Search USGS⌕ Search

Geology topics

D. E. Andersen

Publications and source records attributed to D. E. Andersen.

18 recordsLinked to original sources

Arctic foxes, lemmings, and canada goose nest survival at cape Churchill, Manitoba

We examined factors influencing Canada Goose ( Branta canadensis interior ) annual nest success, including the relative abundance of collared lemmings ( Dicrostonyx richardsoni ), arctic fox ( Alopex lagopus ) den occupancy, nest density, and spring phenology using data collected during annual Canada Goose breeding area surveys at Cape Churchill, Manitoba. Nest density and arctic fox den occupancy strongly influenced Canada Goose nest success. High nest density resulted in higher nest success and high den occupancy reduced nest success. Nest success was not influenced by lemming abundance in the current or previous year as predicted by the “bird-lemming” hypothesis. Reducing arctic fox abundance through targeted management increased nest survival of Canada Geese; a result that further emphasizes the importance of arctic fox as nest predators in this system. The spatial distribution of nest predators, at least for dispersed-nesting geese, may be most important for nest survival, regardless of the abundance of small mammals in the local ecosystem. Further understanding of the factors influencing the magnitude and variance in arctic fox abundance in this region, and the spatial scale at which these factors are realized, is necessary to fully explain predator-prey-alternative prey dynamics in this system.

Manitoba↗

Red-shouldered hawk occupancy surveys in central Minnesota, USA

Forest-dwelling raptors are often difficult to detect because many species occur at low density or are secretive. Broadcasting conspecific vocalizations can increase the probability of detecting forest-dwelling raptors and has been shown to be an effective method for locating raptors and assessing their relative abundance. Recent advances in statistical techniques based on presence-absence data use probabilistic arguments to derive probability of detection when it is <1 and to provide a model and likelihood-based method for estimating proportion of sites occupied. We used these maximum-likelihood models with data from red-shouldered hawk (Buteo lineatus) call-broadcast surveys conducted in central Minnesota, USA, in 1994-1995 and 2004-2005. Our objectives were to obtain estimates of occupancy and detection probability 1) over multiple sampling seasons (yr), 2) incorporating within-season time-specific detection probabilities, 3) with call type and breeding stage included as covariates in models of probability of detection, and 4) with different sampling strategies. We visited individual survey locations 2-9 times per year, and estimates of both probability of detection (range = 0.28-0.54) and site occupancy (range = 0.81-0.97) varied among years. Detection probability was affected by inclusion of a within-season time-specific covariate, call type, and breeding stage. In 2004 and 2005 we used survey results to assess the effect that number of sample locations, double sampling, and discontinued sampling had on parameter estimates. We found that estimates of probability of detection and proportion of sites occupied were similar across different sampling strategies, and we suggest ways to reduce sampling effort in a monitoring program.

Journal of Wildlife Management↗

Proximate cues for a short-distance migratory species: An application of survival analysis

Investigation of bird migration has often highlighted the importance of external factors in determining timing of migration However, little distinction has been made between short- and long-distance migrants and between local and flight birds (passage migrants) in describing migration chronology. In addition, measures of food abundance as a proximate factor influencing timing of migration are lacking in studies of migration chronology. To address the relationship between environmental variables and timing of migration we quantified the relative importance of proximate external factors on migration chronology of local American woodcock (Scolopax minor), a short distance migrant, using event-time analysis methods (survival analysis). We captured 1,094 woodcock local to our study sites in Michigan, Minnesota and Wisconsin (USA) during autumn 2002-2004 and documented 786 departure dates for these birds. Photoperiod appeared to provide an initial proximate cue for timing of departure. Moon phase was important in modifying timing of departure, which may serve as a navigational aid in piloting and possibly orientation. Local synoptic weather variables also contributed to timing of departure by changing the rate of departure from our study sites. We found no evidence that food availability influenced timing of woodcock departure. Our results suggest that woodcock use a conservative photoperiod-controlled strategy with proximate modifiers for timing of migration rather than relying on abundance of their primary food, earthworms. Managing harvest pressure on local birds by adjusting season lengths may be an effective management tool with consistent migration patterns from year to year based on photoperiod.

