Search USGS⌕ Search

Geology topics

D.B. Irons

Publications and source records attributed to D.B. Irons.

10 recordsLinked to original sources

Prevalence of Influenza A viruses in wild migratory birds in Alaska: Patterns of variation in detection at a crossroads of intercontinental flyways

Background. The global spread of the highly pathogenic avian influenza H5N1 virus has stimulated interest in a better understanding of the mechanisms of H5N1 dispersal, including the potential role of migratory birds as carriers. Although wild birds have been found dead during H5N1 outbreaks, evidence suggests that others have survived natural infections, and recent studies have shown several species of ducks capable of surviving experimental inoculations of H5N1 and shedding virus. To investigate the possibility of migratory birds as a means of H5N1 dispersal into North America, we monitored for the virus in a surveillance program based on the risk that wild birds may carry the virus from Asia. Results. Of 16,797 birds sampled in Alaska between May 2006 and March 2007, low pathogenic avian influenza viruses were detected in 1.7% by rRT-PCR but no highly pathogenic viruses were found. Our data suggest that prevalence varied among sampling locations, species (highest in waterfowl, lowest in passerines), ages (juveniles higher than adults), sexes (males higher than females), date (highest in autumn), and analytical technique (rRT-PCR prevalence = 1.7%; virus isolation prevalence = 1.5%). Conclusion. The prevalence of low pathogenic avian influenza viruses isolated from wild birds depends on biological, temporal, and geographical factors, as well as testing methods. Future studies should control for, or sample across, these sources of variation to allow direct comparison of prevalence rates. ?? 2008 Ip et al; licensee BioMed Central Ltd.

Virology Journal↗

Site-specific effects on productivity of an upper trophic-level marine predator: Bottom-up, top-down, and mismatch effects on reproduction in a colonial seabird

We investigated the relative roles of bottom-up and top-down factors in limiting productivity of an upper trophic level marine predator. Our primary working hypothesis was that the reproductive success of black-legged kittiwakes (Rissa tridactyla) a piscivorous, colonial-nesting seabird, was most limited by the abundance, distribution, and species composition of surface-schooling forage fishes. A secondary working hypothesis was that reproductive loss to kittiwake nest predators was greatest during years of reduced prey availability. We report on a broad-scale, integrated study of kittiwakes and their prey in Prince William Sound, Alaska. Our study spanned five breeding seasons (1995-1999) and focused on three colonies that differed in size (ranging from ca. 220 to ca. 7000 breeding pairs) and proximity to each other (50-135 km apart). Kittiwakes in PWS encountered a variety of aquatic habitats, creating a complex foraging environment for breeding birds. We measured kittiwake reproductive success and foraging activities, while simultaneously measuring the abundance of surface schooling forage fishes throughout the foraging range of breeding kittiwakes. The abundance of primary prey species for kittiwakes (Pacific herring Clupea pallasi, Pacific sand lance Ammodytes hexapterus, and capelin Mallotus villosus) varied both annually and regionally, with no one region consistently having the greatest abundance of prey. Likewise, kittiwake reproductive success varied considerably among colonies and years. We found that bottom-up, top-down, timing mismatch, and colony-specific effects were all important to kittiwake productivity. Although bottom-up effects appeared to be strongest, they were not evident in some cases until other effects, such as geographic location (proximity of colony to prey concentrations) and top-down predation, were considered. Important bottom-up effects on kittiwake reproductive success were not only total prey abundance and distribution, but also species, age composition, and chronology of prey occurrence (match/mismatch of timing with critical brood-rearing periods); these effects varied by colony. Top-down effects of predation on kittiwake nest contents (independent of prey abundance) confounded seabird-forage fish relationships. Ultimately, when confounding factors were minimized, non-linear asymptotic relationships were identified between kittiwakes and their prey, with an asymptotic threshold of fish school surface area density of ca. 5 m2/km2, beyond which top-down, physiological, or phylogenetic constraints likely restrict further reproductive output. The integrated approach of our investigations provided a more thorough understanding of the mechanisms underlying predator-prey relationships in the complex marine environment. However, such mechanistic theories can only be tested and refined through long-term research and monitoring of much greater duration than the 5-year study reported herein. ?? 2006 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Progress in Oceanography↗

Monitoring planktivorous seabird populations: Validating surface counts of crevice-nesting auklets using mark-resight techniques

