Search USGS⌕ Search

Geology topics

D.M. Kidwell

Publications and source records attributed to D.M. Kidwell.

4 recordsLinked to original sources

Characterization of breeding habitats for black and surf scoters in the eastern boreal forest and subarctic regions of Canada

We analyzed characteristics of wetland habitats used by breeding black scoters (Melanitta nigra) and surf scoters (M. perspicillata) in the eastern boreal forest and subarctic regions of Canada based on satellite telemetry data collected in the spring and summer. During 2002 and 2004, nine black scoters (four males, five females) were tracked to breeding areas in Quebec, Manitoba, and Northwest Territories. In addition, in 2001?04, seven surf scoters (three males, four females) were tracked to breeding areas in Labrador, Quebec, Northwest Territories, and Nunavut. Based on satellite telemetry data, locations of black and surf scoters in breeding areas were not significantly different in regard to latitude and longitude. Presumed breeding areas were manually plotted on topographic maps and percent cover type and water were estimated. Breeding habitat of black scoters was significantly different than that for surf scoters, with black scoters mainly using open (tundra) areas (44%) and surf scoters using mainly forest areas (66%). Surf scoters presumed breeding areas were at significantly higher elevations than areas used by black scoters. Some breeding areas were associated with islands, but the role of islands for breeding areas is equivocal. These results aid in the identification of potentially critical breeding areas and provide a baseline classification of breeding habitats used by these two species.

Book chapter↗

Habitats used by black and surf scoters in eastern North America as determined by satellite radio telemetry

Satellite radio telemetry was used to determine the movements and habitats of black scoters (Melanitta nigra) and surf scoters (Melanitta perspicillata) in eastern North America. A total of 21 surf scoters were instrumented during five years (2001-05) and 32 black scoters were instrumented during three years (2002-04) with implanted PTT 100 satellite transmitters (39 g) with external antenna. Nesting habitat of black scoters was more open than surf scoters (44% vs. 11%), whereas nesting habitat for surf scoters was located in more forested areas (66% vs. 20%). Locations of black scoters in breeding areas on average were at significantly higher latitude and lower elevations than sites used by surf scoters. Satellite telemetry determined that James Bay was the major molting area for male black and surf scoters, although some males molted along the coast of Labrador-Newfoundland. Black scoters instrumented on the Restigouche River, which is a major staging area, were widely distributed along the Atlantic Coast from Cape Cod to Georgia during winter. Major wintering areas for black scoters were Cape Cod (Martha's Vineyard and Nantucket Island), Long Island, and New Jersey. In these northern marine wintering areas, black scoters were located farther from shore (4.2 km) and in deeper water (8.3 m) than black scoters in more southern estuarine areas, where distance from shore was 3.1 km and water depth was 5.2 m. Surf scoters instrumented in Chesapeake Bay in late winter showed a strong tendency to return to the Bay the following winter after they had migrated to and from breeding areas. In Chesapeake Bay, black scoters and surf scoters were located mostly in mesohaline areas that had similar water depths (5.1 m vs. 7.5 m) and distances from shore (3.0 km vs. 2.9 km). Distance from shore and depth of water increased over time during the winter for both species. Updated information from the ARGOS Systems aboard the NOAA satellites on scoter movements was made accessible on the Patuxent Website.

Book chapter↗

Delineation of surf scoter habitat in Chesapeake Bay, Maryland: macrobenthic and sediment composition of surf scoter feeding sites

Surveys of surf scoters (Melanitta perspicillata) along the Atlantic coast of the United States have shown population declines in recent decades. The Chesapeake Bay has traditionally been a key wintering area for surf scoters. Past and present research has shown that bivalves constitute a major food item for seaducks in the Chesapeake Bay, with surf scoters feeding primarily on hooked mussel (Ischadium recurvum) and dwarf surf clam (Mulinia lateralis). Degraded water quality conditions in the Chesapeake Bay have been well documented and have been shown to greatly influence the composition of benthic communities. Large concentrations of feeding surf scoters (>500 individuals) in the Bay were determined through monthly boat surveys. Locations consistently lacking surf scoters were also determined. Macrobenthos were seasonally sampled at 3 locations containing scoters and 3 locations without scoters. A 1 kilometer square grid was superimposed over each location using GIS and sampling sites within the square were randomly chosen. Benthos were sampled at each site using SCUBA and a meter square quadrat. Biomass and size class estimates were determined for all bivalves within each kilometer square. Results indicated that scoter feeding sites contained significantly greater biomass of M. lateralis, I. recurvum, and Gemma gemma than locations where no scoters were present. Substrate differences were also detected, with scoter feeding sites being composed of a sand/shell mix while non-scoter sites consisted primarily of mud. This data indicates that surf scoters in the Chesapeake Bay are selecting areas with high densities of preferred food items, potentially maximizing there foraging energetics. In addition, two scoter feeding sites also contained a patchwork of eastern oyster (Crassostrea virginica) and oyster shell, on which much of the I. recurvum was attached. This suggests the possibility that surf scoters utilize eastern oyster habitat and the dramatic depletion of oysters in the Bay could be a possible factor in surf scoter decline. More research is needed into the possible relationship between surf scoters and the eastern oyster.

Book chapter↗

Food selection among Atlantic Coast seaducks in relation to historic food habits

Food selection among Atlantic Coast seaducks during 1999-2005 was determined from hunter-killed ducks and compared to data from historic food habits file (1885-1985) for major migrational and wintering areas in the Atlantic Flyway. Food selection was determined by analyses of the gullet (esophagus and proventriculus) and gizzard of 860 ducks and summarized by aggregate percent for each species. When sample size was adequate comparisons were made among age and sex groupings and also among local sites in major habitat areas. Common eiders in Maine and the Canadian Maritimes fed predominantly (53%) on the blue mussel (Mytilus edulis). Scoters in Massachusetts, Maine, and the Canadian Maritimes fed predominantly on the blue mussel (46%), Atlantic jackknife clam (Ensis directus; 19%), and Atlantic surf clam (Spisula solidissima; 15%), whereas scoters in the Chesapeake Bay fed predominantly on hooked mussel (Ischadium recurvum; 42%), the stout razor clam (Tagelus plebeius; 22%), and dwarf surf clam (Mulinia lateralis; 15%). The amethyst gem clam (Gemma gemma) was the predominant food (45%) of long-tailed ducks in Chesapeake Bay. Buffleheads and common goldeneyes fed on a mixed diet of mollusks and soft bodied invertebrates (amphipods, isopods and polychaetes). No major differences were noticed between the sexes in regard to food selection in any of the wintering areas. Comparisons to historic food habits in all areas failed to detect major differences. However, several invertebrate species recorded in historic samples were not found in current samples and two invasive species (Atlantic Rangia, Rangia cuneata and green crab, Carcinas maenas) were recorded in modem samples, but not in historic samples. Benthic sampling in areas where seaducks were collected showed a close correlation between consumption and availability. Each seaduck species appears to fill a unique niche in regard to feeding ecology, although there is much overlap of prey species selected. Understanding the trophic relationships of seaducks in coastal wintering areas will give managers a better understanding of habitat changes in regard to future environmental perturbations.

Book chapter↗