Journal of Wildlife Management↗

Trends in abundance of collared lemmings near Cape Churchill, Manitoba, Canada

Regular, multiannual cycles observed in the population abundance of small mammals in many arctic and subarctic ecosystems have stimulated substantial research, particularly among population ecologists. Hypotheses of mechanisms generating regular cycles include predator-prey interactions, limitation of food resources, and migration or dispersal, as well as abiotic factors such as cyclic climatic variation and environmental stochasticity. In 2004 and 2005, we used indirect methods to estimate trends in population size of Richardson's collared lemmings (Dicrostonyx richardsoni) retrospectively, and evaluated the extent of synchrony between lemming populations at 2 coastal tundra study areas separated by approximately 60 km near Cape Churchill, Manitoba, Canada. We collected scars on willow plants (Salix) resulting from lemming feeding. Ages of scars ranged from 0 to 13 years at both study areas. Scar-age frequency appeared cyclic and we used nonlinear Poisson regression to model the observed scar-age frequency. Lemming populations cycled with 2.8-year periodicity and the phase of the cycle was synchronous between the 2 study areas. We suggest that our approach could be applied in multiple settings and may provide the most efficient way to gather data on small mammals across both space and time in a diversity of landscapes. ?? 2008 American Society of Mammalogists.

Journal of Mammalogy↗

Comparison of the egg flotation and egg candling techniques for estimating incubation day of Canada Goose nests

Both egg flotation and egg candling have been used to estimate incubation day (often termed nest age) in nesting birds, but little is known about the relative accuracy of these two techniques. We used both egg flotation and egg candling to estimate incubation day for Canada Geese (Branta canadensis interior) nesting near Cape Churchill, Manitoba, from 2000 to 2007. We modeled variation in the difference between estimates of incubation day using each technique as a function of true incubation day, as well as, variation in error rates with each technique as a function of the true incubation day. We also evaluated the effect of error in the estimated incubation day on estimates of daily survival rate (DSR) and nest success using simulations. The mean difference between concurrent estimates of incubation day based on egg flotation minus egg candling at the same nest was 0.85 ?? 0.06 (SE) days. The positive difference in favor of egg flotation and the magnitude of the difference in estimates of incubation day did not vary as a function of true incubation day. Overall, both egg flotation and egg candling overestimated incubation day early in incubation and underestimated incubation day later in incubation. The average difference between true hatch date and estimated hatch date did not differ from zero (days) for egg flotation, but egg candling overestimated true hatch date by about 1 d (true - estimated; days). Our simulations suggested that error associated with estimating the incubation day of nests and subsequently exposure days using either egg candling or egg flotation would have minimal effects on estimates of DSR and nest success. Although egg flotation was slightly less biased, both methods provided comparable and accurate estimates of incubation day and subsequent estimates of hatch date and nest success throughout the entire incubation period. ?? 2008 Association of Field Ornithologists.

