Search USGS⌕ Search

Geology topics

D.B. Siniff

Publications and source records attributed to D.B. Siniff.

3 recordsLinked to original sources

Status of sea otter populations in southcentral and southeast Alaska, 2002-2003

During the years 2002-2004 estimated sea otter population sizes were calculated for Southeast Alaska, Prince William Sound, and the Kenai Peninsula and Cook Inlet regions of Alaska. Aerial surveys were conducted by a single observer from a float-equipped Bellanca Scout fixed-wing aircraft flying at 91 m altitude and 65 mph. The surveys followed protocols written by Bodkin and Udevitz (1999). The survey design consisted of systematic sampling of 400 m wide transects that were uniformly placed throughout the survey area. Selection and sampling of transects was proportional to expected sea otter abundance, with most effort taking place in transects over waters 0-40 m in depth. Intensive searches were periodically conducted within transects to estimate the proportion of sea otters not detected on strips. To obtain an adjusted population size estimate, strip counts are adjusted for the area not surveyed and by a correction factor.

Alaska↗

Inter-decadal change in diet and population of sea otters at Amchitka Island, Alaska

After having been hunted to near-extinction in the Pacific maritime fur trade, the sea otter population at Amchitka Island, Alaska increased from very low numbers in the early 1900s to near equilibrium density by the 1940s. The population persisted at or near equilibrium through the 1980s, but declined sharply in the 1990s in apparent response to increased killer whale predation. Sea otter diet and foraging behavior were studied at Amchitka from August 1992 to March 1994 and the data compared with similar information obtained during several earlier periods. In contrast with dietary patterns in the 1960s and 1970s, when the sea otter population was at or near equilibrium density and kelp-forest fishes were the dietary mainstay, these fishes were rarely eaten in the 1990s. Benthic invertebrates, particularly sea urchins, dominated the otter’s diet from early summer to mid-winter, then decreased in importance during late winter and spring when numerous Pacific smooth lumpsuckers (a large and easily captured oceanic fish) were eaten. The occurrence of spawning lumpsuckers in coastal waters apparently is episodic on a scale of years to decades. The otters’ recent dietary shift away from kelp-forest fishes is probably a response to the increased availability of lumpsuckers and sea urchins (both high-preference prey). Additionally, increased urchin densities have reduced kelp beds, thus further reducing the availability of kelp-forest fishes. Our findings suggest that dietary patterns reflect changes in population status and show how an ecosystem normally under top-down control and limited by coastal zone processes can be significantly perturbed by exogenous events.

Alaska↗