Least Auklets ( Aethia pusilla (Pallas, 1811)) are the most abundant species of seabird in the Bering Sea and offer a relatively efficient means of monitoring secondary productivity in the marine environment. Counting auklets on surface plots is the primary method used to track changes in numbers of these crevice-nesters, but counts can be highly variable and may not be representative of the number of nesting individuals. We compared average maximum counts of Least Auklets on surface plots with density estimates based on mark–resight data at a colony on St. Lawrence Island, Alaska, during 2001–2004. Estimates of breeding auklet abundance from mark–resight averaged 8 times greater than those from maximum surface counts. Our results also indicate that average maximum surface counts are poor indicators of breeding auklet abundance and do not vary consistently with auklet nesting density across the breeding colony. Estimates of Least Auklet abundance from mark–resight were sufficiently precise to meet management goals for tracking changes in seabird populations. We recommend establishing multiple permanent banding plots for mark–resight studies on colonies selected for intensive long-term monitoring. Mark–resight is more likely to detect biologically significant changes in size of auklet breeding colonies than traditional surface count techniques.

Canadian Journal of Zoology↗

Colony mapping: A new technique for monitoring crevice-nesting seabirds

Monitoring populations of auklets and other crevice-nesting seabirds remains problematic, although numerous methods have been attempted since the mid-1960s. Anecdotal evidence suggests several large auklet colonies have recently decreased in both abundance and extent, concurrently with vegetation encroachment and succession. Quantifying changes in the geographical extent of auklet colonies may be a useful alternative to monitoring population size directly. We propose a standardized method for colony mapping using a randomized systematic grid survey with two components: a simple presence/absence survey and an auklet evidence density survey. A quantitative auklet evidence density index was derived from the frequency of droppings and feathers. This new method was used to map the colony on St. George Island in the southeastern Bering Sea and results were compared to previous colony mapping efforts. Auklet presence was detected in 62 of 201 grid cells (each grid cell = 2500 m2) by sampling a randomly placed 16 m2 plot in each cell; estimated colony area = 155 000 m2. The auklet evidence density index varied by two orders of magnitude across the colony and was strongly correlated with means of replicated counts of birds socializing on the colony surface. Quantitatively mapping all large auklet colonies is logistically feasible using this method and would provide an important baseline for monitoring colony status. Regularly monitoring select colonies using this method may be the best means of detecting changes in distribution and population size of crevice-nesting seabirds. ?? The Cooper Ornithological Society 2006.

Condor↗

Differential response in chick survival to diet in least and crested auklets

Least auklets Aethia pusilla and crested auklets A. cristatella are abundant planktivorous seabirds found throughout the Bering Sea and are inextricably linked to the secondary productivity of this northern marine ecosystem. We assessed the relationship between productivity and diet in least and crested auklets by examining breeding chronology, daily survival rates (DSR) of chicks, and nestling diet composition at 2 mixed colonies on St. Lawrence Island in the northern Bering Sea during the 2000 to 2002 breeding seasons. Nestlings of both least and crested auklets hatched earlier, had higher survival rates, and were fed more of the large, oceanic copepod Neocalanus cristatus in 2002 compared to the 2 yr of lower chick survival. In contrast, during the year of lowest DSR for both auklet species (2001), the small copepod Calanus marshallae was more prevalent in the diet of least auklets and the mid-sized copepod N. flemingeri was more prevalent in the diet of crested auklets compared to the other 2 yr. The prevalence of oceanic copepods in meals fed to chicks explained much of the annual variation in DSR in least auklets. Interannual differences in timing of nest initiation, nest survival, and diet of least and crested auklets may be associated with the strength of the cold, nutrient-rich Anadyr Current, which passes in close proximity to St. Lawrence Island and has important influences on zooplankton productivity and distribution. Auklet productivity and diet composition may serve as key indicators in the overall effort to monitor the impact of climate change on the productivity of the Bering Sea.