Journal of Field Ornithology↗

Anurans in a Subarctic Tundra Landscape Near Cape Churchill, Manitoba

Distribution, abundance, and habitat relationships of anurans inhabiting subarctic regions are poorly understood, and anuran monitoring protocols developed for temperate regions may not be applicable across large roadless areas of northern landscapes. In addition, arctic and subarctic regions of North America are predicted to experience changes in climate and, in some areas, are experiencing habitat alteration due to high rates of herbivory by breeding and migrating waterfowl. To better understand subarctic anuran abundance, distribution, and habitat associations, we conducted anuran calling surveys in the Cape Churchill region of Wapusk National Park, Manitoba, Canada, in 2004 and 2005. We conducted surveys along ~l-km transects distributed across three landscape types (coastal tundra, interior sedge meadow-tundra, and boreal forest-tundra interface) to estimate densities and probabilities of detection of Boreal Chorus Frogs (Pseudacris maculata) and Wood Frogs (Lithobates sylvaticus). We detected a Wood Frog or Boreal Chorus Frog on 22 (87%) of 26 transects surveyed, but probability of detection varied between years and species and among landscape types. Estimated densities of both species increased from the coastal zone inland toward the boreal forest edge. Our results suggest anurans occur across all three landscape types in our study area, but that species-specific spatial patterns exist in their abundances. Considerations for both spatial and temporal variation in abundance and detection probability need to be incorporated into surveys and monitoring programs for subarctic anurans.

Canadian Field-Naturalist↗

Microhabitat characteristics of Lapland Longspur, Calcarius lapponicus, nests at Cape Churchill, Manitoba

We examined microsite characteristics at 21 Lapland Longspur ( Calcarius lapponicus ) nests and land cover types in which they occurred in Wapusk National Park, Cape Churchill, Manitoba. Nests were located in four of six physiographic-vegetation land-cover types. Regardless of land-cover type, all but one nest was built on a pressure ridge or mound. Nests were built midway between the bottom and top of ridges or mounds with steeper slopes than was randomly available. Longspur nests had a distinctive southwest orientation (P < 0.001). Longspurs selected nest sites that consisted of comparatively greater amounts of shrub species and lesser amounts of moss than were randomly available. Nests were generally well concealed by vegetation (mean = 67.0%) and concealment was negatively associated with amount of graminoid species at the nest (P = 0.0005). Our nesting habitat data may facilitate a better understanding of breeding Lapland Longspur habitat requirements, and potential impacts of habitat degradation by increasing Snow Goose ( Chen caerulescens ) populations in the study area.

Manitoba↗

Do breeding phase and detection distance influence the effective area surveyed for northern goshawks?

Broadcast surveys using conspecific calls are currently the most effective method for detecting northern goshawks (Accipiter gentilis) during the breeding season. These surveys typically use alarm calls during the nestling phase and juvenile food-begging calls during the fledgling-dependency phase. Because goshawks are most vocal during the courtship phase, we hypothesized that this phase would be an effective time to detect goshawks. Our objective was to improve current survey methodology by evaluating the probability of detecting goshawks at active nests in northern Minnesota in 3 breeding phases and at 4 broadcast distances and to determine the effective area surveyed per broadcast station. Unlike previous studies, we broadcast calls at only 1 distance per trial. This approach better quantifies (1) the relationship between distance and probability of detection, and (2) the effective area surveyed (EAS) per broadcast station. We conducted 99 broadcast trials at 14 active breeding areas. When pooled over all distances, detection rates were highest during the courtship (70%) and fledgling-dependency phases (68%). Detection rates were lowest during the nestling phase (28%), when there appeared to be higher variation in likelihood of detecting individuals. EAS per broadcast station was 39.8 ha during courtship and 24.8 ha during fledgling-dependency. Consequently, in northern Minnesota, broadcast stations may be spaced 712m and 562 m apart when conducting systematic surveys during courtship and fledgling-dependency, respectively. We could not calculate EAS for the nestling phase because probability of detection was not a simple function of distance from nest. Calculation of EAS could be applied to other areas where the probability of detection is a known function of distance.

