otter studies in Glacier Bay National Park and Preserve: Aerial surveys, foraging observations, and intertidal clam sampling

Following translocations to the outer coast of Southeast Alaska in 1965, sea otters have been expanding their range and increasing in abundance. We began conducting surveys for sea otters in Cross Sound, Icy Strait and Glacier Bay, Alaska in 1994, following initial reports of their presence in Glacier Bay in 1993. Since 1995, the number of sea otters in Glacier Bay proper has increased from about 5 to more than 500. Between 1993 and 1997 sea otters were apparently only occasional visitors to Glacier Bay, but in 1998 long-term residence was established as indicated by the presence of adult females and their dependent pups. Sea otter distribution is limited to the Lower Bay, south of Sandy Cove, and is not continuous within that area. Concentration occur in the vicinity of Sita Reef and Boulder Island and between Pt. Carolus and Rush Pt. on the west side of the Bay (Figure 1). We describe the diet of sea otters in Glacier Bay and south Icy Strait through visual observations of prey during >4,000 successful forage dives. In 2,399 successful foraging dives observed in Glacier Bay proper, diet consisted of 40% clam, 21% urchins, 18% mussel, 4% crab, 5% other and 12% unidentified. Most prey recovered by sea otters are commercially, socially, or ecological important species. Species of clam are primarily Saxidomus gigantea , Protothaca staminea , and Serripes groenlandicus . Urchins are primarily Strongylocentrotus droebachiensis while both mussles, Modiolus modiolus and Mytilus trossulus , are taken. Crabs include species of Cancer, Chinoecetes, Paralithodes, and Telmessus. Although we characterize diet at broad geographic scales, we found diet to vary between sites separated by as little as several hundred meters. Dietary variation among and within sites can reflect differences in prey availability and individual choice. We estimated species composition, density, biomass, and sizes of intertidal clams at 59 sites in Glacier Bay, 14 sites in Idaho Inlet, 12 sites in Port Althorp and 2 sites in Dundas Bay. There is no direct evidence of otter foraging at any of our clam sampling sites except at Port Althorp where sea otters have been present for >20 years and regularly forage intertidally. There is some indication of intertidal foraging in Idaho Inlet, based on reduced mean size of preferred clam species. Sea otters have been present in Idaho Inlet for at least 12 years. We sampled 48 systematically selected sites to allow inference throughout Glacier Bay intertidal areas and 12 preferred habitat intertidal sites to estimate maximum clam densities in the Bay. We also sampled 14 and 12 random sites in Idaho Inlet and Port Althorp, respectively, to provide contrast between sites with and without sea otters. Densities and biomass of intertidal clams were greater in the Lower Bay than either the East or West Arms. Mean densities (#/0.25m 2 ) of all species of clams > 10.0 mm total length were 96.5 at preferred sites, 32.8 in the Lower Bay, 12.2 in the East Arm, 6.6 in the West Arm, 11.32 at Port Althorp and 27.1 at Idaho Inlet. Clam densities were lower in the Upper Arms of Glacier Bay, compared to the Lower Bay and were similar to densities at Port Althorp. In the Lower Bay, clam densities were nearly twice as high at preferred clam sites compared to those systematically sampled. Species of Macoma were the numerically dominant intertidal clam at most sites in Glacier Bay, while Protothaca staminea was dominant at Idaho Inlet and Port Althorp. Biomas (g/0.25m 2 ) was higher in the Lower Bay (23.5) than either Arm (2.1 and .91) and higher at preferred sites (73.4) than systematically selected sites in Glacier Bay. Biomass estimates at Port Althorp were 5.2 and 9.7 at Idaho Inlet. Biomass estimates were dominated by species of Saxidomus , Protothaca and Mya in Glacier Bay and by Protothaca and Saxidomus at Idaho Inlet and Port Althrop. We suspect differences in density and biomass relate to habitat differences between areas within Glacier Bay

Annual Report↗