Marine Ecology Progress Series↗

Increased energy expenditure by a seabird in response to higher food abundance

Variability in forage fish abundance strongly affects seabird behavior and reproductive success, although details of this relationship are unclear. During 1997 and 1998, we measured (1) daily energy expenditure (DEE) of 80 parent black-legged kittiwakes Rissa tridactyla at 2 colonies in Prince William Sound, Alaska (North Icy Bay and Shoup Bay), (2) abundance of surface-schooling forage fishes within the foraging range of each colony, and (3) diet composition, energy delivery rates to nestlings, and reproductive success of kittiwakes at these same colonies. Female DEE was highest at North Icy Bay in 1998, while male DEE did not differ by colony year. Abundances of Pacific herring Clupea pallasi and sand lance Ammodytes hexapterus were highest near North Icy Bay in 1998 and nearly egual in density, although Age 1+ herring comprised the majority of the diet there. Energy delivery rates to nestlings, nestling growth rates, and productivity were also highest at North Icy Bay in 1998. We suggest that female kittiwakes responded to the increased abundance of Age 1+ herring near North Icy Bay in 1998 by increasing their DEE, which in turn positively affected reproductive success. Given that adult kittiwakes have been shown to suffer decreased survival as a response to increased energy expenditure during brood rearing, the positive correlation we observed between increased abundance of a high quality food source, parental effort, and productivity is consistent with maximizing lifetime reproductive success. The lack of a response in male DEE suggests that brood-rearing roles in kittiwakes differ between genders. ?? Inter-Research 2006.

Marine Ecology Progress Series↗

Variation in energy expenditure among black-legged kittiwakes: Effects of activity-specific metabolic rates and activity budgets

We sought to determine the effect of variation in time-activity budgets (TABs) and foraging behavior on energy expenditure rates of parent black-legged kittiwakes (Rissa tridactyla). We quantified TABs using direct observations of radio-tagged adults and simultaneously measured field metabolic rates (FMR) of these same individuals (n = 20) using the doubly labeled water technique. Estimated metabolic rates of kittiwakes attending their brood at the nest or loafing near the colony were similar (ca. 1.3 x basal metabolic rate [BMR]), although loafing during foraging trips was more costly (2.9 x BMR). Metabolic rates during commuting flight (7.3 x BMR) and prey-searching flight (6.2 x BMR) were similar, while metabolic rates during plunge diving were much higher (ca. 47 x BMR). The proportion of the measurement interval spent foraging had a positive effect on FMR (R2 = 0.68), while the combined proportion of time engaged in nest attendance and loafing near the colony had a negative effect on FMR (R2 = 0.72). Thus, more than two-thirds of the variation in kittiwake FMR could be explained by the allocation of time among various activities. The high energetic cost of plunge diving relative to straight flight and searching flight suggests that kittiwakes can optimize their foraging strategy under conditions of low food availability by commuting long distances to feed in areas where gross foraging efficiency is high.

Physiological and Biochemical Zoology↗

Long-term ecosystem repsonse to the Exxon Valdez oil spill

The ecosystem response to the 1989 spill of oil from the Exxon Valdez into Prince William Sound, Alaska, shows that current practices for assessing ecological risks of oil in the oceans and, by extension, other toxic sources should be changed. Previously, it was assumed that impacts to populations derive almost exclusively from acute mortality. However, in the Alaskan coastal ecosystem, unexpected persistence of toxic subsurface oil and chronic exposures, even at sublethal levels, have continued to affect wildlife. Delayed population reductions and cascades of indirect effects postponed recovery. Development of ecosystem-based toxicology is required to understand and ultimately predict chronic, delayed, and indirect long-term risks and impacts.

Alaska↗

Status and ecology of kittiwakes ( Rissa tridactyla and R. brevirostris ) in the North Pacific

Black-legged Kittiwakes ( Rissa tridactyla ) are widely distributed in the subarctic North Pacific and adjacent seas, with a total breeding population of about 2.6 million individuals. Red-legged Kittiwakes ( R. brevirostris ) breed in four locations, and at least 95% of their estimated world population of 230,000 birds nest on one island (St. George, Pribilof Islands). Compared to Black-legged Kittiwakes in Britain, both species in Alaska have exhibited poor productivity since at least the mid-1970s. The situation worsened during the 1980s, with recent (1985-1989) estimates of annual productivity averaging 0.19 young per nest. The frequency of "colony failures" (<0.1 young per nest) exceeded 50% in Alaska between 1985 and 1989. Low productivity has involved, to varying degrees, the failure of many birds to lay eggs, reduced clutch sizes, low hatching success, and poor chick survival. There is evidence of population declines in some colonies of Black-legged Kittiwakes, but other colonies appear to be stable or increasing. High adult survival may account for the relative stability of Black-legged Kittiwakes, but widespread declines are anticipated unless productivity improves. The evidence suggests that poor productivity results from low surface availability of key prey species.

Conference Paper↗