Journal of Wildlife Management↗

Foraging and nesting habitat of breeding male northern goshawks in the laurentian mixed forest province, Minnesota

We used radiotelemetry to examine foraging habitat preferences of 17 breeding, male northern goshawks (Accipiter gentilis) in Minnesota from 1998-2000. We assessed habitat preference using radio relocation points and 50-m radius buffers of radio relocation points. Our data suggested that foraging male goshawks used early-successional upland conifer stands (???25 yrs old), early-successional upland deciduous stands (???50 yrs old), late-successional upland conifer stands (???50 yrs old), and late-successional upland deciduous stands (???50 yrs old) more frequently than expected based on the abundance of these vegetation types in the landscape. The 2 most available stand types, early-successional upland deciduous (<25 yrs old) and all ages of late-successional lowland conifer stands, were used less than expected by foraging goshawks. Late-successional lowland deciduous stands (???50 yrs old) were used in proportion to availability. Although analysis of relocation points suggested early-successional upland deciduous stands (25-49 yrs old) and late-successional upland conifer stands (???50 yrs old) were used in proportion to availability, analysis of buffers around relocation points indicated that these stand types were also used more than expected by foraging goshawks. Regardless of vegetation community type, stands used by goshawks were structurally similar with high canopy and understory stem densities, high canopy closure, substantial shrub cover, and large amounts of woody debris. Nest stands consisted of taller and larger diameter canopy trees and fewer understory trees than foraging stands, but stands were otherwise similar in structural features, suggesting goshawks used similar stands for nesting and foraging but that they tended to select the most mature stands for nesting. A commonality among nesting and foraging stands was the presence of open spaces between the canopy and understory foliage, and between understory and shrub layer foliage. In our study area, these spaces may have served as relatively unobstructed flight paths where foraging and nesting stands possessed stem densities at the upper end of that reported for goshawk habitat.

Journal of Wildlife Management↗

Northern Goshawk diet in Minnesota: An Analysis using video recording systems

We used video-recording systems to collect diet information at 13 Northern Goshawk (Accipiter gentilis) nests in Minnesota during the 2000, 2001, and 2002 breeding seasons. We collected 4871 hr of video footage, from which 652 prey deliveries were recorded. The majority of prey deliveries identified were mammals (62%), whereas birds (38%) composed a smaller proportion of diet. Mammals accounted for 61% of biomass delivered, and avian prey items accounted for 39% of prey biomass. Sciurids and leporids accounted for 70% of the identified prey. Red squirrel (Tamiasciurus hudsonicus), eastern chipmunk (Tamias striatus), and snowshoe hare (Lepus americanus) were the dominant mammals identified in the diet, while American Crow (Corvus brachyrhynchos) and Ruffed Grouse (Bonasa umbellus) were the dominant avian prey delivered to nests. On average, breeding goshawks delivered 2.12 prey items/d, and each delivery averaged 275 g for a total of 551 g delivered/d. However, daily (P < 0.001) and hourly (P = 0.01) delivery rates varied among nests. Delivery rates (P = 0.01) and biomass delivered (P = 0.038) increased with brood size. Diversity and equitability of prey used was similar among nests and was low throughout the study area, most likely due to the dominance of red squirrel in the diet. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Productivity and mortality of Northern Goshawks in Minnesota

Compared to other regions of North America, little information exists regarding Northern Goshawk (Accipiter gentilis) ecology and population dynamics in the western Great Lakes Region. We examined productivity and nesting habitat characteristics of goshawks in Minnesota from 1998-2001. Apparent nesting success varied annually from as low as 38% to as high as 83%. The Mayfield estimate of daily survival for nests was 0.992 ?? 0.002 (SE). The mean fledgling number across years was 1.85 ?? 0.14 for successful nests and 1.14 ?? 0.17 for all nesting attempts. Twenty-one percent of all nesting attempts failed, primarily due to predation or suspected predation (52%) and inclement weather (35%). Overall, productivity of goshawks in Minnesota was at the lower end of the range reported in other studies across western North America, which is not atypical for peripheral populations. During the 3-yr study, we recorded mortalities of nine (four males and five females; eight radio-marked and one unmarked) adult goshawks-causes of mortality were avian (33%) and mammalian (22%) predation, human persecution (22%), and unknown causes (22%). Fifty-six percent of mortalities occurred during the breeding season, and 44% occurred during the winter. Based on radiotelemetry data, we estimated adult annual survival to be 74 ?? 7.8%, which is similar to survival estimated using mark-recapture analysis in three western North America studies. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Technical review of the status of Northern Goshawks in the western United States

The U.S. Fish and Wildlife Service (FWS) was petitioned in 1997 to consider listing Northern Goshawks (Accipiter gentilis atricapillus) under the Endangered Species Act of 1973, west of the 100th meridian of the contiguous United States. In their 12-mo finding issued in June 1998, the FWS determined that listing this population as threatened or endangered was not warranted and based that decision on review existing population and habitat information. Because the status of goshawks in the western U.S. continues to be contentious and the FWS finding has been challenged, the Raptor Research Foundation, Inc. and The Wildlife Society jointly formed a committee to review information regarding the status of the goshawk population in the contiguous U.S. west of the 100th meridian. The committee was requested to: (1) determine if there is evidence of a population trend in goshawks in the western U.S., excluding Alaska; (2) determine if there is evidence that goshawks nesting in the eastern and western U.S. represent distinctive, genetically unique populations; and (3) evaluate evidence for goshawk-habitat relations, including any association with large, mostly-unbroken tracts of old growth and mature forests. Based on existing information, the committee concluded: (1) existing data are not adequate to assess population trend in goshawks west of the 100th meridian; (2) existing analyses of phylogeography have not provided evidence of genetic differences among recognized (atricapillus, laingi) or putative (apache) subspecies, and the genetic distinctness of atricapillus goshawks in western and eastern North America is not known; and (3) at present, assessing the status of goshawks solely using distribution of late-successional forests is not appropriate, based on the current understanding of goshawk-habitat relations, although goshawks clearly use and often select late-successional forests for nesting and foraging. We provide recommendations on information needs to assess status and population trend of goshawks in the western U.S. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Home range and residency status of Northern Goshawks breeding in Minnesota

We used radio-telemetry to estimate breeding season home - range size of 17 male and 11 female Northern Goshawks (Accipiter gentilis) and combined home ranges of 10 pairs of breeding goshawks in Minnesota . Home - range sizes for male and female goshawks were 2593 and 2494 ha, respectively, using the minimum convex polygon, and 3927 and 5344 ha, respectively, using the 95% fixed kernel. Home ranges of male and female members of 10 goshawk pairs were smaller than combined home - range size of those pairs (mean difference = 3527 ha; 95% CI = 891 to 6164 ha). Throughout the nonbreeding season, the maximum distance from the nest recorded for all but one goshawk was 12.4 km. Goshawks breeding in Minnesota have home ranges similar to or larger than those reported in most other areas. Home - range overlap between members of breeding pairs was typically ≤50%, and both members of breeding pairs were associated with breeding home ranges year round. Goshawk management plans based on estimated home - range size of individual hawks may substantially underestimate the area actually used by a nesting pair.

Minnesota↗

Provisioning rates and time budgets of adult and nestling Bald Eagles at Inland Wisconsin nests

We used a remote video recording system and direct observation to quantify provisioning rate and adult and nestling behavior at Bald Eagle (Haliaeetus leucocephalus) nests in north-central Wisconsin in 1992 (N = 5) and 1993 (N = 8). Eagles nesting in this region have a high reproductive rate (??? 1.3 young/occupied territory), and the number of occupied territories has expanded nearly three-fold since 1980. The season-long provisioning rate averaged 5.2 prey deliveries/nest/d and 3.0 prey deliveries/nestling/d, and did not vary by year or with nestling number or age. Fish (Osteichthyes) made up 97% of identified prey deliveries followed by reptiles (Reptilia) (1.5%), birds (Aves) (1.2%), and mammals (Mammalia) (0.6%). Nearly 85% of prey items were >15 cm and <45 cm and 13% were <15 cm in length. Adult attendance (time ??? adult was at the nest) at nestling age 2-4 wk was >90% of the day and was negatively correlated with nestling age. Time adults spent feeding nestlings was negatively correlated with nestling age. Nestlings stood or sat in the nest >30% of the day, began to feed themselves, and exhibited increased mobility in the nest at 6-8 wk. We identified three stages of the nestling period and several benchmarks that may be useful when scheduling data collection for comparison of Bald Eagle nesting behavior. Our results support the hypothesis that food was not limiting this breeding population of Bald Eagles. ?? 2002 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Uncertain nest fates in songbird studies and variation in Mayfield estimation

Determining whether nesting attempts are successful can be difficult. Yet, current protocols for estimating nesting success do not address how uncertain nest fates should be handled. We examined the problem of nest-fate uncertainty as it relates to Mayfield estimation of nesting success and in analyses of factors that influence success. We used data from Minnesota to illustrate the potential effect of uncertain fate; 40% of Ovenbird (Seiurus aurocapillus; n = 127) nests and 30% of Least Flycatcher (Empidonax minimus; n = 144) nests had uncertain fates. How this uncertainty is incorporated into Mayfield estimates of success varied widely among researchers. In a survey of researchers who use the Mayfield method, 9 of 22 respondents (of 40 contacted) excluded nests with uncertain fate. Excluding uncertain fates is counter to how Mayfield first described his estimator and can result in severe downward bias. The remaining respondents (59%) included nests with uncertain fate but varied in how they terminated the exposure period. We developed a simulation model that calculated Mayfield estimates using different approaches and compared them with a known rate of nesting success. Magnitude of bias in Mayfield estimates varied considerably in our simulations. The approach with the least bias terminated exposure with the last observed active date for nests with uncertain fate, and with the midpoint between last observed active and first observed inactive dates for nests with known fate. In addition, information necessary to interpret and compare Mayfield estimates often is not reported. These values, including variance estimates and the period lengths used to estimate survival rates, should be reported with Mayfield estimates. Finally, nest fate is commonly used as a categorical variable in studies of factors affecting nesting success. In this approach, however, nests with uncertain fate must be excluded. An alternative approach is Cox regression, which incorporates nests with uncertain fate.

The Auk↗

Anthropogenic effects on winter behavior of ferruginous hawks

Little information is known about the ecology of ferruginous hawks (Buteo regalis) in winter versus the breeding season and less about how the species adapts to fragmented grassland habitats. Accordingly, we studied the behavior of 38 radiotagged ferruginous hawks during 3 winters from 1992 to 1995. We used 2 adjacent sites in Colorado that were characterized by low and high levels of anthropogenic influence and habitat fragmentation: the Rocky Mountain Arsenal National Wildlife Refuge (RMANWR; low-level influence), and several adjacent Denver suburbs (high-level influence). Relative abundance of ferruginous hawks differed by treatment area and year (P < 0.001); hawks were most numerous where black-tailed prairie dogs (Cynomys ludovicianus) were most plentiful. Daily Minimum Convex Polygon (MCP) home range areas did not differ (P = 0.28) for RMANWR (x̄ = 4.71 km2, SE = 1.33, n = 25) and suburban hawks (x̄ = 2.30 km2, SE = 0.50, n = 13). The number of perches occupied per day between the sites was not different (P = 0.14), but hawks at RMANWR used pole and ground perches more frequently and for a greater portion of the daily time budget (P < 0.05). Hawks at RMANWR spent less time roosting after sunrise (x̄ = 61 min) than did suburban hawks (x̄ = 138 min; P = 0.004) and spent less time roosting during the day (RMANWR = 100 min; suburb = 189 min; P = 0.009). Prey acquisition and associated intra- and interspecific interactions were not different (P > 0.05) at RMANWR and suburban sites. Ferruginous hawks appear to modify their behavior in fragmented, largely human-altered habitats, provided some foraging habitats with adequate populations of suitable prey species are present.

Journal of Wildlife Management↗